ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
Σελ. /32
Στων τραγουδιών τα «περιβόλια»

Ενας συνθέτης - μια φωνή, σήμερα στο Λυκαβηττό
Ενας συνθέτης - μια φωνή, σήμερα στο Λυκαβηττό
Με μια μεγάλη συναυλία, την πρώτη με λαϊκά τραγούδια του στο Ηρώδειο, ο Μίκης Θεοδωράκης σφραγίζει τη σαραντάχρονη διαδρομή του στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Αυτός ο κύκλος δημιουργίας του, που άνοιξε με τον «Επιτάφιο», υπήρξε και η αιχμή της πολύμορφης προσφοράς του συνθέτη (έχουν καταγραφεί ενενήντα δύο κύκλοι τραγουδιών του). Τραγούδια από τέσσερις αγαπημένους λαϊκούς κύκλους θα πλημμυρίσουν το Ηρώδειο, σήμερα (9μμ), στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ. Θα παρουσιαστούν από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» τα «Λυρικότατα» και οι «Λιποτάκτες», σε ποίηση Γιάννη Θεοδωράκη και ερμηνευτές τους Νένα Βενετσάνου και Γιάννη Μπέζο, αντίστοιχα, ο «Επιτάφιος» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, με ερμηνευτές τους Ν. Βενετσάνου και Δημήτρη Μπάση και «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» με διεύθυνση του συνθέτη και ερμηνευτές τους Ν. Βενετσάνου, Δ. Μπάση, Γ. Μπέζο. Θ' ακουστούν τα τραγούδια του θεατρικού έργου: τα πρώτα οκτώ («Απρίλης», «Το όνειρο», «Προδομένη αγάπη», «Ενα δειλινό», «Τον Παύλο και το Νικολιό», «Κοιμήσου αγγελούδι μου» σε στίχους Κ. Βίρβου, «Στα περιβόλια», «Δοξαστικό»), η λογοκριμένη «Αλυσίδα», καθώς και τα τρία επιπλέον της παράστασης του 1981 («Μοιρολόι», «Κλάψε πικρό μου σύννεφο» σε στίχους Τ. Λειβαδίτη και «Το ταγκό του εφιάλτη», στο οποίο εμπεριέχεται το «Τραγούδι κόκκινο θα πω» σε στίχους Γ. Θεοδωράκη). Τα εισιτήρια για τη συναυλία έχουν ήδη εξαντληθεί.

  • Λαϊκά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο
    Λαϊκά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο
    «Ενας συνθέτης - μια φωνή», τιτλοφορείται η σημερινή συναυλία στο Θέατρο του Λυκαβηττού, στο πλαίσιο της μελωδικής βδομάδας, που συνδιοργανώνεται από το Φεστιβάλ Αθηνών και το περιοδικό «Δίφωνο». Η αποψινή βραδιά επιφυλάσσει πολλές ευτυχείς συνευρέσεις, καθώς ο πρώτος λόγος δίνεται στους συνθέτες, οι οποίοι και επέλεξαν τους ερμηνευτές των τραγουδιών τους, που θα παρουσιαστούν. Η Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει δημιουργίες της Λένας Πλάτωνος, ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγούδια του Δημήτρη Παπαδημητρίου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου κομμάτια του Νίκου Ξυδάκη και του Γιώργου Ανδρέου, ο Κώστας Μακεδόνας τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη. Αύριο, τη σκυτάλη θα πάρουν οι Ελληνες τραγουδοποιοί, παλιότεροι και νεότεροι. Θα μοιραστούν τραγούδια, θα ενώσουν φωνές, θα ξετυλίξουν τους διαφορετικούς ήχους της ελληνικής τραγουδοποιίας. Επί σκηνής θα βρεθούν η Χάρις Αλεξίου, ο Θανάσης Γκαϊφύλιας, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Μανώλης Φάμελλος.

Με ήχους πνευστών

Το Μουσικό Κέντρο Καλαβρύτων, σε συνεργασία με το Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων του ΥΠΠΟ και το Δήμο Καλαβρύτων, διοργανώνει για 4η συνεχή χρονιά στα Καλάβρυτα το Διεθνές Σεμινάριο Πνευστών Οργάνων, από 3-12 Αυγούστου. Το σεμινάριο απευθύνεται σε μαθητές πνευστών και ξύλινων οργάνων, καθώς και σε μαθητές των χάλκινων και ξύλινων πνευστών οργάνων της ορχήστρας. Πρόκειται για διοργάνωση που για ένα δεκαήμερο φέρνει κοντά μουσικούς απ' όλο τον κόσμο, μαθητές και καθηγητές, αλλά και φίλους της μουσικής. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου πραγματοποιούνται μαθήματα, ρεσιτάλ και παράλληλες εκδηλώσεις. Ο θεσμός του Διεθνούς Σεμιναρίου Πνευστών Οργάνων ξεκίνησε το 1998 και στις προηγούμενες διοργανώσεις δίδαξαν και έδωσαν ρεσιτάλ διεθνούς φήμης καθηγητές όπως: Allen Vizzutti, Roger Bobo, Enrique Crespo, Γεράσιμος Ιωαννίδης, Βαγγέλης Σκούρας, Κώστας Αυγερινός, Γιώργος Ραράκος, David Campbell, Σπύρος Μουρίκης, Ελένη Σαβαννή, Γιώργος Φαρούγγιας, Παναγιώτης Δράκος και Γιώργος Δαραβέλης. Οι φετινοί προσκεκλημένοι είναι οι καθηγητές από τις ΗΠΑ Vince Di Martino (τρομπέτα), David Ohanian (κόρνο), Scott Hartman (τρομπόνι) και Roger Bobo (τούμπα). Επίσης οι Ελληνες καθηγητές Παναγιώτης Δράκος (φλάουτο), Ελένη Σαβαννή (όμποε), Σπύρος Μουρίκης (κλαρινέτο), Γιώργος Φαρούγγιας (φαγκότο), Γιώργος Δαραβέλης (σαξόφωνο), Γεράσιμος Ιωαννίδης (τρομπέτα), Βαγγέλης Σκούρας (κόρνο), Κώστας Αυγερινός (τρομπόνι), Ανδρέας Μουρτζούκος (τζαζ αυτοσχεδιασμός).

Στις 4/8 θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης με συναυλία του Ferus Mustafa. Ακολουθούν στις 5/8 συναυλία τζαζ, 6-8/8 παρουσιάσεις συνόλων του Σεμιναρίου, 9/8 συναυλία του «Gomalan Brass Quintet», 10/8 τζαζ από τον Vince Di Martino,11/8 εμφανίσεις των Vince Di Martino, David Ohanian, Scott Hartman, Roger Bobo, 12/8 συναυλία Ορχήστρας Σεμιναρίου, 12/8 ελληνική βραδιά στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων με τη συμμετοχή του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου και του Χορευτικού του Μουσικού Κέντρου Καλαβρύτων.


Συναυλιακά ταξίδια

Αλκηστις Πρωτοψάλτη - «Ηχόδραση»
Αλκηστις Πρωτοψάλτη - «Ηχόδραση»
Από την Κύπρο ξεκίνησε το συναυλιακό ταξίδι της η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, το οποίο θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, με μια ακόμη συναυλία στη Μεγαλόνησο. Η φωνή της ερμηνεύτριας, το φετινό καλοκαίρι συναντά το ταλέντο της ομάδας κρουστών «Ηχόδραση» του Νίκου Τουλιάτου. Το εκπληκτικό ταμπεραμέντο των 14 χεριών που συγχρονίζονται μαζί της παρουσιάζουν ένα πρωτοποριακό θέαμα, μια μοναδική συνύπαρξη τόσων κρουστών με μία φωνή. Αύριο, η Αλκ. Πρωτοψάλτη και η «Ηχόδραση» θα δώσουν συναυλία στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας. Ακολουθούν εμφανίσεις τους: Χίος (4/8), Ρόδος (8/8), Χαλκιδική - Φεστιβάλ Κασσάνδρας (11/8), Ισραήλ - Θέατρο Καισσάρειας (23/8), Γιαννιτσά (3/9), Πανόραμα Θεσσαλονίκης (10/9), Θέατρο Βράχων Βύρωνα (12/9), Κύπρος (28/9).

  • Ενα ξεχωριστό μουσικό σχήμα, που φοράει τα χρώματα του καλοκαιριού και κουβαλάει ήχους της ψυχής, ξεκίνησε τις εμφανίσεις του χτες από το Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας. Το απαρτίζουν ο καταξιωμένος συνθέτης και κιθαρίστας (πρώην «Τερμίτης») Αντώνης Μιτζέλος, ο γνωστός ερμηνευτής Γιάννης Σαββιδάκης, η αρμενικής καταγωγής Αλίς Φουρουτζιάν και η Αρχοντούλα Σαββιδάκη. Στις συναυλίες τους θ' ακουστούν για πρώτη φορά καινούρια τραγούδια των Αντ. Μιτζέλου και Γ. Σαββιδάκη. Επίσης, οι Γ. Σαββιδάκης και Αλ. Φουρουτζιάν θα ερμηνεύσουν τραγούδια του Αντ. Μιτζέλου, ο οποίος με τη σειρά του και την κιθάρα του θα δώσει άλλη διάσταση στα τραγούδια των Σαββιδάκη και Φουρουτζιάν. Το συναυλιακό τους πρόγραμμα συνεχίζεται σε Ηράκλειο Κρήτης (22/7), Χανιά (23/7), Αγ. Νικόλαο (24/7), Νέστο (28/7), Καλαμάτα (12/8), Στούπα Μάνης (13/8), Ρόδο (18/8), Παπάγου (29/8), Βριλήσια (3/9), Βεάκειο (11/9).

«Ρέκβιεμ» με την Κρατική Ορχήστρα

Με δύο συναυλίες συμμετέχει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στις εκδηλώσεις του Ελληνικού Φεστιβάλ, στο Ηρώδειο. Η πρώτη συναυλία της στο Ρωμαϊκό Ωδείο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (22/7), στις 9μμ, υπό τη διεύθυνση του Γεωργιανού αρχιμουσικού Τζάνσουγκ Καχίτζε. Η ΚΟΑ, συμμετέχοντας στο γιορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από το θάνατο του Τζιουζέπε Βέρντι, θα ερμηνεύσει το «Ρέκβιεμ», το μνημειώδες έργο που έγραψε ο Βέρντι το 1874, για την πρώτη επέτειο από το θάνατο του φίλου του, Μιλανέζου ποιητή, συγγραφέα και ένθερμου πατριώτη Αλεσάντρο Μαντσόνι, που υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του Ιταλικού Ρομαντισμού. Το μεγαλόπρεπο έργο, που παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο ως «θεατρική λειτουργία» με εμβληματικό χαρακτήρα, θα ερμηνεύσουν η νεαρή Ρουμάνα υψίφωνος της Οπερας του Κλουζ Αντριάνα Σιμόν, η διακεκριμένη Βουλγάρα υψίφωνος Γκένα Ντιμιτρόβα (θα τραγουδήσει το συγκλονιστικό μέρος της μεσοφώνου), ο γνωστός Ιταλός τενόρος Αλμπέρτο Κουπίντο και ο Ούγγρος βαθύφωνος Ιστβαν Μπέρτσελο, στέλεχος της Οπερας της Βουδαπέστης. Το χορωδιακό μέρος θα ερμηνεύσει η περίφημη Κρατική Ακαδημαϊκή Χορωδία της Αρμενίας, υπό τη διεύθυνση του Αρμένιου μαέστρου Οβανές Τσεκιτζιάν.

Η δεύτερη συναυλία της ΚΟΑ θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο, στις 21 του Σεπτέμβρη. Η ορχήστρα θα παρουσιάσει τη σουίτα «Οι πλανήτες» του Γκούσταβ Χολστ και το «Αντάτζιο για έγχορδα» του Σάμουελ Μπάρμπερ, με μαέστρο τον Νίκο Τσούχλο.


Πολυφωνική βραδιά

«Νύχτα Πολυφωνικού Τραγουδιού» διοργανώνεται σήμερα, στις 8.30 μ.μ., στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, στην Πλάκα (Διογένους 1-3, 3250.198), με ελεύθερη είσοδο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται ενόψει της 3ης Διεθνούς Συνάντησης Πολυφωνικού Τραγουδιού, που θα γίνει 28/7-6/8 στην Ηπειρο. Σήμερα θα παρουσιαστεί το πρόγραμμά της από τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού (διοργανωτής της Συνάντησης) και θα παρουσιαστεί το CD «Πολυφωνικά τραγούδια - Ζωντανή ηχογράφηση στο "Παλλάς"» (θα συμμετέχει και ο μουσικολόγος Κώστας Λώλης). Θ' ακολουθήσει συναυλία πολυφωνικού τραγουδιού από το «Πολύφωνο» (μαθητές και δάσκαλοι των σεμιναρίων πολυφωνικού τραγουδιού του ΜΕΛΜΟΚΕ), μέλη άλλων πολυφωνικών σχημάτων, που θα πάρουν μέρος στη Συνάντηση και η ζυγιά του Σπύρου Μάστορα. Οι εκδηλώσεις της Συνάντησης αγκαλιάζουν όλη την ηπειρωτική μεθόριο, από την ορεινή Αετομηλίτσα ως την παραθαλάσσια Σαγιάδα, σε μια διαδρομή 488 χιλιομέτρων, δέκα ημερών και δώδεκα συναυλιών. Σε αυτήν θα πάρουν μέρος πολυφωνικά σχήματα και όμιλοι από την Ελλάδα, την Αλβανία, την Ιταλία και τη Γιουγκοσλαβία.


Παραδοσιακή ιρλανδέζικη μουσική και τραγούδια, σήμερα (9μμ), στο Αττικό Θέατρο (μέσα στο Αττικό Αλσος, περιφερειακός Γαλατσίου), από το συγκρότημα «Dervice». Είσοδος ελεύθερη. Αύριο, στον ίδιο χώρο, γεύσεις «σίξτις» από το συγκρότημα «Idols».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ