ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Να μεγαλώσει το ελπιδοφόρο ρεύμα αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής

Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για τους ανθρώπους του μόχθου στον καπιταλισμό δεν υπάρχει παράδεισος

RIZOSPASTIS

Είναι μεγάλη η χαρά να βρισκόμαστε σήμερα ανάμεσά σας, Ελληνίδες και Ελληνες του Μόντρεαλ. Το ΚΚΕ έχει συναίσθηση του πού βρίσκεται και σε ποιους ανθρώπους απευθύνεται. Σε μετανάστες, παλιότερους και νεότερους, που πήραν τη δύσκολη απόφαση να φτάσουν εδώ, στην άλλη άκρη του κόσμου, ψάχνοντας για ένα καλύτερο αύριο, ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι και εδώ, παρά τις διαφορές - άλλος τόπος, άλλη γλώσσα, άλλες συνήθειες - από ένα πράγμα δεν γλιτώσατε. Από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Γιατί για τη φτωχολογιά, τους ανθρώπους του μόχθου, τους βιοπαλαιστές, στον καπιταλισμό δεν υπάρχει παράδεισος.

(...) Ο καπιταλισμός και η εξουσία του είναι παντού ο ίδιος. Τα αστικά κράτη, οι ενώσεις τους, όπως η ΕΕ, είναι φτιαγμένα για να προστατεύουν τα συμφέροντα των λίγων, να εκτοξεύουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, να υποστηρίζουν τους «δικούς τους» οικονομικούς ομίλους στους σφοδρούς ανταγωνισμούς με εκείνους αντίπαλων ιμπεριαλιστικών αξόνων και καπιταλιστικών κρατών.

Είναι αντιλαϊκά από γεννησιμιού τους, δεν μεταρρυθμίζονται, δεν αλλάζουν προς όφελος των εργαζομένων και των λαών, ό,τι «πρόσημο» κι αν έχει μία κυβέρνηση, όποιος κι αν είναι ο συσχετισμός μεταξύ των αστικών κομμάτων π.χ. στο Ευρωκοινοβούλιο. Γιατί η «τράπουλα» των αστικών κομμάτων είναι «σημαδεμένη». Οποιο απ' αυτά κι αν ψηφίσεις, χάνει ο λαός.

Και εσείς, εδώ στον Καναδά, έχετε πλούσια εμπειρία από τη διαχείριση που άσκησαν όλων των ειδών τα κόμματα, συντηρητικά, σοσιαλδημοκρατικά, «περιφερειακά». Γιατί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική υλοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις, η ταύτιση όλων των άλλων κομμάτων στα μεγάλα, στα στρατηγικά ζητήματα «βγάζει μάτι».

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, προβάλλει για τον λαό η επιλογή να ψηφίσει και να δώσει περισσότερη δύναμη στο ΚΚΕ σε αυτές τις ευρωεκλογές. Αυτή η ψήφος για εσάς, Ελληνίδες και Ελληνες μετανάστες στο Μόντρεαλ, είναι ψήφος τιμωρίας των αστικών κομμάτων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και άλλων που με τη διακυβέρνησή τους και τις επιλογές τους έκαναν τον βίο του λαού μας αβίωτο στην Ελλάδα.

Είναι ψήφος - απάντηση στην προκλητική μεταχείριση των αποδήμων ως «κουκιά» για ψηφοθηρία, από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αναζητούν ψηφοφόρους ενώ ήταν η δική τους πολιτική που ανάγκασε χιλιάδες να μεταναστεύσουν. Είναι ψήφος διεκδίκησης ενάντια στην πολιτική της εγκατάλειψης των ελληνόφωνων σχολείων, στην αποψίλωση των προξενικών υπηρεσιών, που μετατρέπουν σε πολύμηνη οδύσσεια και πανάκριβη υπόθεση ακόμη και την έκδοση ενός πιστοποιητικού.

Με το ΚΚΕ που δείχνει την πραγματική διέξοδο

Και, ακόμα περισσότερο, η ενίσχυση του ΚΚΕ και εδώ, από τις Ελληνίδες και τους Ελληνες της ομογένειας, αποτελεί σημαντικό και σταθερό βήμα ενίσχυσης των εργατικών - λαϊκών αγώνων σε κάθε χώρα. Επειδή είναι επιλογή που δυναμώνει το ελπιδοφόρο ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης αστικής πολιτικής, που θέλει να συμβιβαστούμε με την καπιταλιστική βαρβαρότητα, και έγινε διακριτό και στις προηγούμενες αναμετρήσεις.

Επειδή στέλνει μήνυμα ελπίδας και ανασύνταξης σε επαναστατικές δυνάμεις και κόμματα, εντός και εκτός της ΕΕ, ενισχύοντας τη μοναδική οργανωμένη και αξιόμαχη δύναμη που καθημερινά παλεύει για την ενίσχυση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Την ενίσχυση των μεγάλων εργατικών - λαϊκών αγώνων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα και στον κόσμο και που μπορούν να καθυστερήσουν, να βάλουν εμπόδια, να ανατρέψουν αντιλαϊκές επιλογές.

Επειδή, σε τελική ανάλυση, η ψήφος στο ΚΚΕ δείχνει ότι ο λαός έχει επιλογή, υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της αντίθεσης στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια. Ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο δρόμος του δυναμώματος της πάλης για τα σύγχρονα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Ο δρόμος για μια άλλη κοινωνία, των εργατών, των αγροτών, των νέων, των λαών, έξω από τα δεσμά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ο δρόμος του σοσιαλισμού.


Σε θερμό κλίμα η συνάντηση με τον Εργατικό Σύλλογο Ελλήνων του Κεμπέκ

Ο Δ. Κουτσούμπας ενημερώθηκε για την πλούσια δράση και μετέφερε τη στήριξη του ΚΚΕ

RIZOSPASTIS

Συνάντηση με το ΔΣ του Εργατικού Συλλόγου Ελλήνων του Κεμπέκ είχαν το απόγευμα της Δευτέρας τοπική ώρα ο Δ. Κουτσούμπας και η αντιπροσωπεία του Κόμματος.

Εκ μέρους του Συλλόγου, στη συνάντηση συμμετείχαν οι Παναγιώτης Βαμβακάρης, πρόεδρος, Θανάσης Παπάζογλου, γραμματέας, Χαράλαμπος Μοδιανάκης, αντιπρόεδρος, Ρένα Φουρνάρη, ταμίας, Ανδρέας Ποντικάκος, Νίκος Λιακόπουλος, β' αντιπρόεδρος, υπεύθυνος νεολαίας, Χρήστος Χούμπαυλης, Παναγιώτα Πελόνης, Θανάσης Ντούσκας, Ελένη Καραχοτζίτη.

Ο Δ. Κουτσούμπας ενημερώθηκε για την πλούσια δράση που αναπτύσσει ο σύλλογος για όλα τα ζητήματα των Ελλήνων του Καναδά. Μεταξύ αυτών, τα χαμηλά μεροκάματα και τα εργασιακά δικαιώματα, τα συνταξιοδοτικά - ασφαλιστικά προβλήματα, ιδιαίτερα των ναυτεργατών, τα ζητήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

Αναφέρθηκαν ακόμη στη βοήθεια που παρέχει ο σύλλογος στους νέους μετανάστες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, να διεκδικήσουν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, για την ίση μεταχείριση στη δουλειά, την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δράσης.

Αναφέρθηκαν ακόμα στη συμμετοχή του συλλόγου στους αγώνες που γίνονται στον Καναδά, όπως στις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, αποτελώντας γέφυρα φιλίας και αλληλεγγύης της ελληνικής παροικίας με την ευρύτερη κοινωνία.


RIZOSPASTIS

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στο πλούσιο πολιτιστικό έργο του συλλόγου, στον στόχο της καθιέρωσης του ετήσιου Φεστιβάλ νεολαίας, φεστιβάλ διεθνούς αλληλεγγύης, έχοντας ως σκοπό να ενώσει όλους τους εργαζόμενους, ντόπιους και μετανάστες, του Μόντρεαλ ανεξάρτητα από την εθνική τους προέλευση, αναδεικνύοντας σημαντικά ζητήματα, όπως τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις κοινωνικές ανισότητες, τον ρατσισμό.

Μας ενώνει η ανάγκη για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια και προσφυγιά

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε πως αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση η παρουσία στον Καναδά, επισημαίνοντας πως ανεξάρτητα απ' το πού ζει κανείς, «έχουμε κοινά οράματα, κοινά προβλήματα, όλους μας ενώνει το συμφέρον και η ανάγκη να παλέψουμε για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς πολέμους, χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς φτώχεια, χωρίς προσφυγιά, μια όμορφη κοινωνία, όπου οι λαοί και οι νέοι μας θα ζουν με ευημερία, με ειρήνη και με πρόοδο, αυτά είναι που μας ενώνουν και εκεί πρέπει να συγκλίνουν όλες οι δυνάμεις».

Επεσήμανε ακόμη πως το ΚΚΕ διαχρονικά παλεύει για τα ζητήματα των εργαζομένων, συνολικά του ελληνικού λαού, είτε ζει στη χώρα, είτε στο εξωτερικό ως μετανάστες, αγωνίζεται για να επιλύονται αυτά τα προβλήματα.

Και έφερε ως παράδειγμα τα ζητήματα της υποστελέχωσης των προξενείων με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των μεταναστών για απλές διαδικασίες, το ζήτημα της ελληνικής γλώσσας και της διδασκαλίας της, ώστε οι νέες γενιές να έχουν επαφή και με την ιστορία του λαού μας.

Ζήτημα για το οποίο η πολιτεία δεν είναι άμοιρη ευθυνών, αλλά θα πρέπει να βοηθά τις οικογένειες και τις δομές εκπαίδευσης που υπάρχουν, καλύπτοντας τα κενά σε δασκάλους και καθηγητές, εξασφαλίζοντας τη δωρεάν πρόσβαση.

Αναφέρθηκε ακόμη στις παρεμβάσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ στη Βουλή και την Ευρωβουλή σχετικά με τα συνταξιοδοτικά ζητήματα των μεταναστών, ιδιαίτερα των ναυτεργατών, όπως και στην ανάγκη να ενισχυθούν οι οικογένειες στα ζητήματα της στέγης με ειδικά επιδόματα, τα προβλήματα της υγείας, τη βοήθεια σε νέα παιδιά που έρχονται να σπουδάσουν.

Ενώ χαιρέτισε και την προσπάθεια που κάνει ο σύλλογος για την καθιέρωση του πολιτιστικού φεστιβάλ, πολιτιστικών δραστηριοτήτων που ενώνουν όλους τους λαούς, ανεξάρτητα από γλώσσα, καταγωγή, φύλο, χρώμα δέρματος, θρησκεία, σεξουαλικό προσανατολισμό, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει η ανάδειξη ζητημάτων όπως αυτά των πολέμων που μαίνονται στην Ουκρανία και τη Μ. Ανατολή, όπου συνεχίζεται η δολοφονία του παλαιστινιακού λαού.

Κλείνοντας, ο Δ. Κουτσούμπας ευχήθηκε καλή δύναμη στη συνέχεια της δράσης του ιστορικού συλλόγου με την πολύ μεγάλη προσφορά, τονίζοντας πως το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό τους για την ανάδειξη και διεκδίκηση επίλυσης των ζητημάτων τους.

Ξεχωριστά δώρα στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο σύλλογος πρόσφερε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ λευκώματα για την πολύχρονη προσφορά του συλλόγου, ένα σκίτσο της γνωστής καλλιτέχνιδας Μερλί, έργο αφιερωμένο στον σύλλογο που και η ίδια ήταν μέλος, όπως και ένα πρωτότυπο φύλλο των «Εργατικών Νέων», της εφημερίδας του συλλόγου, δύο μόλις μέρες μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, για το Αρχείο του Κόμματος, ενόψει και των 50χρονων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ.


Συνέχεια της επίσκεψης σε Τορόντο και ΗΠΑ

Το πρόγραμμα της επίσκεψης συνεχίζεται ως εξής:

Αργότερα το βράδυ της Τρίτης (ώρα Καναδά) ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναμενόταν να συναντηθεί στο Τορόντο με αντιπροσωπεία του ΚΚ Καναδά, με επικεφαλής την ΓΓ του, Liz Rowley.

Σήμερα Τετάρτη:

  • Θα συναντηθεί στο Τορόντο με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας και με το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας, ενώ στις 19.30 θα μιλήσει στη συγκέντρωση της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ, επίσης στο Τορόντο.
Στις ΗΠΑ

Την Παρασκευή 26 Απρίλη:

  • Θα συναντηθεί με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια με τον πρόεδρο και τα μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Εργαζομένων στην «Amazon».

Το Σάββατο 27 Απρίλη:

  • Θα επισκεφτεί την Αστόρια και θα περιοδεύσει σε καταστήματα Ελλήνων ομογενών, θα συναντηθεί με το ΔΣ του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού και στις 19.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ στη Νέα Υόρκη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ