ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2024
Σελ. /40
ΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙ - ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Τίμησαν τους 200 ακολουθώντας τη ματωμένη διαδρομή

Πάνω από 300 αθλητές και αθλήτριες συμμετείχαν στη σπουδαία πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά

Εκατοντάδες δρομείς ξεκινούν από το Χαϊδάρι
Εκατοντάδες δρομείς ξεκινούν από το Χαϊδάρι
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής ο εργατικός - λαϊκός αγώνας δρόμου από το Χαϊδάρι μέχρι την Καισαριανή, με διοργανωτές τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Αθήνας και την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ. Η πρωτοβουλία οργανώθηκε προς τιμήν της Εργατικής Πρωτομαγιάς και της θυσίας των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν από τους ναζί στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η Μάη 1944.

Η εκκίνηση του αγώνα δρόμου έγινε από το Μπλοκ 15 στο Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, το κτίριο όπου κρατούνταν οι μελλοθάνατοι, ενώ η γραμμή του τερματισμού ήταν στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, τον τόπο των εκτελέσεων. Η διαδρομή των 14 χιλιομέτρων ακολούθησε τη συνήθη διαδρομή που επέλεγαν τα γερμανικά καμιόνια, για να μεταφέρουν τους μελλοθάνατους αγωνιστές από το στρατόπεδο στο Χαϊδάρι στο Σκοπευτήριο. Το γεγονός αυτό υπενθύμισε λίγο πριν την εκκίνηση ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, ευχόμενος «καλό δρόμο» στους συμμετέχοντες.

Στη γραμμή του τερματισμού, τους δρομείς υποδέχθηκαν οι διοργανωτές, πλήθος κόσμου και η δημοτική αρχή της Καισαριανής, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Ηλία Σταμέλο. Επίσης παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν περισσότερους από 200 δρομείς που έφτασαν στο Σκοπευτήριο, άλλοι με υψωμένες γροθιές, άλλοι με παλαιστινιακές σημαίες. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ξεχωριστή ήταν η παρουσία του Γιώργου Τσιγάρα, του μεγαλύτερου σε ηλικία από τους δρομείς, γιου αγωνιστή που εκτελέστηκε λίγες μέρες μετά την Πρωτομαγιά του 1944.

Φτάνοντας στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς με τη σημαία της Παλαιστίνης
Φτάνοντας στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς με τη σημαία της Παλαιστίνης
Την απονομή αναμνηστικών μεταλλείων σε όλους τους δρομείς, αλλά και στη συνέχεια στους νικητές, έκαναν η Σοφία Σακοράφα, πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, παγκόσμια πρωταθλήτρια ακοντισμού, οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Πειραιά, Μάρκος Μπεκρής και Αθήνας, Κώστας Κουλούρης, οι δήμαρχοι Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, και Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος.

Επίσης, η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, και ο Γιώργος Κατημερτζής, αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Με τον τερματισμό και του τελευταίου δρομέα, λίγο μετά τις 10 το πρωί, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των 200 αγωνιστών που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο την Πρωτομαγιά του 1944. «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ο δρόμος των λαών», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι.

«Σήμερα έτυχε να είμαι ο γρηγορότερος από όλους. Είναι πολύ μεγάλη τιμή για όποιον έχει συμμετάσχει σήμερα στον αγώνα, δεν έχει σημασία ο νικητής, ο δεύτερος, ο τρίτος», δήλωσε ο Μάριος Μάντζος, αθλητής του Απόλλωνα Σμύρνης, που τερμάτισε πρώτος. «Αρκεί και μόνο να διαβάσει κανείς τον λόγο που είμαστε εδώ, αρκεί και μόνο να σκεφτεί κανείς τι διαδρομή διανύσαμε», σχολίασε χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία και εκφράζοντας τη χαρά του που συμμετείχε σε αυτή. «Είναι απαραίτητο και να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε την ιστορία μας», κατέληξε.


«Ιστορική για το τμήμα στίβου του Απόλλωνα Σμύρνης» χαρακτηρίζει το Σωματείο τον τερματισμό του αθλητή του στον αγώνα δρόμου, εκφράζοντας τα θερμά του συγχαρητήρια και ξεχωρίζοντας το γεγονός ότι την απονομή έκανε η Μάγδα Φύσσα.

Οι πρώτοι δρομείς

Οι τρεις πρώτοι άνδρες δρομείς ήταν οι: Μάριος Μάντζος (53.30), Χριστόφορος Γεωργόπουλος (00.54.50), Κλεάνθης Γκουντέλιας (00.55.19).

Στις γυναίκες πρώτες τερμάτισαν οι: Νεκταρία Μπούτση (01.05.00), Ευγενία Τοσσίδου (01.10.00), Βασιλεία Διαμαντάρα (01.10.56).


Η απονομή από την Μάγδα Φύσσα
Η απονομή από την Μάγδα Φύσσα

ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Παλεύουμε μαζί Ελληνες και ξένοι εργαζόμενοι!

Πλατιά εξόρμηση στους μετανάστες εργάτες γης από Εργατικά Κέντρα και σωματεία της περιοχής

Κοντά στους μετανάστες εργάτες γης, από το Μπανγκλαντές και άλλες χώρες, που δουλεύουν στα φραουλοχώραφα της Βόρειας Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας, βρέθηκαν τα Εργατικά Κέντρα Αμαλιάδας και Πάτρας, που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής πλατιά εξόρμηση ενημέρωσης μπροστά και στην παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, την Πρωτομαγιά.

Αντιπροσωπείες από τις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων, μαζί με εκπροσώπους μιας σειράς σωματείων και εργαζόμενους, βρέθηκαν στη Νέα Μανωλάδα, συνομιλώντας με τους εργάτες από τα γύρω χωράφια και τις εκμεταλλεύσεις φράουλας, καλώντας τους και σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 1ης Μάη, αύριο, Μ. Τετάρτη, και στις συγκεντρώσεις των ΕΚ Αμαλιάδας (9.30 π.μ.) και Πάτρας (10.30 π.μ.).

Τους κάλεσαν, ταυτόχρονα, να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον κοινό αγώνα της εργατικής τάξης, ανεξαρτήτως πατρίδας, χρώματος ή θρησκείας, απέναντι στην εκμετάλλευση και τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά.

Στην κεντρική πλατεία της Ν. Μανωλάδας βρέθηκαν Ελληνες εργάτες μαζί με εργαζόμενους από το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν, το Σουδάν, την Παλαιστίνη και αλλού, ανοίγοντας συζητήσεις για όλα όσα τους απασχολούν. «Είμαστε εδώ μαζί σας, για τις καθημερινές ανάγκες και τα δικαιώματά σας. Παλεύουμε μαζί Ελληνες και ξένοι εργαζόμενοι», ανέφεραν οι αντιπροσωπείες των συνδικαλιστικών φορέων της περιοχής, δίνοντας και το έναυσμα της κοινής πάλης, βρίσκοντας αποδοχή από τους μετανάστες εργαζόμενους που έπαιρναν τις ανακοινώσεις για την 1η Μάη γραμμένες στις γλώσσες τους.


Από την πλευρά τους, πολλοί εργάτες γης αναφέρθηκαν στις σκληρές συνθήκες της δουλειάς τους στα χωράφια της φράουλας κατά κύριο λόγο, χωρίς διαλείμματα, με συνεχές πάνω και από 8 ώρες ωράριο, χωρίς μέτρα ασφάλειας της υγείας τους. Επίσης, στις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν για τα έγγραφά τους, όπως και πληρωμών, αλλά και σε πληρωμές που καλούνται να καταβάλουν στην εφορία κι άλλα προβλήματα.

Την ανάγκη για κοινή δράση όλων των εργαζομένων ανέδειξαν με παρεμβάσεις τους η Ζωή Τσάση, αντιπρόεδρος του ΕΚ Αμαλιάδας, και ο Στέφανος Λαβράνος, μέλος της διοίκησης του ΕΚ Πάτρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ