ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Διεθνής συνάντηση για την ασφάλεια στη Ρωσία με συμμετοχή της Κίνας

Ο Λαβρόφ δηλώνει ότι «έχουμε σχεδόν αποδολαριοποιήσει το διμερές μας εμπόριο»

Μέχρι τις 28 του μήνα έχει ανακοινωθεί ότι θα διαρκέσουν οι επαφές που θα έχει στη Μόσχα ο Τσεν Γουενκίνγκ, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Κίνας και επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικών και Νομικών Υποθέσεων του κόμματος, ο οποίος θα συμμετάσχει και στη 12η Διεθνή Συνάντηση Ανώτατων Αντιπροσώπων για την Ασφάλεια, στη ρωσική πρωτεύουσα.

Αλλες πληροφορίες δεν είχαν γίνει γνωστές έως χτες για το πρόγραμμα του Τσεν, ωστόσο τα σχετικά ρεπορτάζ υπενθύμιζαν ότι κατά την περσινή αντίστοιχη συνάντηση, όπου επίσης είχε εκπροσωπήσει το Πεκίνο ο Τσεν, οι δύο πλευρές διαμήνυσαν ότι θέλουν να αναβαθμίσουν τη συνεργασία τους και στην Ασφάλεια.

Ολα αυτά ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές έχουν σχεδόν σταματήσει να χρησιμοποιούν το δολάριο στο διμερές τους εμπόριο. Εξήγησε ότι πάνω από το 90% των διακανονισμών πραγματοποιούνται στα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών αλλά και ότι η εμπορική και οικονομική τους συνεργασία αναπτύσσεται ενεργά, παρά τις επίμονες προσπάθειες των «δυτικών» χωρών να την αποτρέψουν. Το 2023 το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 26% και έφτασε στα 240 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες το πρωί, Σεούλ και Τόκιο ανακοίνωσαν ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, στα ανοιχτά των ανατολικών της ακτών και εκτός της ιαπωνικής ΑΟΖ.

Την ίδια στιγμή, η μεν Νότια Κορέα υποδεχόταν μέσω του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεών της, ναυάρχου Κιμ Μιουνγκ-σου, τον επικεφαλής της Διαστημικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγό Στίβεν Γουάιτινγκ, για να συζητήσουν την ανάπτυξη αναγνωριστικών δορυφόρων από τη Βόρεια Κορέα και την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και τη Μόσχα. Η δε Βόρεια Κορέα έστελνε στη Ρωσία τον επικεφαλής της Επιτροπής Γεωργίας του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών, Ρι Τσολ Μαν, με την Πιονγιάνγκ να κάνει λόγο για «πολύ επιβαρυμένο» πρόγραμμα συναντήσεων.

Συλλήψεις σε Γερμανία και Βρετανία

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας ανακοίνωσε χτες ότι συνελήφθησαν τρία άτομα με την υποψία της κατασκοπείας υπέρ της κινεζικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, τα άτομα αυτά φέρεται να εργάζονταν για κινεζική μυστική υπηρεσία τουλάχιστον από τον Ιούνη του 2022, με ζητούμενο την εξασφάλιση πληροφοριών για καινοτόμες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις. Η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, δήλωσε ότι «γνωρίζουμε τη σημαντική απειλή που συνιστά η κινεζική κατασκοπεία στις επιχειρήσεις, στη βιομηχανία και την επιστήμη».

Αλλά και στη Βρετανία, η αστυνομία συνέλαβε δύο άνδρες που κατηγορούνται ότι παραβίασαν τον Νόμο περί Κρατικών Απορρήτων, διενεργώντας κατασκοπεία επίσης για λογαριασμό της Κίνας. Στην υπόθεση εμπλέκεται και πρώην συνεργάτης σε επιτελεία όπως η «δεξαμενή σκέψης» China Research Group, που κατηγορείται ότι μεταξύ Γενάρη 2022 και Φλεβάρη 2023 εργάζονταν για «να αποκτήσουν, συλλέξουν, καταγράψουν, δημοσιεύσουν ή κοινοποιήσουν (...) άρθρα, σημειώσεις, έγγραφα ή πληροφορίες που υπολογίστηκαν ότι ήταν, μπορεί να είναι ή προορίζονταν να είναι, άμεσα ή έμμεσα, χρήσιμα σε έναν εχθρό».


ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΣΟΒΟ
Απέτυχε το δημοψήφισμα στους δήμους με Σέρβους

Από τη διαδικασία του δημοψηφίσματος

Copyright 2024 The Associated

Από τη διαδικασία του δημοψηφίσματος
Μόλις 253 από τους συνολικά 46.556 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους προσήλθαν σε κάλπες που στήθηκαν την Κυριακή στους δήμους Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Λεπόσαβιτς και Ζούμπιν Πότοκ του βόρειου Κοσόβου, για να αποφασιστεί αν θα αποπεμφθούν οι δήμαρχοι (αλβανικής καταγωγής) ή όχι.

Οι κοσοβάρικες αρχές συμφώνησαν να γίνει μια τέτοια ψηφοφορία μετά τις αντιδράσεις που εξέφρασαν και διεθνείς «εταίροι» τους, για τους δημάρχους που είχαν επικρατήσει στους 4 δήμους ύστερα από τις εκλογές του Απρίλη του 2022, στις οποίες όμως συμμετείχε μόλις το 3%.

Το ισχυρότερο κόμμα στην περιοχή, η «Σερβική Λίστα» ανακοίνωσε ότι επιθυμεί «να αντικατασταθούν αυτοί οι ψεύτικοι δήμαρχοι στους δήμους μας, αλλά δεν θέλουμε παιχνίδια που κατευθύνει το καθεστώς της Πρίστινας», κατηγορώντας μεταξύ άλλων την κυβέρνηση Κούρτι για εκφοβισμό, με την αυξημένη παρουσία αστυνομίας. Εκπρόσωποι της «Λίστας» άλλωστε στις αρχές του Απρίλη παραιτήθηκαν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και το κόμμα καλούσε ουσιαστικά σε αποχή.

Η Πρόεδρος του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, δήλωσε ότι «για μία ακόμα φορά η Σερβία ανακατεύτηκε παράνομα στην εκλογική διαδικασία άλλης χώρας. Για μία ακόμα φορά ο Βούτσιτς δεν τήρησε την υπόσχεση που έδωσε σε διεθνείς εταίρους».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Burim Ahmetaj, δήλωσε ότι οι διευθύνσεις στην πλειοψηφία των σχολείων των 4 δήμων δεν δέχτηκαν καν τα ιδρύματα να αποτελέσουν εκλογικά κέντρα.

Με βάση τη νομοθεσία, νέα πρωτοβουλία για αποπομπή των Αλβανών δημάρχων μπορεί να ξεκινήσει μετά από έναν χρόνο.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΝΤΟΝΑ.-- Τουλάχιστον 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11 ακόμα φέρονταν ως αγνοούμενοι χτες στη νότια Κίνα, μετά από καταρρακτώδεις βροχές που ακολούθησαν πλημμύρες και κατολισθήσεις, στην Γκουανγκντόνγκ, που θεωρείται η πλουσιότερη περιοχή της χώρας και σύμβολο της κινεζικής κατασκευαστικής δύναμης. Πάνω από 53.000 άνθρωποι χρειάστηκε να φύγουν από τα σπίτια τους.

ΤΑΪΠΕΪ.-- Συνολικά 12 σεισμικές δονήσεις, μεγέθους από 4,1 μέχρι 5,7 Ρίχτερ, σημειώθηκαν στην Ταϊβάν, από το βράδυ της Κυριακής μέχρι και χτες το βράδυ, ορισμένες εκ των οποίων είχαν εστιακό βάθος μέχρι και, μόλις, 10 χλμ. Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ζημιές ή θύματα. Τον περασμένο μήνα 14 άτομα σκοτώθηκαν αφού έγινε σεισμός 7,3 Ρίχτερ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΙΑΜΕΪ.-- Πηγές που επικαλέστηκε προχτές το πρακτορείο «Ρόιτερς» αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να απομακρύνουν τους περίπου 1.000 στρατιωτικούς που διατηρούν εδώ και χρόνια στον Νίγηρα, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Κερτ Κάμπελ, και του στρατιωτικού καθεστώτος.

ΡΙΑΝΤ.-- Ο σαουδαραβικός κολοσσός πετρελαίου «Aramco» ξεκίνησε χτες συζητήσεις για την απόκτηση του 10% της κινεζικής εταιρείας πετροχημικών προϊόντων «Hengli Petrochemical» μετέδωσε το πρακτορείο «Bloomberg». Οι εταιρείες υπέγραψαν συμφωνία για την προτεινόμενη συναλλαγή, η οποία «ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της "Aramco" να επεκτείνει την παρουσία της σε βασικές αγορές υψηλής αξίας».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η «Express Inc.», εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης, που αποτελεί βασικό κατάστημα στα εμπορικά κέντρα των ΗΠΑ, υπέβαλε χτες αίτηση πτώχευσης με σχέδια πώλησης.


ΑΡΜΕΝΙΑ
Επέστρεψε στο Αζερμπαϊτζάν «στρατηγικούς οικισμούς»

Η Αρμενία συμφώνησε να επιστρέψει τέσσερα χωριά στο Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», ενώ τα δύο κράτη βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μεταξύ τους συνόρων.

Σύμφωνα με το αζέρικο ΥΠΕΞ, τα τέσσερα χωριά ανήκαν στην Αρμενία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και η επιστροφή τους είναι ένα «πολυαναμενόμενο ιστορικό γεγονός».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι δύο χώρες κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τέσσερα τμήματα των αμφισβητούμενων συνόρων τους στην περιφέρεια Ταβούς.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει αναφέρει ότι η επιστροφή των χωριών αυτών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια «ειρηνευτική συμφωνία» και η συμφωνία της Παρασκευής είναι η πιο σαφής ένδειξη προόδου στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

«Σε αυτήν τη διαδικασία, η Δημοκρατία της Αρμενίας λαμβάνει μέτρα μείωσης των κινδύνων που σχετίζονται με την οριοθέτηση των συνόρων και την ασφάλεια», δήλωσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν. Στην πράξη, είπε, πρόκειται για «δυόμισι χωριά» επειδή το Αζερμπαϊτζάν ήλεγχε ήδη εν μέρει τους εμπλεκόμενους οικισμούς, αλλά πρόσθεσε ότι η οριοθέτηση των συνόρων ήταν ένα «σημαντικό γεγονός».

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Αρμένιο πρωθυπουργό ότι έκανε μονομερείς παραχωρήσεις επειδή οι αρμενικές αρχές δεν εγγυώνται την αποχώρηση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν από τα εδάφη που ανήκουν στην Αρμενία.

Οι οικισμοί είναι έρημοι αλλά είναι στρατηγικά σημαντικοί επειδή βρίσκονται κοντά στον κύριο αυτοκινητόδρομο της Αρμενίας βόρεια προς τα σύνορα με τη Γεωργία. Μεγάλο μέρος του εμπορίου της Αρμενίας γίνεται μέσω αυτού του δρόμου, ενώ ένας αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία μεταφέρει αέριο στην Αρμενία μέσω Γεωργίας.

Περίπου 100 κάτοικοι αυτής της περιοχής διαδήλωσαν χτες αποκλείοντας για σύντομο χρονικό διάστημα τον οδικό άξονα που συνδέει την Αρμενία με τη Γεωργία. Επιπλέον, επιχείρησαν να εμποδίσουν τις εργασίες αποναρκοθέτησης που προβλέπονται στο πλαίσιο της συμφωνίας οριοθέτησης των συνόρων. Οι λίγοι κάτοικοι φοβούνται πως αυτή η διαδικασία καθορισμού των συνόρων τούς απομονώνει και ότι ορισμένα από τα σπίτια τους βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν.

Στο μεταξύ, χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, υποδέχτηκε στο Κρεμλίνο τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχ. Αλίεφ, και συνομίλησαν μεταξύ άλλων «για την ασφάλεια στην περιοχή» του Νότιου Καυκάσου, όπου «υπάρχουν πολλά ευαίσθητα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ