ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
«Ξαστεριά» δεν γίνεται με τα αστέρια της ΕΕ, αλλά με τον ενωμένο αγώνα του λαού μας και με δυνατό το ΚΚΕ

Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση - αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, στο «Cine Eleusis», στην Ελευσίνα, η εκδήλωση - αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη από τις Οργανώσεις Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στην αρχή της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κώστα Μιχελή, που έχασε τη ζωή του σε εργοδοτικό έγκλημα στα Ναυπηγεία Χαλκίδας.

Το μουσικό αφιέρωμα πραγματοποίησε ο Φάνης Μπαρμπούνης με το συγκρότημά του, αναδεικνύοντας τη στενή σχέση που είχε ο Νίκος Ξυλούρης με τους αγώνες του λαού μας και μέσα από τη μουσική του.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και την ασφυκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες στη Δυτική Αττική και ευρύτερα, τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Σε αυτές εδώ τις περιοχές θα αντηχήσει σήμερα από την εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ το "Ποτέ θα κάμει ξαστεριά".

Γιατί ξαστεριά δεν γίνεται με τα αστέρια της ΕΕ, αλλά με τον ενωμένο αγώνα του λαού μας και με ακόμα πιο δυνατό το ΚΚΕ.

Οσοι έκαναν το βήμα στις προηγούμενες εκλογές και όσοι ακόμα το σκέφτονται, να το τολμήσουν! Να ανεβάσουμε το ΚΚΕ ακόμα και 2ο κόμμα στην Αττική.

Να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης και εναντίωσης στην ΕΕ.

Να πάθουν απανωτά εγκεφαλικά στις Βρυξέλλες και στα σαλόνια της αστικής τάξης.

Να στείλουμε πανευρωπαϊκό μήνυμα αγωνιστικής αισιοδοξίας και ανάτασης σε όλους τους λαούς της ΕΕ, που σε πολλές χώρες βρίσκονται και αυτοί στους δρόμους του αγώνα.

Να ταρακουνήσουμε την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του συστήματος που βάζουν πλάτη στην εγκληματική πολιτική της ΕΕ. Την κοινή τους πλεύση επιβεβαιώνουν οι μεταγραφές υποψηφίων αναμεταξύ τους και οι ψηφοφορίες στο Ευρωκοινοβούλιο!».

Υπογράμμισε πως στις 9 του Ιούνη η μόνη ψήφος που θα πιάσει τόπο για τον λαό και τη νεολαία είναι η ψήφος στο ΚΚΕ και εξήγησε:

«Γιατί είναι η μόνη ψήφος που θα τη βρουν την επόμενη μέρα δίπλα τους, θα μετατραπεί σε διεκδίκηση και αγώνα για όλα όσα έχουν ανάγκη.

Για να κόψουμε τη φόρα στη ΝΔ, που επιστρατεύει τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα περί "αστάθειας", όταν την αστάθεια στη ζωή του λαού τη φέρνει η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Για να μη δώσουμε συγχωροχάρτι στα κόμματα που μας έφεραν ως εδώ και τώρα θέλουν να αναβαπτιστούν με τη λαϊκή ψήφο.

Για να μη δώσουμε λευκή επιταγή με την αποχή μας που βολεύει την κυβέρνηση, για να συνεχιστεί ο αντιλαϊκός κατήφορος.

Για να εκλεγούν περισσότεροι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ που είναι η φωνή των πολλών, οι μόνοι που ξεσκεπάζουν, αποκαλύπτουν, καταψηφίζουν όλες τις αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ και ενημερώνουν τον λαό για να οργανώσει τις αντιστάσεις του».

Η φωνή ενός λαού που παλεύει, που ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο

«Με ισχυρό ΚΚΕ, λοιπόν, γιατί "αν ξυπνήσεις μονομιάς θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς", όπως τραγούδησε αξεπέραστα ο Νίκος Ξυλούρης και καταφέρνει και σήμερα να εμπνέει και να φλογίζει τους αγωνιστές όλων των ηλικιών, να περνάει στα χείλη από γενιά σε γενιά», ανέφερε και στάθηκε αναλυτικότερα στην προσφορά του μεγάλου ερμηνευτή.

«Σίγουρα η ερμηνεία του Ξυλούρη, ερμηνεία που έδεσε στίχους και μουσική σε αξέχαστα τραγούδια, έχει τη δική της συμβολή σ' αυτό. Η ικανότητα τα τραγούδια που τραγούδησε ο Ξυλούρης να φωλιάζουν βαθιά μέσα στην καρδιά του ελληνικού λαού, βασίζεται στο ότι δεν κατάφερε απλώς μία άρτια εκτέλεση, αλλά κυρίως μία πραγματική ερμηνεία, αυθεντική, λαϊκή, γεμάτη συναίσθημα.

Το συναίσθημα του ίδιου του λαού ήταν αυτό που μετέδωσε ο Νίκος Ξυλούρης τραγουδώντας, το συναίσθημα ενός λαού που αγωνίζεται για τη ζωή, την αξιοπρέπεια, την ελευθερία του, καταφέρνοντας έτσι να εξυψώσει αυτά τα τραγούδια σε πραγματικά λαϊκά, αληθινά και από αυτήν την άποψη διαχρονικά τραγούδια. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ερμηνεία του στο "Καπνισμένο Τσουκάλι" του Χρήστου Λεοντή, στο "Διόνυσε καλοκαίρι μας" του Σταύρου Ξαρχάκου, στην προσωπική του δισκογραφία όπως τα "Ξυλουρέικα".

Το ερώτημα πώς ο Ξυλούρης πέτυχε τα παραπάνω είναι απλό. Ο ίδιος ήταν παρών στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της εποχής του και έτσι το συναίσθημα του λαού που παλεύει, ήταν και προσωπικά δικό του.

Πλάι - πλάι με τους φοιτητές και τον λαό που έγραψαν ιστορία με την ανυπόταχτη στάση τους στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, στη θεατρική σκηνή για το "Μεγάλο μας τσίρκο", στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη συγκλονιστική συναυλία μετά τη χούντα. Στο 1ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" ο Νίκος Ξυλούρης ήταν εκεί, τραγούδησε στη σκηνή του, ενώ ακολούθησαν πολλές ακόμα συμμετοχές μέχρι τον πρόωρο χαμό του τον Φεβρουάριο του 1980, πριν να συμπληρώσει καν 44 χρόνια ζωής.

Φέτος που γιορτάζουμε τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", δεν μπορούμε να μην τιμήσουμε τη συμβολή και του Νίκου Ξυλούρη. Τη συμβολή του κυρίως στο να γίνει η τέχνη αυτής της εποχής ορόσημο της ριζοσπαστικής - προοδευτικής τέχνης στον τομέα του πολιτικού τραγουδιού.

Η σημερινή συναυλία με τον Φάνη Μπαρμπούνη και το συγκρότημά του αποτελεί μόνο μία μικρή τιμή. Ανεξάρτητα, όμως, από τέτοιες όμορφες πολιτιστικές εκδηλώσεις, πιστεύουμε ότι ο Νίκος Ξυλούρης θα είναι αναπόφευκτα πάντα παρών στους αγώνες του λαού και της νεολαίας, γιατί η φωνή του είναι η φωνή ενός λαού που παλεύει, που ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο.

Για αυτόν τον καλύτερο κόσμο, για αυτήν την πλάση που θα κοκκινίσει, μας τραγούδησε στην "Μπαλάντα του κυρ-Μέντιου": "Koίτα οι άλλοι έχουν κινήσει, έχει η πλάση κοκκινίσει, άλλος ήλιος έχει βγει, σ' άλλη θάλασσα άλλη γη".

Αυτήν την προοπτική φωτίζει το ΚΚΕ με το σύγχρονο, επιστημονικά επεξεργασμένο Πρόγραμμά του, με την εργατική τάξη, τον λαό στο τιμόνι της εξουσίας».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ»
Ημερίδα για την Υγεία

Ο Σύλλογος «Εμείς που σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό» διοργανώνει εκδήλωση - ημερίδα το Σάββατο 20 Απρίλη και ώρα 5 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα, ώρα προσέλευσης στις 4.30 μ.μ.) με θέμα:

«Σοσιαλισμός: Η αναγκαία απάντηση στα προβλήματα της δημόσιας Υγείας. Ιστορικό κεκτημένο της περιόδου σοσιαλιστικής οικοδόμησης και σύγχρονες απαιτήσεις για την Υγεία ως κοινωνικό αγαθό».

Τις εισηγήσεις θα κάνουν οι:

-- Θανάσης Αθανασιάδης, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κραϊόβα της ΣΔ Ρουμανίας, παθολόγος - ογκολόγος σε δημόσιο νοσοκομείο: «Η ιστορική διαμόρφωση και εξέλιξη των συστημάτων Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας».

-- Δημοσθένης Φιλιόπουλος, από το Ινστιτούτο Οδοντιατρικής Λβοφ της ΕΣΣΔ, οδοντίατρος: «Η οργάνωση της οδοντιατρικής περίθαλψης στην ΕΣΣΔ».

-- Χρήστος Ντίνας, από τη Σχολή Βιολογίας του Πανεπιστημίου «Κλημέντ Οχρίτσκι» Σόφιας, ΛΔ Βουλγαρίας, βιοχημικός - κλινικός χημικός: «Η σχέση της βιομηχανίας φαρμάκου με τη δημόσια υγεία. Ο καπιταλισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία. Ο σοσιαλισμός είναι η καλύτερη προφύλαξη».

-- Βασίλης Ζουμπουρλής, από τη Σχολή Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου «J. E. Purkyne» της πόλης Μπρνο της ΣΔ Τσεχοσλοβακίας, μοριακός βιολόγος, διευθυντής Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών: «Διαλεκτική προσέγγιση των αιτιών των πανδημιών. Η αντιμετώπιση των επιδημιών στην ΕΣΣΔ - Το παράδειγμα της αντιμετώπισης της επιδημίας ευλογιάς».

-- Κώστας Κύρλας, από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου «Φεντερίκο ΙΙ» της Νάπολης Ιταλίας, καρδιολόγος σε δημόσιο νοσοκομείο: «Ιατρική, μια διαλεκτική επιστήμη σε έναν ανορθολογικά δομημένο κόσμο. Θεωρητικές και πρακτικές πλευρές στην άσκηση της Ιατρικής στις σημερινές συνθήκες».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επίσκεψη αύριο στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης»

Επίσκεψη στο Επιμορφωτικό Κέντρο, Βιβλιοθήκη - Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ «Χαρίλαος Φλωράκης» διοργανώνει αύριο, Παρασκευή 12 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., η ΚΟ Βιβλίου Αττικής του ΚΚΕ.

Θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στον χώρο και στο αρχείο, ενώ στις 7 μ.μ. θα γίνει ξενάγηση από τον Νίκο Παπαγεωργάκη, υπεύθυνο του Επιμορφωτικού Κέντρου.

Εκδηλώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις από Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα:

Αύριο Παρασκευή

-- Στις 8 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου καλεί σε πολιτική συγκέντρωση με θέμα «Ευρωεκλογές 9 Ιούνη 2024 - Με το ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για την πανευρωπαϊκή αντεπίθεση», στην αίθουσα της λέσχης «Ο Ζάκυνθος». Θα μιλήσει ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας.

Σάββατο 13 Απρίλη

-- Στις 7.30 μ.μ. στο Ηράκλειο Κρήτης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Τα κέρδη τους - οι ζωές μας. Ποιος είναι ο δημιουργός του τουριστικού θαύματος», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεγάρου Ντορέ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Στεφανάκης, στέλεχος του Κόμματος και πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Κυριακή 14 Απρίλη

-- Στα Χανιά, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με το ίδιο θέμα και τον ίδιο ομιλητή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ