ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την πυροπροστασία και τα μέσα πυρόσβεσης

Ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, όπου όλα είναι «μια από τα ίδια»

Τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα πυρόσβεσης παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και στη νέα αντιπυρική περίοδο καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Οπως αναφέρεται, «εκατοντάδες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Ελλάδα φέτος κιόλας από τις αρχές Απριλίου, ανάμεσά τους κι η πολυήμερη στην Πιερία που κατέκαψε πάνω από 6.000 στρέμματα. Πέρσι οι συνολικές καμένες εκτάσεις στη χώρα ξεπέρασαν τα 1.740.000 στρέμματα. Φέτος, όπως και κάθε άλλη χρονιά όλα δείχνουν στην πράξη ότι είναι ανέξοδες οι κυβερνητικές δηλώσεις "περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού"».

Καταγράφοντας αναλυτικά τις ελλείψεις σε πυροσβεστικό προσωπικό και μέσα, όπως και τα άλλα προβλήματα στη δασική υπηρεσία και στην Πυροσβεστική, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναφέρει πως «ο προσανατολισμός αυτός χαρακτηρίζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και συνολικά την ΕΕ. Ενδεικτικά, από το 2021 στο 2022 μειώθηκαν οι επαγγελματίες πυροσβέστες στην ΕΕ κατά 2.800 άτομα, ενώ κατά το ίδιο έτος η Γαλλία μείωσε τους πυροσβέστες της κατά 5.446, η Ρουμανία 4.250 και η Πορτογαλία κατά 2.907, παρότι μάλιστα αντιμετώπισαν πέρσι τεράστιες πυρκαγιές στις χώρες τους.

Ακριβώς αυτές οι ελλείψεις είναι ενταγμένες στον συνολικό προσανατολισμό ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά και της σημερινής της ΝΔ. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» αυτό στην ουσία προσανατολίζεται μόνο στην επιχειρησιακή καταστολή και δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για τη διαχείριση των δασών και την ολοκληρωμένη πρόληψη των πυρκαγιών».

«Αποκαλύπτεται ότι η πολιτική προστασία, ως μηχανισμός, είναι ενταγμένη στις συμφωνίες ΝΑΤΟ, ΕΕ, των ιμπεριαλιστικών αυτών ενώσεων και των κατασταλτικών μηχανισμών τους, στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα», αναφέρει σε άλλο σημείο η Ερώτηση και προσθέτει: «Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η κυβέρνηση της ΝΔ, εντάσσει ολοκληρωτικά την πολιτική προστασία με τον παραπλανητικό όρο - κλειδί, "ανθεκτικότητα". Σε αυτήν την κοινή στρατηγική κατεύθυνση ΕΕ και ΝΑΤΟ, και οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας στρατιωτικοποιούνται, προσανατολίζονται στην αντιμετώπιση του εχθρού - λαού με στόχο την καταστολή».

Για τον λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας» (RESC-EU), η Ερώτηση σημειώνει ότι «δεν αντιστοιχούν ούτε καν σε ένα αεροπλάνο ανά χώρα της ΕΕ, τα δε 12 νέα αεροπλάνα που αναμένεται να προστεθούν στον στόλο της ΕΕ θα ξεκινήσουν να παραδίδονται από το 2027, με άγνωστο ορίζοντα ολοκλήρωσης της παράδοσης, τη στιγμή που κάθε χρόνο οι καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την ΕΕ πολλαπλασιάζονται».

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του Κόμματος θέτουν τα εξής ζητήματα στην Κομισιόν:

-- Ο RESC-EU νομιμοποιεί και διαιωνίζει τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα σε κάθε κράτος - μέλος. Ο δε ανεπαρκέστατος στόλος του ανακυκλώνεται από χώρα σε χώρα κι ενεργοποιείται τις περισσότερες φορές «κατόπιν εορτής», ή όταν έχει πάρει η πυρκαγιά πλέον μεγάλες διαστάσεις.

-- Η πολιτική ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης σημαίνει μετάθεση όλο και περισσότερης ευθύνης στους εθελοντές πυροσβέστες και σε ΜΚΟ, που στην πράξη μεταφράζεται σε «ατομική ευθύνη» αντί της εξασφάλισης μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα σε κάθε κράτος με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και κατοχύρωση αμοιβής για τις ώρες υπερεργασίας τους.

-- Η ΕΕ επιμένει να μην αποζημιώνει κανέναν πληγέντα από φυσικές καταστροφές, γιατί βάσει των όρων του λεγόμενου «Ταμείου Αλληλεγγύης» δεν θεωρείται επιλέξιμη η ιδιωτική ζημία, όμως οι «πράσινες» επενδύσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, μεταξύ άλλων και στα καμένα εδάφη ή σε περιοχές NATURA είναι απόλυτα «επιλέξιμες», χρηματοδοτούνται αδρά και αδειοδοτούνται με fast-track διαδικασίες.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Μια αποκαλυπτική «χαρτογράφηση»

«Σημεία ανάφλεξης» σε όλο τον κόσμο, που μπορούν να πυροδοτήσουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, εντοπίζει η τελευταία, «μη διαβαθμισμένη» έκδοση της «Ετήσιας αξιολόγησης απειλών» της «Κοινότητας Πληροφοριών» των ΗΠΑ. Η έκθεση - ορόσημο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αποτελεί μια αποκαλυπτική χαρτογράφηση για τις πιο «πιεστικές απειλές» κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ το 2024, σκιαγραφώντας την επικίνδυνη όξυνση των ανταγωνισμών και τις δεινές προοπτικές για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.

«Από εδώ και πέρα, οι συγκρούσεις και οι εξάρσεις αστάθειας από την Ανατολική Ασία έως την Αφρική και το Δυτικό Ημισφαίριο - που επιδεινώνονται από τις παγκόσμιες προκλήσεις - έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επεκταθούν σε πολλούς τομείς, με επιπτώσεις για τις ΗΠΑ, τους συμμάχους και τους εταίρους τους», σημειώνει μεταξύ άλλων η έκθεση. Μάλιστα, εκτιμώντας για το πώς θα κινηθούν αυτές οι απειλές το 2024, σημειώνει ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν «μια ολοένα και πιο εύθραυστη παγκόσμια τάξη που πιέζεται από τον επιταχυνόμενο στρατηγικό ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, τις πιο έντονες και απρόβλεπτες διακρατικές προκλήσεις και τις πολλαπλές περιφερειακές συγκρούσεις με εκτεταμένες επιπτώσεις».

* * *

Στην έκθεση εκτιμάται ότι η οικονομία της «φιλόδοξης αλλά ανήσυχης Κίνας» θα συνεχίσει να επιβραδύνεται. Ταυτόχρονα, όμως, η Κίνα αναμένεται να ενισχύσει κι άλλο τη στρατιωτική της ισχύ, με στόχο τον πλήρη εκσυγχρονισμό έως το 2035 και την αναβάθμιση των δυνάμεών της σε «στρατό παγκόσμιας κλάσης έως το 2049». Με βάση τα παραπάνω, οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να υποσκάπτει την παγκόσμια επιρροή των ΗΠΑ, «σπρώχνοντας σφήνες μεταξύ της Ουάσιγκτον και των εταίρων της», ενώ παράλληλα «θα συνεχίσει να διεκδικεί την ένωση με την Ταϊβάν, όπως και τις αμφισβητούμενες περιοχές στη Νότια και στην Ανατολική Σινική Θάλασσα».

Επίσης, με εργαλεία τα διάφορα πολυεθνικά φόρουμ, όπως την πρωτοβουλία του αποκαλούμενου «Δρόμου του μεταξιού», το Πεκίνο «επιδιώκει να υπερασπιστεί την ανάπτυξη και την ασφάλεια στον Παγκόσμιο Νότο ως έναν τρόπο για την οικοδόμηση παγκόσμιας επιρροής, την επίδειξη ηγεσίας και την επέκταση της οικονομικής, διπλωματικής και στρατιωτικής παρουσίας του».

* * *

Παρά το βαρύ κόστος του πολέμου για τη Ρωσία, εκτιμάται ότι η ίδια παραμένει «ένας ανθεκτικός και ικανός αντίπαλος σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και επιδιώκει να προβάλει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της σε παγκόσμιο επίπεδο και να υπονομεύσει τις ΗΠΑ και τη Δύση». Τονίζεται μάλιστα ότι ο υπό διαμόρφωση ευρασιατικός άξονας, με την ενίσχυση των οικονομικών και στρατιωτικών δεσμών της Ρωσίας με την Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες, όπως η Β. Κορέα, «αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη Δύση και τους εταίρους. Η Ρωσία θα συνεχίσει να επιδιώκει τα συμφέροντά της με ανταγωνιστικούς και ενίοτε συγκρουσιακούς και προκλητικούς τρόπους και να πιέζει για να επηρεάσει άλλες χώρες στον μετασοβιετικό χώρο σε διαφορετικό βαθμό».

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ρωσία θα διατηρήσει σημαντική ενεργειακή επιρροή. Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Ρωσία συνέχισε να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ αντισταθμίζει τη μείωση των σχέσεών της με τη Δύση επεκτείνοντας τους δεσμούς με την Κίνα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και βασικές χώρες του Παγκόσμιου Νότου.

Εκτιμάται επίσης πως η κατάσταση στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία ευνοεί τα στρατηγικά στρατιωτικά πλεονεκτήματα της Ρωσίας και μετατοπίζει όλο και περισσότερο τη δυναμική υπέρ της Μόσχας: «Η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας αυξάνει σημαντικά την παραγωγή μιας πανσπερμίας όπλων κρούσης μεγάλου βεληνεκούς, πυρομαχικών πυροβολικού κ.λπ. που θα της επιτρέψουν να στηρίξει έναν μακρύ πόλεμο υψηλής έντασης, αν χρειαστεί. Εν τω μεταξύ, η Μόσχα έχει σημειώσει συνεχή σταδιακά κέρδη στο πεδίο της μάχης από τα τέλη του 2023 και επωφελείται από την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας».

***

«Η οικονομική πίεση υποδαυλίζει περαιτέρω αυτήν την αστάθεια», προσθέτει η έκθεση, και σημειώνει ότι η αυξανόμενη ένταση και αστάθεια σε μια σειρά από «σημεία ανάφλεξης» στον πλανήτη μπορούν να επιδεινώσουν τον «εντεινόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό ισχύος, δεδομένου του πολύπλοκου και διασυνδεδεμένου τοπίου ασφαλείας. Οι συγκρούσεις, ιδίως εκείνες που διαταράσσουν τις παγκόσμιες εμπορικές και επενδυτικές ροές, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών της Ενέργειας και σε αυξημένη οικονομική αστάθεια ακόμη και σε χώρες που δεν εμπλέκονται άμεσα ή βρίσκονται μακριά από τη σύγκρουση».

Στα «σημεία ανάφλεξης» που εντοπίζουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ περιλαμβάνονται τα σύνορα της Ινδίας με την Κίνα αλλά και το Πακιστάν, τα σύνορα Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας, το Σουδάν, η Αιθιοπία, το Σαχέλ, η Αϊτή, η Βενεζουέλα αλλά και τα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία «πιθανόν να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο τοπικής διεθνοτικής βίας κατά τη διάρκεια του 2024 (...) Οι εξωτερικοί παράγοντες θα ενισχύσουν και θα εκμεταλλευτούν τις εθνοτικές διαφορές για να αυξήσουν ή να προστατεύσουν την περιφερειακή τους επιρροή ή να ματαιώσουν μεγαλύτερη ενσωμάτωση των Βαλκανίων στην ΕΕ ή στους ευρωατλαντικούς θεσμούς».

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι οι περιφερειακές και τοπικές συγκρούσεις «έχουν εκτεταμένες και ενίοτε ευρύτερες αλυσιδωτές επιπτώσεις όχι μόνο στις γειτονικές χώρες αλλά και στον κόσμο», με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα, που «αναδεικνύει επίσης το ενδεχόμενο διάχυσης σε μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες συγκρούσεις». Βουλωμένο γράμμα διαβάζουν οι Αμερικανοί...


Δ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ