ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάη 2024 - Κυριακή 12 Μάη 2024
Σελ. /40
Οι εργαζόμενοι ξέρουν τι σημαίνει πιο δυνατό ΚΚΕ. Να το κάνουν πράξη!

Περιοδείες υποψήφιων ευρωβουλευτών σε χώρους δουλειάς

Σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης
Σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης
Στους εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος μίλησε το πρωί της Παρασκευής ο Μάρκος Μπεκρής, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου Λιμενεργατών στην COSCO. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τα ναυπηγεία του Ομίλου Σπανόπουλου, στη Σαλαμίνα, όπου επίσης μίλησε στους εργαζόμενους.

Καλός γνώστης των χώρων ο ίδιος, μέσα από τη συνδικαλιστική του δράση και με κύρος στους εργαζόμενους του Πειραιά, έγινε δεκτός με χαρά στη Ζώνη και στα ναυπηγεία.

Σχολίασε την «κανονικότητα» της ΕΕ, της οποίας η πολιτική είναι πίσω από την 6ήμερη δουλειά, τα 13ωρα που καθιερώθηκαν πρόσφατα και με τη βούλα του νόμου, την πολιτική του κόστους - οφέλους, που αποτυπώνεται στα διαλυμένα μέτρα ασφάλειας και πρόληψης και στα εργατικά «ατυχήματα», μιας και μόνο στη χώρα μας μετράμε φέτος 39 νεκρούς.

Αναφέρθηκε και στη «σταθερότητα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης, την ώρα που κλιμακώνεται η προσπάθεια να κλείσει η ΛΑΡΚΟ και να πεταχτούν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους στον δρόμο.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους στην Ουκρανία και στη Μ. Ανατολή. Αντιπαρέβαλε τον πακτωλό χρημάτων που δίνονται γι' αυτήν την εμπλοκή - όπως τα δεκάδες δισ. από την ΕΕ στο καθεστώς Ζελένσκι, ή το μισό εκατομμύριο ευρώ που κοστίζει κάθε μέρα στον ελληνικό λαό η αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα - με τα ψίχουλα που δίνονται για τις λαϊκές ανάγκες με βάση τις «δημοσιονομικές αντοχές».

Σε εργοστάσιο τροφίμων στη Θεσσαλονίκη
Σε εργοστάσιο τροφίμων στη Θεσσαλονίκη
Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην πέσουν στις διάφορες παγίδες του συστήματος, που στόχο έχουν να αποδυναμώσουν το μήνυμα της λαϊκής ψήφου και να το σκορπίσουν σε ακίνδυνα κανάλια, αλλά να κάνουν κριτήριο ψήφου την πείρα τους, που επιβεβαιώνει την ανάγκη για ένα πιο δυνατό ΚΚΕ.

Οπως σημείωσε, οι εργαζόμενοι και στους δύο αυτούς χώρους ξέρουν ότι το ΚΚΕ ήταν και είναι δίπλα τους, τα μέλη πρωτοστατούν στον αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ, για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας. Ξέρουν ότι κάθε ψήφος που πήρε το ΚΚΕ στις εθνικές εκλογές, κατατέθηκε άμεσα στη σύγκρουση με την εργοδοσία, ευρύτερα στους μεγάλους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος.

Συνοψίζοντας, ο Μ. Μπεκρής ανέφερε ότι το δίλημμα των εκλογών είναι αν θα επικροτηθεί η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της, αν θα πει ο λαός στην κυβέρνηση και στα άλλα κόμματα «σφάξε με αγά μου να αγιάσω». `Η αν οι εργαζόμενοι θα καταδικάσουν τους υπαίτιους για την ασφυκτική κατάσταση που βιώνουν, θα ενισχύσουν το ΚΚΕ, που αποτελεί εγγύηση πως ο λαός θα είναι πιο δυνατός την επόμενη μέρα.

Κατά την περιοδεία στα Ναυπηγεία Σπανόπουλου, τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σαλαμίνας, εργαζόμενος στον συγκεκριμένο χώρο. Αναγνωρίζοντας τη συμβολή των μελών του ΚΚΕ στους αγώνες για τα διακαιώματα των εργαζομένων στα ναυπηγεία, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τίποτα δεν θα είχε γίνει αν δεν ήταν αυτοί οι άνθρωποι».

Με δυνατό ΚΚΕ παλεύουμε για τη ζωή και την κοινωνία που μας αξίζουν

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος
Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος
Κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και συμπόρευσης στους αγώνες μετέφερε ο Γιώργος Στεφανάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής, στους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις του κλάδου επισιτισμού - τουρισμού στη Θεσσαλονίκη. Το πρωί της Παρασκευής, περιόδευσε στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς», στη συνέχεια στην παραγωγική μονάδα έτοιμου φαγητού «Χούτος», ενώ το απόγευμα μίλησε σε σύσκεψη με εργαζόμενους διανομείς.

Στο «Ηλέκτρα Παλλάς» μίλησε με εργαζόμενους στο house keeping, στη ρεσεψιόν, στο σέρβις, στην κουζίνα και τα πλυντήρια. Διαπίστωσε τις ελλείψεις σε προσωπικό σε ορισμένες ειδικότητες και την εντατικοποίηση. Κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα που βγαίνει από άλλους χώρους δουλειάς στον κλάδο, όπου αναπτύχθηκαν αγώνες, με τους κομμουνιστές και τα ταξικά σωματεία στην πρώτη γραμμή, αποσπώντας και ορισμένες κατακτήσεις.

Στη συζήτηση έβαλε το πραγματικό διακύβευμα της περιόδου, λέγοντας ότι υπάρχουν αιτίες και υπεύθυνοι για την κατάσταση που ζούνε οι εργαζόμενοι. Οπως είπε, με Οδηγίες της ΕΕ που βάζουν σε εφαρμογή με νόμους οι αστικές κυβερνήσεις, η εκμετάλλευση απογειώνεται. Με αυτές τις Οδηγίες μπήκε ταφόπλακα στο 5ήμερο και στο 8ωρο, γενικεύθηκαν οι «ευέλικτες» σχέσεις εργασίας, κ.ά.

Ανέφερε ότι αυτές οι Οδηγίες της ΕΕ έχουν την υπογραφή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πάνω από τις μισές τις έχει υπογράψει και ο Βελόπουλος μαζί, αποκαλύπτοντας πόσο βαθιά συστημικό κόμμα είναι και η Ελληνική Λύση. Γι' αυτό, είπε, η ΕΕ και όλα τα αστικά κόμματα είναι τα αγαπημένα παιδιά των ξενοδόχων και των άλλων επιχειρηματιών του κλάδου, γιατί με αυτήν την πολιτική αυγατίζουν τα κέρδη τους.

Στα Ναυπηγεία Σπανόπουλου στη Σαλαμίνα
Στα Ναυπηγεία Σπανόπουλου στη Σαλαμίνα
Κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους να πάρουν απόφαση και να δυναμώσουν το ΚΚΕ με την ψήφο τους. Να πείσουν και άλλους στον περίγυρό τους. «Γιατί με δυνατό ΚΚΕ θα μπορούμε να αποκαλύπτουμε τον ρόλο της ΕΕ, να βάζουμε εμπόδια στα σχέδιά τους και να παλέψουμε για τη ζωή και την κοινωνία που μας αξίζουν. Θα δυναμώσει κάθε εργατικός - λαϊκός αγώνας και διεκδίκηση και παράλληλα θα δυναμώσει ο αγώνας για να μπουν εμπόδια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Την αντιλαϊκή ΕΕ οι εργαζόμενοι τη βρίσκουν σε κάθε πλευρά της ζωής τους

Στο εργοστάσιο της «OHONOS SNACK ΑΒΕ» στη ΒΙΠΕ της Σίνδου περιόδευσε την Παρασκευή ο Βασίλης Τομπουλίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους, αναδεικνύοντας την ανάγκη καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, αλλά και των κομμάτων που τη στηρίζουν. Κάλεσε σε αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, του μόνου πραγματικού «αντίπαλου δέους» στον εργασιακό μεσαίωνα που οι κυβερνήσεις και η ΕΕ έχουν διαμορφώσει.

Πιο συγκεκριμένα, ο Β. Τομπουλίδης στάθηκε στην πολιτική της ΕΕ για τα Εργασιακά και το νομικό οπλοστάσιο που έχουν νομοθετήσει διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Με τους νόμους Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό και την «παρέμβαση» στα σωματεία, το χτύπημα της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης, την εκ περιτροπής εργασία, τους περίφημους νόμους Γεωργιάδη για τα Εργασιακά, την de facto κατάργηση του 8ωρου, τη δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα.

Στο εργοτάξιο της ΤΕΚΑΛ, στην Αθήνα
Στο εργοτάξιο της ΤΕΚΑΛ, στην Αθήνα
Ανέδειξε ότι όλα τα παραπάνω είναι στην ουσία ευρωπαϊκές Οδηγίες που υλοποιούν οι κυβερνήσεις προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με τις οποίες συμφωνούν όλα τα υπόλοιπα κόμματα γι' αυτό και τις ψηφίζουν στην Ευρωβουλή.

Συνεχίζοντας, σχολίασε ότι τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ οι εργαζόμενοι τον συναντάνε σε όλες τις πλευρές της ζωής τους, όπως στην Υγεία με τις ιδιωτικοποιήσεις και τα απογευματινά ιατρεία, στην Παιδεία, που γίνεται όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα, ακόμη παραπάνω τώρα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Αλλά και γενικότερα, με την ασφάλεια και τη ζωή μας που λογαριάζονται ως κόστος, γι' αυτό και δεν παίρνονται τα αναγκαία μέτρα στους εργασιακούς χώρους, μέτρα αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής προστασίας, την ίδια ώρα που δίνεται «ζεστό» χρήμα από το Ταμείο Ανάκαμψης για μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια και επενδύσεις όπως στην «πράσινη ανάπτυξη» κ.α.

«Αυτοί που παράγουν τον πλούτο μπορούν να τον καρπώνονται χωρίς να μπαίνει στη μέση το κέρδος των λίγων. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό όμως είναι η οργανωμένη δράση και συμμετοχή όλων των εργαζομένων μέσα από τα σωματεία στη διεκδίκηση, στον αγώνα, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία», τόνισε ο Β. Τομπουλίδης, κλείνοντας με το κάλεσμα για την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ, «για την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών».

Ψήφος για την προοπτική και το μέλλον

Στους οικοδόμους του εργοταξίου της ΤΕΚΑΛ, που κατασκευάζει νέο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, μίλησε το πρωί της Παρασκευής ο Γιάννης Τασιούλας, υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

Θέτοντας το πραγματικό δίλημμα των ευρωεκλογών, σημείωσε: Αυτό που κρίνεται είναι αν θα συνεχιστεί αυτή η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που ζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα σε όλα τα επίπεδα (μισθούς, συντάξεις, ακρίβεια, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, εργατικά «ατυχήματα» κ.λπ.) προκειμένου να θησαυρίζουν κάποιοι. Αν θα έχει η κυβέρνηση λυμένα τα χέρια, με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων, να βαθύνει την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

'Η αν οι εργαζόμενοι θα πάρουν τα μέτρα τους για την επόμενη μέρα, ενισχύοντας το ΚΚΕ, ξέροντας ότι τη δύναμη που θα του δώσουν στις ευρωεκλογές θα την καταθέσει στους αγώνες μέσα στο κίνημα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και του λαού.

Απέναντι σε αυτή την αντεργατική πολιτική που θα συνεχιστεί και θα οξυνθεί μετά τις ευρωεκλογές - τόνισε ο Γ. Τασιούλας - πρέπει να εκφραστεί η αντίσταση, να μπουν οι βάσεις για να περάσουμε στην αντεπίθεση, για μια ζωή που στο επίκεντρο θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων, διευρυμένων λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των λίγων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ