ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΗΠΑ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Δυναμώνουν οι διαμαρτυρίες ενάντια στη σφαγή στη Γάζα και στη στήριξή της από την αμερικανική κυβέρνηση

Εξαπλώνονται οι κινητοποιήσεις, παρά την καταστολή με συλλήψεις και ποινές όπως αναστολή φοίτησης | Στο πλευρό των φοιτητών ακαδημαϊκοί και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια

Στο Columbia

Copyright 2024 The Associated

Στο Columbia
Με συνέχιση και επέκταση των κινητοποιήσεών τους απαντούν οι φοιτητές σε μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, κόντρα στην εντεινόμενη καταστολή από το κράτος και τις διοικήσεις των πανεπιστημίων, που επιχειρούν μάταια να βουλώσουν τα στόματα των φοιτητών οι οποίοι ξεσηκώνονται ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα από το κράτος του Ισραήλ και καταγγέλλουν την πολύμορφη στήριξη των ΗΠΑ στο κράτος - δολοφόνο, τους στενούς οικονομικούς δεσμούς αμερικανικών πανεπιστημίων με αμερικανικά και ισραηλινά μονοπώλια που πλουτίζουν από το ματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού και το «μπουρλότο» στην Μέση Ανατολή.

Μετά το Πανεπιστήμιο Columbia, όπου στα τέλη της περασμένης βδομάδας η αστυνομία εισέβαλε για να διαλύσει πολυήμερη κινητοποίηση στην πανεπιστημιούπολη, τη Δευτέρα τη σκυτάλη πήρε η διοίκηση του Πανεπιστημίου Yale, του οποίου η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 47 συλλήψεις φοιτητών.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση ζήτησαν το πανεπιστήμιο να πάψει να δέχεται πόρους από πλούτη βουτηγμένα στο αίμα αθώων: Χαρακτηριστικά, μόνο από τον Ιούνη στο Yale έχουν χορηγηθεί 1,3 δισ. δολάρια τα οποία διαχειρίζεται επενδυτική εταιρεία με μετοχές σε εταιρείες όπως «Aerojet Rocketdyne», «Howmet Manufacturing», «Lockheed Martin», «Northrop Grumman» και «Raytheon».

Πανεπιστημιακοί του Columbia αντιδρούν στις διώξεις των φοιτητών τους
Πανεπιστημιακοί του Columbia αντιδρούν στις διώξεις των φοιτητών τους
Σαν να μην έφταναν αυτά, η διοίκηση του πανεπιστημίου ανακοίνωσε ότι «οι φοιτητές που συνελήφθησαν θα παραπεμφθούν επίσης για πειθαρχική δίωξη του Yale, η οποία περιλαμβάνει σειρά κυρώσεων, όπως επίπληξη ή αναστολή» φοίτησης.

Πριν λίγες μέρες, στο μεταξύ, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας ακυρώθηκε ομιλία φοιτήτριας σε τελετή αποφοίτησης, καθώς καταδίκασε δημόσια το συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα στη Γάζα.

Τουλάχιστον 130 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μπροστά από τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), μετά από διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ του Παλαιστινιακού λαού.

Επειτα, πάντως, και παρά τις συλλήψεις, εκατοντάδες φοιτητές του Yale απάντησαν δυναμικά, προχωρώντας σε αποκλεισμό της συμβολής των οδών Γκρόουβ και Κόλετζ.

Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Πανεπιστήμιο Columbia.

«Κάτω τα χέρια από τους φοιτητές μας!»

Προχτές η πρόεδρος του Columbia, Νέματ Μινούς Σαφίκ, ανακοίνωσε την αναστολή των διά ζώσης μαθημάτων, ισχυριζόμενη ότι στην πανεπιστημιούπολη έχουν αναπτυχθεί «αντισημιτική ρητορική» και «απειλητική και παρενοχλητική συμπεριφορά», καθώς επίσης ότι «τις εντάσεις έχουν εκμεταλλευτεί άτομα που δεν έχουν σχέση με το Columbia και τα οποία έχουν έρθει στην πανεπιστημιούπολη για να επιδιώξουν τη δική τους ατζέντα».

Στο Yale
Στο Yale
Ομως στις διώξεις φοιτητών αντιδρούν και ακαδημαϊκοί, όπως έδειξε μαζική συγκέντρωση που έκαναν καθηγητές του Columbia προχτές, μαζί με φοιτητές, κρατώντας πικέτες όπως «Κάτω τα χέρια από τους φοιτητές μας!».

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο καθηγητής Ιστορίας του Ιδρύματος, Κρίστοφερ Μπράουν, δήλωσε «ανήσυχος για όσα γίνονται στο πανεπιστήμιό μας και για όσα έρχονται», καταγγέλλοντας την απόφαση της διοίκησης να ζητήσει συλλήψεις, ως «αδικαιολόγητη, δυσανάλογη, διχαστική και επικίνδυνη». Το δε «Ινστιτούτο Νάιτ Πρώτης Τροποποίησης» του Πανεπιστημίου ζήτησε από τη διοίκηση «επείγουσα διόρθωση πορείας».

Τις διώξεις κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του και το Συνδικάτο UNITE HERE - Local 26, που εκπροσωπεί χιλιάδες εργαζόμενους πανεπιστημίων στην περιοχή της Βοστόνης, ζητώντας να διασφαλιστεί «το δικαίωμα στην ελευθερία της συνάθροισης και της διαμαρτυρίας», ενώ κάλεσε όλα τα μέλη του σε ενεργό συμπαράσταση των αγωνιζόμενων φοιτητών.

«Να πάψει η χρηματοδότηση της γενοκτονίας!»

Διαμαρτυρίες οργανώνονται και σε άλλα πανεπιστήμια, όπως το Κολέγιο Emerson στη Βοστόνη, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας (MIT) και το Πανεπιστήμιο Tufts στη Μασαχουσέτη, όπου φοιτητές κατασκήνωσαν στις πανεπιστημιουπόλεις, καταγγέλλοντας και τις δεκάδες συλλήψεις στο Columbia.

@BAY" target="_blank">class="imageCopyright">@BAY AREA NEWS GROUP 2024

Κινητοποιήσεις οργανώθηκαν επίσης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο Berkeley της Καλιφόρνιας και στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Michigan Daily», η φοιτήτρια Shreya Chowdhary δήλωσε πως η κινητοποίηση στο Μίσιγκαν «αποτελεί δήλωση προς τη διοίκηση του ιδρύματος ότι δεν θα υποχωρήσουμε, δεν θα επιτρέψουμε στο κληροδότημά μας να χρηματοδοτήσει τη γενοκτονία (...) Αποτελεί επίσης πράξη αλληλεγγύης σε άλλους διοργανωτές φοιτητικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα (...) Δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός. Πρόκειται για ένα πανεθνικό κίνημα, στο οποίο συμμετέχουμε για να δείξουμε ότι οι φοιτητές σε όλες τις ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τα πανεπιστήμιά μας να χρηματοδοτούν τη γενοκτονία των Παλαιστινίων και να επωφελούνται απ' αυτήν».

ΚΛΕΙΩ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Στο πλευρό των φοιτητών στις ΗΠΑ που συνεχίζουν τον αγώνα παρά την καταστολή

Δήλωση του μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιας ευρωβουλευτή του ΚΚΕ

Σε δήλωσή της για την καταστολή σε βάρος φοιτητών στις ΗΠΑ, η Κλειώ Χριστοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνει τα εξής:

«Στεκόμαστε στο πλευρό των φοιτητών και των φοιτητριών στις ΗΠΑ, που διαδηλώνουν μαζικά ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, η οποία εξελίσσεται εδώ και 6 μήνες, με 40.000 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 20.000 παιδιά.

Καταδικάζουμε την καταστολή σε βάρος εκατοντάδων φοιτητών στα Πανεπιστήμια του Columbia και του Yale και τις απαράδεκτες συλλήψεις. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους φοιτητές, που βρίσκονται απέναντι σε ένα σύγχρονο κυνήγι μαγισσών, αντιμέτωποι με την καταστολή και τις διώξεις από τη δήθεν "προοδευτική" κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία την ίδια ώρα χρηματοδοτεί με δισεκατομμύρια το κατοχικό κράτος του Ισραήλ για να συνεχίζει τη σφαγή.

Αυτές τις "αξίες" μοιράζονται τόσο οι δήθεν "προοδευτικοί" στις ΗΠΑ όσο και οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, που αθωώνουν τα εγκλήματα του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ βαφτίζοντας τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού "δικαίωμα στην αυτοάμυνα".

Οι εξελίξεις στα δύο πανεπιστήμια, που θεωρούνται κορυφαία παγκοσμίως, επιβεβαιώνουν ακριβώς ότι στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση κουμάντο κάνουν οι ιδιοκτήτες, που δεν διστάζουν ακόμα και να συλλάβουν φοιτητές όταν αυτοί μπαίνουν εμπόδιο στις μπίζνες τους... Γι' αυτό και δεν "χωράει" καμία ελευθερία του λόγου, καμία ελευθερία διακίνησης ιδεών, όπως εξάλλου προειδοποιούσαν και οι χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες με τον μεγαλειώδη αγώνα τους ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους φοιτητές στις ΗΠΑ, που συνεχίζουν τον αγώνα τους παρά τις απειλές για διαγραφές και κυρώσεις, που στέκονται χαμογελαστοί και με ψηλά το κεφάλι παρά τις συλλήψεις.

Η νεολαία της χώρας μας έχει αποδείξει ότι βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, εκφράζει σταθερά την αλληλεγγύη της στον Παλαιστινιακό λαό, αγωνίζεται ενάντια στην ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους και τη σφαγή. Η ψήφος στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη θα στείλει ηχηρό μήνυμα ενίσχυσης αυτού του αγώνα».

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ»
Αλληλεγγύη στους φοιτητές που διαδηλώνουν ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού

Τις εικόνες ντροπής, με τις συλλήψεις φοιτητών εντός του Πανεπιστημίου Columbia που απαιτούν να σταματήσει η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, καταδικάζουν με σχόλιό τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ».

Αφού εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους φοιτητές των αμερικανικών πανεπιστημίων και καταγγέλλουν την καταστολή σε βάρος τους, τονίζουν ειδικά για το Κολούμπια ότι «με απόφαση της προηγούμενης υπουργού Παιδείας, κας Κεραμέως, περιλαμβάνεται στα αμερικανικά πανεπιστήμια που ήρθαν για συνεργασίες με ελληνικά πανεπιστήμια! Ολα αυτά σε ένα από τα θεωρούμενα διεθνώς πιο σημαντικά ''ακαδημαϊκά ιδρύματα''»...

Και τονίζουν:

«Είναι τόσο μεγάλος ο φόβος τους για το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα που εκπέμπουν με τον αγώνα τους οι λαοί όλου του κόσμου από άκρη σε άκρη, που τη Δευτέρα 22/4 ακυρώθηκαν όλα τα διά ζώσης μαθήματα του Πανεπιστημίου με σκοπό να σταματήσουν τις διαδηλώσεις. Μάλιστα, ίδια τακτική ακολουθείται και στο Πανεπιστήμιο του Yale με δεκάδες συλλήψεις αλλά και στο Harvard που "σφραγίστηκε" το κέντρο του campus, σε συνέχεια των απαράδεκτων διώξεων φοιτητών του προηγούμενου διαστήματος που εκδήλωσαν την εναντίωσή τους στην πολιτική εμπλοκής της χώρας τους και του Πανεπιστημίου στη σφαγή των Παλαιστινίων από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Αυτή η κατάπτυστη ενέργεια παραβιάζει στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των φοιτητών και αποκαλύπτει πόση ελευθερία χωράει για τους φοιτητές το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που καθορίζει τη στάση του από τις επιχειρηματικές μπίζνες και διασυνδέσεις ακόμα και με κράτη - δολοφόνους!

Δίκαιο είναι το να παλεύεις για την ειρήνη και για το δίκιο. Οχι το να καλύπτεις ένα κράτος - δολοφόνο και την πολιτική των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, το να στηρίζεις τη στυγνή γενοκτονία και εκτοπισμό ενός λαού που μετράει ήδη 40.000 νεκρούς, εκ των οποίων 20.000 νεκρά παιδιά!

Και οι φοιτητές στη χώρα μας είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Φωνάζουμε λευτεριά στην Παλαιστίνη! Απαιτούμε καμία εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους και τη σφαγή!

Οι φοιτητές σε όλο τον κόσμο μια γροθιά απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού!

Αλληλεγγύη το όπλο των λαών!

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ