ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2024
Σελ. /32
Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αμφισβήτησης και σύγκρουσης με την ΕΕ

Εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου στις Μοίρες με κεντρικό ομιλητή τον Κ. Παπαδάκη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Μοίρες εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ με θέμα «Νερό - κοινωνικό αγαθό για τις ανάγκες του λαού ή εμπόρευμα για τα κέρδη των λίγων; Η πρόταση του ΚΚΕ» και κεντρικό ομιλητή τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, ευρωβουλευτή και εκ νέου υποψήφιο.

Μετά την κεντρική ομιλία έκανε παρέμβαση ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Α' και της Γ' Ζώνης ΤΟΕΒ Μεσσαράς, ενώ τον λόγο πήρε και ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, πρόεδρος της Α' Ζώνης ΤΟΕΒ Μεσσαράς, πραγματοποιώντας σύντομη παρέμβαση.

Στην ομιλία του ο Κ. Παπαδάκης είπε μεταξύ άλλων:

«Κοινή διαπίστωση από τη συζήτηση που οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Ηρακλείου αυτήν την περίοδο, με τους φορείς εδώ της περιοχής, είναι ότι η επιδίωξη των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των δήμων, διαχρονικά και τώρα, δεν είναι η διαχείριση του νερού προς όφελος των βιοπαλαιστών αγροτών, του λαού μας, για φτηνή, αποτελεσματική άρδευση και ύδρευση, κατασκευή έργων και υποδομών εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων, ενεργοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης του διαθέσιμου νερού και αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, για τη στήριξη της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής.


Ολοι οι νόμοι, ιδιαίτερα από τα τέλη της δεκαετίας του '90, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με την Ευρωπαϊκή Οδηγία - Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού, της χρήσης του, των υποδομών του, των εργασιών συντήρησης δικτύου, την εκτόξευση των τιμολογίων, τον δραστικό περιορισμό της διάθεσης του νερού στον αγροτικό τομέα, την επιθετική προώθηση της εμπορευματικής και ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των επιχειρήσεων ύδρευσης.

Ετοιμάζεται τώρα η κυβέρνηση, μέσα από τη συγχώνευση των 126 ΔΕΥΑ της χώρας, να τις παραδώσει στα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ ήδη άνοιξε ο δρόμος για τη διάλυση των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ της χώρας, σε συνέχεια της κατάργησης των ΥΕΒ, των Υπηρεσιών Εγγείων Βελτιώσεων των Περιφερειών».

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελ. Λύση ψήφισαν όλοι τη νέα ΚΑΠ

Για τα άλλα κόμματα επεσήμανε ότι «όλοι τους έβαλαν το χεράκι τους εδώ και δεκαετίες, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, για να φτάσουμε στο σημείο το νερό να θεωρείται πολυτέλεια και όχι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα που πρέπει να παρέχεται φτηνό και ποιοτικό, επαρκές για όλους ανεξαιρέτως τους αγρότες, χωρίς πλαφόν κατανάλωσης και σε περίπτωση υπέρβασης του πλαφόν, χωρίς απαγόρευση όλων των καλοκαιρινών καλλιεργειών αλλά και των φθινοπωρινών συμπεριλαμβανομένων και των θερμοκηπίων.

Ολα αυτά τα σχέδια διαμορφώθηκαν σε βάθος χρόνου, με ένα νομοθετικό πλαίσιο για το νερό που από κοινού ψήφισαν και στήριξαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από το 1999 μέχρι σήμερα, τόσο στην ελληνική Βουλή όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν δικαιούται κανείς, όχι μόνο της ΝΔ αλλά και των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Ελ. Λύσης, να χτυπούν φιλικά την πλάτη των αγροτών, όταν σύσσωμοι στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισαν τη νέα ΚΑΠ 2023 - 2027. Μόνο το ΚΚΕ την καταψήφισε και είχε έγκαιρα ενημερώσει τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους για τις αρνητικές συνέπειες.

Την ίδια στιγμή όμως που πετσοκόβουν το αγροτικό εισόδημα, βρίσκουν δισεκατομμύρια για να στηρίξουν την πολεμική εμπλοκή της χώρας στην Ουκρανία, με αποστολή όπλων, στέλνουν φρεγάτα να φυλάει τα καράβια των εφοπλιστών, δίνουν γην και ύδωρ στο ΝΑΤΟ για να σφάζει με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ τούς Παλαιστίνιους».

Κλείνοντας ο Γ. Παπαδάκης τόνισε ότι «μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αμφισβήτησης και σύγκρουσης με την πολιτική που φορτώνει στον λαό τα σπασμένα, που τον εξοντώνει, είτε για να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις της οικονομίας είτε για να μη διαταραχθεί η ανάπτυξή της. Γιατί το ΚΚΕ είναι αυτό στέκεται με το πλευρό των λαών που αγωνίζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και αλλού για το εισόδημα, την παραγωγή, ενάντια στον πόλεμο, και ανοίγουν με αυτόν τον τρόπο έναν ελπιδοφόρο δρόμο, γιατί οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία τους κουβέντα».

Η απουσία έργων ύδρευσης και άρδευσης δεν είναι αβλεψία, ούτε παράλειψη, αλλά συνειδητή επιλογή!

Στην παρέμβασή του ο Μ. Συντυχάκης τόνισε:

«Την ίδια στιγμή που μπαίνουν οι περιορισμοί από την ΕΕ, εκατομμύρια κυβικών νερού του Γεροπόταμου πέφτουν στη θάλασσα, ανεκμετάλλευτα, ενώ θα μπορούσε ένα μεγάλο μέρος αυτών να αξιοποιηθεί, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον. Το ίδιο και ο Πλατύς Ποταμός, που κατεβάζει κατά μέσο όρο 55 εκατομμύρια κ.μ. νερού τον χρόνο, ενώ σε περιόδους βαρυχειμωνιάς ξεπερνά τα 100 εκατ. κυβικά, και όλο αυτό το νερό χύνεται στη θάλασσα!

Και για να δικαιολογήσουν κεντρικό και τοπικό κράτος την εγκληματική πολιτική ερημοποίησης της Μεσσαράς, επικαλούνται την κλιματική αλλαγή, για την οποία δεν παίρνουν κανένα μέτρο αντιμετώπισης των επιπτώσεων στον άνθρωπο και στις καλλιέργειες, μόνο και μόνο για να κρύψουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κομμάτων που ακολουθούν τις Οδηγίες της ΕΕ και των περιφερειακών - δημοτικών τους αρχών, δίνοντας χώρο δράσης στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η απουσία έργων ύδρευσης και άρδευσης δεν είναι αβλεψία, ούτε παράλειψη, είναι συνειδητή επιλογή! Απόδειξη: Το γεγονός ότι εδώ και δεκαετίες όχι μόνο δεν σχεδίασαν και δεν κατασκεύασαν έργα ανάσχεσης νερών και εμπλουτισμού του υδροφορέα για την ανάπτυξη της περιοχής, για την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων με χαμηλό κόστος παραγωγής, που θα βελτιώνει το εισόδημα των αγροτών και θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, αλλά και αυτά που ετοιμάζουν, όπως το φράγμα στον Πλατύ Ποταμό, ένα υπερδιαστασιολογημένο έργο, χωρητικότητας 23 εκατ. κυβικών νερού, θα κατασκευαστεί για την ικανοποίηση επιχειρηματικών συμφερόντων στη διαχείριση των νερών, για τις ανάγκες των επενδυτών σε ΑΠΕ στην περιοχή του Αμαρίου, με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι των αγροτών. Η επιστολή 8 προέδρων ΤΟΕΒ από τον νομό Ηρακλείου και 13 προέδρων ΤΟΕΒ από τον νομό Χανίων, που αντιτίθενται στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, μας βρίσκει σύμφωνους».

Κλείνοντας ο Μ. Συντυχάκης υπογράμμισε ότι με ψήφο στο ΚΚΕ ο λαός μπορεί να καταδικάσει τις επιχειρηματικές μπίζνες της «πράσινης μετάβασης», το ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, που αποτελεί θεμέλιο της στρατηγικής της ΕΕ και της εμπορευματοποίησης της διαχείρισης των νερών.


ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εχει και η κοροϊδία στους αγρότες τα όριά της!

Την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκη, τα εκατομμύρια που «μοίρασε» και τα όσα είπε για τους αγρότες, στις προεκλογικές φιέστες της ΝΔ σε Ημαθία, Πέλλα και Σέρρες, σχολιάζει με ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Μιλά για εμπαιγμό απέναντι στους αγρότες και τους καλεί να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα τους και στις 9 Ιούνη να στείλουν πανευρωπαϊκό μήνυμα αντεπίθεσης και αγώνα με ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ. Στη συνέχεια σημειώνει:

«Αλήθεια, ενώ ισχυρίζονται ότι θα "μοιραστούν" έως και 2,2 δισ. ευρώ στους αγρότες μέχρι το τέλος του 2024, γιατί δεν ικανοποιείται το αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο; Γιατί δεν μπαίνει πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτικό ρεύμα; Γιατί δεν παίρνονται μέτρα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, ροδακινοπαραγωγών, αμπελουργών, αχλαδοπαραγωγών κ.ά.; Γιατί δεν καταργείται ο ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια και ζωοτροφές;

Οι αγροτοπαραγωγοί της Κ. Μακεδονίας και φέτος επλήγησαν από φυσικά φαινόμενα (ακαρπία στα ροδάκινα και βερίκοκα, χαλάζια, σκάσιμο στα κεράσια, επανασπορές σε βαμβάκια και καλαμπόκια κ.λπ.). Εχουν την αγωνία τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε τελικά ο ΕΛΓΑ να καλύψει στο 100% τη ζημιά τους. Αντ' αυτού η κυβέρνηση κλείνει το μάτι σε ιδιωτικές εταιρείες να πάρουν κομμάτια της ασφάλισης του φυτικού κεφαλαίου, με το ανάλογο τίμημα βέβαια για τον παραγωγό.

Αλήθεια, για ποια ξενόφερτη ακρίβεια ακριβώς μιλάει ο υπουργός, όταν αυτήν τη στιγμή ο παραγωγός πληρώνεται 1 ευρώ το κιλό τα κεράσια από τους εμπόρους, και ο καταναλωτής τα βρίσκει στα ράφια με 4 ευρώ το κιλό;

Την ΚΑΠ, που η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι θα κάνει καλύτερη με επαναδιαπραγμάτευση, ήταν που ψήφιζε και με τα δυο χέρια τον Οκτώβρη του 2020 παρέα με τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Βελόπουλου.

Εχει και η κοροϊδία τα όριά της!».

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να αξιοποιήσουν την πείρα τους από τις πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, και να τιμωρήσουν με την ψήφο τους όλα τα κόμματα που στήριξαν την ΚΑΠ και το ξεκλήρισμά τους. Να δυναμώσουν το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που από την αρχή είπε την αλήθεια για την ΚΑΠ, την αντιπάλεψε στον δρόμο και στην Ευρωβουλή, στήριξε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, αλλά και τις μορφές των κινητοποιήσεών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ