ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2024
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ
Κυρίαρχος των κρίκων ο Λευτέρης Πετρούνιας

Ο Ελληνας πρωταθλητής έγραψε Ιστορία, κατακτώντας το 7ο χρυσό του μετάλλιο στη διοργάνωση

Με εντυπωσιακό τρόπο, φτάνοντας σε ένα ιστορικό ρεκόρ, επέστρεψε στην κορυφή του αγωνίσματος των κρίκων ο Λευτέρης Πετρούνιας, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυμναστικής στο Ρίμινι της Ιταλίας. Ηταν το 7ο ευρωπαϊκό χρυσό μετάλλιο στους κρίκους για τον Ελληνα πρωταθλητή, ο οποίος έγινε ο μοναδικός αθλητής του αγωνίσματος που φτάνει σε αυτό το επίτευγμα από το 1955, όταν και ξεκίνησε η Ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων. Κατάφερε έτσι να ξεπεράσει τον Ουγγρο Κρίστιαν Μπέρκι, ο οποίος είχε κερδίσει 6 τίτλους στον πλάγιο ίππο μεταξύ 2005 και 2012.

Ο Πετρούνιας άρχισε να γράφει τη δική του ιστορία στον θεσμό κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο το 2011 στο Βερολίνο. Ακολούθησαν 6 συνεχόμενες νίκες το 2015 στο Μονπελιέ, το 2016 στη Βέρνη, το 2017 στο Κλουζ, το 2018 στη Γλασκόβη, το 2021 στη Βασιλεία και το 2022 στο Μόναχο, ενώ στην περσινή διοργάνωση της Αττάλειας προερχόμενος από μεγάλο διάστημα απουσίας λόγω επέμβασης, κατάφερε να ανέβει και πάλι στο βάθρο κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Παράλληλα, για τον εκ των κορυφαίων αθλητών του αγωνίσματος παγκοσμίως το νέο χρυσό μετάλλιο ήταν το 12ο συνολικά στην καριέρα του σε μεγάλες διοργανώσεις, συνυπολογίζοντας τις επιτυχίες σε τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα (2015, 2017, 2018), στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2015 και φυσικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Στον τελικό της διοργάνωσης ο Πετρούνιας εκτέλεσε εντυπωσιακά το πρόγραμμά του, συγκεντρώνοντας 15,000 βαθμούς (βαθμός δυσκολίας 6,300, βαθμός εκτέλεσης 8,700), που τον έφεραν στην κορυφή. Εδειξε δε σε άριστη κατάσταση ενόψει της συμμετοχής του στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Αζέρος Νικίτα Σιμόνοφ με 14,900 βαθμούς, υπερισχύοντας στην ισοβαθμία με τον περσινό νικητή, τον αιγυπτιακής καταγωγής Τούρκο Αντέμ Ασίλ.

SUPER LEAGUE
Το έφερε ... τούμπα ο ΠΑΟΚ

Η σπουδαία νίκη του «Δικεφάλου του Βορρά» επί της ΑΕΚ άλλαξε εκ νέου τις ισορροπίες στην κούρσα για τον τίτλο

Eurokinissi Sports

Τα δεδομένα στη φετινή κούρσα για τον τίτλο στη Super League άλλαξαν για μια ακόμα φορά μετά τα αποτελέσματα της 8ης αγωνιστικής των πλέι οφ, στα οποία ξεχώρισαν η νίκη του ΠΑΟΚ στην Τούμπα επί της ΑΕΚ και το «διπλό» - έκπληξη του Αρη επί του Παναθηναϊκού. Δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε του πρωταθλήματος η «Ενωση» είναι 1η και κρατά την τύχη στα χέρια της, ωστόσο Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ανέβασαν κατακόρυφα τις δικές τους αξιώσεις για τον τίτλο. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός ουσιαστικά τέθηκε εκτός μάχης, καθώς έχει μόνο μαθηματικές ελπίδες. Θυμίζουμε ότι εκκρεμεί το αναβληθέν ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός, που έχει οριστεί να διεξαχθεί στις 12 Μάη.

Στην Τούμπα, σε ένα ματς ανατροπών και με αρκετή ένταση στο φινάλε, ο ΠΑΟΚ έφτασε σε σπουδαία νίκη 3-2 επί της ΑΕΚ (Κωνσταντέλιας 3', 81', Σάστρε 90' - Πινέδα 9', Βίντα 75') και διατηρεί τις ελπίδες του για τίτλο. Οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι στο β' μέρος, όπου ανέκτησαν την κατοχή και παρότι δεν δημιούργησαν αξιόλογες ευκαιρίες, κατάφεραν να ανατρέψουν το σε βάρος τους 1-2 «χτυπώντας» στο τελευταίο τέταρτο και εκμεταλλευόμενοι τα αμυντικά λάθη των φιλοξενούμενων. Η «Ενωση» κυριάρχησε στο πρώτο μέρος, καθώς απάντησε άμεσα στο γρήγορο γκολ του ΠΑΟΚ και έχασε αρκετές ευκαιρίες για να προηγηθεί πριν την ανάπαυλα, κάτι που κατάφερε στην επανάληψη παρότι έριξε τον ρυθμό της, στο τέλος όμως πλήρωσε τις ολιγωρίες της.

Στο «Απόστολος Νικολαΐδης» ο Αρης αν και αδιάφορος βαθμολογικά νίκησε 1-0 τον γηπεδούχο Παναθηναϊκό (Ζαμόρα 2'), αποκτώντας ψυχολογικό προβάδισμα ενόψει του μεταξύ τους τελικού Κυπέλλου. Η ήττα ήταν καταδικαστική για τους «πράσινους», που πραγματοποίησαν μία από τις χειρότερες φετινές τους εμφανίσεις, με πλήρη απουσία ορθολογικού στησίματος και ανάπτυξης.

Τον ρόλο του στη μάχη του τίτλου αναβάθμισε ο Ολυμπιακός, που συνεχίζοντας στο μονοπάτι των επιτυχιών πήρε εύκολη αλλά πολύτιμη νίκη 4-1 επί της Λαμίας στο Φάληρο (Τσικίνιο 24', Ναβάρο 27', Ποντένσε 52', Αλεξανδρόπουλος 90'+3 - Τόσιτς 64'). Παράλληλα οι «ερυθρόλευκοι» διατηρήθηκαν σε καλή ψυχολογία ενόψει των αγώνων με την Αστον Βίλα για τα ημιτελικά του Conference League.

  • Η βαθμολογία: ΑΕΚ 75, ΠΑΟΚ 71, Παναθηναϊκός 71, Ολυμπιακός 70, Αρης 52, Λαμία 35 (ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έχουν από έναν αγώνα λιγότερο)
Πλέι άουτ: Υποβιβάστηκε η Κηφισιά

Η Κηφισιά έγινε η δεύτερη ομάδα που υποβιβάστηκε στη Super League 2, μετά τον ΠΑΣ Γιάννινα, έπειτα από την καταδικαστική ήττα που υπέστη στην Καισαριανή από την ομάδα των Ιωαννίνων με 3-2 για την 6η αγωνιστική των πλέι άουτ. Τα άλλα αποτελέσματα: Αστέρας Τρίπολης - ΟΦΗ 1-1, Βόλος - Πανσερραϊκός 1-0, Παναιτωλικός - Ατρόμητος 1-0.

Η βαθμολογία: Πανσερραϊκός 35, Αστέρας Τρίπολης 35, ΟΦΗ 35, Ατρόμητος 34, Παναιτωλικός 34, Παναιτωλικός 33, Βόλος 32, Κηφισιά 28, ΠΑΣ Γιάννινα 22.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Συγχαρητήρια για τη «χρυσή» επιτυχία του Πετρούνια

Συγχαρητήρια στον Λευτέρη Πετρούνια έδωσε μέσω μηνύματός του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Πολλά συγχαρητήρια στον Λευτέρη Πετρούνια για το 7ο χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής που διεξήχθη στο Ρίμινι της Ιταλίας.

Μοναδικό ρεκόρ από έναν μοναδικό αθλητή, που κατάφερε ό,τι δεν έχει καταφέρει κανένας άλλος αθλητής στην ιστορία του ευρωπαϊκού θεσμού. Του ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή πορεία μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΡΑ-ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
Δύο μετάλλια για τον Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη

Συγχαρητήρια από τις ΤΟ Εβρου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Οι Τομεακές Οργανώσεις Εβρου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συγχαίρουν θερμά τον Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 200 μ. μεικτής ατομικής SM8 και του αργυρού μεταλλίου στα 100 μ. ελεύθερο S8, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παρα-Κολύμβησης που διεξήχθη στη Μαδέιρα της Πορτογαλίας.

Του εύχονται καλή δύναμη για τη συνέχεια, με πολλές επιτυχίες.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Νέες διακρίσεις για τα ελληνικά κουπιά

Την κατάκτηση τριών ασημένιων μεταλλίων πανηγύρισε η ελληνική αποστολή στη διοργάνωση της Ουγγαρίας

Σε ρότα διακρίσεων σε μία ακόμα διεθνή διοργάνωση έπλευσε η ελληνική κωπηλασία, με την Εθνική ομάδα ανδρών / γυναικών να πανηγυρίζει την κατάκτηση τριών ασημένιων μεταλλίων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας.

Στο τελικό του μονού σκιφ ο χρυσός Ολυμπιονίκης του αγωνίσματος Στέφανος Ντούσκος, ολοκληρώνοντας την κούρσα του σε χρόνο 07:41.36, τερμάτισε 2ος και κατέκτησε το 3ο διαδοχικό του ασημένιο μετάλλιο στη διοργάνωση. Το χρυσό κατέκτησε ο Γερμανός Ολιβερ Ζάιντλερ με χρόνο 07:38.40 και το χάλκινο ο Λιθουανός Γκιέντριους Μπιελιάουσκας με 7:43.35.

Το δεύτερο ασημένιο τους ευρωπαϊκό μετάλλιο πανηγύρισαν στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών η Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού, που ήταν 2ες στον τελικό με 7:31.63, πίσω από το πλήρωμα της Ρουμανίας (Γκρόνιγκεν / Κόζμιουτς) που πήρε το χρυσό με 7:29.36 και μπροστά από το ιταλικό (Ροντίνι / Κρόζιο) που πήρε το χάλκινο με 7:33.73.

Σε σπουδαία επιτυχία στη δίκωπο των γυναικών έφτασε το δίδυμο της Χριστίνας Μπούρμπους και της Ευαγγελίας Αναστασιάδου, που ανέβηκαν στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου. Μετά από εξαιρετική κούρσα στον τελικό οι Ελληνίδες τερμάτισαν στη 2η θέση με χρόνο 08:00.87, πίσω από τις Ρουμάνες Ιοάνα Βριντσεάνου και Ροξάνα Ανγκέλ, που με 07:52.05 πήραν την πρωτιά και το χρυσό. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν η Ιβάνα Γιούρκοβιτς και η Γιόσιπα Γιούρκοβιτς από την Κροατία, με 8:03.13.

EUROLEAGUE
Το καθοριστικό βήμα ψάχνουν οι «αιώνιοι»

Το καθοριστικό βήμα για τον στόχο της πρόκρισης στο Φάιναλ 4 του Βερολίνου αναζητούν σήμερα Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, αγωνιζόμενοι στα τρίτα ματς στις σειρές τους για τα πλέι οφ της Euroleague, με αντιπάλους την Μπαρτσελόνα εντός έδρας (21.30 - Novasports Prime) και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (20.00 - Novasports 4) εκτός έδρας αντίστοιχα.

Στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός, με παρακαταθήκη το 1-1 στη σειρά, χάρη στην πολύτιμη νίκη του στο ένα από τα δύο ματς της Βαρκελώνης, υποδέχεται τους «μπλαουγκράνα» με στόχο το 2-1 που θα ανοίξει τον δρόμο για το Φάιναλ 4. Για τον σημερινό αγώνα στην αποστολή του Ολυμπιακού εντάχθηκαν οι Παπανικολάου και Πετρούσεφ που ξεπέρασαν τους τραυματισμούς τους.

Ο Παναθηναϊκός ξεκινάει τη διπλή δοκιμασία του στο ουδέτερο Βελιγράδι απέναντι στη Μακάμπι, με τη σειρά επίσης στο 1-1, και θέλει το «διπλό» που καταρχάς θα του ξαναδώσει το πλεονέκτημα έδρας. Για τους «πράσινους» δεν θα αγωνιστεί ο τραυματίας Χ. Ερνανγκόμεθ.

FIBA CHAMPIONS LEAGUE
Στην 4η θέση το Περιστέρι

Την 4η θέση στο FIBA Champions League κατέλαβε το Περιστέρι μετά την ήττα από την ισπανική Μούρθια με 87-84, στον μικρό τελικό του Φάιναλ 4 που έγινε στο Βελιγράδι. Η ελληνική ομάδα κόντρα στην ισχυρή της αντίπαλο πάλεψε με αξιώσεις για τη νίκη και την τρίτη θέση, καταφέρνοντας να επιστρέψει από το -18, ωστόσο η Μούρθια διέθετε τις λύσεις στα κρίσιμα σημεία φθάνοντας στη νίκη. Σημειώνεται πως για το Περιστέρι είχε προηγηθεί η ήττα από την επίσης ισπανική Τενερίφη με 97-93 στον ημιτελικό που το άφησε εκτός τελικού.

Το τρόπαιο της διοργάνωσης κατέκτησε η έτερη ισπανική Μάλαγα νικώντας στον τελικό την Τενερίφη με 80-75.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - EHF CUP
Πανηγυρικά στον τελικό ο Ολυμπιακός

Την πρόκριση στον τελικό του EHF Cup χάντμπολ ανδρών πανηγύρισε ο Ολυμπιακός, μετά τη νίκη του με 39-32 επί της ουγγρικής Φερεντσβάρος στο κλειστό της Ηλιούπολης, στον επαναληπτικό μεταξύ τους αγώνα για την ημιτελική φάση. Στον τελικό ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την ισλανδική Βάλουρ σε διπλή αναμέτρηση, διεκδικώντας να γίνει η τέταρτη ελληνική ομάδα (μετά τους Φίλιππο Βέροιας, Διομήδη και ΑΕΚ) που θα κατακτήσει το συγκεκριμένο τρόπαιο. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στις 18 ή 19 Μάη και η ρεβάνς στις 25 ή 26 του ίδιου μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ