ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024
Χρήσιμες οδηγίες για τους ετεροδημότες και την επιστολική ψήφο
Για τους ετεροδημότες

Eurokinissi

Οι ευρωεκλογές θα γίνουν με τους εκλογικούς καταλόγους της Α' Αναθεώρησης (δηλαδή με τις αλλαγές που έγιναν μέχρι 29/2/2024).

Κατ' εξαίρεση δίνεται η δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να κάνει αίτηση μέχρι τις 30 Απρίλη 2024 για να ψηφίσει ως ετεροδημότης στον τόπο κατοικίας του, ή να διαγραφεί από αυτόν εφόσον είχε εγγραφεί. Στις ευρωεκλογές δεν καταρτίζονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών, όπως στις βουλευτικές εκλογές. Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στα εκλογικά τμήματα του τόπου κατοικίας τους.

Επομένως, όποιος είχε κάνει αίτηση να ψηφίσει ως ετεροδημότης στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και δεν το έχει αλλάξει (δεν έχει ζητήσει να διαγραφεί), θα ψηφίσει ως ετεροδημότης στις ευρωεκλογές στον τόπο κατοικίας του.

Αν κάποιος έκανε εκλογική μεταδημότευση για να είναι υποψήφιος στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές και δεν έχει κάνει κάποια άλλη κίνηση από τότε, θα ψηφίσει για τις ευρωεκλογές εκεί που ήταν υποψήφιος στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές. Αν δεν θέλει να ψηφίσει εκεί, μπορεί είτε να κάνει αίτηση ως ετεροδημότης και να ψηφίσει σε εκλογικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, είτε να κάνει αίτηση να ψηφίσει με επιστολική ψήφο.

Αν κάποιος έκανε εκλογική μεταδημότευση για να είναι υποψήφιος στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές και μετά από αυτές έκανε μέχρι τις 29 Φλεβάρη 2024 κανονική μεταδημότευση για να εγγραφεί στο δημοτολόγιο του δήμου όπου κατοικεί, ψηφίζει κανονικά στον τόπο κατοικίας του και δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο.

Οποιος επιθυμεί να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσει ως ετεροδημότης, πρέπει:

1. Να επισκεφτεί την ιστοσελίδα https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr/login?returnUrl=%2Fhome

2. Να συνδεθεί με κωδικούς Taxisnet

3. Στο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζεται να επιλέξει «Νέα Αίτηση»

4. Να συμπληρώσει τα απαραίτητα στοιχεία και να την υποβάλει.

Εναλλακτικά, οι αιτήσεις είναι δυνατό να υποβάλλονται και στους οικείους δήμους και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Για την υποβολή της αίτησης στους οικείους δήμους οι εκλογείς είναι δυνατό να απευθύνονται μόνο στον δήμο όπου κατοικούν, ενώ στα ΚΕΠ είναι δυνατό να απευθύνονται όλοι οι εκλογείς, ανεξάρτητα από τον δήμο κατοικίας τους.

Για την επιστολική ψήφο

Οσοι ψηφίσουν με επιστολική ψήφο:

Α) Πρέπει να υποβάλουν αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων επιστολικής ψήφου το αργότερο μέχρι 29 Απρίλη 2024 στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, στη διεύθυνση https://epistoliki.ypes.gov.gr/login.

Η είσοδος - πιστοποίηση στην ειδική εφαρμογή των εκλογέων εντός Ελλάδας γίνεται μέσω Taxisnet, εφόσον διαθέτουν διαπιστευτήρια (κωδικούς) εισόδου.

Η είσοδος - πιστοποίηση των εκλογέων που διαμένουν στο εξωτερικό γίνεται με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Μέσω Taxisnet, εφόσον διαθέτουν διαπιστευτήρια (κωδικούς) εισόδου.
  • Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας συνδυαστικά.
  • Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου συνδυαστικά.

Εναλλακτικά, οι Ελληνες κάτοικοι εξωτερικού μπορούν να απευθύνονται αυτοπροσώπως σε πρεσβείες - προξενεία για να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ειδικής εφαρμογής.

Οι εκλογείς εντός Ελλάδας μπορούν εναλλακτικά να απευθύνονται στα ΚΕΠ για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ειδικής εφαρμογής.

Συνεδρίασε η Διακομματική Επιτροπή για τις ευρωεκλογές

Τα ζητήματα της ισότιμης προβολής των κομμάτων και της περαιτέρω χαλάρωσης της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου έθεσε το ΚΚΕ

Συνεδρίασε χτες η Διακομματική Επιτροπή για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη, όπου ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι όροι διεξαγωγής της προεκλογικής μάχης σε ό,τι αφορά την προβολή των κομμάτων και τους ραδιοτηλεοπτικούς χρόνους για τις εμφανίσεις των υποψηφίων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και εκπρόσωπος του Κόμματος στη Διακομματική Επιτροπή, Γ. Γκιόκας, έκανε την εξής δήλωση:

«Στη Διακομματική Επιτροπή θέσαμε το ζήτημα της πολυφωνίας και της ισότιμης προβολής των κομμάτων. Γιατί υπάρχουν φαινόμενα τόσο σε τηλεοπτικές εκπομπές όσο και σε δελτία ειδήσεων, στα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης και στα ιδιωτικά, όπου αυτή η ισοτιμία και πολυφωνία παραβιάζεται κατάφωρα, ειδικά σε βάρος του ΚΚΕ. Και μάλιστα είμαστε σε μια περίοδο όπου υπάρχουν διεργασίες στον ελληνικό λαό που μπορούν να ανατρέψουν τους υπάρχοντες πολιτικούς συσχετισμούς.

Την ίδια ώρα θέσαμε και στη σημερινή Διακομματική Επιτροπή, όπως και στην προηγούμενη συνεδρίασή της, το ζήτημα της επιστολικής ψήφου. Οπως ξέρετε, ως ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε αυτήν τη διαδικασία, γιατί θεωρούμε ότι ανοίγει σοβαρούς και επικίνδυνους δρόμους αδιαφάνειας και παραβίασης του αδιάβλητου της διαδικασίας.

Η κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή με τροπολογία που καταθέτει αύριο (σ.σ. σήμερα) στη Βουλή - μπροστά σε πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία ως Κόμμα εμείς είχαμε επισημάνει, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την εμπλοκή των ιδιωτικών εταιρειών στην ταυτοποίηση και τη διεκπεραίωση της διαδικασίας - προχωράει σε περαιτέρω χαλάρωση της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου, που κατά τη γνώμη μας είναι πολύ σοβαρό και πολύ επικίνδυνο ζήτημα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι περιέχει η τροπολογία και γίνεται λόγος για «χαλάρωση», ο Γ. Γκιόκας απάντησε:

«Υπήρχε ένα θέμα πώς θα γίνεται η ταυτοποίηση των εκλογέων που εγγράφονται στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου. Ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τους εκλογείς του εξωτερικού η επιλογή της επιστολικής ψήφου είναι μονόδρομος, διότι δεν στήνονται εκλογικά τμήματα στις χώρες του εξωτερικού. Εμείς είχαμε θέσει από την πρώτη στιγμή ότι είναι πολύ δύσκολο μία εταιρεία ταχυμεταφορών, και μάλιστα στο εξωτερικό, να κάνει σωστή ταυτοποίηση του εκλογέα. Η κυβέρνηση έρχεται τώρα μπροστά σε αυτό το πρακτικό πρόβλημα και αντικαθιστά την ταυτοποίηση μέσω ενός αριθμού PIN, που κατά τη γνώμη μας δημιουργεί σοβαρές και εύλογες αμφιβολίες για το αν αυτή η ταυτοποίηση θα γίνεται με τους όρους που θα πρέπει να γίνεται».

Γνωρίζουν...

Ολόκληρο άρθρο έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να εξηγήσει γιατί παίζει ξανά με την κυβέρνηση τη γνωστή κολοκυθιά της κυβερνητικής «σταθερότητας» και της κυβερνητικής εναλλαγής, τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που ο λαός πληρώνει κάθε φορά ακριβά με την αντιλαϊκή σταθερότητα στην πολιτική που τον τσακίζει. Και τι έγραψε; Οτι όταν έγιναν οι εκλογές οι ψηφοφόροι δεν γνώριζαν την αλλοίωση των διαλόγων του σταθμάρχη και τη μεταφορά επικίνδυνων χημικών στις αμαξοστοιχίες στα Τέμπη, ο νόμος του 2021 για τη νομιμοποίηση των υποκλοπών δεν είχε ακόμη κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ δεν είχε γίνει ακόμη η διαρροή προσωπικών δεδομένων ομογενών ψηφοφόρων από το υπουργείο Εσωτερικών.

Τι ξέχασε να πει; Οτι τότε όπως και τώρα ο λαός και η νεολαία φώναζαν πως «ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία» για τα Τέμπη, αποδίδοντας σε όλους τους τις ευθύνες που τους αναλογούν για την προώθηση της πολιτικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των μεταφορών και τη λογική του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο. Ευθύνες που στο μεταξύ επιβεβαιώθηκαν και από την Εξεταστική Επιτροπή που έγινε με την πρωτοβουλία του ΚΚΕ, όταν εκείνοι «σφύριζαν κλέφτικα» συμβάλλοντας επί της ουσίας στο «κουκούλωμα».

Ξέχασε ακόμη να πει ότι στον νόμο του 2021 για τη νομιμοποίηση των υποκλοπών ο ΣΥΡΙΖΑ έφερνε κάτι «αντιρρήσεις» περί «ορθής και με αξιοκρατικές διαδικασίες στελέχωσης της ΕΥΠ» και «ξέπλενε» ξεδιάντροπα την πολιτική της ΕΕ που ενσωμάτωσε και ο ίδιος ως κυβέρνηση, πολιτική του γενικευμένου και προληπτικού φακελώματος και της καταστολής.

Οσο για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων των ομογενών μπορεί να μην ήξερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέσυρε την ψήφο του στο άθλιο νομοθέτημα για την επιστολική ψήφο κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ήξερε όμως από τότε (και με άλλες αφορμές όπως π.χ. τους νόμους του για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα συνδικάτα) τη «λατρεία» του για τις διαδικασίες αυτές που είναι ελβετικό τυρί και οδηγούν στην αλλοίωση της ψήφου.

Με βάση τα παραπάνω και πολλά πολλά ακόμα που αποτυπώνουν τη στρατηγική σύμπλευση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και λοιπών στήθηκαν τότε και ξαναστήνονται και τώρα όλα τα κάλπικα διλήμματα για να εγκλωβίσουν τον λαό και να αποσπάσουν την ανοχή του στην αντιλαϊκή πολιτική κι αυτό το έργο δεν ήταν άγνωστο ούτε τον περασμένο Ιούνη ούτε σήμερα.

Εξάλλου, καμία λευκή επιταγή δεν πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ από τον λαό, όπως έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να της «αναγνωρίσουν» εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, βρίζοντας τον λαό και καλώντας τον να σημάνει «σιωπητήριο».

Απόδειξη εξάλλου είναι και όλα όσα μεσολάβησαν αλλά για... ευνόητους λόγους ξέχασε να πει ο Κασσελάκης: Οι μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις όπως αυτή του περασμένου Φλεβάρη για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών, για ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, οι μεγαλειώδεις αγώνες των αγροτών ενάντια στην ΚΑΠ που το κόμμα του στηρίζει, οι χιλιάδες φοιτητές που βρέθηκαν στον δρόμο ενάντια στην Παιδεία - εμπόρευμα.

Αυτήν την πραγματική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση ο λαός έχει κάθε συμφέρον σήμερα να τη δυναμώσει. Οντως τώρα οι εργαζόμενοι, η νεολαία, ο λαός γνωρίζουν, έχουν πολύ περισσότερη πείρα που πρέπει να αξιοποιήσουν: Για να πιάσουν τόπο η οργή, η δυσαρέσκεια απέναντι στην ΕΕ, στην κυβέρνηση και όσους την υπηρετούν, στις 9 Ιούνη να βγουν χιλιάδες κόκκινα ψηφοδέλτια από τις κάλπες.

Ανεξαρτητοποιήθηκε κι άλλος των «Σπαρτιατών»

Επιστολή με την οποία δηλώνει την ανεξαρτητοποίησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών» απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του φασιστικού μορφώματος των «Σπαρτιατών» Δ. Βαλτογιάννης.

Οπως αναφέρει στην επιστολή, η παραγγελία από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του ιδίου και άλλων βουλευτών του μορφώματος διαμορφώνει συνθήκες όπου «είναι αδύνατον να παραμείνω στην ΚΟ Σπαρτιάτες υπό την ηγεσία του προέδρου κ. Στίγκα, ο οποίος μετά τις ανέρειστες και ανυπόστατες καταγγελίες του, κατέστη επί της ουσίας η αφορμή της ποινικής μου δίωξης».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών» μετράει τον 5ο βουλευτή που αποχωρεί και μένει με 7 βουλευτές, 3 δηλαδή περισσότερους από το ελάχιστο όριο που επιτρέπει ο Κανονισμός για τη διατήρηση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ