ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάη 2024 - Κυριακή 5 Μάη 2024
Σελ. /40
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Αμείωτες φονικές ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα εν μέσω περιφερειακών παζαριών

Σε πλήρη ετοιμότητα για κλιμάκωση του μακελειού με εισβολή στη Ράφα ο κατοχικός στρατός

Copyright 2024 The Associated

Με τους φονικούς βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού να εξακολουθούν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και την κυβέρνηση του κράτους - δολοφόνου να δηλώνει ότι σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στη νότια πόλη Ράφα, στην οποία βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω από 1,5 εκατ. άμαχοι και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, συνεχίζονται και τα διεθνή παζάρια για εκεχειρία και συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, άρρηκτα δεμένα με σχεδιασμούς για την «επόμενη μέρα» στην ευρύτερη περιοχή.

Την Πέμπτη, μετά από 209 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, οι σκοτωμένοι Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 34.596 και οι τραυματίες τους 77.816, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν ο θάνατος 28 ανθρώπων και ο τραυματισμός άλλων 51.

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), κάνοντας έναν συνολικό απολογισμό των ισραηλινών επιθέσεων σε δομές Υγείας στη Γάζα, ανέφερε ότι μέσα σε 7 μήνες έγιναν 443 επιθέσεις σε νοσοκομεία, κλινικές, Κέντρα Υγείας και άλλες δομές Υγείας.

Στη διάρκεια αυτών των επιθέσεων ο ΠΟΥ κατέγραψε τον θάνατο 723 υγειονομικών, τον τραυματισμό άλλων 924 και σημαντικές ζημιές σε 32 νοσοκομεία, οι οποίες τα έθεσαν εκτός λειτουργίας.

Επιπλέον, στέλεχος του Συντονιστικού Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) επανέφερε τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών εξαιτίας των βουνών απορριμμάτων που έχουν συγκεντρωθεί στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας, όπως και της καταστροφής του αποχετευτικού συστήματος και του δικτύου ύδρευσης όλης σχεδόν της Λωρίδας της Γάζας από την αρχή του πολέμου.

Η αύξηση της θερμοκρασίας ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε συνδυασμό με τις ακατάπαυστες επιθέσεις του κατοχικού στρατού και τους απάνθρωπους περιορισμούς που επιβάλλει η ισραηλινή κυβέρνηση στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για τους περίπου 1,8 εκατ. εκτοπισμένους αμάχους.

Το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ από το Ισραήλ πριν λίγες μέρες δεν απαλύνει την τραγωδία των αμάχων της Γάζας, καθώς η βοήθεια σε τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης και νερό εξακολουθεί να εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα με το σταγονόμετρο.

Το ίδιο διάστημα ο Αμπντουλάχ Νταρντάρι, ανώτερο στέλεχος του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNPD), μιλώντας την Πέμπτη στην εμιρατινή εφημερίδα «The National» είπε ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια και κεφάλαια τουλάχιστον 40 δισ. δολαρίων ώστε να επιτευχθεί η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Γάζας.

Επίσης, ο επικεφαλής του UNDP Αχίμ Στάινερ τόνισε πως τα πρωτοφανή επίπεδα απωλειών σε ανθρώπινες ζωές και καταστροφής κεφαλαίου, αλλά και η απότομη αύξηση της φτώχειας σε μόλις 7 μήνες, θα επισπεύσουν μια σοβαρή αναπτυξιακή κρίση, που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των επόμενων γενεών.

Η δε ανοικοδόμηση των σπιτιών στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να τραβήξει μέχρι τον επόμενο αιώνα, εάν ο ρυθμός ακολουθήσει την τάση των προηγούμενων συγκρούσεων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε ο ΟΗΕ. Με αυτό τον ρυθμό, επισημαίνεται, η Γάζα χρειάζεται «περίπου 80 χρόνια για να αποκαταστήσει όλες τις εντελώς κατεστραμμένες κατοικίες»...

Σε ένα τέτοιο φόντο, το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» παρατηρούσε την Πέμπτη ότι από τις 18 Απρίλη εντείνονται καθημερινά οι συγκρούσεις μαχητών της Χαμάς με στρατιώτες του ισραηλινού κατοχικού στρατού στην κεντρική Γάζα, κοντά στον στρατηγικό διάδρομο «Netzarim» που έφτιαξαν τα ισραηλινά στρατεύματα, από την αρχή του πολέμου, για να ελέγχουν την κίνηση μεταξύ βορρά και νότου.

Σκληρά παζάρια με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» στην περιοχή

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου επανέλαβε και αυτήν τη βδομάδα ότι τίποτα δεν θα τον σταματήσει από την εξαπόλυση της επίθεσης στη Ράφα, ούτε καν μια συμφωνία για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονταν στο Κάιρο τα παζάρια με τη μεσολάβηση Αιγύπτου, ΗΠΑ και Κατάρ.

Ο τελευταίος γύρος των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων είχε επικεντρωθεί γύρω από τις «ανανεωμένες» προτάσεις του Ισραήλ στη Χαμάς, με στόχο προσωρινή εκεχειρία και ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων.

Ωστόσο, βασικό εμπόδιο σε μια συμφωνία παραμένει η άρνηση του Ισραήλ να συναινέσει στο βασικό αίτημα της Χαμάς και του λαού της Γάζας για μακροπρόθεσμη εκεχειρία, που θα οδηγήσει στο σταμάτημα του πολέμου.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν πραγματοποίησε νέα περιοδεία σε Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και Ισραήλ, ενώ στις τοποθετήσεις του αντέστρεψε την πραγματικότητα, ρίχνοντας την ευθύνη για την ύπαρξη συμφωνίας στη στάση της Χαμάς...

Στο παρασκήνιο, εντείνεται το παζάρι των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, επιδιώκοντας μια συμφωνία «εξομάλυνσης» των σχέσεών τους, με στόχο την αύξηση της αμερικανικής γεωπολιτικής «επιρροής» στη Μέση Ανατολή έναντι ανταγωνιστών (Ρωσίας, Κίνας).

Στο τραπέζι των παζαριών βρίσκεται μια νέα «συμφωνία ασφαλείας» με τη Σαουδική Αραβία, που θα εξασφαλίζει στο Ριάντ «ολοκληρωμένα συστήματα» αεράμυνας, πρόσβαση σε πληροφορίες και συστήματα τεχνολογιών αιχμής, Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και σε ένα πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας. Οι ΗΠΑ επιμένουν στη σύνδεση μιας τέτοιας διμερούς συμφωνίας με μια νέα «συμφωνία του Αβραάμ» μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.

Ωστόσο, με τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα να δυσκολεύει τη διαχείριση μιας τέτοιας συμφωνίας για το Ριάντ, η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να διαχωρίσει τη διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ από μια μελλοντική συμφωνία με το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ αυτό το διάστημα εντείνουν τις διεργασίες για μια νέα «συμφωνία ασφαλείας» και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν στο Πεντάγωνο νέες διαβουλεύσεις με Εμιρατινούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο του διμερούς στρατιωτικού διαλόγου.

Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο μέχρι την επίτευξη όλων των στόχων

Σε κάθε περίπτωση, παρά τους δημόσιους «αστερίσκους» και τις «ανησυχίες» που εμφανίζονται να εκφράζουν οι ΗΠΑ για τα ισραηλινά σχέδια χερσαίας εισβολής στη Ράφα, οι ανατολικές συνοικίες της οποίας ήδη βομβαρδίζονται καθημερινά, στην πραγματικότητα ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν συνεχείς επαφές και στενό συντονισμό για το θέμα.

Ο Μπ. Νετανιάχου, μετά τη συνάντησή του την Τετάρτη με τον Μπλίνκεν στην Ιερουσαλήμ, επανέλαβε ότι «το να σταματήσουμε τον πόλεμο πριν επιτύχουμε όλους τους στόχους είναι εκτός συζήτησης». Παράλληλα, συνεργάτες του έλεγαν σε δημοσιογράφους πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετέφερε στον Μπλίνκεν ότι απορρίπτει το αίτημα της Χαμάς για τερματισμό του πολέμου, και ότι ως εκ τούτου θα απορριφθεί το ενδεχόμενο συμφωνίας και ο στρατός θα εξαπολύσει την επίθεση στη Ράφα. Μπροστά σε αυτές τις δηλώσεις, ο Μπλίνκεν είπε στο «NBC News» ότι η προσοχή θα πρέπει να δοθεί όχι σε αυτά που λέει κάποιος «αλλά σε αυτά που κάνει...».

Η Χαμάς από την πλευρά της φερόταν έτοιμη να απορρίψει την «ανανεωμένη πρόταση» του Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις. Ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερο στέλεχός της στον Λίβανο, μιλώντας στο λιβανέζικο δίκτυο «Al Manar» μεσοβδόμαδα τόνισε ότι η θέση της οργάνωσης «είναι αρνητική» για την τελευταία πρόταση στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά και ότι αυτό δεν σημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει. Ανέφερε δε ότι η Χαμάς αναμενόταν να υποβάλει αργότερα την Πέμπτη νέα αντιπρόταση...

Λίγες ώρες αργότερα όμως ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, μιλώντας με τον αρχηγό των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών, Αμπάς Καμέλ, είπε ότι εξετάζει την προτεινόμενη συμφωνία για τους ομήρους με «θετικό πνεύμα».

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου είχε προγραμματίσει νέα έκτακτη συνεδρίαση το απόγευμα της Πέμπτης για να συζητήσει τα τελευταία δεδομένα των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, καθώς και τα σχέδια επίθεσης στη Ράφα.

Το ίδιο διάστημα το αραβικό δίκτυο «Al Mayadeen» μετέδιδε πληροφορίες για το τελευταίο προτεινόμενο σχέδιο συμφωνίας, σημειώνοντας ότι προωθείται η σταδιακή απελευθέρωση - παράδοση όλων των Ισραηλινών ομήρων (ζωντανών και νεκρών) που βρίσκονται στη Γάζα. Οι πληροφορίες του καναλιού ανέφεραν διάφορα στάδια ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων, καθώς και αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων προς τα ανατολικά, μακριά από πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Το ΔΠΔ και η διακοπή των σχέσεων Κολομβίας - Ισραήλ

Στο φόντο αυτών των πληροφοριών, η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ασκεί πιέσεις προς διάφορες πλευρές (κυρίως προς τις ΗΠΑ και ισχυρές χώρες της ΕΕ) να αποτρέψουν την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη σε βάρος του πρωθυπουργού, του υπουργού Αμυνας (Γιοάβ Γκάλαντ) και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (Χέρτζι Χαλεβί) με τις κατηγορίες της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου.

Ούτε το Ισραήλ ούτε οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει τη διεθνή σύμβαση συγκρότησης του ΔΠΔ, εντούτοις το έχει πράξει η Παλαιστινιακή Αρχή, πράγμα που δίνει στο ΔΠΔ τη δυνατότητα να βγάλει αποφάσεις για ό,τι συμβαίνει π.χ. στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης.

Σε αυτό το τεταμένο σκηνικό, η Κολομβία αποφάσισε την Τετάρτη να διακόψει όλες τις σχέσεις με το Ισραήλ, λόγω των όσων διαπράττει ο στρατός σε βάρος των Παλαιστινίων της Γάζας. Ο Κολομβιανός Πρόεδρος Γκ. Πέτρο έκανε τη σχετική ανακοίνωση και επίσης εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη» του στον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έχει συγκρίνει τις ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα με την εξόντωση των Εβραίων από τους ναζί.

Στο μεταξύ παραμένουν αμείωτες οι συγκρούσεις του ισραηλινού στρατού με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, παρότι στο παρασκήνιο «τρέχει» παζάρι με τη μεσολάβηση Γαλλίας και ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο του ευρύτερου παζαριού της «Δύσης» με τη Βηρυτό, εξάλλου, εντάσσεται και το νέο πακέτο 1 δισ. ευρώ της ΕΕ προς τον Λίβανο, το οποίο ανακοινώθηκε από την Κομισιόν ως οικονομική βοήθεια, με το βλέμμα στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Κύπρο.


Δ. Ο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ