Σταθμός η απεργία της 17ης Απρίλη και για την πάλη για μέτρα υγείας και ασφάλειας, ενάντια στους χώρους δουλειάς - καρμανιόλες
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στην Επιθεώρηση, όπου μεταφέρθηκαν τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και καταγγέλθηκε η απαράδεκτη νομοθεσία, που δεν δίνει το δικαίωμα σε μια συνδικαλιστική οργάνωση να γνωρίζει το πόρισμα από ένα θανατηφόρο εργοδοτικό έγκλημα.
Η παρέμβαση ολοκληρώθηκε με περιοδεία στους εργαζόμενους στο εργοτάξιο του νέου διοικητηρίου Βέροιας.
Η συνέντευξη οργανώθηκε με αφορμή το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα στο εργοτάξιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Βέρμιο, όπου έχασε τη ζωή του ο χειριστής του σπαστήρα, όταν εγκλωβίστηκε στο μηχάνημα. Μάλιστα, μόλις την τελευταία βδομάδα άλλοι 5 εργάτες από τον κλάδο των Κατασκευών έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα.
Ο Κώστας Χατζηδαμιανός, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, και ο Νίκος Νατζμέ, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας, στη διάρκεια της συνέντευξης ανέδειξαν ότι οι χώροι δουλειάς έχουν στην κυριολεξία μετατραπεί σε παγίδες θανάτου λόγω της εντατικοποίησης και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας, αλλά και λόγω των ανύπαρκτων ελέγχων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Εργασίας.
Κατήγγειλαν ότι διαχρονικά τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, τόσο τα γενικά εργοταξιακά όσο και τα ατομικά, αντιμετωπίζονται από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους ως κόστος, ως επιπλέον έξοδα. Οπως αντιμετωπίζονται άλλωστε ο μισθός, η Ασφάλιση και όλα τα άλλα που αφορούν τους εργαζόμενους στα εργοτάξια.
Σημείωσαν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η επαναλειτουργία των μεικτών Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας για τις Κατασκευές, που οι κυβερνήσεις αρνούνται να υλοποιήσουν.
Αναφερόμενοι στην αιτία που οδηγεί στα εργατικά «ατυχήματα», ανέφεραν ότι δεν είναι άλλη από το κυνήγι του μέγιστου κέρδους για τους εργοδότες. Οπως ανέφεραν, από την ανάγκη να βγει η δουλειά και να φουσκώσει το κέρδος πηγάζει και η εντατικοποίηση, ενώ οι εργάτες κινδυνεύουν από τα υποσυντηρημένα μηχανήματα και οχήματα, από συστήματα ασφαλείας που παρακάμπτονται για να μη σταματάνε συχνά οι μηχανές. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι επιχειρήσεις μεταποίησης φρούτων, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν και πάλι να δουλεύουν σε συνθήκες άθλιες, με την εντατικοποίηση στον μέγιστο βαθμό.
Σε ό,τι αφορά την αναλογία ελεγκτών και αριθμού επιχειρήσεων στον νομό Ημαθίας, σημείωσαν ότι εξαιτίας της υποστελέχωσης χρειάζονται χρόνια για να ελεγχθούν έστω και μία φορά οι χιλιάδες επιχειρήσεις του νομού.
Κάλεσαν τους εργαζόμενους στο αγωνιστικό ραντεβού στις 17 Απρίλη για να διεκδικήσουν μέτρα υγείας και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς, ενίσχυση του Τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας με προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι ως δήθεν ανεξάρτητη αρχή. Ξεχωρίζουν επίσης για την ασφάλειά τους διεκδικήσεις όπως η μείωση του εργάσιμου χρόνου σε 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και του ΕΚΑΒ, με γενναία χρηματοδότηση από το κράτος, η παρουσία γιατρού Εργασίας σε χώρους μεγάλης συγκέντρωσης εργαζομένων κ.λπ.
Στο μεταξύ, σε ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα», στο νοσοκομείο με κατάγματα νοσηλεύεται 58χρονη εργαζόμενη στην καθαριότητα του δήμου Κιλκίς, η οποία τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας της. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της αποκομιδής και ενώ η 58χρονη εργαζόμενη βρισκόταν στον πίσω βατήρα, το απορριμματοφόρο έκανε όπισθεν και σταμάτησε σε κολόνα φωτισμού.
Οι συγκεντρωμένοι, που στο πλευρό τους είχαν εργαζόμενους και συνδικαλιστές από άλλους κλάδους και χώρους δουλειάς του Πειραιά, κατήγγειλαν για μια ακόμα φορά τη δίωξη της συλλογικής και οργανωμένης συνδικαλιστικής δράσης, η οποία είναι καρφί στο μάτι των εργολάβων του «ανθρωπισμού», γιατί στοχεύει στην κάλυψη και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, των ωφελούμενων και των ασθενών.
Ξεκαθάρισαν ότι δεν θα αποδεχτούν τις πιέσεις, την απληρωσιά στους χώρους τους και τη μοιρολατρία ότι «έτσι είναι το Προσφυγικό και δεν αλλάζει». Πως θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σπάσει η σιωπή, κόντρα στη λογική και την πολιτική που από κοινού σχεδιάζουν και συμφωνούν σ' αυτήν ΕΕ, κυβερνήσεις, ΜΚΟ και ΑΜΚΕ.
Κατήγγειλαν επίσης την παρουσία της αστυνομίας στην κινητοποίηση, ενώ τα επόμενα αγωνιστικά τους ραντεβού είναι τα εξής: Σήμερα Παρασκευή στις 10 π.μ. κινητοποίηση έξω από το Νεφρολογικό Κέντρο «Φροντίς» (Πατησίων 267), ενάντια στις τρομοκρατικές και εκβιαστικές απολύσεις. Αύριο Σάββατο στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στην κοινή σύσκεψη της Επιτροπής Εργαζομένων στις ΜΚΟ, του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και του Συνδικάτου Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά. Την Κυριακή 14 Απρίλη στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στη Γενική συνέλευση του Συνδικάτου Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά.
Και, προφανώς, στις απεργιακές συγκεντρώσεις την Τετάρτη 17 Απρίλη στην Αθήνα (10.30 π.μ. στο Σύνταγμα) και στον Πειραιά (10.30 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο).
Τον νόμο Βορίδη (4940/2022) ετοιμάζεται να επεκτείνει η κυβέρνηση σε περισσότερους φορείς του δημόσιου τομέα, ώστε να επεκταθεί η αντιδραστική αξιολόγηση και στοχοθεσία, σε σύνδεση μάλιστα με ένα «σύστημα ανταμοιβής» των υπαλλήλων, δηλαδή την προσπάθεια ενσωμάτωσης των εργαζομένων του Δημοσίου με τον βούρδουλα της καταστολής, εναλλάσσοντας «καρότο με μαστίγιο».
Τα παραπάνω αναδεικνύει για μια ακόμα φορά η ΔΑΣ στην ΑΔΕΔΥ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), θυμίζοντας ότι από την πρώτη εφαρμογή του συστήματος μπόνους είχε φανεί η αντεργατική φιλοσοφία του καθώς έγιναν αυθαίρετοι διαχωρισμοί και αποκλεισμοί εργαζομένων και διευθύνσεων, σε άλλους δόθηκε και σε άλλους όχι. Με την εφαρμογή του συστήματος «κινήτρων και ανταμοιβής» η κυβέρνηση έρχεται να υλοποιήσει τη σύνδεση των αποδοχών με τη στοχοθεσία και την αντιδραστική αξιολόγηση, ενώ πρόκειται για αλλαγές που επιδρούν στον πυρήνα των εργασιακών σχέσεων του δημόσιου τομέα καθώς ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο ώστε οι διευθυντές να διαμορφώνουν σε ατομική βάση το μισθολόγιο των υπαλλήλων.
Στο πλαίσιο του νόμου υπουργοί και διευθυντές, υποτάσσοντας τις δημόσιες υπηρεσίες στην προώθηση της επιχειρηματικής δράσης και της κερδοφορίας, χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο, αποκλείουν υπαλλήλους, τους διαφοροποιούν, τους διαχωρίζουν, αυξάνουν ή μειώνουν κατά το δοκούν τις αποδοχές τους!
Οι εργαζόμενοι καλούνται να αξιολογηθούν σε αόριστες έννοιες και δεξιότητες, όπως, «ακεραιότητα», «ηγετικότητα», «προσαρμοστικότητα», «ευελιξία και ανθεκτικότητα του υπαλλήλου στις αλλαγές». Στο «εγχειρίδιο στοχοθεσίας» που δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ως ενδεικτικές περιπτώσεις διατύπωσης «στόχων που απαιτούν μέτρηση» την αύξηση της παραγωγικότητας και την αύξηση της κερδοφορίας! Μάλιστα, ως παράδειγμα «επιτεύξιμου στόχου» αναφέρει την αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της μείωσης των αναρρωτικών αδειών!
Στις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με το ποιοι υπάλληλοι χαρακτηρίζονται «υψηλής απόδοσης» γίνεται φανερό ότι δεν αρκεί ένας υπάλληλος να εκτελεί με ευσυνειδησία και επαγγελματισμό τα καθήκοντά του αλλά «θα πρέπει να είναι τουλάχιστον... εφευρέτης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας!».
Περαιτέρω η κυβέρνηση θέλει υπαλλήλους που να υιοθετούν και οι ίδιοι τις κυβερνητικές πολιτικές και αυτό γίνεται εμφανές από την εξειδίκευση στόχων του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής. Ορισμένα χαρακτηριστικά έργα και ορόσημα για την επίτευξη των οποίων θα αξιολογηθούν οι εργαζόμενοι είναι το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων στο μεγάλο κεφάλαιο, η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για να γίνει πιο ευέλικτη η μετάκληση εργαζομένων - μεταναστών από τρίτες χώρες, η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων που τα πληρώνουν οι ασθενείς, η ιδιωτικοποίηση λιμανιών, η ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ κ.ά.
«Με αυτές τις πολιτικές θέλει η κυβέρνηση να ταυτίσει τους δημόσιους υπαλλήλους. Για τον βαθμό επίτευξης αυτών των στόχων θα τους αξιολογήσει», τονίζει η ΔΑΣ.
Η κυβέρνηση κομπάζει ότι έδωσε μετά από πολλά χρόνια αυξήσεις, ωστόσο όταν οι εργαζόμενοι κάνουνε ταμείο στο τέλος του μήνα διαπιστώνουν πως ο λογαριασμός δεν βγαίνει... Ο μέσος όρος της αύξησης για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο ήταν 5,53%, τη στιγμή που ο πληθωρισμός ανήλθε στο 9,3% το 2022 και στο 4,2% το 2023, ενώ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα σκαρφάλωσε στο 11,7% το 2022 και στο 11,6% το 2023. Το κόστος στέγασης απορροφά όλο και μεγαλύτερο μέρος του λαϊκού εισοδήματος.
Τα διάφορα μπόνους δεν οδηγούν ούτε στο ελάχιστο στην ανάκτηση των τεράστιων μισθολογικών απωλειών των προηγούμενων χρόνων. Δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση μόνιμη «παροχή» προς τους εργαζόμενους, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να αυξομειώνει κάθε χρόνο τον πήχη των στόχων ή ακόμη και να τα κόβει τελείως ανάλογα με τα «δημοσιονομικά περιθώρια». Η διεύρυνση της εφαρμογής αυτών των συστημάτων θα δημιουργήσει νοσηρό εργασιακό περιβάλλον στις υπηρεσίες, θα ενταθούν ο ανταγωνισμός, ο ατομικισμός, θα υπάρξει εντατικοποίηση της εργασίας.
Η ΔΑΣ, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους, υπογραμμίζει ότι είναι η ώρα «να δείξουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητά μας στον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών στο σύνολο των εργαζομένων, χωρίς εξαιρέσεις! Μπροστά μας είναι η απεργία στις 17 Απρίλη, που παρά την επιλογή του κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να δώσει στήριξη στην κυβέρνηση της ΝΔ, καταψηφίζοντάς την, όλο και περισσότερες Ομοσπονδίες και σωματεία του δημόσιου τομέα παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής».
Τέλος, προβάλλει τα αιτήματα: Αυξήσεις 20% στους μισθούς, επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού, αποσύνδεση του μισθού από την αντιδραστική αξιολόγηση και στοχοθεσία, κατάργηση της «εισφοράς αλληλεγγύης», προσμέτρηση της διετίας 2016 - 2017, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία.