ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2024 - Κυριακή 14 Απρίλη 2024
Σελ. /40
«Αλλιώς... Μπροστά... Μαζί... Γιατί μπορούμε να νικάμε»

Η διακήρυξη της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών» μπροστά στις εκλογές του ΣΕΗ

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών
Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών
«Αλλιώς... Μπροστά... Μαζί... Γιατί μπορούμε να νικάμε». Με αυτό το σύνθημα η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» απευθύνεται στους ηθοποιούς καλώντας τους να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό της μπροστά στις εκλογές του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) που θα πραγματοποιηθούν από τις 26 έως τις 29 Απρίλη.

Αναλυτικά στη διακήρυξη της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών» σημειώνεται:

Θέλουμε να έχουμε μπροστά και δίπλα μας το ΣΕΗ

Είμαστε πολλοί εμείς που:

- Δεν αποδεχόμαστε να δουλεύουμε με όλο και πιο σκληρούς κι εντατικούς ρυθμούς, με όλο και χαμηλότερους μισθούς, να ζούμε μονίμως με το άγχος της ανεργίας.

- Νιώθουμε τον θυμό να φουντώνει για την ακρίβεια, τη φτώχεια, τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, για το ότι... «τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται», την ίδια στιγμή που οι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν ολοένα και μεγαλύτερα κέρδη.

- Ανησυχούμε βλέποντας τον πόλεμο στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, χιλιάδες παιδιά να σκοτώνονται, πόλεις, σχολεία, θέατρα να γκρεμίζονται με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, η οποία έστειλε και φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα.

- Δεν ανεχόμαστε άλλο δεκάδες γυναίκες να δολοφονούνται αβοήθητες ακόμα και μπροστά σε αστυνομικό τμήμα, χωρίς να υπάρχουν οι ελάχιστες δομές προστασίας, και ενώ η κυβέρνηση διαφημίζει ως λύση το panic button.

- Δεν συμφωνούμε με τις κυβερνήσεις (τωρινή και παλιότερες) ότι η Τέχνη και ο Πολιτισμός είναι βιτρίνα, ντεκόρ για μπίζνες που θα φέρουν χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες του θεάματος - ακροάματος, του οπτικοακουστικού, αλλά και στον τουρισμό και σε άλλους κλάδους, τη στιγμή που οι δικές μας τσέπες αδειάζουν διαρκώς, που σπίτια ηθοποιών πλειστηριάζονται.

- Αγανακτούμε όταν μας λένε ότι την Τέχνη μας την θέλουν για να κάνουν «πολιτιστική διπλωματία» με τους φονιάδες των λαών, ενώ η Τέχνη μπορεί να γίνει φωνή αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς!

Αλλά είμαστε και πολλοί εμείς που:

  • Ονειρευόμαστε τις μέρες που θα μπορούμε να κάνουμε ελεύθερα την Τέχνη που αγαπάμε, τις μέρες που η Τέχνη θα έχει μια χωρίς προηγούμενο διάδοση και οι καλλιτέχνες τέτοια στήριξη και αναγνώριση που δεν γνώρισαν ποτέ ως τώρα.
  • Δεν συμβιβαζόμαστε με τη σαπίλα μιας κοινωνίας που βάζει στο κέντρο τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών και εμάς ακατάπαυστα να παλεύουμε για τη ζωή μας.
  • Συναντηθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια στους αγώνες, βγήκαμε στον δρόμο, διαδηλώσαμε, απεργήσαμε, παλέψαμε!

Εμείς, οι πολλοί, που ανησυχούμε και παλεύουμε, θέλουμε να έχουμε μπροστά και δίπλα μας το ΣΕΗ για να οδηγεί τις μάχες και τη σύγκρουση σε νικηφόρα πορεία.

Γι' αυτό και τώρα... πάμε ΑΛΛΙΩΣ.

Για να εκπροσωπηθεί το αγωνιστικό κύρος των ηθοποιών

Απορρίπτοντας μια διοίκηση που επικαλείται τα «δεδομένα» της αντιλαϊκής πολιτικής για να συμβιβαστούμε με αυτά. Αφήνοντας πίσω τις παρατάξεις ΑΕΝΑΗ και ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ που διοίκησαν μαζί και θέλησαν να βάλουν το ΣΕΗ ως «εθελοντή δεσμώτη» στη φυλακή των πολιτικών της ΕΕ, των κυβερνήσεων, καλώντας μας να τους ακολουθήσουμε, κατηγορώντας μάλιστα τον κλάδο ότι αδιαφορεί, ότι δεν συμμετέχει, ότι δεν θέλει να βελτιώσει τη ζωή του.

Αφήνοντας πίσω μια διοίκηση που δεν θέλει και δεν μπορεί να δει ότι χωρίς σύγκρουση δεν κερδίζεται τίποτα, ότι όλες οι παλιότερες κατακτήσεις του ΣΕΗ, αλλά και οι πρόσφατες του συνδικαλιστικού κινήματος αποσπάστηκαν σε αντίθεση με την κυρίαρχη πολιτική και όχι με «παρακάλια» μέσα στην αυλή της. Οτι μπορείς να έχεις νίκες με το να βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή του αγώνα και όχι πιάνοντας «στασίδι» στα πάνελ.

Γι' αυτό τώρα είναι η ώρα να πούμε ένα τεράστιο ΟΧΙ σε αυτούς που θέλουν να πάμε ακόμα περισσότερα βήματα πίσω μετατρέποντας το ΣΕΗ σε...:

- Σύμμαχο της εργοδοσίας αφού η διοίκηση έφτασε μέχρι και στο σημείο να συμφωνήσει σε μια σύμβαση που κάνει τις χάρες των εργοδοτών: Μείωση μισθών για τις παραγωγές της μεγαλοεργοδοσίας, απαράδεκτο διαχωρισμό του παιδικού θεάτρου μισθολογικά και στους όρους εργασίας, αποκλειστικότητα του ηθοποιού στον εργοδότη τη στιγμή που με την ακρίβεια και τα χαμηλά μεροκάματα αναγκαζόμαστε σε 2 και πάνω ταυτόχρονες παραγωγές για την επιβίωσή μας και κατακερματισμό του ενιαίου της σύμβασης. Την ίδια στιγμή δε η διοίκηση λέει ότι ακόμα και αυτή η σύμβαση δεν θα ισχύει για όσους εργοδότες έχουν υπογράψει μέχρι να υπογράψουν οι περισσότεροι, παίζοντας τις ζωές μας στα παιχνίδια του ανταγωνισμού των εργοδοτών.

- Οχημα ξεπουλήματος των αγώνων μας αφού ο πρόεδρος του Σωματείου ψήφισε ναι στον νόμο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση που εκτός των άλλων αναβαθμίζει με ισχύ νόμου το ΠΔ. Αλλωστε, από τον Ιούλη ακόμα του 2023 το κόμμα του με Ερώτηση στη Βουλή ζητούσε την κατοχύρωση των δραματικών σχολών εντός του επιπέδου 5, δηλαδή ΙΕΚ.

- Πλασιέ των κυβερνητικών μέτρων, όπως ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας και μέχρι τώρα πρόεδρος του ΣΕΗ που στήριξε και διαφήμισε τον κατάπτυστο νόμο Γεωργιάδη, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η 13ωρη εργασία, λέγοντας μάλιστα στη Βουλή ότι «οι ανάγκες της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας είναι πάνω από το ωράριο εργασίας».

Απέναντι σε όλους αυτούς εμείς... Πάμε ΜΠΡΟΣΤΑ. Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Για να εκπροσωπηθεί το μεγάλο αγωνιστικό κύρος των ηθοποιών που κατακτήθηκε την περίοδο της πανδημίας και των αγώνων ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα.

Για ένα ΣΕΗ μαζικό και αγωνιστικό

Για ένα ΣΕΗ που θα μας ενώνει στον αγώνα για όσα έχουμε ανάγκη, εμείς και η Τέχνη μας! Μαζικό και αγωνιστικό, για να αποκρούουμε τη συνολική επίθεση στα δικαιώματά μας. Προτάσσοντας αιτήματα που βελτιώνουν ουσιαστικά το εργασιακό μας περιβάλλον, που στηρίζουν την ανάπτυξη της θεατρικής τέχνης στην Αττική και στην περιφέρεια.

Για ένα ΣΕΗ της αλληλεγγύης, που θα στέκεται απέναντι στην αδικία προς τους συναδέλφους, θα εμποδίζει απολύσεις, θα αποτρέπει πλειστηριασμούς, θα διεκδικεί για το δικαίωμα στην Παιδεία και στην Υγεία. Για ένα ΣΕΗ όπου οι παλιότεροι και καταξιωμένοι συνάδελφοι θα γίνονται ασπίδα προστασίας για τους νεότερους και όσους τώρα ξεκινάνε. Για ένα ΣΕΗ που θα διεκδικεί για τους μικρούς θιάσους και δεν θα τους θεωρεί «πρόβλημα», όπως ειπώθηκε σε συνεδρίαση του ΔΣ και όπως υποστηρίζεται από την ΕΕ που θεωρεί τις μικρές επιχειρήσεις «διαρθρωτικό πρόβλημα της οικονομίας της Ελλάδας».

Για ένα ΣΕΗ που θα κερδίζει τη στήριξη όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων. Που θα επιστρέφει στην κοινωνία με την αλληλεγγύη, τους αγώνες και την Τέχνη την αγάπη που λαμβάνουμε από το κοινό. Που θα τοποθετείται για δικά μας προβλήματα, αλλά και για τα γενικότερα κοινωνικά, παίρνοντας πάντα το μέρος των αδικημένων και των λαών. Που θα καταδικάζει π.χ. χωρίς ναι μεν αλλά το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Που θα στέκεται χωρίς δεύτερες σκέψεις με τον Παλαιστινιακό λαό ως τη λευτεριά!

Για ένα ΣΕΗ δημοκρατικό που θα σέβεται τις γνώμες όλων των συναδέλφων, που θα αποφασίζουμε συλλογικά μέσα από μαζικές διαδικασίες, στο ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις. Που θα λειτουργήσει παραρτήματα στις άλλες πόλεις της Ελλάδας για να στηρίξει τις διεκδικήσεις των συναδέλφων εκεί, αλλά και τις ανάγκες για την ανάπτυξη της θεατρικής τέχνης σε όλη την περιφέρεια.

Για ένα ΣΕΗ απάντηση στα ερωτήματά μας, στήριγμα στις ανησυχίες μας, εφαλτήριο για τους αγώνες μας, φορέα ελπίδας και οργάνωσης.

Πάμε ΜΑΖΙ

Οι δυνάμεις που εκλεχτήκαμε και στηρίξαμε τη «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» ήμασταν και είμαστε καθημερινά στη μάχη.

Εχουμε συναντηθεί μέσα και έξω από τα θέατρα, στα σίριαλ, έχουμε συζητήσει, ενημερώσει και οργανώσει τον αγώνα για κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα.

Ημασταν μπροστά στους αγώνες για το έγκλημα στα Τέμπη, ήμασταν μπροστά στη μάχη για να μην υποβαθμιστούν οι σπουδές μας και τα πτυχία μας και σε κάθε αγώνα που έδωσε ο κλάδος μας.

Επιμέναμε να συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο, να πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις ακόμα κι όταν η πλειοψηφία της διοίκησης τις υπονόμευε, όπως έκανε στη Γενική Συνέλευση πριν από την απεργία στις 28 Φλεβάρη, όπου ακόμα και τα εκλεγμένα μέλη της δεν εμφανίστηκαν.

Δεν λυπούμαστε κόπο, δεν φοβόμαστε τη σύγκρουση με τους μεγαλοεπιχειρηματίες στον χώρο μας. Αναμετριόμαστε μαζί τους γιατί παίρνουμε δύναμη μέσα στον συλλογικό αγώνα.

Ξέρουμε τη δύναμη της Τέχνης μας, τη δύναμη της πολυμορφίας στον αγώνα. Ξέρουμε να διεκδικούμε και να παλεύουμε.

Ξέρουμε και μπορούμε να νικάμε!

Αρκεί οι αγώνες μας

  • Να βάζουν στο μάτι τον σωστό αντίπαλο. Τους μεγάλους επιχειρηματίες στον χώρο μας, τις κυβερνήσεις και όλους τους οργανισμούς από τους οποίους εκπορεύεται η αντιλαϊκή πολιτική (ΕΕ, ΝΑΤΟ). Να μη στοχεύουν κοντόφθαλμα και αποπροσανατολιστικά μόνο τον κάθε φορά υπουργό ή πρωθυπουργό, όπως κάνουν οι παρατάξεις ΑΣΗ και Συνέλευση, για να αλλάζει ο Μανωλιός και να βάζει τα ρούχα του αλλιώς.
  • Να έχουν αντοχή, διάρκεια, ικανότητα ελιγμών, πολυμορφία, έτσι ώστε από κάθε μάχη να βγαίνουμε πιο δυνατοί και όχι βουτηγμένοι στην απογοήτευση!
  • Να συναντιούνται με τους αγώνες και άλλων κλάδων, με όλους τους εργαζόμενους, με τους φοιτητές, τους σπουδαστές, τη νεολαία.

Μπορούμε να νικάμε. Οπως κερδίζουν μάχες και υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις οι εργαζόμενοι στην «efood», στο Λιμάνι, στους οικοδόμους, στο Μέταλλο, όπως καθυστερούν την υλοποίηση αντιδραστικών μέτρων οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ.

Ετσι μπαίνουμε και εμείς μαχητικά αποφασιστικά στον αγώνα. Αλλάζουμε τον συσχετισμό στο ΣΕΗ για να είμαστε πιο δυνατοί να παλέψουμε για:

- Ενιαία Κλαδική Σύμβαση στο ελεύθερο θέατρο. Με ουσιαστικές αυξήσεις που να αντισταθμίζουν το κύμα ακρίβειας και οργάνωση της πάλης ώστε να καθιερωθεί ως υποχρεωτική. Για Σύμβαση στα ΔΗΠΕΘΕ με βάση τη Σύμβαση στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Για υπογραφή Σύμβασης στον οπτικοακουστικό χώρο.

- Δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών. Κόντρα στην υποβάθμιση των πτυχίων μας που τα εξισώνει με τις σπουδές των ΙΕΚ.

- Να διαφυλάξουμε το συγγενικό δικαίωμα, την άδεια χρήσης σε όλα τα οπτικοακουστικά μέσα.

- Τακτική χρηματοδότηση και επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ στα θέατρα, με εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου αυτή να μην κατευθύνεται στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Φοροαπαλλαγές για τα μικρά θέατρα.

- Να μην αντικατασταθεί η εργασία μας από τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI) όπως κάνουν και οι συνάδελφοί μας σε πολλές χώρες του κόσμου.

- Να μην πλειστηριαστεί κανένα σπίτι συναδέλφου.

- Εμπρακτη πρόληψη, αλλά και προστασία, από κάθε είδος κακοποιητικής συμπεριφοράς σε πλατό, γυρίσματα, πάνω και πίσω από τη σκηνή, με τους ηθοποιούς να είναι η δύναμη υπεράσπισης των συναδέλφων, μακριά από τον φόβο και την ηττοπάθεια. Για δομές κοινωνικής προστασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ