ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 2024
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Επόμενος σταθμός: Γκράβα, 25 Μάη

Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια του μοναδικού θεσμού έγινε στην Καισαριανή και το ταξίδι συνεχίζεται με σταθμούς σε σημεία από όπου έχουν περάσει κεντρικές εκδηλώσεις

«Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!». Αυτό είναι το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχει ξεκινήσει ήδη το «ταξίδι» του σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Φέτος, λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», επιλέχθηκε το Φεστιβάλ να κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής από όπου πέρασε τα προηγούμενα 49 χρόνια.

Η αρχή έγινε την Κυριακή 28 Απρίλη στην Καισαριανή, με τεράστια συμμετοχή λαού και νεολαίας, τιμώντας με ευλάβεια τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 και κάνοντας ακόμα πιο φανερό τον ιδιαίτερο συμβολισμό που συνδέει το νήμα των σκληρών ταξικών αγώνων από το παρελθόν με το σήμερα και την ανάγκη συνέχισής τους.

Δεύτερος σταθμός του Φεστιβάλ θα είναι η Γκράβα το Σάββατο 25 Μάη. Στην Γκράβα το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» βρέθηκε το 1990, σε μια δύσκολη περίοδο, όταν κορυφωνόταν η κρίση στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, με τις αντεπαναστατικές ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση και στις Λαϊκές Δημοκρατίες της Ευρώπης.

Επιστρέφοντας σ' αυτόν τον χώρο η ΚΝΕ απευθύνεται κυρίως στους μαθητές και στις μαθήτριες της Αττικής, με ένα πλούσιο πρόγραμμα:

  • 19.00 - 20.00 Συζήτηση για το bullying και τη ρατσιστική βία:«Μαγκιά δεν είναι να στοχοποιείς τον αδύναμο, αλλά να αγωνίζεσαι κόντρα στο σύστημα της αδικίας».

Στη συζήτηση θα μπορούν όλοι και όλες να συμμετέχουν από τον χώρο της εκδήλωσης μέσα από ειδικά διαμορφωμένη εφαρμογή.

Θα μιλήσουν:

-- Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ.

-- Μυρτώ Καλτικοπούλου, ψυχολόγος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, επικεφαλής της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ.

-- Παναγιώτης Κατηφές, κοινωνιολόγος, επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων.

-- Παναγιώτης Βαλάκος, φιλόλογος (52ο Γυμνάσιο - 52ο ΓΕΛ Αθηνών), μέλος της Τομεακής Επιτροπής Εκπαιδευτικών Αττικής του Κόμματος.

  • 20.15 - 20.30 Χαιρετισμός από την Κλειώ Χριστοπούλου, υποψήφια ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • 20.30 - 21.30 «Κίσσα γκρι», Drugitiz, Dason, Retro, Frank the Zapper.
  • 21.30 - 22.00 Κώστας Μαλιάτσης - Stand up comedy
  • 22.00 - 00.00 Raibo, Ζωγράφος - Ghetto Rock, McYinka, Το Σφάλμα full band
  • 00.00 - 01.00 Ρεμπετωραίοι

Στον χώρο θα λειτουργούν εκθέσεις και στέκι κατά των ναρκωτικών. Περιλαμβάνονται επίσης τουρνουά σκακιού, πινγκ πονγκ και άλλες πλούσιες δραστηριότητες.

Ρίγη συγκίνησης στην προβολή της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα»

Την προβολή στο Σκοπευτήριο στην Καισαριανή παραμονή της 1ης Μάη διοργάνωσε το ΚΣ της ΚΝΕ | Το «παρών» έδωσαν ο Π. Βούλγαρης και η Ι. Καρυστιάνη

Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε το βράδυ της Τρίτης η προβολή στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής της εξαιρετικής ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα», που διοργάνωσε το ΚΣ της ΚΝΕ.

Παραμονή της Πρωτομαγιάς, της μέρας δηλαδή που πριν 80 χρόνια οδηγήθηκαν εκεί κι εκτελέστηκαν 200 κομμουνιστές κρατούμενοι από το Χαϊδάρι, η ΚΝΕ τίμησε με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη και τη θυσία τους, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο το μεγαλείο της στάσης τους, που αντανακλάται σε κάθε σκηνή της τελευταίας ταινίας του Π. Βούλγαρη.

Το πλήθος του κόσμου που συνέρρευσε στην προβολή καλωσόρισε η Μυρτώ Πετάση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, κάνοντας αναφορά στην εκδήλωση ως συνέχεια της εναρκτήριας εκδήλωσης του 50ού Φεστιβάλ στον ίδιο ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου, αλλά και στο μεγαλείο των 200 κομμουνιστών, που απέδειξαν ότι όποιος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά δεν πεθαίνει ποτέ. Και ειδικότερα σε σχέση με την ταινία, ανέφερε ότι αναδεικνύει με μεγάλο σεβασμό και αριστοτεχνική ματιά τα πραγματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν εκείνη την Πρωτομαγιά, τους πρωταγωνιστές της, την ηθική ανωτερότητα των 200 κομμουνιστών και δήλωσε ότι είναι μεγάλο το κέρδος για τους νέους κομμουνιστές σήμερα το ότι υπάρχει αυτή η ταινία.

Τον λόγο πήραν στη συνέχεια οι ίδιοι οι δημιουργοί της ταινίας, η Ιωάννα Καρυστιάνη, που υπογράφει το σενάριο, και ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, που ευχαρίστησαν την ΚΝΕ και μίλησαν για τις προσπάθειες που χρειάστηκαν και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν για να γυριστεί η ταινία, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της ιστορικής μνήμης που η ταινία επάξια υπηρετεί. Για λόγους τεχνικούς, όπως εξήγησε η Ι. Καρυστιάνη, η ταινία δεν μπόρεσε να γυριστεί στους πραγματικούς χώρους, στο Χαϊδάρι και στο Σκοπευτήριο, «αλλά να που προβάλλεται στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και τα συναισθήματα είναι συγκλονιστικά!», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτή η μέρα της Πρωτομαγιάς κι αυτός ο τόπος του μαρτυρίου ανήκουν στη συλλογική άυλη κληρονομιά του λαού μας.

Νωρίτερα οι δημιουργοί είχαν θερμή συνομιλία με τον Θοδωρή Κωτσαντή, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, και τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφορικά με την ταινία, το πώς γεννήθηκε η ιδέα γι' αυτήν και πώς υλοποιήθηκε.

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Οι συνδικαλιστικές διώξεις θα πέσουν στο κενό!

«Οσο κι αν επιστρατεύσουν τη συκοφάντηση των αγώνων, την καταστολή και την τρομοκρατία, οι φοιτητές θα βγουν νικητές! Οι συνδικαλιστικές διώξεις θα πέσουν στο κενό!». Τα παραπάνω τονίζουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στο Πανεπιστήμιο Πατρών, προσθέτοντας ότι «οι φοιτητές στις φοιτητικές εκλογές στις 22 Μάη θα δυναμώσουν τους συλλόγους τους, με την "Πανσπουδαστική ΚΣ" για τρίτη συνεχόμενη χρονιά 1η δύναμη στο Πανεπιστήμιο Πατρών και σε όλη την Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών προχώρησε στην απαράδεκτη απόφαση να αποκλειστούν από την εξεταστική του Ιούνη τέσσερις αγωνιζόμενοι φοιτητές - μεταξύ τους και ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της σχολής - που υπερασπίστηκαν συλλογικές αποφάσεις για κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο.

Σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ καταγράφουν «Τι μάθαμε τις τελευταίες 3 μέρες για τις συνδικαλιστικές διώξεις των φοιτητών στους Πολιτικούς Μηχανικούς της Πάτρας» και αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Ποιοι είναι οι πραγματικοί εμπνευστές των διώξεων των φοιτητών, που κατέληξαν στον αποκλεισμό τους από την εξεταστική του Ιουνίου: Ηδη έχουν εκδώσει ανακοινώσεις στήριξης στον πρύτανη και στις αποφάσεις του η κυβέρνηση της ΝΔ, η ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος δήλωσε δημόσια ότι τον στηρίζουν ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης και ο τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Στ. Παραστατίδης.

Αποδεικνύεται ότι ο πρύτανης και ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών είναι "λαγοί" της κυβέρνησης, που νομίζει ότι με την καταστολή και τις διώξεις θα ξεμπλέξει με τον αγώνα των φοιτητών. Τολμούν να γράφουν για τη "δημοκρατία στο πανεπιστήμιο". Μάλλον "δημοκρατία" για ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και πρύτανη είναι φοιτητές να διώκονται για τη συνδικαλιστική τους δράση. Να τιμωρούνται με στέρηση της εξεταστικής τους επειδή εναντιώθηκαν στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μαζί με χιλιάδες άλλους φοιτητές, μαζί με πάνω από 200 φοιτητικούς συλλόγους που βρίσκονταν στις μεγαλειώδεις φοιτητικές κινητοποιήσεις», επισημαίνεται.

Τονίζεται ακόμα πως «ο πρύτανης ξέρει ότι οι διώξεις έχουν βρει απέναντι τους φοιτητές και όλη την κοινωνία, γι' αυτό επιστρατεύει τα ψέματα και τη συκοφαντία».

Αναφορικά με τη στάση της κυβερνητικής παράταξης και την ανακοίνωσή της, οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» σημειώνουν: «Ποιος θα έτρεχε να ζητήσει περισσότερες διώξεις φοιτητών; Φυσικά η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ!». «Ουσιαστικά καλεί σε διώξεις όλων όσοι συμμετείχαν στον αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν παιδεία. Η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, αφού οι θέσεις της έχουν απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, μάλλον καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται να τους πείσει να αποδεχτούν και να στηρίξουν τη διάλυση των σπουδών τους και τώρα επιχειρεί να τους φιμώσει με διώξεις και τρομοκρατία», επισημαίνουν.

Στήριξη από τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια της χώρας

Να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις των τεσσάρων φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών, ζητά η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι «η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση των αγώνων δεν θα περάσουν!».

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να ποινικοποιήσει τους δίκαιους αγώνες των φοιτητών ενάντια στον κατάπτυστο νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους», σημειώνει η Ομοσπονδία. Δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό των φοιτητών «που αγωνίζονται απέναντι σε αυτήν την πολιτική, που μετατρέπει την Παιδεία σε εμπόρευμα, που αναγκάζει τις οικογένειες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, που κλέβει τα όνειρα χιλιάδων νέων. Στεκόμαστε στο πλευρό της νεολαίας που παλεύει για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο, για ένα καλύτερο μέλλον!».

Θέλεις να γράψουμε μαζί τις νέες ιστορικές στιγμές στους αγώνες του λαού μας;

«Στον αέρα» το νέο βίντεο της ΚΝΕ μπροστά στις ευρωεκλογές

Η ΚΝΕ συνεχίζει τη σειρά video μπροστά στις επερχόμενες ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου, που βασίζεται πάνω σε ερωτήματα και ζητήματα που αφορούν τη νέα γενιά και μπορούν να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου.

Τρίτο θέμα η ενίσχυση των διεκδικήσεων και των αγώνων του λαού και της νεολαίας...

Γιατί: Ξεχειλίζεις περηφάνια κάθε φορά που κοιτάς τις στιγμές της ιστορίας που ο λαός σημάδεψε με τη δράση του...

Στιγμές γεμάτες από την αγωνιστική στάση ζωής και την απόφαση για σύγκρουση με το σύστημα της αδικίας.

Ανασαίνεις κάθε φορά που βλέπεις τον λαό να σηκώνει κεφάλι και να διεκδικεί, να μην τα παρατάει, να μη συμβιβάζεται με την πολιτική και το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Νιώθεις ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για να κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας και να ρίξουμε φως στο σκοτάδι.

Θέλεις να γράψουμε μαζί τις νέες ιστορικές στιγμές στους αγώνες του λαού μας; #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ.

Τα βίντεο είναι διαθέσιμα στο κανάλι της ΚΝΕ στο YouTube.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ