ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάη 2024 - Κυριακή 12 Μάη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
ΕΕ σημαίνει ναυάγια, καταστολή, εγκλωβισμός... Αυτήν την εγκληματική πολιτική υπηρετούν τα κόμματά της

Πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις από υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και εκπροσώπους Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ευρώπης

Ιδιαίτερα σημαντική και χρήσιμη για την ατζέντα που θα έπρεπε να απασχολεί προεκλογικά την πολιτική αντιπαράθεση, αλλά «θάβεται» από τα άλλα κόμματα, ήταν η εκδήλωση του ΚΚΕ στις 26/4 με θέμα «Ναυάγια, καταστολή και εγκλωβισμός. Συμφωνίες σύγχρονου δουλεμπορίου. Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων σε βάρος των ξενιτεμένων».

Η εκδήλωση έγινε στην ΕΣΗΕΑ και ανάμεσα σε όσους την παρακολούθησαν ήταν και μετανάστες που ζουν και δουλεύουν στην Αθήνα.

Οι κεντρικές παρεμβάσεις έγιναν από τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ευρωβουλευτή του Κόμματος και εκ νέου υποψήφιο, και την Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων, επίσης υποψήφια ευρωβουλευτή.

Χαιρέτισαν η Κωνσταντίνα Κούνεβα, υποψήφια ευρωβουλευτής του Κόμματος, και μέσω βίντεο εκπρόσωποι 4 Κομμουνιστικών Κομμάτων: Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας, Κομμουνιστικό Μέτωπο Ιταλίας και ΚΚ Τουρκίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ, και η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του Κόμματος.

«Πολυεργαλείο» για το κεφάλαιο και την ΕΕ

Ο Κ. Παπαδάκης
Ο Κ. Παπαδάκης
Ο Κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο νέο απαράδεκτο Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Ασυλο, το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα και «έχει τρεις βασικούς στόχους: Ο πρώτος είναι να βγάλει εκτός συνόρων των κρατών - μελών της ΕΕ την όλη διαδικασία αναγνώρισης - ταυτοποίησης του πρόσφυγα, όπως και την εξέταση του ασύλου. Να μην μπει καν ο πρόσφυγας σε χώρα της ΕΕ.

Ο δεύτερος στόχος είναι το ξεδιάλεγμα προσφύγων και μεταναστών, το λεγόμενο screening. Κοιτούν δηλαδή στα δόντια τους πρόσφυγες και μετανάστες αν και κατά πόσο αυτοί είναι το κατάλληλο φθηνό εργατικό δυναμικό για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Οσοι περάσουν το screening θα στυφτούν από τη μεγαλοεργοδοσία.

Η τρίτη επιδίωξη είναι - με την επίκληση της λεγόμενης "εργαλειοποίησης" - να ενεργοποιείται ένας μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων, με την ΕΕ να αντιμετωπίζει τους ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες ως "υβριδική απειλή", επιτρέποντας την παρέκκλιση από κάθε στοιχειώδη διαδικασία, στο όνομα της "εθνικής ασφάλειας", έννοια που κόβεται και ράβεται στα μέτρα των συμφερόντων του κεφαλαίου».

Αναφερόμενος συνολικότερα στο Σύμφωνο, είπε: «Δεν πρόκειται απλά για "άνθρακες ο θησαυρός", ενώ οι ευρωβουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έταζαν ένα "ιστορικό σύμφωνο" και μια "μεγάλη ευκαιρία" για την ΕΕ, αλλά ένα άνευ προηγουμένου απάνθρωπο κατασκεύασμα, τομή αντιδραστικότητας, που εξαφανίζει και τα τελευταία εναπομείναντα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών.


Να γιατί λέμε ότι στην Ευρωβουλή τα άλλα κόμματα, που πίνουν νερό στην ΕΕ, είτε κρύβουν το περιεχόμενο τέτοιων Συμφωνιών, Κανονισμών και Οδηγιών από τον λαό είτε, κάνοντας το μαύρο άσπρο, το ωραιοποιούν. Μόνο οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ είπαν έγκαιρα την αλήθεια, και για το Σύμφωνο και για όλα όσα πέρασαν από το Ευρωκοινοβούλιο. Γιατί δεν έχουν δεσμεύσεις από την ΕΕ, ούτε αυταπάτες ότι μπορεί αυτή τάχα να βελτιωθεί, να γίνει ανθρώπινη, δίκαιη και άλλα ...μελιστάλαχτα».

Η βάρβαρη πολιτική τους έχει συνέχεια

Η Κ. Γεράκη έκανε αναλυτική αναφορά στη στάση των άλλων κομμάτων απέναντι στο Σύμφωνο και συνολικότερα στην αντιλαϊκή μεταναστευτική πολιτική τους, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Οι μεν εκπρόσωποι της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν το νέο Σύμφωνο, πανηγυρίζουν για το επίτευγμα της κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και τα οφέλη της Ελλάδας ως χώρας πρώτης υποδοχής, που έχει το καθήκον φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων. Οι δε εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ 1 και 2 (η γνωστή Νέα Αριστερά), που καταψήφισαν το Σύμφωνο, σηκώνουν τους τόνους, κατηγορώντας την κυβέρνηση ΝΔ, το "κράτος Μητσοτάκη" όπως λένε, για την αποτυχία της στη διαπραγμάτευση σχετικά με τις υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις και τις λεγόμενες νόμιμες οδούς μετανάστευσης.

Η Κ. Γεράκη
Η Κ. Γεράκη
Χρησιμοποιούν όλοι τους εύηχους όρους και "αγαθές" έννοιες, συσκοτίζοντας όμως το πραγματικό περιεχόμενό τους, τον βαθιά άδικο και ταξικό χαρακτήρα τους.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διέπρεψε στην εισαγωγή όλων των αντιδραστικών Οδηγιών της ΕΕ στο ελληνικό Δίκαιο για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε με εξαιρετική "παραγωγικότητα" σε νομοθετικό επίπεδο. Συνέχισε και εμβάθυνε την προσαρμογή στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις με παρεμβάσεις στο εσωτερικό Δίκαιο (...) επέκτεινε τον φράχτη του Εβρου με τυμπανοκρουσίες, έφερε νέα μέτρα καταστολής, φακελώματος και ελέγχου, αντικατέστησε την "ανοιχτή" με την "κλειστή" αθλιότητα, τις κλειστές ελεγχόμενες υπερδομές - φυλακές με ΝΑΤΟικές προδιαγραφές, όπως πάντοτε υπογραμμίζεται.

Αυτήν την περίοδο, η κυβέρνηση της ΝΔ προβάλλει τη μείωση των ροών και των αφίξεων, όπως αναφέρει. Ομως αποκρύπτει ότι στο φως της δημοσιότητας εξακολουθούν να έρχονται καταγγελίες για περιστατικά βίαιων επαναπροωθήσεων και ότι η κατάσταση στις δομές στα νησιά συχνά γίνεται οριακή, με τον αριθμό των διαμενόντων να ξεπερνά την χωρητικότητά τους».

Ελληνες και μετανάστες να συμπορευτούν με το ΚΚΕ

Η Κ. Κούνεβα στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη μετανάστευση που προκλήθηκε μετά την επιδείνωση της ζωής από την ανατροπή του σοσιαλισμού και πρόσθεσε: «Να παλέψουμε ενωμένοι με τους κομμουνιστές, αντί να δίνονται λεφτά για να βρίσκεται η φρεγάτα "Υδρα" έξω από τα σύνορα της χώρας, να καλυφθούν οι δικές μας ανάγκες σε εργασία, Υγεία, Πρόνοια, θέρμανση, Παιδεία.

Η Κ. Κούνεβα
Η Κ. Κούνεβα
Να παλέψουμε για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους τους ξεριζωμένους από τον τόπο τους, γιατί δεν πρέπει να ανεχόμαστε εικόνες δυστυχισμένων, εικόνες πληγωμένων, εικόνες από αποθήκες ψυχών. Αυτές είναι εικόνες της ΕΕ τις τελευταίες δεκαετίες. Η δικιά μας η ζωή, όμως, δεν χωρά σε αυτές τις εικόνες. Γι' αυτό καλώ όλους να στηρίξουν το ΚΚΕ, και να ξέρετε ότι με το ΚΚΕ, Ελληνες και ξένοι εργαζόμενοι μπορούμε να πετύχουμε πολιτικές και συνθήκες για καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή».

Από τους χαιρετισμούς των Κομμουνιστικών Κομμάτων

Ο Ρικάρντο Μπέτσι, από το Κομμουνιστικό Μέτωπο Ιταλίας, στο μήνυμά του ανέφερε ότι περίπου το 9% του πληθυσμού της χώρας του (5 εκατομμύρια) είναι μετανάστες και κατήγγειλε «την απαράδεκτη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης Μελόνι και της Αλβανίας, η οποία προβλέπει την κατασκευή σύγχρονων στρατοπέδων όπου θα εκτοπιστούν οι μετανάστες που προορίζονταν για απέλαση. Το Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση ενισχύει περαιτέρω αυτές τις πολιτικές και βασίζεται σε αρχές αποδεδειγμένα απάνθρωπες».

Στο μήνυμά του το ΚΚ Τουρκίας (TKP) σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Η Τουρκία υποδέχτηκε τον μεγαλύτερο πληθυσμό μεταναστών ανάμεσα σε άλλες χώρες, μετά την ιμπεριαλιστική παρέμβαση στη Συρία. Το TKP, εκτός από τις δράσεις αλληλεγγύης με τους μετανάστες που είναι σκλαβωμένοι από τους καπιταλιστές, αγκαλιάζει διάφορα τμήματα των μεταναστών που συναντάει στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς, ενθαρρύνοντάς τους να μπουν στην πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση». Αναφορά έγινε επίσης στην πρόσφατη πείρα από την απεργία στο εργοστάσιο «Lezita» (μονοπώλιο επεξεργασίας κρέατος), όπου με την παρέμβαση των κομμουνιστών δεν πέρασε η προβοκάτσια που πήγε να στήσει η εργοδοσία, που χρησιμοποίησε Ινδούς μετανάστες ως απεργοσπάστες.

Η Μαρίνα Γκόμες, εκ μέρους του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, σημείωσε ότι σήμερα οι μετανάστες αποτελούν το 13% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Ενόψει των ευρωεκλογών, συνέχισε, «είναι σημαντικό να καταγγείλουμε τον υποκριτικό ρόλο της ΕΕ, της ιμπεριαλιστικής αυτής ένωσης, που με τις επεμβάσεις της οξύνει την προσφυγιά. Οι κυβερνήσεις μας νίπτουν τας χείρας τους γι' αυτήν την κατάσταση, στρατιωτικοποιώντας τα σύνορα, απελαύνοντας ανθρώπους σε τρίτες χώρες ή ανταλλάσσοντας μετανάστες και πρόσφυγες έναντι αμοιβής. Η δέσμευσή μας να δουλέψουμε με τους μετανάστες που ανήκουν στην εργατική τάξη καθίσταται αδιαπραγμάτευτο καθήκον».

Τέλος, ο Πιερ Κομορόφ, από το Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας, αναφέρθηκε στον νέο μεταναστευτικό νόμο, τον 118ο από το 1945, που ψηφίστηκε στο γαλλικό κοινοβούλιο και οποίος «εντείνει την καταστολή ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με τη στήριξη των σοσιαλδημοκρατών έως και των ακροδεξιών, ενώ ο πρώην διευθυντής της Frontex έχει ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Λεπέν για τις ευρωεκλογές. Το κόμμα μας εργάζεται για να καταδείξει την ενότητα της εργατικής τάξης της Γαλλίας, καθώς και για τη συλλογική συνδικαλιστική και πολιτική οργάνωσή της ανεξάρτητα από την καταγωγή της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ