ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2024
Σελ. /40
1η ΜΑΗ 2024
Ολοι αύριο στην απεργία, όλοι στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις!

Στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

«

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!»: Με απεργία και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα αύριο, Τετάρτη 1η Μάη, τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά τα συνδικάτα.

Με τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία τιμούν την ημέρα που είναι αφιερωμένη στους αγώνες της εργατικής τάξης, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες τόσο στις 17 Απρίλη όσο και στις 28 Φλεβάρη.

Οι εργαζόμενοι αύριο βγαίνουν ξανά στον δρόμο διαδηλώνοντας για καλύτερους όρους δουλειάς, Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις μισθών και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, αλλά και για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, σε μια συγκυρία που οι κίνδυνοι για τους λαούς κλιμακώνονται.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 το πρωί στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου. Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις έχουν οριστεί σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία απεργούν αύριο Τετάρτη, κόντρα στην πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων να αντιμετωπίζουν την Πρωτομαγιά ως αργία. Ειδικά φέτος, οργανώνουν την απεργία τους κόντρα στην απόφαση του υπουργείου Εργασίας να μεταφέρει την Πρωτομαγιά την Τρίτη 7 Μάη. Η απόφαση αυτή, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο ήδη από τον Φλεβάρη, «ελήφθη προκειμένου να μη διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς σε μια περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές».

«Από το Σικάγο του 1886 έως την Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1894, από τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη έως την Πρωτομαγιά του 1944 με την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, η εργατική τάξη έχει γράψει με το ανεξίτηλο μελάνι του αίματός της τις πιο λαμπρές σελίδες του ταξικού αγώνα, της οργανωμένης πάλης και της διεκδίκησης, που καμία κρατική - εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει», σημειώνει το ΠΑΜΕ στο απεργιακό του κάλεσμα και ξεκαθαρίζει: «Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία! Και έτσι αγωνιστικά θα τιμηθεί από όλα τα συνδικάτα της χώρας μας».

Στην κατεύθυνση αυτή, Ομοσπονδίες και Σωματεία σε όλη τη χώρα κινούνται σε ρυθμούς απεργιακής προετοιμασίας, μεταφέροντας το μήνυμα της Πρωτομαγιάς στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς, με αιχμή μια σειρά διεκδικήσεις.

Απεργία σε πλοία και σιδηρόδρομο

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, καθώς οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση. Η απεργία θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της Τρίτης και θα λήξει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. «Η 1η Μάη αποτελεί μέρα που επιθεωρούμε τις δυνάμεις μας, καθορίζουμε στόχους για να δυναμώσει ο αγώνας, για την προστασία και ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, για δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στις συνθήκες γαλέρας που επιδιώκουν να επιβάλουν οι εφοπλιστές σε όλες τις κατηγορίες πλοίων», τονίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ. Καλούν σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον σταθμό του ΗΣΑΠ και σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Πασαλιμάνι.

Ακινητοποιημένα θα είναι αύριο Τετάρτη και τα τρένα, καθώς έχει προκηρύξει απεργία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

«Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι του κλάδου τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά με τη συμμετοχή μας στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, και συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ασφαλείς αερομεταφορές», τονίζει η ΕΣΚ Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας ΥΠΑ.

Οσον αφορά τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στα λεωφορεία έχουν αποφασίσει στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας, ενώ αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις για Μετρό και Ηλεκτρικό.

Στον ΟΑΣΘ

Οι εργαζόμενοι στην Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας.

«Παρών» από τους βιοπαλαιστές αγρότες και τους μικρούς επαγγελματίες

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και στις συγκεντρώσεις απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, επαναφέροντας τις δίκαιες διεκδικήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών για την επιβίωσή τους, που σχετίζονται με τη μείωση του κόστους παραγωγής, την προστασία του εισοδήματος κ.λπ.

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) τα σωματεία και τις ενώσεις των επαγγελματιών. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στις 17 Απρίλη μαζί με τα εργατικά σωματεία, καλεί τους φορείς των μικρών επαγγελματιών να δώσουν συνέχεια στις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες.

Στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις καλούν επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Απόστρατων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ).

Να δώσουν μαχητικό - αγωνιστικό «παρών» στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ταξικού αγωνιστικού κινήματος σε όλη τη χώρα καλεί τους συνταξιούχους η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Οι διεκδικήσεις των σωματείων

Τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων, όπως και μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, προτάσσουν τα συνδικάτα ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Επίσης, διεκδικούν:

-- Αμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο, ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση και απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Παλεύουν για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, όπως επιτρέπουν η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

-- Αμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στη δουλειά.

-- Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.

Και για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνουν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης, στον δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Με καταθέσεις στεφανιών ξεκινά ο αγωνιστικός εορτασμός

Από το ΠΑΜΕ σε Καισαριανή και Πολυτεχνείο

Στο πλαίσιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο θα καταθέσει αύριο, Τετάρτη, στις 9 π.μ., στεφάνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, τιμώντας τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν πριν 80 χρόνια, την Πρωτομαγιά του 1944, αλλά και στο Πολυτεχνείο.

Στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Τετάρτη 1η Μάη, στις 9 π.μ., θα καταθέσει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε 71 πόλεις

-- Αθήνα, 10.30 π.μ., Σύνταγμα

-- Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

-- Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Πειραιάς, 10.30 π.μ., Πασαλιμάνι (ρολόι)

-- Αγιος Νικόλαος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Αίγιο, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίας Λαύρας

-- Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

-- Αλιβέρι, 10 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου

-- Αμαλιάδα, 9 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Αμφισσα, 10 π.μ., πλατεία Λαού

-- Αρτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

-- Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

-- Γρεβενά, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Δράμα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Εδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

-- Ελασσόνα, 11 π.μ., πλατεία Ταχυδρομείου

-- Ελευσίνα, 11 π.μ., πλατεία Ευμολπιδών

-- Ζάκυνθος, 10 π.μ., πλατεία Αγ. Μάρκου

-- Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

-- Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Θάσος, 11 π.μ., πλατεία Ηρώων

-- Θήβα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Ιεράπετρα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Ικαρία, 12 μ., πλατεία Ευδήλου

-- Ιστιαία, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Καβάλα, 11.30 π.μ., Δημοτικός Κήπος

-- Καλαμάτα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Καρδίτσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Καστοριά, 10.30 π.μ., Αντιπεριφέρεια

-- Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

-- Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

-- Κόρινθος, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Λαμία, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Λαύριο, 10.30 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

-- Λευκάδα, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

-- Λήμνος, 10.30 π.μ., λιμάνι Μύρινας

-- Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Λιτόχωρο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Μαντούδι, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Μεσολόγγι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

-- Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Ναύπακτος, 10.30 π.μ., πλατεία Κεφαλόβρυσου

-- Ναύπλιο, 10.30 π.μ., πλατεία Νικηταρά

-- Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Πολύγυρος, 11 π.μ., πλατεία Ηρώων

-- Πρέβεζα, 10.30 π.μ., παλιά ΚΤΕΛ

-- Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο

-- Πύργος, 11 π.μ., πλατεία Σάκη Καράγιωργα

-- Ρέθυμνο, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Σαλαμίνα, 10.30 π.μ., πλατεία Αίαντα (Μπεγνή)

-- Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο, Βαθύ

-- Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Σητεία, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Τρίκαλα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

-- Τύρναβος, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Φλώρινα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία (κανόνια)

-- Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο Εύβοιας

-- Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς

-- Χίος, 11 π.μ., πλατεία Βουνακίου

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Συντάγματος έχουν οριστεί στις 9.30 π.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς του δήμου Αθήνας, των Νοτιοδυτικών, Δυτικών, Βορειοδυτικών και Βόρειων Συνοικιών της Αθήνας.

Προπύλαια: Σωματεία Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα, Σύλλογοι Φοιτητών, Συντονιστικά Μαθητών.

Στύλοι Ολυμπίου Διός: Σωματεία υγειονομικών και Ειδικής Αγωγής, Σωματεία υπουργείων, της Αποκεντρωμένης και Περιφερειακής Διοίκησης, Σωματεία δήμων, μαζικοί φορείς των Ανατολικών και Νότιων Συνοικιών της Αθήνας.

Λεωφορεία για το Σύνταγμα

Για την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, δρομολογούνται λεωφορεία από περιοχές της Αττικής:

Βριλήσσια (8:30 π.μ.. Λεωφόρος Πεντέλης, «Κωτσόβολος»). Νέα Ιωνία (8.30 π.μ., ΟΤΕ Λ. Ηρακλείου). Πεύκη (8.15 π.μ., 13η στάση - ΕΛΚΩ). Ηράκλειο (8.30 π.μ., Κινηματογράφος «3 Αστέρια»). Μαρούσι (8.30 π.μ., Γήπεδο Σπύρος Λούης). Μελίσσια (8:15 π.μ., Λεωφόρος Δημοκρατίας - Ζωοδόχο Πηγή). Μεταμόρφωση (8.30 π.μ., Αγ. Κωνσταντίνος). Ν. Φιλαδέλφεια (8.45 π.μ., δημαρχείο). Γαλάτσι (8.30 π.μ., Βεΐκου και Γαλατσίου). Αγία Παρασκευή (8.30 π.μ., πλατεία - αφετηρία 421). Χαλάνδρι (8:45 π.μ., «cocomat»). Χολαργός (8.30 π.μ., Δημαρχείο). Κόκκινος Μύλος (8.45 π.μ., Τριγωνική Πλατεία). Μενίδι (8.30 π.μ., πλατεία Καράβου). Ολυμπιακό Χωριό (8.15 π.μ., Κακλαμανάκη 21).

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη οι προσυγκεντρώσεις σωματείων και φορέων έχουν οριστεί στις 9.45 π.μ. στα εξής σημεία:

Συμβολή Τσιμισκή - Αριστοτέλους: Σωματεία στους κλάδους του Εμπορίου, του Επισιτισμού, του Τουρισμού και των Υπηρεσιών, Σύλλογοι Αυτοαπασχολούμενων.

Συμβολή Βενιζέλου - Ερμού: Σωματεία στους κλάδους των Κατασκευών, των Μεταφορών, των Τροφίμων, της Χημικής Βιομηχανίας, της Ενέργειας και λοιπά σωματεία του ιδιωτικού τομέα.

Καρόλου Ντηλ και Ερμού: Σωματεία στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, Σύλλογοι Γυναικών, ΟΓΕ.

Πλατεία Αγίας Σοφίας: Σωματεία στους κλάδους της Υγείας, των Εκπαιδευτικών, του Δημοσίου, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Γονέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ