ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
Σελ. /32
1980: Αρχίζουν στη Μόσχα οι 12οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Στιγμιότυπο από την τελετή έναρξης των Αγώνων. Χιλιάδες νέοι με χρωματιστά χαρτόνια σχηματίζουν στις κερκίδες την εικόνα της μασκότ των Αγώνων, του Μίσα
Στιγμιότυπο από την τελετή έναρξης των Αγώνων. Χιλιάδες νέοι με χρωματιστά χαρτόνια σχηματίζουν στις κερκίδες την εικόνα της μασκότ των Αγώνων, του Μίσα
Στις 19 Ιούλη 1980 αρχίζουν στη Μόσχα οι 12οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Στο κατάμεστο από κόσμο στάδιο «Λένιν» γίνεται, κατά γενική ομολογία, η πιο εντυπωσιακή τελετή έναρξης. Η Μόσχα είχε βάλει τα καλά της, ενώ ειδικοί μετεωρολογικοί πύραυλοι, που προκαλούν πρόωρη βροχόπτωση, έχουν εξασφαλίσει για λίγες τουλάχιστον ώρες αίθριο ουρανό πάνω από τους 80.000 θεατές και τους 6.000 αθλητές.

Οι διοργανωτές δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην παρουσίαση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος μέσα στην τελετή. Την παράσταση, όμως, κλέβουν οι περίτεχνοι σχηματισμοί δέκα χιλιάδων ευέλπιδων, οι οποίοι, με τη βοήθεια έγχρωμων χαρτονιών, σχηματίζουν με ακρίβεια ηλεκτρονικού υπολογιστή σύνθετες παραστάσεις.

Ομως, στη 12η Ολυμπιάδα, ο ολυμπισμός υπέστη ένα σημαντικό τραύμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές άλλες χώρες δεν επέτρεψαν στους αθλητές τους να πάρουν μέρος. Αφορμή ήταν η σοβιετική παρουσία στο Αφγανιστάν, βάσει της συμφωνίας με την κυβέρνηση της χώρας.

Το μποϊκοτάζ των Αγώνων ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ σε ομιλία του στο Κογκρέσο στις 4 Γενάρη 1980. Μεταξύ των άλλων μέτρων που ανακοινώνει, όπως το εμπάργκο σιτηρών, απαγόρευση εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων, αναστολή της επικύρωσης της συνθήκης SALT-II, απειλεί ότι οι ΗΠΑ θα μποϊκοτάρουν την Ολυμπιάδα της Μόσχας.

Ηταν η πρώτη φορά στον 20ό αιώνα, που η κορυφαία διεθνής αθλητική διοργάνωση απειλείται να ναρκοθετηθεί για πολιτικούς λόγους, αφού ακόμα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του '36 στη χιτλερική Γερμανία πραγματοποιήθηκαν κανονικά, σε μια εποχή που τα τύμπανα του πολέμου ακούγονταν δυνατά στην Ευρώπη.

Η δήλωση Κάρτερ γίνεται δεκτή με δυσφορία από τις κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης. Στη συνέχεια όμως, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ προσανατολίζεται αποκλειστικά στο θέμα του μποϊκοτάζ, ασκώντας κάθε είδους πιέσεις στους «συμμάχους» για να την ακολουθήσουν. Ο ίδιος ο Κάρτερ επικοινωνεί τηλεφωνικά με περισσότερους από 100 ηγέτες σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Ο κόλαφος στην πολιτική των ΗΠΑ έρχεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία στις 12 Φλεβάρη αποφασίζει ομόφωνα την πραγματοποίηση της Ολυμπιάδας στη Μόσχα. Σε πολλές χώρες, οι εθνικές ολυμπιακές επιτροπές (όπως στη Βρετανία), που είναι και αποκλειστικά υπεύθυνες για τη συμμετοχή των αθλητών τους, παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής, παρά τις αντίθετες αποφάσεις των κυβερνήσεων.

Τελικά, στη 12η Ολυμπιάδα μετέχουν 81 χώρες και μεταξύ αυτών όλες οι χώρες της ΕΟΚ, πλην της Γερμανίας.

ΠΡΟΣΩΠΑ

Β. Μαγιακόφσκι
Β. Μαγιακόφσκι
1834 Γεννιέται ο Εντγκάρ Ντεγκά, από τους μεγαλύτερους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους της Γαλλίας. Κύριο θέμα των έργων του είναι η ανθρώπινη έκφραση μέσω της κίνησης, όπως ο χορός.

1839 Γεννιέται ο Σοβιετικός ποιητής Β. Μαγιακόφσκι. Ηταν ο ποιητής της Οχτωβριανής Επανάστασης και πήρε μέρος στην οργάνωση της προπαγάνδας του νέου σοσιαλιστικού σοβιετικού κράτους. Θεωρείται ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς εκπροσώπους του φουτουριστικού κινήματος. Αυτοκτόνησε στις 14 Απρίλη του 1930.

Εντγκάρ Ντεγκά
Εντγκάρ Ντεγκά
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 19 ΤΟΥ ΙΟΥΛΗ

1870 Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Πρωσία. Είναι η αρχή μιας μακράς αλυσίδας πολέμων ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, με έπαθλο τις περιοχές της Αλσατίας και Λορένης και επακόλουθο τους παγκόσμιους πολέμους του 20ού αιώνα.

1900 Μπαίνει σε λειτουργία το υπόγειο μετρό του Παρισιού.

1922 Συλλαμβάνονται η ηγεσία του ΣΕΚΕ(Κ) και η ηγεσία της ΓΣΕΕ.

1924 Καταψηφίζεται στη Βουλή η κυβέρνηση του Αλ. Παπαναστασίου και στις 24 Ιούλη σχηματίζεται κυβέρνηση με επικεφαλής τον Θ. Σοφούλη.

1949 Το Λάος γίνεται ανεξάρτητη πολιτεία στα πλαίσια της Γαλλικής Ενωσης.

1992 Βόμβα σε αυτοκίνητο σκοτώνει τον Πάολο Μπορσελίνο, δικαστή και επικεφαλής της επιχείρησης «αντι- μαφία» στο Παλέρμο της Σικελίας.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί μέχρι ισχυροί, όμως σταδιακά και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Ιόνιο από 21-34, στα ηπειρωτικά από 19-37, στο Αιγαίο από 25-32 και στη Θεσσαλονίκη από 24-35 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25-37 βαθμούς.

ΜΕΓΑΛΟ συλλαλητήριο μνήμης, τιμής και αγώνα πραγματοποίησε το ΑΚΕΛ την Τρίτη το βράδυ, στις 8.00, με ομιλητή τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια (σελίδα 6)

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ η δημοσίευση του χρονικού των γεγονότων της διάσπασης του ΚΚΕ, πριν από 10 χρόνια (σελίδες 12-13)

ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ενός ποσού ύψους 36,4 δισ. δραχμών ζητά η Επιτροπή της ΕΕ από την ελληνική κυβέρνηση, επειδή εισπράχτηκαν και χορηγήθηκαν παράτυπα για γεωργικές ενισχύσεις (σελίδα 19)

ΤΟ 95% των τσιγγάνων του οικισμού «Αγία Σοφία», στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, στο Δήμο Εχεδώρου Θεσσαλονίκης, είναι αναλφάβητοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποίησε η Επιστημονική Επιτροπή του Γραφείου Προώθησης στην Απασχόληση του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΝΑΘ (σελίδα 20)

ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ οδηγεί η κυβέρνηση το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων σε ΟΤΕ, ΟΣΕ και ΕΛΤΑ, καταγγέλλει η «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση - ΟΤΕ» (ΕΣΚ) και δείχνει το δρόμο εξόδου από την κρίση (σελίδα 22)

ΣΕ 24ΩΡΗ απεργία προχωρούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι την Πέμπτη 26 Ιούλη, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους, διεκδικώντας τη λύση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και παλεύοντας για να μπει φραγμός στην ασυδοσία κυβέρνησης και ξενοδόχων (σελίδα 23)

ΑΡΚΕΤΗ... δυσοσμία «αναδύθηκε» χτες στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, όπου διεξάγεται η δίκη για το ναυάγιο του σάπιου τσιμεντάδικου «ΔΥΣΤΟΣ», από τις καταθέσεις των δυτών που ανέλαβαν... δράση από την επομένη της αποφράδας εκείνης νύχτας (σελίδα 24)

ΜΕ ΤΟ εισιτήριο του Φεστιβάλ στο χέρι τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ στην Αθήνα, τον Πειραιά και την Αττική, ξεκινούν τη μάχη της προπαγάνδας των κεντρικών εκδηλώσεων κορύφωσης του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 19, 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη (σελίδα 25)

ΣΕ ΕΝΤΕΙΝΟΜΕΝΗ κρίση βρίσκεται ο χώρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και η αγωνία της κινηματογραφικής κοινότητας κορυφώνεται, καθώς χρήματα δεν υπάρχουν στο ταμείο του ΕΚΚ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει μεγάλο μέρος της φετινής παραγωγής (σελίδα 27)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ