ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2024
Σελ. /32
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Με το ΚΚΕ για να δυναμώσουν οι διεκδικητικοί αγώνες και για το δικαίωμα στον αθλητισμό

Από την επίσκεψη στη ΣΕΦΑΑ ΑΠΘ
Από την επίσκεψη στη ΣΕΦΑΑ ΑΠΘ
Περιοδεία σε χώρους αθλητισμού στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε ο Νίκος Παπαδόπουλος, επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με στόχο να φτάσει όσο το δυνατόν πιο πλατιά το κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη.

Το πρωί της Δευτέρας περιόδευσε στη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του ΑΠΘ, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της Αθλητικής Επιτροπής της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Πραγματοποίησε εξόρμηση στους φοιτητές και τους καθηγητές της Σχολής και μίλησε μαζί τους. Στις παρεμβάσεις του ο Ν. Παπαδόπουλος ανέδειξε τη σημασία τού να καταδικαστεί η πολιτική της ΕΕ, «γιατί εκεί είναι που παίρνονται οι αποφάσεις για τα κεντρικά ζητήματα που καθορίζουν τη ζωή μας, όπως η υποβάθμιση των πτυχίων, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η στήριξη στη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης και η εμπλοκή σε πολέμους, η πολιτική που βάζει την ανθρώπινη ζωή στη ζυγαριά κόστους - οφέλους». Και τόνισε ότι «μόνο το ΚΚΕ είναι απέναντι σε αυτήν την πολιτική και οργανώνει τον αγώνα και τη διεκδίκηση, γι' αυτό σας καλούμε να το στηρίξετε στις ευρωεκλογές».

Στη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον κοσμήτορα της ΣΕΦΑΑ, Βασίλη Μούγιο, ενημερώθηκε για τα προβλήματα που απασχολούν τη λειτουργία της Σχολής, όπως η υποβάθμιση του πτυχίου, η υποστελέχωση σε προσωπικό (τεχνικό και καθαριότητας), αλλά και το ζήτημα της ασφαλούς και συχνής μετακίνησης των φοιτητών από και προς τη Σχολή με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Εδωσε την υπόσχεση ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει και θα αναδείξει τις διεκδικήσεις φοιτητών και διδασκόντων, όπως κάνει άλλωστε αδιάκοπα όλο αυτό το διάστημα.

Το απόγευμα ο Ν. Παπαδόπουλος επισκέφτηκε το Εθνικό Κολυμβητήριο Νεάπολης, ενώ λίγο αργότερα μίλησε σε εκδήλωση του ΚΚΕ για τον αθλητισμό στο γήπεδο Στρεμπενιώτη.

Στην ομιλία του ανέδειξε τη σημασία και τον ρόλο της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η θέση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη - να στηριχθούν όλα τα σωματεία, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, με νέες σύγχρονες υποδομές σε γήπεδα και εγκαταστάσεις, απέναντι στα απαρχαιωμένα νταμάρια που έχουν ξεμείνει εδώ και χρόνια. Είναι δυνατόν ο αθλητισμός να στηρίζεται στη λογική της επένδυσης ή στο αν κάποιος επιχειρηματίας δει κέρδος και αποφασίσει να επενδύσει; Εμείς λέμε, να υπάρχει αθλητισμός για όλους και δωρεάν, αθλητισμός που θα ξεκινάει από τα σχολεία». Παράλληλα ανέδειξε τον ευεργετικό ρόλο του μαζικού λαϊκού αθλητισμού απέναντι σε σάπια και αντιδραστικά φαινόμενα, όπως τα ναρκωτικά και η έξαρση της βίας στη νεολαία.

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας και την πρόθεση του δήμου να βάλει χαράτσι στο γήπεδο Στρεμπενιώτη, ανέφερε: «Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σωματεία που αν δεν σταματήσουν τη λειτουργία τους, στην καλύτερη περίπτωση θα συγχωνευτούν με άλλα. Θα συνεχίσει ο Γολγοθάς για την αναζήτηση χρημάτων για να βγει η χρονιά και να καλύψουν βασικές πλευρές, όπως η πληρωμή των προπονητών, η ύπαρξη γιατρού στους αγώνες, η μεταφορά αθλητών κ.ά.».

Και κάλεσε τον λαό της περιοχής να δώσει αγωνιστική απάντηση και σ' αυτούς τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, στηρίζοντας με την ψήφο του το ΚΚΕ.

Πάρτε την υπόθεση της ειρήνης στα χέρια σας

Σε εκδηλώσεις στην Κ. Μακεδονία μίλησε η Λιάνα Κανέλλη

Το κάλεσμα αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές μετέφερε η Λιάνα Κανέλλη μιλώντας σε μαζικές εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κιλκίς και Βέροια.

Στη Θεσσαλονίκη μίλησε σε συγκέντρωση στο Ωραιόκαστρο, ενώ σε Σέρρες, Κιλκίς και χθες στη Βέροια μίλησε σε εκδηλώσεις για την παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Αντιγόνη στη Χάγη. Η κατάθεση της Λιάνας Κανέλλη στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».

Η Λ. Κανέλλη κάλεσε τον λαό να σκεφτεί τι είναι προς το συμφέρον του και να μη χάσει την ευκαιρία να έχει περισσότερους κομμουνιστές αντιπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τόσο στην ομιλία της όσο και απαντώντας σε ερωτήσεις, αναφέρθηκε σε όλα τα σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας, στα Εργασιακά, στην ακρίβεια, στην Υγεία, στην Παιδεία, στο περιβάλλον, στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας μας. Εξήγησε πώς συνδέονται με την ΕΕ και τις κατευθύνσεις της, τη στάση των αστικών κομμάτων και την προσπάθειά τους να ψαρέψουν ψήφους σε θολά νερά.

Θύμισε ότι το ΚΚΕ προειδοποίησε για όσα ζούμε σήμερα και οφείλονται στην πολιτική και τις Οδηγίες της ΕΕ (Μάαστριχτ, κατάργηση 8ωρου, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης κ.λπ.).

Και κλείνοντας είπε: «Θέλετε ειρήνη πραγματική; Πάρτε την υπόθεση του πολέμου και των πολέμων στα χέρια σας και ακυρώστε τους πολεμοκάπηλους. Θέλετε υγεία; Πάρτε την τεχνογνωσία, τη δουλειά, τα νοσοκομεία, τα πάντα, στα χέρια σας. Αυτό είναι το ΚΚΕ, αυτή είναι η πρόταση, και είμαστε πάντοτε παρόντες».

«Αντιγόνη στη Χάγη»

Την εκδήλωση στο Κιλκίς χαιρέτισε η Ειρήνη Χατζή, Γραμματέας της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, αυτή στις Σέρρες ο Γιάννης Χουβαρδάς, διεθνολόγος - πολιτικός επιστήμονας, και εκείνη στη Βέροια ο Γιάννης Τσεχελίδης, Γραμματέας της ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ.

Η Λ. Κανέλλη ανάμεσα σε άλλα στάθηκε σε μια επισήμανση στην εισαγωγή του βιβλίου, όπου περιγράφεται ότι «διαβάζεται εν είδει πολιτικού μανιφέστου. Η διαχρονικότητά του έγκειται στο ότι συμμορφώνεται ακριβώς με εκείνη την ύψιστη αρχή: Πως σε εποχές παγκόσμιου ψεύδους το να λες την αλήθεια συνιστά πράξη επαναστατική».

Συνδέοντας τα γεγονότα εκείνης της περιόδου με τις σημερινές εξελίξεις, αναφέρθηκε στη γενοκτονία που συνεχίζεται σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, αλλά και στις επερχόμενες ευρωεκλογές, και κάλεσε τον λαό να μη χαραμίσει την ψήφο του σε όλους αυτούς «που είναι στην πλευρά του δράστη και λένε ότι είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Ξεκαθάρισε πως «πατριωτικό κόμμα είναι το ΚΚΕ, γιατί δεν υπήρξε ποτέ του ρατσιστικό, δεν υπήρξε ποτέ του εθνικιστικό, ήταν όμως πάντοτε διεθνιστικό. Και για να είσαι διεθνιστικό κόμμα πρέπει να έχεις πατρίδα και να αναγνωρίζεις και την πατρίδα του άλλου».

Και «επειδή δεν σώζεται η ζωή των ανθρώπων αν ο καθένας από μόνος του κοιτάξει να τη σώσει για την πάρτη του, η πρόσκληση είναι μία και τριγράμματη: ΚΚΕ, μπας και σώσουμε και τους εαυτούς μας, και την πατρίδα, και κυρίως τα παιδιά μας και το μέλλον», τόνισε. Κλείνοντας, ευχήθηκε να φυτρώσουν «χιλιάδες Αντιγόνες, χιλιάδες κοριτσόπουλα και αγόρια που θα σηκώσουνε κεφάλι στη βρώμικη εξουσία του κεφαλαίου».

Στο παμποντιακό πανηγύρι στα Σούρμενα

Περιοδεία στο ετήσιο παμποντιακό πανηγύρι στα Σούρμενα, στο Ελληνικό, πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ την Κυριακή 12 Μάη, με επικεφαλής την Στέλλα Βαλαβάνη και την Ελένη Γερασιμίδου, υποψήφιες ευρωβουλευτές του Κόμματος. Τις συνόδευαν μέλη του Κόμματος και οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλέξης Στεφανίδης, δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας και οι Γιώργος Ιωαννίδης και Φίλιππος Περγαντής, δημοτικοί σύμβουλοι Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος συνομίλησε με εκπροσώπους και μέλη Συλλόγων Ποντίων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τους συγχάρηκαν για την προσπάθεια που κάνουν να διατηρούνται τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις. Ιδιαίτερα ευχήθηκαν στην Ενωση Ποντίων Σουρμένων, που φέτος κλείνει 100 χρόνια δράσης και λειτουργίας. Στο επίκεντρο της συζήτησης με τον κόσμο τέθηκε η γενοκτονία που συντελείται εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ με τις πλάτες της ΕΕ και βάσει αυτού τον κάλεσαν να δώσει απάντηση με πιο δυνατό ΚΚΕ.

Μαζική παρουσία υπήρξε και την πρώτη μέρα, το Σάββατο, όπου παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Και τις δύο μέρες η παλαιστινιακή σημαία δέσποζε στο περίπτερο του Κόμματος και πλήθος κόσμου που επισκέφτηκε το πανηγύρι πήρε τις ανακοινώσεις του ενώ πολλοί ζήτησαν και το ψηφοδέλτιο.

Κάλεσμα από πρωτοπαλίκαρο του Κασιδιάρη να στηριχθεί ο Βελόπουλος

Κάλεσμα ενίσχυσης του κόμματος Βελόπουλου στις ευρωεκλογές απηύθυνε σε διαδικτυακή του συνέντευξη το μέχρι πρότινος πρωτοπαλίκαρο του καταδικασμένου ναζί Ηλία Κασιδιάρη στη Βόρεια Ελλάδα. Αναφερόμενος στο κόμμα του Βελόπουλου, ο Δήμος Κυριλίδης σημείωσε πως «στον πατριωτικό χώρο αυτό που θα πρέπει να συμβεί επιτέλους, είναι να δυναμώσουμε αυτόν που ήδη είναι δυνατός» προκειμένου να «γίνει ρυθμιστής».

Πρόκειται για ενδεικτικό παράδειγμα των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στον ακροδεξιό χώρο μπροστά στις εκλογές, καθώς ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Μακεδονία Μπροστά» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι από τους βασικούς συνεργάτες του ναζί Κασιδιάρη στην Κεντρική Μακεδονία. Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από την ΟΝΝΕΔ και βρέθηκε τομεάρχης Ενέργειας και υποψήφιος βουλευτής Πέλλας με το μόρφωμα «Ελληνες» του Κασιδιάρη, ενώ όταν προχώρησαν τα προεκλογικά παζάρια, ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου στη Βόρεια Ελλάδα για τους «Σπαρτιάτες». Τώρα ο Κυριλίδης φαίνεται να μη συμφωνεί με τη στήριξη στο κόμμα του Εμφιετζόγλου και καλεί σε ενίσχυση του Βελόπουλου, σημειώνοντας πως θα μπορούσε να «συνυπάρξει» στο ίδιο κόμμα μαζί του.

Ποιος να το περίμενε πως ο δήθεν αντισυστημικός Βελόπουλος θα έβρισκε τόσο ένθερμους υποστηρικτές στη δεξαμενή των πιο σκοτεινών υπηρετών του συστήματος, τους φασίστες και τους ναζί που αποδείχθηκαν τα πιο πιστά μαντρόσκυλα των αφεντικών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ