ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική ο λαός να αντιτάξει ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ!

Ανακοίνωση της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Χαλκίδα

Από τη λαϊκή κινητοποίηση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Χαλκίδα
Από τη λαϊκή κινητοποίηση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Χαλκίδα
«Την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης από τη Χαλκίδα, προβάλλοντας την ανάγκη να συνεχιστεί η πολύπλευρη στήριξη του κεφαλαίου και θέτοντας και πάλι το ψευτοδίλημμα της σταθερότητας», τονίζει η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Χαλκίδα το περασμένο Σάββατο, προσθέτοντας ότι «απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική ο λαός μπορεί να αντιτάξει ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ, τη μόνη εγγύηση στον αγώνα για την ανατροπή της».

Επισημαίνει μάλιστα ότι ο λαός της Εύβοιας βιώνει καθημερινά τη «σταθερότητα», μέσα από την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, με αποκορύφωμα το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και με τους ήδη 3 νεκρούς εργάτες κατά το πρώτο 4μηνο του 2024, αλλά και μέσα από την ακρίβεια, τις λίστες αναμονής και τα αγροτικά - ασθενοφόρα, λόγω των ελλείψεων στην Υγεία, τις πενιχρές συντάξεις, το απαράδεκτο οδικό δίκτυο από την Ιστιαία μέχρι την Κάρυστο και από τη Χαλκίδα μέχρι την Κύμη, και την απειλή στη ζωή του εξαιτίας της έλλειψης μέτρων προστασίας από φωτιές, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές.

«Αυτό είναι το πραγματικό "αποτύπωμα της ΕΕ, που φαίνεται όπου κι αν κοιτάξει κάποιος", όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός. Σε αυτές τις επιλογές έχουν εκφράσει τη συμφωνία τους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο σε πάνω από το 70% των ψηφοφοριών», υπογραμμίζει ακόμα η ΤΕ Εύβοιας, τονίζοντας ότι «σε αυτήν την αντιλαϊκή συμπόρευση των αστικών κομμάτων ο λαός της Εύβοιας έχει εκφράσει επανειλημμένα και δυναμικά την αντίθεσή του», όπως με τον μεγαλειώδη αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, τις απεργιακές μάχες και τις διεκδικήσεις συνδικάτων, τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, με επίκεντρο το μπλόκο της Κηρίνθου και με τις κινητοποιήσεις για την Υγεία σε Κάρυστο, Ιστιαία, Ψαχνά και το μεγάλο συλλαλητήριο στη Χαλκίδα.

Καταλήγει δε ότι το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα αποτελεί τη μόνη «αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, της ΕΕ και των συνοδοιπόρων», καθώς και ότι το ΚΚΕ είναι το στήριγμα και το αποκούμπι του λαού της Εύβοιας, και γι' αυτό η ΤΕ Εύβοιας τον καλεί να δυναμώσει το ΚΚΕ με την ψήφο του στις επερχόμενες ευρωεκλογές, για να είναι ισχυρό «εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στο Ευρωκοινοβούλιο, και εκεί που ανατρέπονται, στον δρόμο του αγώνα!».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΨΝΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αγώνας ποδοσφαίρου αφιερωμένος στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ

Το Σάββατο 18 Μάη θα πραγματοποιηθεί αγώνας ανάμεσα στις ομάδες ποδοσφαίρου του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ και του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής.

Θα γίνει στις 7.30 μ.μ., στο Δημοτικό Γήπεδο Ποδοσφαίρου «Τάκης Χαραλαμπίδης» στο Χαϊδάρι (Ιερά Οδός και Φωκαίας).

Οπως αναφέρεται στο κάλεσμα, «κεντρικό σύνθημα της πρωτοβουλίας αυτής είναι "Οχι στη διάλυση και στο κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης", με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Ο πρώτος αγώνας αυτός είναι αφιερωμένος στον δίκαιο αγώνα των εργατών για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και ενώνουμε τις φωνές μας μαζί τους, απαιτώντας:

Να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ. Να μην ερημώσουν τα χωριά. Λέμε ΟΧΙ στα προγράμματα ανεργίας. Με τα χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της, να υλοποιηθεί σχέδιο συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας, με παράλληλη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας».

Ημερίδα με αφορμή τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ

Η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), σε συνεργασία με επιστημονικούς και συλλογικούς φορείς, διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Ερευνα και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, με αφορμή τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ». Θα γίνει την Πέμπτη 23 Μάη, από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ακαδημίας 18). Στην οργανωτική επιτροπή μαζί με την Ομοσπονδία συμμετέχουν το Συνδικάτο ΙΓΜΕ, τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ και ο Ενιαίος Σύλλογος Τέως Υπαλλήλων ΙΓΜΕ (ΕΣΤΥ).

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ»
Αγωνιστική παρέμβαση και στην παρέλαση της Νάουσας

Δυναμική κινητοποίηση στην παρέλαση για τα 200 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Νάουσας πραγματοποίησαν οι απολυμένοι εργαζόμενοι της Νηματουργίας «Βαρβαρέσος», προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους για καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεών τους, διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και οικονομική ενίσχυση από τη ΔΥΠΑ για τις οικογένειές τους.

Μαζί με τους εργαζόμενους στον δίκαιο αγώνα που δίνουν διαδήλωσαν και εργαζόμενοι άλλων κλάδων, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και τα παιδιά τους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης.

Προκλητική ήταν η παρουσία των δυνάμεων της ΟΠΚΕ που στάλθηκαν για να απομονώσουν τους απολυμένους, γεγονός που καταγγέλθηκε από το Σωματείο των εργαζομένων.

Στάσεις εργασίας στη «Μινέρβα» για αυξήσεις

Με στάσεις εργασίας, που ξεκίνησαν χτες και συνεχίζονται σήμερα, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Μινέρβα Ελαιουργική» στο Σχηματάρι διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται το κλαδικό τους Συνδικάτο (Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Προσωπικού Χημικής Βιομηχανίας Αττικής) στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματά τους. Οι χτεσινές στάσεις εργασίας πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις βάρδιες με καθολική συμμετοχή και οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν με νέες στάσεις και σήμερα, Τρίτη.

Στο μεταξύ, σε αναβρασμό βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στην «Colgate-Palmolive». Σε χτεσινή Γενική τους Συνέλευση απέρριψαν την πρόταση της εργοδοσίας για πενιχρές αυξήσεις και αποφάσισαν να διεκδικήσουν, έχοντας στο πλευρό τους την Ενωση, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, που να αντιστοιχούν στη μεγάλη ακρίβεια και την ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους ζωής. Επίσης, η συνέλευση των εργαζομένων υιοθέτησε ψήφισμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ, ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ