ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2024 - Κυριακή 14 Απρίλη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ

Ο «Ριζοσπάστης» επανέρχεται στο περιεχόμενο της πολύ ενδιαφέρουσας Ημερίδας που διοργάνωσε το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ με θέμα «Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Β. Ι. Λένιν. Η Ημερίδα διοργανώθηκε στο Παλαιό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιά το Σάββατο 20 Μάρτη.

Στο πλαίσιο αυτό δημοσιεύονται αποσπάσματα από την εισήγηση του Κώστα Παπαδάκη, μέλους της ΚΕ και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, καθώς και από την παρέμβαση της Δανάης Πλα - Καρύδη, ηλεκτρολόγου μηχανικού και μηχανικού Η/Υ, μεταδιδακτορικής ερευνήτριας στη μονάδα «Αρχιμήδης» του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά».

Η δημοσίευση των ομιλιών που έγιναν στην Ημερίδα θα συνεχιστεί και σε επόμενα φύλλα του «Ριζοσπάστη».


Η στρατηγική της ΕΕ για την ψηφιακή μετάβαση είναι σε βάρος των λαϊκών αναγκών

Αποσπάσματα από την εισήγηση του Κώστα Παπαδάκη

Η οργανωμένη προσπάθεια της ΕΕ να προωθήσει τις στρατηγικές επιδιώξεις των μονοπωλίων για τη λεγόμενη «ενιαία καπιταλιστική ψηφιακή αγορά» μετράει πάνω από 15 χρόνια. Αφετηρία της στρατηγικής της διακρατικής ιμπεριαλιστικής ένωσης του κεφαλαίου είναι η διαπίστωση της υστέρησης των ευρωπαϊκών ομίλων σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους ΗΠΑ, Κίνα κ.λπ. Για να ανακόψει αυτήν την πορεία, σπεύδει να ορίσει η ίδια πρότυπα και προδιαγραφές αρχικά στο έδαφός της με στόχο να τα επιβάλλει κι ευρύτερα, που θα διευκολύνουν την ίδια και θα βάζουν πρόσθετα εμπόδια στους ανταγωνιστές της.

Γι' αυτό καλεί σε υπεράσπιση της «ψηφιακής κυριαρχίας» της με θωράκιση μιας κοινής Ευρωπαϊκής Αγοράς. (...)

Η κλιμάκωση των ανταγωνισμών σημαδεύεται από την ομολογία της ΕΕ ότι η οικονομία της έχει μεταβεί σε πολεμικό καθεστώς. Η έκβαση του ελέγχου των στρατηγικής σημασίας δικτύων και συστημάτων πολυτροπικής τεχνητής νοημοσύνης παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και τους σχεδιασμούς των ευρωενωσίτικων μονοπωλίων. Κι εδώ η ΕΕ που υπολείπεται στον διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό, επιχειρεί να επιβάλλει προδιαγραφές με ηθικοπλαστικά δήθεν προσχήματα στον σχεδιασμό των ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, που προηγούνται σε πολεμικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Επικαλείται ότι πρέπει τα όπλα να μην είναι αυτόνομα, αλλά να έχουν «ανθρώπινη εποπτεία» και χειρουργική ακρίβεια στον στόχο, επιχειρώντας να ξεπλύνει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της ίδιας και του ΝΑΤΟ και να αυτοδιαφημιστεί προκλητικά κι ως φιλάνθρωπη, γιατί μειώνει τάχα τις κυνικά αποκαλούμενες «παράπλευρες απώλειες», την ώρα που καταγράφονται εκατομμύρια θύματά τους σε Ουκρανία, Παλαιστίνη, Ερυθρά Θάλασσα. (...)

***


Σε αυτή τη φάση, που πολλές από τις ανακαλύψεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική είναι σε πειραματικό στάδιο, η ΕΕ επιδιώκει να θωρακίσει την κερδοφορία τους από το κόστος για αστοχίες, ζημιές και βλάβες από την όποια εφαρμογή τους, με στόχο να μη θιγεί στο ελάχιστο η κερδοφορία τους. Ακολουθώντας τις «συστάσεις» των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, δεν προχώρησε σε «υπερβολική ρύθμιση».

«Η επιλογή αυτή διατηρεί το κόστος συμμόρφωσης στο ελάχιστο». Πρόκειται για μια ψηφιακή εκδοχή του «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Εκ των προτέρων θα γίνεται μόνο η αυτο-αξιολόγηση κινδύνου από τα ίδια τα μονοπώλια, με πρόστιμα κυριολεκτικά ψίχουλα για τους ομίλους του κλάδου μπροστά στον όγκο των κερδών τους (4%-6% του τζίρου τους). Ενώ προκλητικά προβλέπονται και κώδικες δεοντολογίας με μάλιστα «εθελοντικές δεσμεύσεις» από τα μονοπώλια, «εποπτεία από άνθρωπο» κι «ενημέρωση των εργαζομένων».

Με λίγα λόγια, με μια ενημέρωση στα θύματα της εκμετάλλευσής τους, η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο ισχυρίζονται ότι οι όμιλοι αποκτούν «διαφάνεια» και βγαίνουν από κάθε υποχρέωση... Ομως ακόμα κι η ίδια εφαρμογή αυτού του Κανονισμού έχει μια ακόμα δικλίδα ασφαλείας ότι θα αφήσει ανέγγιχτη τη μεγαλοεργοδοσία, αφού εκτός πεδίου εφαρμογής της ορίζει τα εργοστάσια, τα γραφεία και τις αποθήκες ως χώρους μη προσβάσιμους. Αβατο λοιπόν οι χώροι δουλειάς για να εφαρμόσει το κεφάλαιο ανενόχλητο και τις πιο σύγχρονες μεθόδους εκμετάλλευσης.

Αλλωστε, πόσο πιο καθαρά να το πει το ίδιο το ΕΚ σε ψήφισμά του κιόλας από το 2017, όταν απαιτούσε από την ΕΕ να νομοθετήσει μεταξύ άλλων και στην κατεύθυνση «επισκευής και βελτιστοποίησης ανθρώπων (...) με συστήματα άμεσης εμφύτευσης στο ανθρώπινο σώμα (...) αναβαθμίσεων λογισμικού σε άτομα που φέρουν ζωτικές και προηγμένες συσκευές», εντοπίζοντας «αυξανόμενη διάδραση ανθρώπων και ρομπότ στον τόπο εργασίας». Προφανώς όταν το ΚΚΕ καταγγέλλει κι αποκαλύπτει δημόσια όλα αυτά τα σχέδια που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στη ζωή, με αυτούσια αποσπάσματα από τα ίδια τα νομοθετήματα της ΕΕ, τότε η αστική τάξη και τα επιτελεία της χάνουν την ψυχραιμία τους και προσποιούνται ότι πρώτη φορά ακούνε τέτοια πράγματα.

***

Ομως και στο επίπεδο της καταστολής η ΕΕ με τον κανονισμό περί Τεχνητής Νοημοσύνης «αλλάζει πίστα» μιλώντας επί λέξει για «συστήματα ΤΝ που παρέχουν κοινωνική βαθμολόγηση των φυσικών προσώπων για γενική χρήση από τις δημόσιες αρχές ή για λογαριασμό τους. (...) Αυτά τα συστήματα ΤΝ αξιολογούν ή ταξινομούν την αξιοπιστία των φυσικών προσώπων με βάση την κοινωνική τους συμπεριφορά σε πολλαπλά πλαίσια ή με βάση τα γνωστά ή προβλεπόμενα προσωπικά χαρακτηριστικά τους ή χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους», που ναι μεν «θα πρέπει να απαγορευτούν» αλλά ...«για λόγους ασφαλείας, αναζήτησης δυνητικών θυμάτων εγκληματικών ενεργειών, καταπολέμησης της τρομοκρατίας κ.ά. θα ζουν και θα βασιλεύουν παρακολουθώντας τους πάντες, πάντα και παντού, καταστέλλοντας απεργίες, διαδηλώσεις, εργατικούς και λαϊκούς αγώνες όλων όσοι παίρνουν... κάτω από τη βάση στην «κοινωνική βαθμολόγηση» της ΕΕ και των μονοπωλίων.

Αντί λοιπόν η νέα τεχνολογία να έχει τεράστιες ευεργετικές συνέπειες για τους εργαζόμενους (μείωση εργάσιμου χρόνου, της φυσικής καταπόνησης στη δουλειά κ.λπ.), στα χέρια των καπιταλιστών που την αξιοποιούν για τα συμφέροντά τους γίνεται όργανο ακόμη μεγαλύτερης εκμετάλλευσης, φτώχειας και καταστολής σε βάρος των εργαζομένων.

Η ΕΕ όχι μόνο δεν μπορεί, ούτε θέλει να προστατεύσει τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού από την ψηφιακή εφόρμηση των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι σάρκα από τη σάρκα τους και οι νόμοι της το αποδεικνύουν. Αλλωστε στο τέλος και του εν λόγω κανονισμού, όπως και κάθε νομοθετήματος της ΕΕ, υπάρχει αναλυτικά ο κατάλογος των λόμπι που συνδιαμόρφωσαν μέσα από σφοδρούς ανταγωνισμούς το κείμενο με παρέλαση των ομίλων που από αυτούς τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές τους βγάζουν δισ.

Γι' αυτό η ενίσχυση του ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές έχει μεγάλη σημασία για τον λαό μας. Για να ενημερώνει τον λαό και να αποκαλύπτει τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της ΕΕ και του κεφαλαίου στην Ευρωβουλή, προετοιμάζοντας τη λαϊκή πάλη για την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων και επιθέσεων. Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να αποτελέσει πλήγμα στην ΕΕ της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, δύναμη στη λαϊκή πάλη για τη λύτρωση από τα δεσμά της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, να ανοίξει τον δρόμο για μια άλλη Ευρώπη της ειρήνης, της φιλίας, της συνεργασίας και αλληλεγγύης των εργαζομένων, της λαϊκής ευημερίας, του σοσιαλισμού.


Επιστημονική έρευνα για τους στόχους του ΝΑΤΟ

Αποσπάσματα από την παρέμβαση της Δανάης Πλα - Καρύδη

Ο πόλεμος είναι ήδη σε εξέλιξη, τα τύμπανα ενός γενικευμένου πολέμου ηχούν ολοένα και πιο δυνατά, τα στρατόπεδα των ιμπεριαλιστών μιλούν για πολεμική οικονομία και εξοπλιστικά ευρωομόλογα, η φράση «Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος» ακούγεται, πλέον, κάθε μέρα από τα χείλη αξιωματούχων. Αυτή η προετοιμασία δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτη την επιστημονική έρευνα, αφού ο πολεμικός ανταγωνισμός έχει ανάγκη από νέα, πιο καταστροφικά όπλα, νέες πανταχού παρούσες υπηρεσίες παρακολούθησης και χειραγώγησης, έχει ανάγκη από νέα ιμπεριαλιστικά πολεμικά αφηγήματα.

Το ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες αξιοποιεί την επιστημονική έρευνα που παράγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. `Η ακριβέστερα, το ΝΑΤΟ μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργούν ροές χρηματοδότησης της έρευνας σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, τέτοιες που να εξυπηρετούν τους στρατηγικούς σκοπούς τους. Η χρηματοδότηση αυτή αντικειμενικά διαμορφώνει την ερευνητική ατζέντα και τις επιστημονικές τάσεις σε ευρύτερο επίπεδο, αφού απέχει τάξεις μεγέθους από την όποια κρατική χρηματοδότηση της Ερευνας.

Μόνο την τελευταία δεκαετία τα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα συμμετείχαν σε:

- 14 ευρωπαϊκά έργα με άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ

- Πάνω από 30 ευρωπαϊκά έργα με εμπλοκή διαφόρων υπηρεσιών καταστολής και πολέμου

***


Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι νέες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ για την Ερευνα και την Καινοτομία:

-- Τον Φλεβάρη του 2021, εγκρίθηκε η Στρατηγική για τις Αναδυόμενες και Ανατρεπτικές Τεχνολογίες (EDTs), επιστημονικές ανακαλύψεις που μπαίνοντας σε πολεμικές εφαρμογές αναμένεται να έχουν τεράστια επίδραση στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, όπως στο παρελθόν είχαν η χρήση της πυρίτιδας και η ατομική βόμβα. Τέτοιες είναι η τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτόνομα συστήματα, οι κβαντικές τεχνολογίες, η βιοτεχνολογία, τα διαστημικά συστήματα, τα νέα υλικά, κ.ά.

-- Τον Οκτώβρη του 2021, εγκρίθηκε η Στρατηγική του ΝΑΤΟ για την Τεχνητή Νοημοσύνη1 και πριν από λίγους μήνες η Στρατηγική για τις κβαντικές τεχνολογίες2.

-- Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), μέσω του European Defence Fund3,επικεντρώνει σε αυτές τις νέες τεχνολογίες.

-- Το 2022 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, δημιουργήθηκε το Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ (INF) και εγκρίθηκε ο «οδικός χάρτης» για το DIANA.

Το DIANA είναι ένας φορέας του ΝΑΤΟ, ένα δίκτυο από δεκάδες χώρους επιτάχυνσης της επιχειρηματικής καινοτομίας με αντικείμενο την επίλυση συγκεκριμένων στρατιωτικών προβλημάτων χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνολογίες. Παρέχει σε επιλεγμένες εταιρείες επιχορηγήσεις, υποδομές και συνεργασία με το προσωπικό από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.

Στη χώρα μας το DIANA έχει ήδη επεκταθεί στον «Δημόκριτο», στο ΙΤΕ και στο ΕΚΕΤΑ. Τα αστικά κόμματα των οποίων οι κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει τη χώρα σε περήφανο θύτη και χωράφι αμερικανικών βάσεων θριαμβολογούν. Οι υποδομές και η ερευνητική εργασία των επιστημόνων μετατρέπονται ακόμα πιο άμεσα σε μηχανισμό κατά παραγγελία έρευνας για την αναβάθμιση του δολοφονικού οπλοστασίου.

Από ό,τι φαίνεται, διαμορφώνεται μια νέα τάση ως προς τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη αυτών των καινοτομιών. Προκρίνεται η δημιουργία οικοσυστημάτων πολεμικής καινοτομίας για τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αξιοποιώντας ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια. Αυτά τα οικοσυστήματα είναι προσανατολισμένα στην ανάπτυξη τεχνολογιών για διπλή χρήση, δηλαδή τεχνολογιών που έχουν εφαρμογές στον πόλεμο και στην καταστολή, αλλά μπορούν να αξιοποιηθούν και σε εμπορικές χρήσεις.

Στην Ελλάδα, το οικοσύστημα αυτό έχει πάρει ήδη μια πρώτη μορφή, και αποτελείται από τις τέσσερις υποδομές του DIANA, από τα ΑΕΙ και τα ΕΚ, το ΚΕΜΕΑ4(ΥΠΡΟΠΟ), το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας5(ΥΠΕΘΑ) και εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τέτοιες τεχνολογίες.

***

Η υποταγή της επιστημονικής έρευνας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ή την τυπική περίοδο ειρήνης που τον προετοιμάζει, συνοδεύεται από μεγαλοπρεπέστατα ψέματα για να πειστούν οι επιστήμονες να γίνουν πρόσχαρο γρανάζι της δολοφονικής μηχανής. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, διάσημο για την κορυφαία Ιατρική Σχολή του, το οποίο ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο που συνεργάστηκε με το Innovation Hub του ΝΑΤΟ. Διαφημίστηκε σε πρωτοφανή βαθμό ότι φοιτητές του θα συνεργαστούν με ειδικούς του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουν τον τρόπο με τον οποίο η υγειονομική περίθαλψη παρέχεται σε ζώνες συγκρούσεων. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, το Johns Hopkins ασχολείται με τον Γνωστικό Πόλεμο6, ο οποίος περιλαμβάνει τη χειραγώγηση των λειτουργιών του εγκεφάλου στο πεδίο της σκέψης και του συναισθήματος. Σε όσους αυτό φαίνεται σενάριο από το μακρινό μέλλον, τους ενημερώνουμε ότι η στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να αναθεωρηθεί φέτος, ώστε να περιλαμβάνει τον αναδυόμενο τομέα της Γνωστικής Βιοτεχνολογίας7 (CBT).

Το συνεκτικό στοιχείο στα παραπάνω είναι το κίνητρο της ιμπεριαλιστικής επικράτησης του ΝΑΤΟικού στρατοπέδου, στον στρατιωτικό, οικονομικό, γεωπολιτικό ανταγωνισμό με τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ετσι, η επιστήμη υποτάσσεται στον ιμπεριαλισμό αντικειμενικά.

  • Η έρευνα για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο δεν αναβαθμίζει την αμυντική ικανότητα της χώρας μας. Τα προβλήματα που τίθενται προς επίλυση προκύπτουν από τα επιτελεία του ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εταίροι στην υλοποίησή τους είναι ελληνικά, ευρωπαϊκά, ισραηλινά και τουρκικά ιδρύματα, υπουργεία και εταιρείες. Δηλαδή, ακόμα κι αν παραχθεί μια χρήσιμη αμυντική τεχνολογία, σε αυτήν έχει πρόσβαση όλη η ιμπεριαλιστική συμμαχία. Επομένως, θα μπορεί αντικειμενικά να αξιοποιηθεί μόνο για τους κοινούς ιμπεριαλιστικούς σκοπούς της ενάντια στα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
  • Αλλά ούτε η ΝΑΤΟική χρηματοδότηση απελευθερώνει την επιστήμη. Οσο η επιστήμη υποτάσσεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τόσο θα μπαίνουν μεγαλύτεροι φραγμοί στην απαραίτητη επιστημονική συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο. Για μια χώρα σαν την Ελλάδα, η απαγόρευση της συνεργασίας με πάνω από το μισό επιστημονικό δυναμικό του πλανήτη που βρίσκεται εκτός της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, φέρνει σημαντικό περιορισμό σε πόρους (υπολογιστικούς, δεδομένων, κ.ά.) και τεχνογνωσία με αρνητικά αποτελέσματα στη δυναμική της επιστημονικής ανάπτυξης στη χώρα μας.
  • Ταυτόχρονα, ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να πληρώνει δισεκατομμύρια μέσω των φόρων για την ενίσχυση της έρευνας της δολοφονικής μηχανής.

Ομως, στην τεχνική έρευνα κύρια παραγωγική δύναμη παραμένει ο επιστήμονας. Και όσο υπάρχουν επιστήμονες που δεν ανέχονται να γίνουν πρωταγωνιστές στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, τόσο θα ενισχύουν με τη μαχητική τους στάση τη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Στη δική μας προοπτική, το όραμα και η αποστολή της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι η προσφορά τους στην ανάπτυξη της κοινωνίας, στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, στην ειρήνη, στη φιλία και τη συνεργασία των λαών. Η πρόταση του ΚΚΕ, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός, στηρίζεται στην Επιστήμη και την Ερευνα που θα λειτουργούν στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του, για να τελειώσουμε μια για πάντα τους ιμπεριαλιστικούς δολοφονικούς στρατούς.

Παραπομπές

1. https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_187617.htm , https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_184303.htm

2. https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_221777.htm

3. https://defence-industry-space.ec.europa.eu/edf-work-programme-2024_en

4. https://kemea.gr/

5. https://www.kathimerini.gr/politics/562709806/drones-kai-doryforoi-apo-ellinika-myala/

6. https://www.nato.int/docu/review/articles/2021/05/20/countering-cognitive-warfare-awareness-and-resilience/index.html

7. https://www.nato.int/docu/review/articles/2021/02/26/cognitive-biotechnology-opportunities-and-considerations-for-the-nato-alliance/index.html


Την Κυριακή 14 Απρίλη η συνάντηση φίλων του «κόκκινου Αερόστατου»!

Εφτασε η μεγάλη μέρα! Αυτήν την Κυριακή, από τις 11 το πρωί έως τις 6.30 το απόγευμα, το περιοδικό «κόκκινο Αερόστατο», καλεί κάθε παιδί Δημοτικού και Γυμνασίου να συμμετάσχει σε μια μεγάλη και πολύμορφη συνάντηση - εκδρομή στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.

Για μία ολόκληρη μέρα, εκατοντάδες παιδιά Γ' Δημοτικού έως Β' Γυμνασίου θα συναντηθούν, θα μιλήσουν, θα παίξουν, θα εκφραστούν με διάφορους τρόπους και μορφές, θα ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις για όλα όσα τα απασχολούν. «Ελα κι εσύ μαζί μας για να γνωριστούμε, να συζητήσουμε, να δημιουργήσουμε, να πάρουμε το μικρόφωνο, να παίξουμε και να μάθουμε διασκεδάζοντας!».

Η συνάντηση θα ξεκινήσει με συζήτηση στην Ολομέλεια, όπου τα ίδια τα παιδιά θα παρουσιάσουν σύντομες ομιλίες γύρω από τις θεματικές «Γνώση - σχολείο - επιστήμη» και «Περιβάλλον».

Σειρά έχει η ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, το καλύτερα σωζόμενο εργοστάσιο φωταερίου στην Ευρώπη. Ακολουθώντας τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, τα παιδιά θα θαυμάσουν τα μηχανήματα και θα γνωρίσουν τις συνθήκες ζωής και εργασίας εκεί.

Τη σκυτάλη παίρνουν ιστορίες βιβλίων και θεατρικά παιχνίδια, ώστε τα παιδιά, ακολουθώντας τα χνάρια των ηρώων, αναλαμβάνοντας ρόλους και λύνοντας γρίφους, να βρουν απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα, όπως «γιατί γίνονται πόλεμοι σήμερα;» και «πώς μπορούμε να τους σταματήσουμε;».

Στο πρόγραμμα της συνάντησης ξεχωρίζουν παιχνίδια και δραστηριότητες, μέσω των οποίων τα παιδιά θα εκφράσουν τη γνώμη τους για το ίδιο το περιοδικό και τις πρωτοβουλίες που οργανώνει, ενώ φυσικά υπάρχουν πολλές εκπλήξεις!

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ή να στείλετε mail στο kokkinoaerostato@gmail.com


ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΤΟ 50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πρώτος σταθμός το Σκοπευτήριο Καισαριανής την Κυριακή 28 Απρίλη

«Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!». Αυτό είναι το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που ξεκινάει το ταξίδι του σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Φέτος, λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», το Φεστιβάλ θα κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής από όπου πέρασε τα προηγούμενα 50 χρόνια.

Πρώτος σταθμός του 50ού Φεστιβάλ είναι η Καισαριανή την Κυριακή 28 Απρίλη, στο Σκοπευτήριο, εκεί που φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944.

Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής.

Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα του Χρήστου Λεοντή με θέμα «Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος...», εμπνευσμένο από το έργο του Γ. Ρίτσου «Καπνισμένο Τσουκάλι», που μελοποίησε ο ίδιος ο Χρ. Λεοντής.

Στο 1ο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί η «Καταχνιά», το πρώτο ολοκληρωμένο έργο του Χρ. Λεοντή, σε στίχους του Κώστα Βίρβου, το οποίο έχει ως θέμα του το τρίπτυχο «Κατοχή - Αντίσταση - Απελευθέρωση».

Στο 2ο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστούν επιλογές από αγαπημένα τραγούδια του Χρ. Λεοντή από το «Καπνισμένο Τσουκάλι», τα «Αχ Ερωτα» και «Ερωτας Αρχάγγελος», τις «Παραστάσεις» κ.ά. που σημάδεψαν την 60χρονη διαδρομή του.

Την επιμέλεια του αφιερώματος και τη διεύθυνση της ορχήστρας θα έχει ο ίδιος ο Χρ. Λεοντής. Αφήγηση στο 1ο μέρος, όπου θα παρουσιαστεί η «Καταχνιά», θα κάνει ο ηθοποιός Χάρης Μαυρουδής. Θα τραγουδήσουν (με αλφαβητική σειρά) οι Μίλτος Πασχαλίδης, Αγγελική Τουμπανάκη, Κώστας Τριανταφυλλίδης και Ιωάννα Φόρτη.

Από τις 5.30 μ.μ. θα λειτουργούν Στέκια Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων, Εκθεση αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά του 1944 και πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για παιδιά όλων των ηλικιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ