ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ
Απραγοι αποχώρησαν και χτες οι εκπρόσωποι των εργολάβων από τη Λάρυμνα

Μια γροθιά οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής, συνεχίζουν τον αγώνα για να μην περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ

Σε κατάληψη συνεχίζει να βρίσκεται από τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, με τους εργαζόμενους και το Σωματείο τους να κλιμακώνουν τον αγώνα ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς και τις άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να τους πετάξει έξω από τη ΛΑΡΚΟ, τις εργασίες και τα σπίτια τους.

Μάλιστα, η παράσταση διαμαρτυρίας που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Παρασκευή στα γραφεία της ΔΥΠΑ στην Αθήνα, μεταφέρεται και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Απρίλη, στις 12.30 μ.μ., στο ίδιο μέρος (Εθνικής Αντιστάσεως 8, Αλιμος).

Με την αποφασιστική και δυναμική τους στάση, την ενότητα και συσπείρωση στο Σωματείο οι εργαζόμενοι απέτρεψαν και χτες να μπουν στο εργοστάσιο εργολάβοι που ενδιαφέρονται να αναλάβουν εργασίες που μέχρι σήμερα εκτελούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, όπως η φύλαξη των εγκαταστάσεων.

Μάλιστα, εκπρόσωποι εργολαβικής εταιρείας έφτασαν μέχρι το χωριό της Λάρυμνας, χωρίς να τολμήσουν να προσεγγίσουν το εργοστάσιο και αποχώρησαν άπραγοι. Αντίστοιχο μπλόκο σε εργολάβους έκαναν ξανά χτες το πρωί και οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία του Αη Γιάννη Βοιωτίας, έχοντας και τη στήριξη αντιπροσωπείας του Σωματείου από το εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Παρόμοιο είναι και το σκηνικό στην Ιεροπηγή Καστοριάς, όπου εργαζόμενοι και κάτοικοι βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις για να εμποδίσουν την είσοδο ιδιώτη εργολάβου. «Εξω από τις δουλειές μας δεν πρόκειται να βγούμε», διαμήνυσαν και στάθηκαν μπροστά στην είσοδο του μεταλλείου.

Συνεχίζονται οι ενημερωτικές δράσεις στη Στερεά μπροστά στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση - συναυλία

Παράλληλα, το Σωματείο και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συνέχισαν τις πολύμορφες δράσεις ενημέρωσης του λαού της περιοχής για τις ολέθριες συνέπειες των εγκληματικών σχεδιασμών, απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση και συναυλία αλληλεγγύης με τον Γιώργο Νταλάρα και την Φωτεινή Βελεσιώτου, την Τετάρτη 17 Απρίλη στις 12.30 μ.μ. στην παραλία της Λάρυμνας.


Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών και εργαζομένων της βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης στη Μαλεσίνα και το απόγευμα στο Μαρτίνο.

Εκεί, έγιναν δεκτοί με θέρμη και με λόγια στήριξης από τους κατοίκους των δύο κωμοπόλεων, στις οποίες ζει μεγάλος αριθμός εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, αλλά και αρκετοί συνταξιούχοι μεταλλεργάτες και τεχνίτες που πέρασαν τη ζωή τους στα καμίνια και στα υπόλοιπα πόστα του εργοστασίου, ενώ η κοινωνική και οικονομική ζωή στηρίζεται σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό από τη λειτουργία της επιχείρησης.

«Καλή δύναμη, κουράγιο, είμαστε μαζί σας», απαντούσαν οι κάτοικοι της Μαλεσίνας και του Μαρτίνου στο κάλεσμα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για αγωνιστικό ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της ερχόμενης Τετάρτης, αλλά και στη συνέχιση της σκληρής αναμέτρησης με την κυβέρνηση, την ΕΕ και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που διαλύουν τη ΛΑΡΚΟ και ερημώνουν ολόκληρη την περιοχή.

Τη θερμή ανταπόκριση των εργαζομένων και του λαού της περιοχής χαιρετίζει το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, τονίζοντας ότι «η ανταπόκριση των εργαζομένων σε άλλες επιχειρήσεις και άλλων κοινωνικών στρωμάτων της περιοχής μας μας εξοπλίζει με δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα, για να μην μαραζώσει ο τόπος μας».

Σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι με την περιφρούρηση των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ απέτρεψαν ξανά την είσοδο εργολάβων φύλαξης και διατρανώνει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι «να καπνίσει ξανά η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ».

Το πλατύ άνοιγμα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στον λαό της περιοχής θα συνεχιστεί σήμερα Παρασκευή, με λαϊκή ενημερωτική συγκέντρωση στην πλατεία Ακραιφνίου (8 μ.μ.) και αύριο Σάββατο, στην πλατεία Κόκκινου (7 μ.μ.). Επίσης, σήμερα Παρασκευή (10 π.μ.) θα γίνει περιοδεία στην Αταλάντη και αύριο Σάββατο (10 π.μ.) στη Λαμία, με συνέντευξη Τύπου στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.


ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ
Ζωντάνεψαν το παρελθόν δίνοντας ελπίδα για το μέλλον

Σεμίνα Διγενή: «Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει, όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε»

Η Σεμίνα Διγενή στα εγκαίνια της έκθεσης
Η Σεμίνα Διγενή στα εγκαίνια της έκθεσης
Τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής και του λαού γύρω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα ζωντάνεψαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Γυμνασίου του οικισμού, με τη λαογραφική έκθεση και την εργασία με θέμα «Επιστροφή στις ρίζες. Υλικός και άυλος πολιτισμός. Μετατροπή της αγροτικής κοινωνίας σε βιομηχανική», που παρουσίασαν χτες, Πέμπτη 11 Απρίλη, στο σχολείο τους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του ΚΚΕ. Επίσης, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας, κ. Συμεών, εκπρόσωποι της Εκπαίδευσης, γονείς και εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ.

Μέσα από την έκθεση λαογραφίας και την εργασία τους οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές παρουσίασαν την ιστορική, κοινωνική και οικονομική εξέλιξη της περιοχής, τον μόχθο και τους αγώνες του λαού. Πώς, με επίκεντρο τα μεταλλεία και στη συνέχεια το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, η περιοχή μετατράπηκε από αγροτική σε βιομηχανική. Μια εξέλιξη που οι εγκληματικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης, της ΕΕ και των επιχειρηματικών συμφερόντων θέλουν να της κόψουν το νήμα, κλείνοντας και διαλύοντας τη ΛΑΡΚΟ, διώχνοντας τους εργαζόμενους, ερημώνοντας τον τόπο.

Και το έγκλημα γίνεται ακόμη βαρύτερο γι' αυτά τα παιδιά, που θα δουν το σχολείο τους να κλείνει μετά από δεκαετίες λειτουργίας και θα αναγκαστούν να ξενιτευτούν μαζί με τους γονείς τους. Ενα σχολείο που μεγάλωσε γενιές και γενιές εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, όπου στο παρελθόν λειτουργούσε Σχολή Μαθητείας για τους τεχνίτες και που σήμερα η κυβέρνηση θέλει να στείλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας μαζί με τη ΛΑΡΚΟ, μαζί με τη ζωή και τις αναμνήσεις των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

Σεμίνα Διγενή: Η ΛΑΡΚΟ είναι ιστορική κληρονομιά της περιοχής

Μιλώντας προς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς και τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση, η Σεμίνα Διγενή ανέφερε:

«Εδώ σ' αυτόν τον τόπο συντελείται, καιρό τώρα, ένα έγκλημα. Εξαθλίωσαν μια ολόκληρη περιοχή. Χάθηκαν θέσεις εργασίας, ο κόσμος φτωχοποιήθηκε, τα χωριά ερήμωσαν. Εξαφανίστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 4 χρόνια. Θέλουν να πετάξουν 850 οικογένειες στον δρόμο».

Τόνισε ότι απέναντι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στέκονται οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής με τον ενωμένο και δίκαιο αγώνα του, έχοντας στο πλευρό του το ΚΚΕ, το οποίο θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα τους, μέσα και έξω από τη Βουλή.

Καταλήγοντας, η Σεμίνα Διγενή μετέφερε, με τον δικό της ιδιαίτερο και ποιητικό λόγο, όσα της απάντησε ένας εργαζόμενος όταν τον ρώτησε: «Τι σημαίνει ΛΑΡΚΟ;»:

«Τι είναι η ΛΑΡΚΟ για τον λαό της περιοχής;

Ενα φουγάρο που κάπνιζε 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες τη μέρα, για 60 χρόνια.

Ενα φουγάρο που γύρω από αυτό έχει στηθεί μια ολόκληρη κοινωνική και οικονομική ζωή.

Ενα φουγάρο, ένα εργοστάσιο, που η μουντζούρα του, ο θόρυβός του, τρομοκρατούσε τους επισκέπτες, αλλά γι' αυτούς που ζουν κάτω από τον ίσκιο του, είναι ο ήλιος, το φεγγάρι, το φως, το οξυγόνο, η ζωή.

Είναι η εργασία, το σπίτι, ο κοινωνικός κύκλος, ο τόπος τους.

Είναι ο κρίκος που έφτιαξε φιλίες ζωής, έσμιξε ανθρώπους από διαφορετικά μέρη, με διαφορετικά έθιμα.

Κάτω από αυτήν την τσιμινιέρα γεννήθηκαν σχέσεις αδελφικές, κοινωνικές, ερωτικές. Οι ξένοι μεταξύ τους έγιναν συγγενείς.

Τις προηγούμενες δεκαετίες ο οικισμός της ΛΑΡΚΟ είχε παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο.

Τα παιδιά δεν χωρούσαν στις κτιριακές εγκαταστάσεις, έκαναν μάθημα σε τροχόσπιτα.

Οι χώροι άθλησης, οι παιδικές χαρές, ο κινηματογράφος, το θέατρο, οι καθημερινές δραστηριότητες νέων ήταν η ελπίδα, η ερμηνεία της ζωής.

Αυτήν τη ζωή προσπαθούν να σώσουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, να μην την αφήσουν να χαθεί, να την βάλουν σε επανεκκίνηση και να την αναπτύξουν.

Η ΛΑΡΚΟ είναι ιστορική κληρονομιά της περιοχής που έχει μέλλον μπροστά της και γι' αυτόν τον λόγο δεν θα επιτρέψουμε να θάψουν τη ζωή και το μέλλον.

Εμείς χαιρετίζουμε το αγωνιστικό φρόνημα όσων αντιστέκονται. Συνεχίζουμε μαζί τον αγώνα. Το έγκλημα δεν θα περάσει. Ολοι μαζί θα τα καταφέρουμε».

Την προσπάθεια των εκπαιδευτικών και μαθητών χαιρέτισε και ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας, Συμεών, ο οποίος στάθηκε στις κινητοποιήσεις των μαθητών για να διασφαλίσουν τη βιώσιμη παρουσία του σχολείου τους, σημειώνοντας παράλληλα ότι η στάση τους αυτή δείχνει τον δρόμο και στους μεγάλους και καταλήγοντας τους κάλεσε να διατηρήσουν την ενότητά τους.


Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας

Η Σεμίνα Διγενή με τη διοίκηση του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ
Η Σεμίνα Διγενή με τη διοίκηση του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ
Την αμέριστη και έμπρακτη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των οικογενεών τους και του λαού της περιοχής, μετέφερε η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε χτες στον οικισμό και το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Η Σεμίνα Διγενή συναντήθηκε με τον Παναγιώτη Πολίτη, πρόεδρο του Σωματείου, μέλη της διοίκησης και εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στην είσοδο του διοικητηρίου, περιφρουρώντας την κατάληψη που έχουν ξεκινήσει από το πρωί της Πέμπτης.

Μιλώντας με τους εργαζόμενους, η Σεμίνα Διγενή τούς κάλεσε να διαφυλάξουν την ενότητα και συσπείρωση στο Σωματείο τους και τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό τους και να στηρίζει τον δίκιο αγώνα τους μέσα και έξω από τη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ