ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2024
Σελ. /32
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Πολύμορφες διαμαρτυρίες και σε τελετές αποφοίτησης

ΚΑΝΑΔΑΣ - Μόντρεαλ
ΚΑΝΑΔΑΣ - Μόντρεαλ
Σε διαμαρτυρίες κατά της σφαγής του Παλαιστινιακού λαού μετατρέπονται και πολλές τελετές αποφοίτησης σε αμερικανικά πανεπιστήμια, με φοιτητές να καταγγέλλουν πολύμορφα και θαρραλέα το μακελειό και όσους στηρίζουν το κράτος - δολοφόνο.

Τον γύρο του κόσμου έκαναν πλάνα από τελετές σε ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου παρά την τεράστια επιχείρηση κρατικής καταστολής και συκοφάντησης των φοιτητικών κινητοποιήσεων, οι διαμαρτυρίες δεν κοπάζουν: Για παράδειγμα, απόφοιτες της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας πήγαν να παραλάβουν το πτυχίο τους φορώντας χειροπέδες - καταδικάζοντας συμβολικά τη φίμωση που προσπαθούν να επιβάλουν οι πρυτανικές αρχές - και στη συνέχεια το έσκισαν. Αλλες παρέλαβαν τα πτυχία τους κρατώντας την παλαιστινιακή σημαία και χάρτινο πλακάτ να αναγράφει «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, απόφοιτοι που συμμετείχαν σε τελετή σχημάτισαν με μπλούζες το αίτημα που προβάλλουν εδώ και βδομάδες οι αγωνιζόμενοι φοιτητές σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην Αυστραλία κ.α. για «αποεπένδυση» και τερματισμό κάθε συνεργασίας των πανεπιστημίων με ερευνητικά, στρατιωτικά και άλλα επιτελεία του Ισραήλ.

Στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Duke, στη Βόρεια Καρολίνα, φοιτητές αποχώρησαν μαζικά όταν αναγγέλθηκε η άφιξη του κωμικού Τζέρι Σένφιλντ, ο οποίος τάσσεται ανοιχτά με το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» του Ισραήλ και υπηρετεί την προπαγάνδα «ξεπλύματος» της σφαγής. Εν μέσω των μεγάλων κινητοποιήσεων στα αμερικανικά πανεπιστήμια, η διοίκηση του Duke κάλεσε τον Σένφιλντ να μιλήσει στην τελετή... Μαζί με τους αποφοίτους που αποχώρησαν, ενώθηκαν και καθηγητές του πανεπιστημίου, συγγενείς φοιτητών και άλλα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που είχαν προσέλθει για την τελετή αλλά έφυγαν, διαμαρτυρόμενοι και κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες.

ΗΠΑ - Μπέρκλεϊ, Καλιφόρνια

©San Francisco Chronicle/Yalon

ΗΠΑ - Μπέρκλεϊ, Καλιφόρνια
Αλλά και στην Ευρώπη συνεχίζονται πολύμορφες κινητοποιήσεις, όπως στην Ολλανδία, κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας που προσπάθησαν οι αρχές να επιβάλουν με βίαιες προσαγωγές την περασμένη βδομάδα, στέλνοντας ακόμα και μπουλντόζες για να «ξηλώσουν» κατασκηνώσεις αλληλεγγύης. Χτες ξεκίνησαν συμβολικές καταλήψεις πανεπιστημιακών κτιρίων σε Αμστερνταμ, Γκρόνινγκεν και Αϊντχόβεν.

Χαρακτηριστική ήταν όμως και η εμπειρία που μοιράστηκε με το «902.gr» αναγνώστης του portal, περιγράφοντας σε mail του «μια πολύ δυνατή εμπειρία που έζησα πριν λίγες μέρες και δείχνει πως το δράμα των Παλαιστινίων αγγίζει, εξοργίζει και "βγάζει" στον δρόμο τον λαό ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη μας, στα τελευταία σύνορα της ανθρωπότητας, όπως λένε και οι ίδιοι. Την Τετάρτη 1 Μαΐου έτυχε να βρίσκομαι ...στο Anchorage της πολιτείας της Αλάσκας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Εκεί με έκπληξή μου το πρωί, όπως έβγαινα από το ξενοδοχείο, βρέθηκα σε μια συγκέντρωση φοιτητών του University of Alaska Fairbanks με θέμα τη γενοκτονία της Παλαιστίνης. Φορώντας τα παλαιστινιακά τους μαντήλια, με κεντρικά τους συνθήματα "Free Palestine Free" (Λευτεριά στη Παλαιστίνη), "Let Gaza Live" (Αφήστε τη Γάζα να Ζήσει) και τα αφοπλιστικά τους πλακάτ με το "Silence during genocide is compliance" (Η σιωπή για τη γενοκτονία είναι συνενοχή) έκαναν τον γύρο της πόλης βρίσκοντας μεγάλη ανταπόκριση και στήριξη από τον λαό της περιοχής».

ΗΠΑ - Κολούμπια, φοιτήτρια παραλαμβάνει το πτυχίο με χειροπέδες και το σκίζει
ΗΠΑ - Κολούμπια, φοιτήτρια παραλαμβάνει το πτυχίο με χειροπέδες και το σκίζει
Κινητοποιήσεις συνεχίζονται ακόμα στον Καναδά, στην Ιρλανδία κ.α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ