ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μεγάλη απεργιακή απάντηση και κάλεσμα κλιμάκωσης από την Πάτρα

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και δεκάδων σωματείων και λαϊκών φορέων πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, αντλώντας δύναμη από τους αγώνες των προηγούμενων ημερών για την οργάνωση της απεργίας, τις απεργιακές περιφρουρήσεις που στήθηκαν σε πολλούς χώρους από τα χαράματα, αλλά και τη μαζική συμμετοχή εργατοϋπαλλήλων, εργαζομένων διαφόρων κλάδων και χώρων δουλειάς.

Στους δρόμους του αγώνα βρέθηκαν, για ακόμη μια φορά, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, αλλά και εργατοϋπάλληλοι του δήμου Πατρέων. Μαζί τους εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ που με τα οχήματά τους έδωσαν ξεχωριστό τόνο, απαιτώντας να μην προχωρήσουν τα σχέδια περαιτέρω εμπορευματοποίησης του νερού όπως και άλλων αγαθών.

Ηταν επίσης εκεί συνάδελφοί τους από το Δημόσιο, που με αποφάσεις σωματείων τους έσπασαν στην πράξη την απεργοσπασία της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ, των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.

Στη συγκέντρωση και πορεία διαδήλωσαν πλάι πλάι φοιτητές που συνεχίζουν την πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας. Ηταν εκεί υγειονομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στην επιχειρηματική δράση στην Υγεία, που ήταν και είναι απέναντι στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. «Παρών» φώναξαν επίσης συνταξιούχοι που καθημερινά δίνουν αγώνα επιβίωσης, γυναίκες λαϊκών οικογενειών που παλεύουν για ζωή χωρίς φτώχεια και εξαθλίωση, για το μέλλον των παιδιών τους.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Στην πρώτη γραμμή, δίπλα και μαζί με τους εργαζόμενους, τον λαό, τη νεολαία η αγωνιστική δημοτική αρχή Πάτρας, με πολυμελή αντιπροσωπεία και επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.

Ολοι μαζί σε ένα μεγάλο αγωνιστικό ποτάμι φωνάζοντας, μεταξύ άλλων συνθημάτων, «Μας θέλουνε στη φτώχεια και τη ζητιανιά, μ' αγώνες θα απαντήσουμε στη σύγχρονη σκλαβιά!». Με τη συγκέντρωση και τη μαζική πορεία βροντοφώναξαν επιπλέον «ως εδώ, απεργούμε για τις ζωές και το μέλλον μας!».

Οχι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους

Απαίτησαν, για ακόμη μία φορά, να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενώ από την απεργιακή συγκέντρωση απευθύνθηκε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση της Επιτροπής Ειρήνης την Κυριακή 21 Απρίλη στον Αραξο.

Το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία των ναυτεργατικών σωματείων, ενώ με χειροκροτήματα έγινε δεκτή η ανακοίνωση της καθολικής, 100%, συμμετοχής των ναυτεργατών στην απεργία κρατώντας όλα τα πλοία δεμένα στα λιμάνια της γύρω περιοχής. Αντίστοιχη ήταν η συμμετοχή στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα, ενώ η απεργία αγκάλιασε και χώρους της βιομηχανίας του Μετάλλου, των Τροφίμων - Ποτών με σημαντική συμμετοχή.

«Βγαίνουμε μπροστά για τις ανάγκες μας»

ΑΙΓΙΟ
ΑΙΓΙΟ
Πριν από τη μεγάλη πορεία, στη συγκέντρωση, χαιρετισμό απηύθυνε ο Ανέστης Τριάντης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πάτρας και μέλος του ΔΣ του ΕΚ Πάτρας, ο οποίος αναφέρθηκε και στην επιτυχία της απεργίας από τη συμμετοχή που είχε σε διάφορους κλάδους. Σημείωσε, επιπλέον, ότι ο αγώνας για ΣΣΕ και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς θα έχει συνέχεια.

Εκ μέρους του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νομού Αχαΐας μίλησε ο Θανάσης Μελάς, τονίζοντας ότι ο αγώνας ενάντια στα Νοσοκομεία ΑΕ και στην επιχειρηματική δράση στην Υγεία συνεχίζεται, καλώντας σε πάλη για ενίσχυσή τους με προσωπικό και εξοπλισμό στο ύψος των αναγκών, αλλά και για δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, δίχως οικονομικές διακρίσεις. Τη στήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας στην απεργία εξέφρασε η πρόεδρός του, Ερμίνα Διονυσάτου.

«Βρισκόμαστε ξανά στο πλάι των εργαζομένων και του λαού. Δίνουμε ενωμένο αγώνα», τόνισε ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μαθηματικού, Γιώργος Καρπέτας, απαιτώντας να παρθούν πίσω οι διώξεις αγωνιζόμενων φοιτητών στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.

Αγωνιστική συνέχεια μπροστά στην Πρωτομαγιά

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου, μέλος του ΔΣ του ΕΚ Πάτρας και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και τις Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας.

ΑΓΡΙΝΙΟ
ΑΓΡΙΝΙΟ
Καυτηρίασε τα μέτρα απέναντι σε μισθούς, συντάξεις, την έλλειψη μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τη φορολογία κ.ά. Αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, τονίζοντας πως πρέπει να καταδικαστούν οι πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ, της εργοδοσίας, των κομμάτων που τις στηρίζουν, οι οποίες συνθλίβουν τον λαό.

Μπροστά στην Πρωτομαγιά, τόνισε, καλώντας και στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου: «Μέχρι τότε μπορούμε να μετρήσουμε ακόμα περισσότερες υπογραφές συμβάσεων, τη δημιουργία νέων σωματείων, περισσότερες νέες εγγραφές στα σωματεία. Οργανώνουμε την πάλη σε κάθε χώρο και κλάδο δουλειάς. Κανείς μόνος του απέναντι στο κράτος και στα αφεντικά!».

Ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης με συνθήματα όπως «Συλλογικές Συμβάσεις μ' αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απάντηση των εργατών» και «Ολα τα παράσιτα που ζούνε στα σαλόνια, μας ρίχνουν στην ανέχεια, μοιράζοντας κουπόνια», αλλά και «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Σε όλη τη Δυτική Ελλάδα

Μαχητική απεργιακή συγκέντρωση, όπου ακολούθησε και πορεία στους δρόμους της πόλης, πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο. Στην κεντρική πλατεία της πόλης βρέθηκαν απεργοί διαφόρων κλάδων, όπου το στίγμα έδωσαν οικοδόμοι και εργαζόμενοι από τις Κατασκευές. Απ' το πρωί, άλλωστε, η συμμετοχή στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα και στη συμβατική οικοδομή ήταν σχεδόν καθολική. Δυναμικό «παρών» έδωσαν και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους, συνταξιούχοι αλλά και βιοπαλαιστές αγρότες.

Στην Ηλεία, η μάχη δόθηκε από τα χαράματα με περιφρούρηση του αγώνα σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, για να ακολουθήσουν συγκεντρώσεις στην Αμαλιάδα από το Εργατικό Κέντρο της πόλης αλλά και στον Πύργο, από εργατικά συνδικάτα και λαϊκούς φορείς. Το «παρών» έδωσαν, μαζί με τους εργαζόμενους, βιοπαλαιστές αγρότες και λαϊκός κόσμος, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, άμεσα μέτρα στελέχωσης των νοσοκομείων με προσωπικό και εξοπλισμό και στις δύο πόλεις. Σημείωσαν επίσης την ανάγκη για μέτρα υπέρ του λαού, απέναντι στα κέρδη.

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμη σε Αίγιο, με τη συμμετοχή εργαζομένων και βιοπαλαιστών αγροτών, Μεσολόγγι και Ναύπακτο, όπου συμμετείχαν εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους.


Στην Πελοπόννησο

Δυναμική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, όπου έκανε αισθητή την παρουσία του το μπλοκ των απεργών οικοδόμων, ενώ αντίστοιχη ήταν και η συμμετοχή στην απεργία από τους εργαζόμενους στις Κατασκευές. Στο παλιό δημαρχείο (πεζόδρομο Αριστομένους) το «παρών» έδωσαν επίσης εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων του ιδιωτικού τομέα, δάσκαλοι, με την απόφαση για στάση εργασίας που είχε λάβει ο Σύλλογός τους, καθώς και συνταξιούχοι.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν τα Σωματεία Ποτών - Τροφίμων, Δασκάλων και Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ενώ η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Παναγιώτη Καράμπελα, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, που στη συνέχεια ενώθηκε με τη μηχανοκίνητη πορεία διανομέων της πόλης, καλώντας σε κλιμάκωση της πάλης το επόμενο διάστημα.

Στην Κόρινθο, στη δυναμική συγκέντρωση που πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο από κοινού με συνδικάτα στον πεζόδρομο της Εθνικής Τράπεζας, παρόντες ήταν εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων. Αισιοδοξία εκφράστηκε μέσω της μαζικής, για πρώτη φορά, απεργιακής παρουσίας εργατοϋπαλλήλων σε εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου και άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς, δίνοντας ξεχωριστό τόνο.

Στη Σπάρτη, συγκέντρωση πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας, όπου συμμετείχαν ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας του νομού, δάσκαλοι με απόφαση τρίωρης στάσης εργασίας του Συλλόγου τους, βιοπαλαιστές αγρότες αλλά και συνταξιούχοι. Απαιτήθηκε μεταξύ άλλων στελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του νομού με προσωπικό, ενώ ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Αργος και Τρίπολη, από σειρά εργατικών συνδικάτων και λαϊκών φορέων, καθώς και στην Κυπαρισσία της Μεσσηνίας, από το παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων και τους Συλλόγους Δικηγόρων και Αγροτών της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ