ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ
«Ακλόνητη» στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ έναντι του Ιράν

Μέτρα υψηλής ετοιμότητας στο Ισραήλ εν αναμονή «πιθανών» ιρανικών αντιποίνων

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δηλώνει ότι θα κάνει τα πάντα για την υπεράσπιση της ασφάλειας του Ισραήλ (φωτ. από την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβρη)

Copyright 2023 The Associated

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δηλώνει ότι θα κάνει τα πάντα για την υπεράσπιση της ασφάλειας του Ισραήλ (φωτ. από την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβρη)
«Λάδι στη φωτιά» της έντασης που οξύνεται ολοένα και περισσότερο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ρίχνουν καθημερινά οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ, εντείνοντας τις προκλήσεις και τις «προειδοποιήσεις» έναντι του Ιράν, ιδιαίτερα μετά από την ισραηλινή επίθεση της 1ης Απρίλη στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 13 έως 16 ατόμων, μεταξύ των οποίων δύο Ιρανών στρατηγών.

Με φόντο τα διάφορα σενάρια αντιποίνων που φέρεται να επεξεργάζεται η Τεχεράνη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε προχθές βράδυ πως θα κάνει καθετί «για να προστατεύσει την ασφάλεια του Ισραήλ».

«Οπως είπα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου», πρόσθεσε, «η δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ κατά των απειλών από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του είναι ακλόνητη... θα το ξαναπώ ξανά: Ακλόνητη» («ironclad»).

Το ίδιο μήνυμα μετέφερε χτες στον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Γ. Γκάλαντ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν, διαβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ είναι στο πλευρό του Ισραήλ «κατά της απειλής από το Ιράν».

Επιπροσθέτως, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Μπρετ Μακγκέρκ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ιράκ, ζητώντας τους να στείλουν «μήνυμα» στο Ιράν να χαμηλώσει τις εντάσεις με το Ισραήλ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν περιόρισε τις δηλώσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Στο Ισραήλ έφθασε χτες ο διοικητής της «Κεντρικής Διοίκησης» (CENTCOM) του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή, στρατηγός Ερικ Κουρίλα, έχοντας πρώτο θέμα στην «ατζέντα» συνομιλιών με Ισραηλινούς στρατιωτικούς και άλλους αξιωματούχους «την απειλή του Ιράν».

Στις επαφές του θα συζητούνταν επίσης οι προσπάθειες του αμερικανικού στρατού να φτιάξει προσωρινό λιμάνι στη Γάζα για την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη βόρεια Γάζα.

Οι νέες απειλές Νετανιάχου

Το ίδιο διάστημα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, που αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινά εντεινόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, εμφανίστηκε χτες στην αεροπορική βάση Τελ Νοφ που διαθέτει κυρίως αμερικανικά μαχητικά F-15, χτυπώντας «τύμπανα πολέμου» έναντι του Ιράν.

Επανέλαβε πως η απειλή είναι «άμεση» και πως θα απαντήσει εάν δεχθεί επίθεση, λέγοντας: «Ζούμε σε εποχές πρόκλησης. Είμαστε στη μέση πολέμου στη Γάζα που συνεχίζεται, με όλη τη δύναμή μας. Επιπλέον, συνεχίζουμε τις ακατάπαυστες προσπάθειες επιστροφής των ομήρων μας, αλλά και προετοιμαζόμαστε για προκλήσεις από άλλα μέτωπα. Εχουμε μία απλή αρχή: Οποιος μας χτυπά, τον χτυπάμε. Είμαστε έτοιμοι να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας για την ασφάλεια του Ισραήλ σε άμυνα και επίθεση. Εγώ και όλο το Ισραήλ σας εμπιστευόμαστε».

Χτες βράδυ δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν πως η ισραηλινή Υπηρεσία Πολιτικής Αμυνας κάλεσε τις αρμόδιες αρχές σε δήμους και κοινότητες να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο ιρανικής πυραυλικής επίθεσης, αποφεύγοντας την «πρόκληση πανικού».

Σε βραδινή συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντ. Χαγκάρι τόνισε πως δεν υπάρχει ανάγκη να αλλάξουν οι οδηγίες προς τους πολίτες επειδή η χώρα «παραμένει σε υψηλή επαγρύπνηση» για πιθανή επίθεση από το Ιράν.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για διάφορα σενάρια και συνεχώς εκτιμούμε την κατάσταση. Είμαστε έτοιμοι για επίθεση και άμυνα χρησιμοποιώντας την ποικιλία δυνατοτήτων που έχει ο στρατός και είμαστε επίσης έτοιμοι με τους στρατηγικούς εταίρους μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Bloomberg: «Πληροφορίες» για επικείμενη «μεγάλη πυραυλική» ιρανική επίθεση

Στο φόντο αυτό, το «Bloomberg» επανέφερε στο προσκήνιο τις «πληροφορίες» για επικείμενη «μεγάλη πυραυλική» επίθεση του Ιράν ή των «αντιπροσώπων» του (ως τέτοιοι λογίζονται οι οργανώσεις της Χεζμπολάχ, της Χαμάς, σιιτικές πολιτοφυλακές σε Συρία και Ιράκ κ.α.) κατά του Ισραήλ, έναντι πολιτικών ή στρατιωτικών στόχων, πιθανώς «με πυραύλους υψηλής ακρίβειας» μέσα «στις επόμενες μέρες».

Το αμερικανικό δίκτυο επικαλείται εκτιμήσεις ειδικών στις αμερικανικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, θεωρώντας πως τα ιρανικά αντίποινα θα δοθούν και πως αυτό είναι ζήτημα χρόνου και όχι εάν θα γίνουν.

Επιπλέον, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Mehr News Agency», μεταδίδοντας δηλώσεις του Μπαχαντόρι Τζαχρομί, Ιρανού κυβερνητικού εκπροσώπου, επέστησε την προσοχή στη «σιγή» δυτικών χωρών - υποστηρικτών του Ισραήλ για την εγκληματική επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού την 1η Απρίλη. Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα ακολουθήσουν «απαραίτητα νομικά, δικαστικά και διπλωματικά» μέτρα από το Ιράν σε σχέση με την ισραηλινή επίθεση.

Τη Δευτέρα το βράδυ ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι είχε επανέλθει στο ζήτημα, επαναλαμβάνοντας πως το Ιράν επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να προχωρήσει σε αντίποινα στον χρόνο και με τη μορφή που θα αποφασίσει εκείνο κατά του επιτιθέμενου.

Σύμφωνα με το «Arab News» στο μεταξύ, το πρακτορείο MEHR μετέδωσε προχθές βράδυ από το λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ πως το Ιράν έκλεισε τον εναέριο χώρο του πάνω από την Τεχεράνη μετά τις 20.30 (ώρα Γκρίνουιτς) «για στρατιωτικές ασκήσεις», αλλά η ανάρτηση «εξαφανίστηκε» μερικές ώρες αργότερα.

Σε αυτό το φόντο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Φιντάν, συζητώντας για τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Συζήτησαν επίσης και τις «επιπτώσεις» της επίθεσης του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

Στη συνέχεια ο Ιρανός υπουργός επικοινώνησε και με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν με αφορμή τη λήξη της νηστείας του Ραμαζανιού. Συζήτησαν επίσης τρόπους περαιτέρω προόδου στις διμερείς σχέσεις, με τον Χ. Αμίρ Αμπντολαχιάν να τονίζει ιδιαίτερα πως η Τεχεράνη «θέλει να τις αναπτύξει όσο το δυνατόν περισσότερο». Συζήτησαν επίσης και τις «περιφερειακές εξελίξεις».

Ακολούθησαν ανάλογες συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ.

Η «Lufthansa» σταμάτησε τις πτήσεις από και προς Τεχεράνη

Την κατάσταση στη Μέση Ανατολή συζήτησε χτες με τον Ιρανό ομόλογό της και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, καλώντας στη συνέχεια «όλες τις πλευρές» να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, εκτιμώντας πως «κανείς δεν έχει συμφέρον από ευρύτερη περιφερειακή κλιμάκωση».

Από τη μεριά του ο Χ. Αμίρ Αμπντολαχιάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως έδωσαν στο Ισραήλ το «πράσινο φως» για την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

Λίγη ώρα μετά την επικοινωνία της Μπέρμποκ με τον Ιρανό αξιωματούχο ανακοινώθηκε πως η γερμανική αεροπορική εταιρεία «Lufthansa» σταμάτησε όλες τις πτήσεις από και προς την Τεχεράνη έως τις 13 Απριλίου λόγω της εξαιρετικά τεταμένης κατάστασης. Εκπρόσωπος της εταιρείας τόνισε πως παρακολουθούνται στενά όλες οι εξελίξεις στην περιοχή και πως η ύψιστη προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια του προσωπικού και των πελατών της εταιρείας...

Επιπλέον, χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ζήτησε από το Ιράν και το Ισραήλ να δείξουν «αυτοσυγκράτηση» για να μην αποσταθεροποιηθεί η περιοχή. Ο ίδιος τόνισε πως καμία από τις δύο χώρες δεν πλησίασε τη Μόσχα για να παίξει ρόλο πιθανού μεσολαβητή. Παράλληλα ανακοινώθηκε η έκδοση νέας αποτρεπτικής ταξιδιωτικής οδηγίας στους Ρώσους πολίτες, ώστε να αποφεύγουν αυτό το διάστημα τα ταξίδια σε Ισραήλ, Λίβανο και κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Αντιδράσεις στον ΟΗΕ

Η ισραηλινή επίθεση του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή ανάρτηση της ιρανικής διπλωματικής αποστολής στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ τόνισε πως «η ανάγκη του Ιράν για αντίποινα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) είχε καταδικάσει την επίθεση» και εάν έφερνε τους δράστες στη δικαιοσύνη ώστε να λογοδοτήσουν.

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας με ανακοίνωσή του εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τον απολογισμό των θυμάτων του πολέμου στη Γάζα, την κρίση και την «απειλή λιμού». Ζήτησε μεταξύ άλλων από το Ισραήλ να κάνει «περισσότερα» και να άρει όλα τα εμπόδια στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό και την ανεμπόδιστη διανομή της.

Καταδικάζει επίσης τον θάνατο συνολικά «τουλάχιστον 224» μελών οργανώσεων αρωγής από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, όπως και «όλες τις βιαιοπραγίες και εχθροπραξίες σε βάρος αμάχων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ