ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 2024
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Αλλη μια επικοινωνιακή «αυτοψία» του υπουργού

Αλλη μια επικοινωνιακού τύπου επιθεώρηση, αυτήν τη φορά σε έναν από τους «πράσινους πνεύμονες» της Αττικής, στον ορεινό όγκο της Πεντέλης, πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βαγγέλη Τουρνά και τον επιθεωρητή Νότιας Ελλάδας του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτη Νιάφα.

Στο ίδιο μήκος κύματος με το «τροπάρι» της δύσκολης αντιπυρικής περιόδου, που όμως έχει ήδη ξεκινήσει, ο υπουργός είπε ότι «είναι μια δύσκολη χρονιά, ένας άνυδρος χειμώνας», προετοιμάζοντας το έδαφος για την κατάσταση που θα επικρατήσει και τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Σύμφωνα δε με το υπουργείο η επιθεώρηση εντάσσεται στο πλαίσιο «της συνεχιζόμενης προσπάθειας διαχείρισης και προετοιμασίας για τις προκλήσεις που θέτει η φετινή αντιπυρική περίοδος, ιδίως μετά από έναν ξηρό και άνυδρο χειμώνα».

Ενώ για άλλη μια φορά τα δάση παραμένουν απροστάτευτα, γιατί είναι ανύπαρκτα τα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης ως απόρροια της συνεχιζόμενης πολιτικής της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής, ο Β. Κικίλιας, με παραινέσεις σαν να μιλά σε άτακτα παιδιά, απευθυνόμενος στους κατοίκους είπε ότι «θα θέλαμε να υπάρχει και συνείδηση συλλογική και κοινωνική του καθενός από εμάς», αφού κατά τον υπουργό «η πολιτεία φυσικά έχει αυτήν την ευθύνη και αναλαμβάνει αυτό το μεγάλο κομμάτι που έχει να κάνει με τους κοινόχρηστους χώρους, αλλά να μπούμε στις αυλές του κόσμου δεν γίνεται». Αναφέρθηκε στα «τσουχτερά» πρόστιμα για πυρκαγιές εξ αμελείας, καθώς έχουν γίνει πάνω από 300 συλλήψεις και έχουν επιβληθεί τουλάχιστον 400 πρόστιμα από τις αρχές του έτους.

Συνεχίζοντας ο υπουργός είπε ότι «εδώ κάνουν έργα το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το "Antinero 3" (καθαρισμός και διάνοιξη χωμάτινων δρόμων), κάνει έργα ο ΔΕΔΔΗΕ (κλαδέματα και καθαρισμός του πρασίνου και χόρτου) και προσπαθούμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας διά μέσου των δήμων, γιατί, βλέπετε, είναι μια περιοχή περιαστική, περιδασική, με πολλά θέματα και πολλά προβλήματα. Τα κλαδιά απ' τα πεύκα στους κήπους τους, στα σπίτια τους, στις περιοχές που είναι εντός των δήμων, να τα καθαρίσουν. Εχουμε δώσει παράταση μέχρι τις 30 Μαΐου».

Στα έργα πυροπροστασίας περιλαμβάνονται η συντήρηση των χωματόδρομων, το κλάδεμα των δέντρων όπου υπάρχουν καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ, ο καθαρισμός ξερής βλάστησης και η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Ωστόσο, τα προγράμματα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος είναι «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στις ανάγκες που υπάρχουν, τη στιγμή που συνεχίζεται η έλλειψη 2.000 δασολόγων και τουλάχιστον 10.000 δασεργατών. Μια απλή βόλτα στην ταλαιπωρημένη Πάρνηθα επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μπόλικη καύσιμη ύλη, αφού τα κλαδέματα όπου υπήρξαν καθαρισμοί δίπλα σε δασικούς δρόμους δεν έχουν απομακρυνθεί.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΦΩΤΟ

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου προσφέρει στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, όπως εκείνος επιθυμούσε, αντί στεφάνου, 30 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

φωτο

Σήμερα, 9 Μάη και ώρα 16.30, θα πραγματοποιηθεί στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη το πολιτικό μνημόσυνο του παρτιζάνου ήρωα, αξιωματικού ΛΕΥΤΕΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ.

Γεννήθηκε από Πόντιους γονείς, τον Χαράλαμπο και την Σουμέλα Δημητριάδη, το 1928, στην πόλη Τουάπσε της Ρωσίας. Το 1938 ήρθε ορφανός με τα αδέρφια του στα προσφυγικά των Τζιτζιφιών. Ο μεγάλος αδελφός του δολοφονήθηκε από τους Γερμανούς και ο ίδιος οργάνωσε την ΟΠΛΑ Τζιτζιφιών. Ο Χάρης, ο Γιούρας, οι Ψωμιάδης, Γρηγοριάδης, Λειχούνας, ο αδερφός του, Κώστας, οι Μητιάς, Σαλονικίδης, Νικολαΐδης, Καταβελάκος ήταν οι συμμαχητές του. Συνελήφθη από προδοσία του Σκατ...λου στα κατοχικά συσσίτια του συνοικισμού της Καλλιθέας, από τους δολοφόνους στην οδό Μέρλιν, Καθρέπτη και Μορφή. Δεν πρόδωσε τους συντρόφους του και βασανίστηκε άγρια. Πολέμησε στη Μάχη του Δεκέμβρη και συμμετείχε με τον χιλιοτραγουδισμένο Αρχηγό του ΚΚΕ, Νίκο Ζαχαριάδη, στη συγκέντρωση στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ακολούθησε τον Αρχηγό του στον ΔΣΕ, Νίκο Ζαχαριάδη, μέχρι το τέλος της ζωής του, χωρίς να προδώσει το ΚΚΕ και τη Σοβιετική Ενωση. Παρασημοφορήθηκε 3 φορές από το ΚΚΣΕ και τον Ελληνοσοβιετικό Σύνδεσμο.

Τα παιδιά του, Κωνσταντίνος και Χαράλαμπος, προσφέρουν 50 ευρώ στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης», μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Σοβαρά τραυματισμένη 6χρονη από επίθεση σκύλου

Ενα 6χρονο κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά χθες το μεσημέρι από επίθεση σκύλου ενώ έπαιζε με άλλα παιδιά στον οικισμό Υάμεια, στη Δημοτική Ενότητα Κορώνης του δήμου Πύλου - Νέστορος. Το παιδί φέρει σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο, στο στήθος και στην πλάτη από τα δαγκώματα του σκύλου, που ερευνάται πώς βρέθηκε σε εκείνον τον χώρο. Αρχικά η 6χρονη μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ 28ΧΡΟΝΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤ. ΤΜΗΜΑ
Καταγγελία για προνομιακή μεταχείριση του φονιά

Προνομιακή μεταχείριση στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, για τον 39χρονο, που δολοφόνησε την 28χρονη Κυριακή Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, καταγγέλλουν οι συνήγοροι που εκπροσωπούν τη μητέρα και την αδελφή της. Οπως αναφέρουν, «ματαιώθηκε η διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης στον κατηγορούμενο, για απολύτως ύποπτους και αντιυπηρεσιακούς λόγους» και σε σχετική ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Απευθύνουμε έκκληση στο υπουργείο Δικαιοσύνης να διενεργήσει επισταμένη έρευνα, για τα εν γένει πεπραγμένα στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού και στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, και να διασφαλίσει ότι, για όλους τους κρατούμενους ισχύουν οι αρχές της ισότητας και της αμεροληψίας, οι δε διενεργούμενες πραγματογνωμοσύνες διεξάγονται με αμιγώς ιατρικά κριτήρια».

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τις πειθαρχικές ευθύνες των αστυνομικών του τμήματος. Οπως αναφέρουν διάφορα ΜΜΕ, τις πιο σοβαρές ευθύνες φέρουν ο σκοπός, που βρισκόταν μέσα στο φυλάκιο, μπροστά στο οποίο σημειώθηκε η άγρια δολοφονία, η αξιωματικός υπηρεσίας και η επόπτης, όπου ενώ η νέα κοπέλα είχε απευθυνθεί για βοήθεια την άφησαν να φύγει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ