ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάη 2024 - Κυριακή 5 Μάη 2024
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Πολεμάμε το άδικο, χτίζουμε το αύριο... »

Δεκάδες μαθητικές γιορτές έγιναν το προηγούμενο διάστημα

ΠΑΝΟΡΜΟΥ
ΠΑΝΟΡΜΟΥ
Η καθημερινότητα των μαθητών, η οπτική τους πάνω στα προβλήματα που συζητά όλη η κοινωνία, αλλά και η ανάγκη απάντησης με κόκκινη αγωνιστική ψήφο στις ερχόμενες ευρωεκλογές αναδεικνύονται με πολυμορφία και δημιουργικότητα στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ που μεταφέρουν σε όλη τη χώρα το σύνθημα «Πολεμάμε το άδικο, χτίζουμε το αύριο... με το ΚΚΕ αλλάζουμε τα δεδομένα!».

Το περασμένο Σάββατο πολλές τέτοιες εκδηλώσεις έγιναν στην Αττική.

Συζητήσεις, ομιλίες και θεματικά πρότζεκτ περιελάμβανε το Μαθητικό Φεστιβάλ στην Πανόρμου, ενώ στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεχώρισε ο θεατρικός αυτοσχεδιασμός, όπου συμμετείχαν δεκάδες μαθητές, χαρίζοντας γέλιο στο κοινό με τις έξυπνες ιδέες τους. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με δυνατό χιπ χοπ live με τους Nada Nessa και Kappa.

Στα Σεπόλια, μια γειτονιά που σηκώθηκε στο πόδι και συγκίνησε με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις για να καταδικαστεί το τέρας - μαστροπός Ηλ. Μίχος και να εκφραστεί αλληλεγγύη σε κάθε παιδί, το Μαθητικό Φεστιβάλ ήταν γεμάτο workshops και graffiti, ενάντια στον φασισμό, ενάντια στον πόλεμο, για τις μαθητικές κινητοποιήσεις κ.ά., ενώ δεν έλειψαν οι εύστοχες ομιλίες και οι συναυλίες με μαθητικά συγκροτήματα.

Στο Ιλιον συγκίνηση σκόρπισε το μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα μαθητών του Μουσικού Σχολείου για τις δολοφονίες γυναικών που μας έχουν συγκλονίσει τα τελευταία χρόνια. Στη συνέχεια ο Nosfi, με τη ραπ μουσική του, πήρε με την παρέα του το μικρόφωνο ξεσηκώνοντας την πλατεία. Στους αντιφασιστικούς του στίχους το κοινό απάντησε με το σύνθημα «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί», ενώ πολλές φορές ακούστηκαν συνθήματα για την Παλαιστίνη βάζοντας στο στόχαστρο το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

ΜΑΡΟΥΣΙ
ΜΑΡΟΥΣΙ
Τα καλοριφέρ που σκάνε και τα παράθυρα που πέφτουν στα σχολεία θύμισε ο μαθητικός χαιρετισμός που άνοιξε τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο Ν. Ηράκλειο, ενώ αφορμή για συζήτηση αποτέλεσαν η κεντρική έκθεση και το πρότζεκτ μαθητών Λυκείων για τον χαρακτήρα της ΕΕ, βασισμένο στις απαντήσεις ερωτηματολογίων που είχαν συμπληρώσει μαθητές. Ιδιαίτερα συγκινητικά ήταν το θεατρικό σκετς μαθητών Γυμνασίου της Ν. Ιωνίας, που έγραψαν οι ίδιοι, εμπνευσμένοι από τους αγώνες του λαού ενάντια στη σφαγή στην Παλαιστίνη, κλείνοντας με τη φράση, η οποία αποτελούσε και τον τίτλο της παράστασης «Εγώ περνώ τις πύλες του θανάτου, μα εύχομαι κανείς να μη με ακολουθήσει πια», καθώς και το μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα «Για αυτές που έφυγαν νωρίς», αφιερωμένο στην πολύμορφη βία που υφίστανται οι γυναίκες. Παραστάσεις, παιχνίδια και πολλή μουσική συμπλήρωναν το πλούσιο πρόγραμμα.

Αίσθηση στον μαθητόκοσμο και τους περαστικούς έκανε το Μαθητικό Φεστιβάλ στο Μαρούσι. Οι εκθέσεις και τα πρότζεκτ που δημιούργησαν οι μαθητές της περιοχής για τη σφαγή στη Γάζα, η έκθεση για τα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ σε αντιπαραβολή με τα δεινά που φέρνει η ΕΕ στους λαούς της Ευρώπης, καθώς και η έκθεση ζωγραφικής τράβηξαν τα βλέμματα όλων, παράλληλα με το μουσικό πρόγραμμα.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Στην Καλλιθέα προβλήθηκε βίντεο για τα ΕΠΑΛ με συνεντεύξεις από μαθητές από χώρες της ΕΕ που βρίσκονται σε μαθητεία. Εγιναν συζητήσεις για τη βία κατά των γυναικών και για τη σημασία των μαθητικών αγώνων, ενώ ξεχώρισε το αντιπολεμικό αφιέρωμα από μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων.

Στη Φυλή μίλησε ο Παύλος Κατσιγιάννης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ, που ανέδειξε ότι το κριτήριο του κέρδους στον καπιταλισμό είναι το βασικότερο κίνητρο της παραγωγής και σε αυτό υποτάσσεται η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, φωτίζοντας την κατάσταση στα σχολεία της περιοχής, την έλλειψη έργων υποδομής κ.ά. Ακολούθησαν μουσικοθεατρικό αφιέρωμα για τα 140 χρόνια από τη γέννηση του Κώστα Βάρναλη, συναυλία από τη μουσική ομάδα του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στο Μενίδι κ.ά.

Πλούσιο ήταν το πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Κερατσίνι, με προβολές δύο ταινιών μικρού μήκους από κινηματογραφικές ομάδες του 1ου και 2ου ΓΕΛ, θεατρικό δρώμενο από μαθητές του 7ου ΓΕΛ Πειραιά και του Καλλιτεχνικού Σχολείου και χορευτικές επιδείξεις από τη χορευτική ομάδα του ΤΡΑΒΕΡΣΟ - Πολιτιστικού Στεκιού της ΚΝΕ στον Πειραιά, καθώς και ομιλίες, εικαστικά δρώμενα κ.ά.

Στο Λαύριο ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε το καλλιτεχνικό δρώμενο με τίτλο «Μονόλογοι από τη Γάζα», με σκέψεις, ελπίδες, όνειρα και φόβους Παλαιστίνιων μαθητών από τη Γάζα, ενώ δεν έλειψαν πρότζεκτ, εκθέσεις, ομιλίες και μουσικό πρόγραμμα.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα σε Καλαμαριά, Τούμπα, Χαριλάου, Λαγκαδά, Νάουσα, Τρίγλια, Διαβατά και Κουφάλια, με παιχνίδια για μαθητές Γυμνασίων με τίτλο «Ανακάλυψε τον επαναστάτη που κρύβεις μέσα σου», έκθεση με ταμπλό για την πολιτική της ΕΕ μέχρι τουρνουά μπάσκετ και σκακιού καθώς και συναυλίες από μαθητικά μουσικά συγκροτήματα.

Στην Τούμπα, σε κεντρικό σημείο του φεστιβάλ ήταν η γωνιά «Για τους επαναστάτες που μας εμπνέουν» καθώς και η γωνιά με τίτλο «Εκφράσου ενάντια σε ό,τι σε εξοργίζει και θες να το αλλάξεις», όπου δημιουργήθηκαν από τους μαθητές ζωγραφιές, κείμενα, φωτογραφίες και αφίσες. Η κεντρική συζήτηση είχε τίτλο «Ενισχύουμε τους αγώνες μας για να ζήσουμε καλύτερα, να κατακτάμε τα δικαιώματά μας, να εμποδίζουμε τα σχέδια που μας επιβάλλουν», όπου συμμετείχαν πολλοί μαθητές.

Στην Καλαμαριά πλούσιο ήταν το μουσικό πρόγραμμα, ενώ νωρίτερα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία στο στέκι για τις νέες γυναίκες να γράψουν σκέψεις και αιτήματα ενάντια στη βία των γυναικών. Ακόμα, ξεναγήθηκαν στην έκθεση με θέμα την ΕΕ, όπου αναδείχθηκαν στοιχεία για τον αντιλαϊκό της ρόλο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι μαθητές στη Νάουσα για την έκθεση με θέμα τις ευρωεκλογές καθώς και για τη συζήτηση με τίτλο «Βρες την πραγματική ουσία. Λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά», ενώ στον χώρο λειτούργησε εικαστικό εργαστήρι και διεξήχθησαν αθλητικές δραστηριότητες.

Τέλος, στα Διαβατά, το Μαθητικό Φεστιβάλ έγινε για 2η συνεχή χρονιά. Την τιμητική της είχε η έκθεση μαθητών της περιοχής για το έγκλημα των Τεμπών, που με τη ζωγραφική τους ανέδειξε το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Στα Κουφάλια διεξήχθη για πρώτη φορά Μαθητικό Φεστιβάλ. Οι μαθητές της περιοχής έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αθλητικές δραστηριότητες, ενώ προβλημάτισε πολύ η έλλειψη χώρων άθλησης στην περιοχή, που αναδείχθηκε μέσα από συζητήσεις.

Σε Λαμία και Χαλκίδα

Τραγούδια από μαθητικά συγκροτήματα, ζωγραφιές και γκράφιτι, ομιλίες και άλλες ποικίλες δραστηριότητες είχαν τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε Χαλκίδα και Λαμία.

Στη Χαλκίδα ξεχώρισε η προβολή βίντεο που ετοίμασαν οι μαθητές, προβάλλοντας στιγμές από την αγωνιστική τους δράση. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η απαγγελία ποιήματος που έγραψε μαθήτρια με αφορμή τη δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους.

Στη Λαμία τον παλμό έδωσε το χιπ χοπ μαθητικό συγκρότημα «ΜΖΦ». Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η παρουσίαση τραγουδιού από τους Αποστολία και Δημοσθένη, αφιερωμένο στο έγκλημα στα Τέμπη, σε δική τους σύνθεση.

50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Επόμενος σταθμός στην Γκράβα στις 25 Μάη

Με εκδηλώσεις που απευθύνονται κυρίως στους μαθητές της Αττικής

«Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!» είναι το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχει ξεκινήσει ήδη το «ταξίδι» του και θα κορυφωθεί στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Φέτος, λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Φεστιβάλ, επιλέχθηκε οι εκδηλώσεις να κάνουν στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής από όπου πέρασε το κεντρικό Φεστιβάλ τα προηγούμενα 49 χρόνια.

Η αρχή έγινε την Κυριακή 28 Απρίλη στην Καισαριανή, με τεράστια συμμετοχή λαού και νεολαίας, τιμώντας με ευλάβεια τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944, και δεύτερος σταθμός του Φεστιβάλ θα είναι η Γκράβα το Σάββατο 25 Μάη. Στην Γκράβα το Φεστιβάλ της ΚΝΕ βρέθηκε το 1990, σε μια δύσκολη περίοδο, όταν κορυφωνόταν η κρίση στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, με τις αντεπαναστατικές ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση και στις Λαϊκές Δημοκρατίες της Ευρώπης.

Επιστρέφοντας σ' αυτόν τον χώρο η ΚΝΕ απευθύνεται κυρίως στους μαθητές και στις μαθήτριες της Αττικής, με ένα πλούσιο πρόγραμμα:

  • 19.00 - 20.00 Συζήτηση για το bullying και τη ρατσιστική βία:«Μαγκιά δεν είναι να στοχοποιείς τον αδύναμο, αλλά να αγωνίζεσαι κόντρα στο σύστημα της αδικίας».

Στη συζήτηση θα μπορούν όλοι και όλες να συμμετέχουν στον χώρο της εκδήλωσης μέσα από ειδική εφαρμογή.

Θα μιλήσουν:

-- Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ.

-- Μυρτώ Καλτικοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, επικεφαλής της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ.

-- Παναγιώτης Κατηφές, επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων.

-- Παναγιώτης Βαλάκος, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Εκπαιδευτικών Αττικής του Κόμματος.

  • 20.15 - 20.30 Χαιρετισμός από την Κλειώ Χριστοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.
  • 20.30 - 21.30 «Κίσσα γκρι», Drugitiz, Dason, Retro, Frank the Zapper.
  • 21.30 - 22.00 Κώστας Μαλιάτσης - Stand up comedy.
  • 22.00 - 00.00 Raibo, Ζωγράφος - Ghetto Rock, McYinka, Το Σφάλμα full band.
  • 00.00 - 01.00 «Ρεμπετωραίοι».

Στον χώρο θα λειτουργούν εκθέσεις και στέκι κατά των ναρκωτικών. Περιλαμβάνονται επίσης τουρνουά σκακιού, πινγκ πονγκ και άλλες δραστηριότητες.

Στις 11 Μάη το μαθητικό ραντεβού στη Λάρισα

Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Το Σάββατο 11 Μάη στην πλατεία Ταχυδρομείου θα γίνει το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Λάρισα, με το οποίο η Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ κορυφώνει τη φετινή δραστηριότητά της. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

  • Χορογραφία σύγχρονου χορού από μαθητές Γυμνασίων, με αφορμή τη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής.
  • Συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα της πόλης.
  • Συγκέντρωση με κεντρική ομιλία από τον Θοδωρή Κωτσαντή, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.
  • Συναυλία με τους Raibo και Drugitiz.

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν γωνιά του «κόκκινου Αερόστατου», έκθεση έργων τέχνης με θέμα «Τα Τέμπη της καθημερινότητας», στέκι των ΕΠΑΛ, έκθεση για τις ευρωεκλογές και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ