ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 2024
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
CONFERENCE LEAGUE
Το τελευταίο βήμα για Νέα Φιλαδέλφεια

Επιδιώκοντας μια ιστορική πρόκριση στον τελικό, ο Ολυμπιακός υποδέχεται απόψε την Αστον Βίλα στη ρεβάνς των ημιτελικών

Το τελευταίο βήμα για μια ιστορική υπέρβαση, που θα τον φέρει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό τελικό, θέλει να κάνει απόψε ο Ολυμπιακός φιλοξενώντας στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» την Αστον Βίλα, στον επαναληπτικό ημιτελικό του Conference League μεταξύ των δύο ομάδων. Με τον αέρα της σπουδαίας νίκης τους στην Αγγλία με 4-2, που τους δίνει σαφές προβάδισμα πρόκρισης, οι «ερυθρόλευκοι» επιδιώκουν να ολοκληρώσουν το έργο τους και να εξασφαλίσουν μια θέση στον τελικό, στις 29 Μάη στην «ΟPAP Arena». Αυτό θα αποτελέσει τη σημαντικότερη στιγμή στην 99χρονη Ιστορία του συλλόγου του Πειραιά, αφού έτσι θα γίνει η δεύτερη ελληνική ομάδα που θα δώσει το «παρών» σε ευρωπαϊκό τελικό, μετά τον Παναθηναϊκό το 1971.

Προέχει η Αστον Βίλα

Η νίκη και μάλιστα με δύο γκολ διαφορά μεγάλωσε την αισιοδοξία για το όνειρο στις τάξεις του Ολυμπιακού, με το φαληρικό στάδιο να αναμένεται κατάμεστο από τους οπαδούς που θα δώσουν το «παρών», δημιουργώντας ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Κόντρα στο κλίμα ευφορίας, πάντως, ο τεχνικός του Ολυμπιακού Χοσέ Μεντιλίμπαρ όλο το διάστημα που μεσολάβησε από τον αγώνα στην Αγγλία προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Ο Βάσκος προπονητής απέδωσε μεν τα εύσημα στους παίκτες του, και για την επιτυχία και για την εμφάνισή τους, έσπευσε όμως να ξεκαθαρίσει προς άπαντες ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Για τον ίδιο η Αστον Βίλα παραμένει μια ομάδα ικανή να κάνει την καθοριστική ζημιά εκτός έδρας, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που θα ψάξει και την αντίδραση για την ήττα στο Μπέρμιγχαμ. Σύμφωνα με τον αρκετά έμπειρο σε παιχνίδια τέτοιας βαρύτητας προπονητή του Ολυμπιακού, οι παίκτες του θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους μόνο το αποψινό ματς και όχι τον τελικό, καθώς τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη όπως επεσήμανε.

Eurokinissi

Για τον Μεντιλίμπαρ δεν λείπουν οι πονοκέφαλοι της τελευταίας στιγμής μπροστά στο ματς, ειδικά για την αριστερή πτέρυγα, καθώς χθες προέκυψε πρόβλημα με τον Ρίτσαρντς, ο οποίος προοριζόταν για αντικαταστάτης του Ορτέγκα (τραυματίστηκε στο πρώτο ματς) αλλά ένιωσε ενοχλήσεις. Στη δε Αστον Βίλα υπάρχει αβεβαιότητα αν θα καταφέρουν να παίξουν στην αποψινή ρεβάνς ο βασικός τερματοφύλακας, Αργεντινός Μαρτίνεθ, και ο Βέλγος χαφ Τίλεμανς, καθώς κανένας από τους δύο δεν αγωνίστηκε ούτε στο πρώτο ματς αλλά ούτε και στον αγώνα πρωταθλήματος απέναντι στην Μπράιτον ο οποίος μεσολάβησε.

ΠΟΛΟ
Ωρα Κυπέλλου στη Βουλιαγμένη

Στο Κολυμβητήριο του Λαιμού το Φάιναλ 8 των ανδρών και το Φάιναλ 4 των γυναικών

Ολα είναι έτοιμα για να βρει κάτοχο ο δεύτερος εγχώριος τίτλος στο πόλο ανδρών, το Κύπελλο Ελλάδας. Στη Βουλιαγμένη, στο Κολυμβητήριο του Λαιμού, αρχίζει σήμερα το Φάιναλ 8 της φετινής διοργάνωσης και ολοκληρώνεται το Σάββατο 11 Μάη.

Η αυλαία ανοίγει σήμερα με τους προημιτελικούς, όπου το ενδιαφέρον εστιάζεται στην κόντρα της «οικοδέσποινας» Βουλιαγμένης με τον Απόλλωνα Σμύρνης (18.00). Ματς λεπτών ισορροπιών θεωρούνται οι αναμετρήσεις του Περιστερίου με τον Υδραϊκό (16.00) και του Πανιωνίου με τον Παναθηναϊκό (20.00), ενώ τον πρώτο λόγο θεωρητικά έχει ο Ολυμπιακός, το φαβορί της διοργάνωσης συνολικά, ο οποίος αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ (14.00). Οι νικητές των σημερινών ματς θα αποτελέσουν την τετράδα των αυριανών ημιτελικών, για να ακολουθήσει ο τελικός του Σαββάτου (17.30).

Στο ίδιο κολυμβητήριο θα διεξαχθεί παράλληλα το Φάιναλ 4 του Κυπέλλου γυναικών, αύριο Παρασκευή και το Σάββατο.

Από την ΕΡΤ θα μεταδοθούν ζωντανά όλοι οι ημιτελικοί - ανδρών και γυναικών - αύριο, από το ΕΡΤ Sports, και οι δύο τελικοί του Σαββάτου, από την ΕΡΤ3.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Τελικό με φιλάθλους ζητά η ΠΑΕ Αρης

Την επιθυμία για διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου με παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες εξέφρασε ο εκ των φιναλίστ Αρης με νεότερη ανακοίνωση της ΠΑΕ. Οι «κίτρινοι», που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο απέναντι στον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι που θα διεξαχθεί στις 25/5 στο Πανθεσσαλικό, στη σχετική ανακοίνωση επανέλαβαν την επιθυμία ο τελικός να γίνει παρουσία φιλάθλων και των δύο ομάδων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχει ο χρόνος προκειμένου να γίνουν οι εργασίες στο γήπεδο του Βόλου. Η ΠΑΕ Αρης εξέφρασε και τη βούληση να συμβάλει και στα όσα απαιτούνται με σκοπό το γήπεδο να πληροί τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή του τελικού. Παράλληλα, στη σχετική ανακοίνωση αφήνεται να εννοηθεί ότι κάποιοι επιθυμούν τη διεξαγωγή του αγώνα χωρίς φιλάθλους.

«Εφόσον ο τελικός διεξαχθεί χωρίς φιλάθλους, το ελληνικό ποδόσφαιρο και το κύρος του θεσμού θα υποστούν ακόμη ένα πλήγμα, για το οποίο, όμως, η ΠΑΕ Αρης δεν θα φέρει καμία απολύτως ευθύνη», καταλήγει η ανακοίνωση.

CHAMPIONS LEAGUE
Στον τελικό η Ντόρτμουντ

Οι Βεστφαλοί έκαναν την έκπληξη αφήνοντας εκτός την Παρί στα ημιτελικά

Την πρόκριση στον τελικό του Champions League για τρίτη φορά στην ιστορία της πήρε πανηγυρικά η Ντόρτμουντ, η οποία, κάνοντας τη μεγάλη έκπληξη στη διοργάνωση, άφησε εκτός την Παρί Σεν Ζερμέν, που λογιζόταν ως ένα εκ των φαβορί. Στη ρεβάνς για τα ημιτελικά που έγινε στο Παρίσι η Ντόρτμουντ επικράτησε με 1-0 της γαλλικής ομάδας και χάρη στη νίκη με το ίδιο σκορ στον πρώτο αγώνα στην έδρα της κατάφερε να σφραγίσει πανηγυρικά το εισιτήριο για τον τελικό του Γουέμπλεϊ (1/6). Μάλιστα, οι «κίτρινοι» της Βεστφαλίας θα επιστρέψουν στο ίδιο στάδιο όπου πριν από 11 χρόνια έχασαν στον τελικό από τη συμπατριώτισσά τους, Μπάγερν Μονάχου (η πρώτη συμμετοχή της Ντόρτμουντ σε τελικό ήταν το 1997, όταν κατέκτησε το τρόπαιο νικώντας τη Γιουβέντους).

Για την Ντόρτμουντ, στον αγώνα στο Παρίσι το γκολ του Χούμελς (50') στάθηκε αρκετό να της δώσει την πολύτιμη νίκη - πρόκριση απέναντι στην Παρί, η οποία κυριάρχησε στον αγώνα έχοντας 4 δοκάρια και πληθώρα ευκαιριών (31 τελικές προσπάθειες), τις οποίες δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Κράτησε τον Κ. Ναν ο ΠΑΟ

Στα μεθεόρτια της σπουδαίας πρόκρισης στο φετινό Φάιναλ 4 της Euroleague στο Βερολίνο, επιτυχία που ήρθε μετά από 12 χρόνια απουσίας, στον Παναθηναϊκό το εορταστικό κλίμα συνεχίστηκε με την ανακοίνωση της ΚΑΕ για επέκταση της συνεργασίας με τον Αμερικανό παίκτη Κέντρικ Ναν. Οι «πράσινοι» ενημέρωσαν επισήμως ότι ο Ναν θα μείνει στην ομάδα έως το καλοκαίρι του 2026 και ότι «υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ο αθλητής διατηρεί το δικαίωμα χρήσης NBA Out». Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν το καλοκαίρι έρθει πρόταση από ομάδα του ΝΒΑ ο παίκτης έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει, με τον Παναθηναϊκό ωστόσο να διατηρεί τα δικαιώματα του Ναν σε ό,τι αφορά την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα στους «πράσινους» το κλίμα είναι πανηγυρικό μετά την εξασφάλιση της παρουσίας στην τελική φάση της διοργάνωσης για 12η φορά στην Ιστορία τους, με το «τριφύλλι» να επιδιώκει στη γερμανική πρωτεύουσα την κατάκτηση του 7ου τροπαίου του στη Euroleague.

SUPER LEAGUE 2
Moνομαχία τίτλου στο «Ελ Πάσο»

Τον τίτλο στον 2ο όμιλο της Super League 2 και τη δεύτερη θέση ανόδου στη Super League θα κρίνει το σημερινό ντέρμπι μεταξύ της Καλλιθέας και των Χανίων (16.00 - Action 24) στο γήπεδο «Ελ Πάσο» για την 8η αγωνιστική των πλέι οφ της δεύτερης κατηγορίας. Οι πρωτοπόροι γηπεδούχοι, που ανέκτησαν τη διαφορά ασφαλείας στην κορυφή από τη 2η της βαθμολογίας κρητική ομάδα (+6, 37 έναντι 31), ακόμα και με ισοπαλία κατακτούν και μαθηματικά τον τίτλο δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε, ενώ από την πλευρά τους οι φιλοξενούμενοι θέλουν μόνο νίκη προκειμένου να διατηρήσουν τις δικές τους ελπίδες, ευελπιστώντας και σε ευνοϊκό συνδυασμό αποτελεσμάτων στις δύο τελευταίες αγωνιστικές. Στο άλλο ματς των πλέι οφ του 2ου ομίλου η Ηλιούπολη υποδέχεται την Καλαμάτα (16.00).

Υποβιβάστηκε ο Ολυμπιακός Β'

Οριστικά στην Γ' κατηγορία υποβιβάστηκε ο Ολυμπιακός Β', μετά την καταδικαστική γι' αυτόν ισοπαλία 1-1 με το Αιγάλεω για την 6η αγωνιστική των πλέι άουτ του 2ου ομίλου. Σε δύσκολη θέση παραμένει και ο Παναθηναϊκός Β' μετά τη χθεσινή του ήττα 2-1 από τον Γιούχτα, με τους νικητές να διατηρούν τις δικές τους ελπίδες.

Στον 1ο όμιλο, την παραμονή του στην κατηγορία εξασφάλισε ο Ηρακλής μετά την ισοπαλία 0-0 με την Αναγέννηση Καρδίτσας. Αντίθετα υποβιβάστηκε ο Αιολικός μετά την ήττα 1-2 από τον Καμπανιακό, ο οποίος μαζί με την Κοζάνη, που νίκησε 3-1 τον ΠΑΟΚ Β', και την Αναγέννηση, δίνουν μάχη για την αποφυγή των άλλων δύο θέσεων που οδηγούν στον υποβιβασμό στην τρίτη κατηγορία.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ 2025
Προβάδισμα πρόκρισης πήρε η Εθνική ανδρών

Σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χάντμπολ 2025 απέκτησε χθες η Εθνική ανδρών, μετά την πολύτιμη νίκη της με 31-27 επί της Ολλανδίας στην Κοζάνη, στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα μπαράζ της προκριματικής φάσης. Ετσι το ελληνικό συγκρότημα με τη νίκη και ειδικά με το +4 απέκτησε «αέρα» ενόψει της ρεβάνς στο Αϊντχόφεν την Κυριακή 12 Μάη, όπου θα κληθεί να υπερασπιστεί τη διαφορά αυτή και να πάρει την πρόκριση.

Στον χθεσινό αγώνα η Εθνική, έχοντας σε πολύ καλή μέρα επιθετικά την τριάδα των Τζηρά, Τόσκα και Μπόσκου, καθώς και τον τερματοφύλακα Μπουκοβίνα, που έκανε σημαντικές επεμβάσεις σε κρίσιμα σημεία του αγώνα, κατάφερε να φτάσει στη νίκη. Οι «Οράνιε» ήταν αυτοί που είχαν το προβάδισμα στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου, προηγούμενοι μέχρι και με 3 γκολ διαφορά (8-5), με την Εθνική να ανακάμπτει λίγο πριν την ανάπαυλα και να περνάει μπροστά με 13-12. Στο β' μέρος η Ελλάδα μεγάλωσε το προβάδισμά της (18-15) και παρά την αντίδραση των Ολλανδών διατήρησε αυτήν τη διαφορά μέχρι τη λήξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ