ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2024
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Τώρα και ιδιώτες γιατροί θα μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία

Ενα ακόμα βήμα εμπορευματοποίησης και μετατροπής των ασθενών σε πελάτες | Την απόσυρση της τροπολογίας απαίτησε το ΚΚΕ

Εναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας προσθέτει η κυβέρνηση μετά τα επί πληρωμή χειρουργεία, με την τροπολογία που έφερε χθες για να δοθεί η δυνατότητα σε γιατρούς κάθε ειδικότητας του ιδιωτικού τομέα να ασκούν κάθε είδους ιατρικές πράξεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ρύθμιση που είχε επιχειρηθεί να περάσει πριν από δυο βδομάδες στα μουλωχτά και με τη μορφή «νομοτεχνικής βελτίωσης» της τελευταίας στιγμής σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, όμως αποσύρθηκε, αφού ξεσήκωσε μεγάλες αντιδράσεις.

Τελικά η κυβέρνηση την κατέθεσε ως τροπολογία σε παντελώς άσχετο σχέδιο νόμου (του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, για την αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους»), το οποίο συζητείται στη Βουλή.

Με βάση λοιπόν το περιεχόμενο της ρύθμισης δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες να διενεργούν ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας. Μάλιστα θα μπορούν να χρησιμοποιούν - έναντι αποζημίωσης - τις υποδομές και τον εξοπλισμό του νοσοκομείου, να συνεργάζονται με το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του, μετατρέποντας έτσι ακόμα περισσότερο τα δημόσια νοσοκομεία σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης και «άγρας πελατείας», με «τροχονόμο» το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση.

Απογειώνεται η επιχειρηματική λειτουργία

Την εγκληματική στόχευση της νέας ρύθμισης ανέδειξε η Βιβή Δάγκα, ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια, όπου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση απογειώνει την εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Οπως είπε, «προστίθεται ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα της διαμόρφωσης νοσοκομείων - επιχειρήσεων, της επέκτασης της εμπορευματικής παροχής υπηρεσιών στους ασθενείς - πελάτες».

Απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση, σημείωσε ότι «κριτήριό σας δεν είναι οι ανάγκες για την υγεία των ασθενών, αλλά πώς θα αυξήσετε τα έσοδα των δημόσιων νοσοκομείων, γιατί είναι αυτοχρηματοδοτούμενες οικονομικές μονάδες που πωλούν τις εργασίες τους στους ασθενείς, για να συνεχίζονται οι κόφτες στην κρατική χρηματοδότηση και να εξασφαλιστούν περισσότερες ενισχύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους από τα κρατικά ταμεία».

Η συγκεκριμένη τροπολογία δεν έρχεται σε κοινωνικό κενό, ανέδειξε, αλλά «αποτελεί συνέχεια των αντίστοιχων μέτρων διαχρονικά των κυβερνήσεων, copy - paste των κατευθύνσεων της ΕΕ. Πατάει στον νόμο του ΠΑΣΟΚ, του 2001, με τα επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία, που διαφύλαξαν ως κόρη οφθαλμού και δεν τον κατήργησαν όλες οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν». Αντίθετα, τόνισε η Β. Δάγκα, η προστασία της υγείας του λαού είναι ασυμβίβαστη με το καπιταλιστικό κέρδος.

Στην τροπολογία επίσης περιλήφθηκε άρθρο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, που τροποποιεί τη συγκρότηση της Εθνικής Αρχής, με την Β. Δάγκα να τονίζει ότι «το κράτος παίζει τον ρόλο του τροχονόμου της επιχειρηματικής δράσης στον συγκεκριμένο τομέα. Ο έλεγχος και οι κανόνες αφορούν τους όρους της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Και όπως έχει αποδειχθεί, στη ζούγκλα της παγκόσμιας αγοράς, με την τεράστια κερδοφορία, δεν μπορούν να μπουν κανόνες».

Κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις απαράδεκτες διατάξεις και απαίτησε «να μην το ξαναφέρει ούτε στη διαβούλευση ούτε για διάλογο», όπως έλεγαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, διαφωνώντας «επί της διαδικασίας». Αλλωστε, όπως είπε, «έχουν ήδη απαντήσει οι υγειονομικοί με τους αγώνες τους, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, που λένε ξεκάθαρα "τιμοκατάλογος στη ζωή και τις ανάγκες μας δεν μπαίνει"».

«Ξέπλυμα» με επιλεκτική επίκληση της αντισυνταγματικότητας

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν στη Βουλή ένσταση συνταγματικότητας για τη συγκεκριμένη τροπολογία, επικαλούμενοι τη διαδικασία νομοθέτησης και ζητώντας να έρθει προς διάλογο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή.

Την επιλεκτική αυτή επίκληση της αντισυνταγματικότητας, μέσα από την οποία τα άλλα κόμματα προσπαθούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για τα ζητήματα της Υγείας, ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος. Ανέδειξε χαρακτηριστικά πως η τροπολογία πατάει στο ότι τα νοσοκομεία «πρέπει να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», να έχουν «ιδίους πόρους» και «έσοδα από την πώληση υπηρεσιών», μέτρα που προωθήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις.

Θύμισε για παράδειγμα ότι το 2001 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, καθιερώθηκαν τα απογευματινά, επί πληρωμή χειρουργεία, πάντα στο όνομα της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων, της μείωσης των αποδοχών των γιατρών και της διάκρισης μεταξύ των ασθενών. Τα παραπάνω όχι μόνο παρέμειναν, αλλά ήρθε το 2011 πάλι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να προσθέσει τις συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις μέσα στα νοσοκομεία, για να παίρνουν κλίνες. Το 2012 η συγκυβέρνηση Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., Βελόπουλος) πρόσθεσε την παράγραφο 10, σύμφωνα με την οποία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μπορούσαν να γίνονται και χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες ιατρικές πράξεις πέραν του ωραρίου. Ολα αυτά δημιούργησαν ένα υπόβαθρο που δεν ξήλωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη σημερινή κυβέρνηση να παραλαμβάνει τη σκυτάλη της σφοδρής επίθεσης.

Ζούμε την ευρωενωσιακή «κανονικότητα»

«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι η ευρωενωσιακή "κανονικότητα" και στα ζητήματα της Υγείας, που την υπηρετούν πιστά όλοι. Γι' αυτό και η διαχωριστική γραμμή είναι μεταξύ του ΚΚΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, του αστικού πολιτικού συστήματος συνολικότερα», υπογράμμισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, απαιτώντας να αποσυρθεί η τροπολογία. Σ' αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας.

Στο μεταξύ ο Αδ. Γεωργιάδης επιτέθηκε στην ΟΕΝΓΕ, προσπαθώντας να υποβαθμίσει την ομόφωνη αντίδρασή της στην εν λόγω ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, με αναφορές ακόμα και στην πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κάνοντας πως δεν θυμάται ...ποια είναι. Σχολιάζοντας την «αλλεργία» αυτή που εξέφρασε ο υπουργός, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «ΟΕΝΓΕ, υγειονομικοί και λαϊκός παράγοντας θα την ακυρώσουν την τροπολογία».

Ολες οι κυβερνήσεις στην υπηρεσία του «ξηλώματος»

«Εμείς φτιάξαμε το ΕΣΥ πριν από 40 χρόνια»: Αυτή ήταν η «άμυνα» του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Δ. Μάντζιου απέναντι στις τεκμηριωμένες τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ, που αναδείκνυαν τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για το ξήλωμα του δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας. «Πόσες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μεσολάβησαν από τότε που ιδρύθηκε το ΕΣΥ; Αυτές οι κυβερνήσεις μαζί με της ΝΔ άρχισαν το ξήλωμα, την εμπορευματοποίηση, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του ΕΣΥ, και τη λογική της "αρμονικής συνύπαρξης" δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υποβαθμίζοντας τη δημόσια παρέμβαση στον χώρο της Υγείας», απάντησε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Θύμισε άλλωστε ότι ήταν η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με γραμματέα τον Ν. Ανδρουλάκη, που «έκλεισε τα νοσοκομεία Λοιμωδών, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν πλέον πανδημίες», μια δικαιολογία που ξηλώθηκε βέβαια με την πανδημία του κορονοϊού.

Στο μεταξύ, κουτοπόνηρα ο υπουργός Υγείας, και για να απαντήσει στο ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι τάχα «συμφωνεί με το ΚΚΕ», επειδή το Κόμμα ανέδειξε όλη αυτήν την πορεία εμπορευματοποίησης της Υγείας, με τον Ν. Καραθανασόπουλο να δίνει «πληρωμένη απάντηση» στον Αδ. Γεωργιάδη: «Αν συμφωνείτε με αυτά που λέει το ΚΚΕ, τότε να αποσύρετε την τροπολογία, διαφορετικά πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα».

«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αποκαλύπτει την επικίνδυνη για τον λαό ευρωπαϊκή "κανονικότητα", για να ενισχύεται ακόμα περισσότερο το ρεύμα αμφισβήτησης και ανατροπής που θα σπάσει τον φαύλο κύκλο της βαρβαρότητας του συστήματος της αδικίας, της φτώχειας και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων», κατέληξε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

«Επί πληρωμή» οι στοιχειώδεις ιατρικές πράξεις ακόμα και για ΑμεΑ!

Για την έναρξη των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων πιέζει και η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη. Προκειμένου μάλιστα να παρακάμψει το πρόβλημα της μικρής διαθεσιμότητας των εργαζομένων, κυρίως νοσηλευτών, μεθοδεύει την έναρξη με χειρουργεία όπου δεν είναι αναγκαία η παρουσία νοσηλευτικού προσωπικού, όπως π.χ. τα οφθαλμολογικά και τα οδοντιατρικά περιστατικά.

Οπως καταγγέλλει όμως η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» στον Αγιο Δημήτριο, στο πλαίσιο αυτό, προχωρούν στη χείριστη μορφή εμπορευματικής εκμετάλλευσης με τη λειτουργία απογευματινών οδοντιατρικών πράξεων σε άτομα με αναπηρία!

Κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα άτομα χρειάζεται να υποβληθούν σε αναισθησία προκειμένου να υποβληθούν ακόμα και σε απλές οδοντιατρικές πράξεις. Ετσι, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πουλάει τα «φύκια» για την «πρόσβαση των ΑμεΑ» όπως στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο (βλ. σελ. 4), με την παραπάνω αισχρή μεθόδευση ωθεί τις ήδη ξεζουμισμένες οικονομικά οικογένειες των αναπήρων να ψάχνουν γιατροποριά στην απογευματινή λειτουργία, βάζοντας το χέρι ξανά στην τσέπη!

Η ΑΣΥ αναδεικνύει ότι τα απογευματινά χειρουργεία δεν έρχονται για να λύσουν το πρόβλημα της μεγάλης αναμονής των ασθενών, έρχονται για να κάνουν εμπόρευμα την Υγεία.

Καλεί τους εργαζόμενους σε κλιμάκωση του αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, αναβάθμιση των υποδομών των νοσοκομείων, αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. «Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα για να εξαλειφθούν οι αναμονές για χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα ή είναι η θεραπεία μιας πάθησης», τονίζει.

ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Οι ελλείψεις σε αίμα οδηγούν σε υποθεραπεία

Παρέμβαση από φορείς σήμερα, Τρίτη, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία»

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Παίδων «Αγία Σοφία» και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων καλούν σε κινητοποίηση σήμερα, Τρίτη, στη 1 μ.μ., στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές τους παρεμβάσεις για το οξυμένο πρόβλημα των ελλείψεων σε αίμα, που βάζουν σε κίνδυνο εκατοντάδες ζωές, καλούν «να διαδηλώσουμε και να ζωγραφίσουμε για τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία, για τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις, ενάντια στο σμπαράλιασμα των παιδιατρικών νοσοκομείων, ενάντια στην υποθεραπεία και υπομετάγγιση, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, για το δικαίωμα στη ζωή». Στην κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ