ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2024
Σελ. /32
Η ΕΕ και το σύστημα της εκμετάλλευσης έχουν στον πυρήνα τους τη βία και την ανισοτιμία

Σε εκδήλωση με θέμα τη βία και την κακοποίηση σε βάρος των γυναικών, που διοργάνωσαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Σωματείο Μισθωτών Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων Αττικής, μίλησε το πρωί της Κυριακής η Βικτωρία Κούτση, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Ξεκίνησε την παρέμβασή της αναφερόμενη στις γυναίκες του λαού της Παλαιστίνης, «που βιώνουν την πιο αποκρουστική μορφή βίας, τη γενοκτονία και την κατοχή από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, με τις ευλογίες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ». Μάλιστα, καθώς η διοργάνωση της εκδήλωσης συνέπεσε με τη μέρα της μητέρας, μίλησε για τις μανάδες της Παλαιστίνης «που βλέπουν τα παιδιά τους να σκοτώνονται από τους ανελέητους βομβαρδισμούς και επιθέσεις, από την πείνα και την εξαθλίωση που το Ισραήλ τα έχει καταδικάσει, έχοντας διαλύσει τις υποδομές στη Γάζα, έχοντας αποκλείσει κάθε ανθρωπιστική βοήθεια στο πέρασμα της Ράφα». «Ενώνουμε τη φωνή μας με τους λαούς όλου του κόσμου που εκφράζουν πολύμορφα την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης, απαιτώντας να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα, η στήριξη των κρατών τους και του ελληνικού κράτους στο κράτος - τρομοκράτη του Ισραήλ», τόνισε.

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τα αποτρόπαια περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών, όπως η πρόσφατη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, κατήγγειλε ότι φανερώνεται με αποκρουστικό τρόπο ο εχθρικός χαρακτήρας του αστικού κράτους, των θεσμών του απέναντι στις ανάγκες των γυναικών και στην προστασία τους από την πολύμορφη βία, ενώ είναι άμεσα ικανοί να προστατέψουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, να καταστείλουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα και να καταδικάζουν συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες που αγωνίζονται για τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Στην κατεύθυνση αυτή, στηλίτευσε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και την πολιτική τους που λογαριάζει με το κριτήριο του «κόστους - οφέλους» τα αναγκαία μέτρα προστασίας και στήριξης των γυναικών από την πολύμορφη βία, με αποτέλεσμα την απουσία της ουσιαστικής νομικής, ψυχολογικής, κοινωνικής στήριξης, τις δραματικές ελλείψεις στο δίκτυο δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας. Αποκάλυψε ότι αυτή η πολιτική είναι εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ, που βάζει τιμοκατάλογο στην ανθρώπινη ζωή, υπολογίζοντας σε ευρώ τις επιπτώσεις της βίας σε βάρος των γυναικών στα κράτη - μέλη και στην καπιταλιστική οικονομία. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην πρόσφατη Οδηγία της ΕΕ, καταγγέλλοντας ότι «ρίχνει στα μαλακά» τους δράστες εγκλημάτων βίας στο διαδίκτυο, ενώ δίνει τη δυνατότητα στα κράτη - μέλη να λειτουργούν ξενώνες φιλοξενίας με οικονομικό αντίτιμο, αρκεί, όπως λένε, «να είναι οικονομικά προσιτοί».

Στη συνέχεια, αποκάλυψε ότι η πολύμορφη βία απέναντι στις γυναίκες είναι «το αποτέλεσμα της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στη σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία, η οποία συνεχώς οξύνει τις κοινωνικές διακρίσεις που βιώνουν οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής τους και πολλαπλασιάζει τις μορφές βίας εναντίον τους». «Οσο οι όροι της ζωής και της δουλειάς μας θα επιδεινώνονται, τόσο περισσότερο οι γυναίκες θα δυσκολεύονται να σηκώσουν κεφάλι και να καταγγείλουν, να αντιπαλέψουν την εργοδοτική και κρατική βία, αλλά και να απεγκλωβιστούν από παθογόνες, βίαιες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις. Γιατί τελικά η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται και εξαρτάται από όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους», σημείωσε.

«Η δικαιολογημένη οργή απέναντι στα αποτρόπαια εγκλήματα σε βάρος των γυναικών μπορεί να γίνει δύναμη για συλλογικό αγώνα ενάντια στους παράγοντες, οικονομικούς και κοινωνικούς, που γεννούν τους δράστες - τέρατα και αφήνουν τις γυναίκες απροστάτευτες και ανασφαλείς. Ενάντια στην ΕΕ και το σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά φρικιαστικά εγκλήματα και έχει στο DNA του τη γυναικεία ανισοτιμία», κατέληξε.

Ξέπλυμα της βάρβαρης πολιτικής

Στην εκδήλωση παρεμβάσεις έκαναν και εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας ακόμα μια φορά διαπιστευτήρια στην ΕΕ και στην εγκληματική της πολιτική, που οι ίδιοι εφαρμόζουν, τσακίζοντας τις ανάγκες των γυναικών.

Μόνο ως μνημείο αναχρονιστικών αντιλήψεων για την κοινωνική θέση της γυναίκας, βγαλμένο από τον Μεσαίωνα, μπορεί να χαρακτηριστεί η τοποθέτηση της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΝΔ, Βίκυς Φλέσσα. Με εκφράσεις όπως «η γυναίκα εν δυνάμει μητέρα, πλαστουργός της ζωής», ταύτισε τον κοινωνικό ρόλο της γυναίκας αποκλειστικά με τη μητρότητα. Στην προσπάθειά της να «βγάλει λάδι» την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και τις ευθύνες της για τις ελλείψεις μέτρων προστασίας των κακοποιημένων γυναικών, ισχυρίστηκε κυνικά ότι όσα μέτρα κι αν παρθούν «πάντα θα υπάρχουν γυναίκες που θα παραμένουν ακάλυπτες».

Η τοποθέτηση της υποψήφιας ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μαρινίκης Θεοδώρου, αποτέλεσε το καλύτερο πλυντήριο ξεπλύματος της ΕΕ. Εξαίροντας τις Οδηγίες και τους κανονισμούς της ΕΕ για το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών, προσπάθησε να αποκρύψει ότι αυτές οι κατευθύνσεις όχι μόνο δεν είναι λύση, αλλά μέρος του προβλήματος, αφού αποτελούν την πολιτική που ενισχύει τους παράγοντες που οπλίζουν το χέρι των δραστών - τεράτων και αφήνουν τις γυναίκες χωρίς ολόπλευρη κοινωνική προστασία.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ και η εκδήλωση της αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης φαίνεται ότι ενόχλησε ορισμένους και ορισμένες, όπως μια δικηγόρο που έσπευσε να πάρει τον λόγο, αναπαράγοντας τα φαιδρά προσχήματα και ανυπόστατα επιχειρήματα του κράτους - τρομοκράτη του Ισραήλ για να δικαιολογήσει τη γενοκτονία και τη σφαγή των Παλαιστινίων.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι γυναίκες να δώσουν ηχηρή απάντηση στην πολιτική της ΕΕ

Στην εκδήλωση με θέμα «Τα δικαιώματα των γυναικών δεν χωράνε στα δεσμά της ΕΕ των πολέμων και των επιχειρηματικών ομίλων», που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Ιωαννίνων, μίλησαν η Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο Τάσος Τόκας, υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, τη Δευτέρα το απόγευμα, σε καφετέρια στο κέντρο της πόλης. Την εκδήλωση άνοιξε η Δήμητρα Ηλία, μέλος της ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, ενώ ανάμεσα στους συμμετέχοντες ξεχώρισε η παρουσία συμβασιούχων καθαριστριών.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας της η Κωνσταντίνα Κούνεβα αναφέρθηκε στους αγώνες που έδωσε ως καθαρίστρια για την πιστοποίηση του επαγγέλματος, για τα ζητήματα της υγείας και της ασφάλειας, την εκπαίδευση των καθαριστριών και για την επίθεση που δέχτηκε με βιτριόλι για τη συνδικαλιστική της δράση. Αναφέρθηκε στη δουλειά της στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου είχε διατελέσει ευρωβουλευτής εκλεγμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι είχε διαμορφώσει έναν ολόκληρο φάκελο και προσδοκούσε να ψηφιστεί ως νόμος στην ελληνική Βουλή. Ωστόσο, όπως τόνισε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν επέτρεψε να πάρουν δικαιώματα οι καθαρίστριες, δεν επέτρεψαν να ψηφιστεί ο νόμος αυτός». Στη συνέχεια εξήγησε την επιλογή της να συμπορευτεί με το ΚΚΕ τονίζοντας ότι «σήμερα έχω την ευκαιρία και τη χαρά να αγωνίζομαι με ένα κόμμα που όλοι τους είναι αγωνιστές, ξέρουν τι σημαίνει αγώνας, σέβονται τον αγώνα του καθενός μας και είναι δίπλα σε κάθε εργαζόμενο». Σχολιάζοντας την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενες από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της στον μισθό, στο ωράριο και στα ένσημα, υπογράμμισε ότι «όταν θα σηκωθούμε όλοι ορθοί, τότε θα μαζευτούνε», για να αναδείξει την ανάγκη της ταξικής ενότητας των εργατών.

Από την πλευρά του ο Τάσος Τόκας ξεκινώντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στη στάση της ΕΕ απέναντι στα δικαιώματα των γυναικών επισημαίνοντας ανάμεσα στα άλλα ότι η πολιτική της λεγόμενης «ισότητας των φύλων» αποδείχτηκε πραγματικός οδοστρωτήρας των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των γυναικών που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Παράλληλα διαπίστωσε ότι «η ευρωπαϊκή στρατηγική για τη φροντίδα» δεν έχει καμία σχέση με τη σύγχρονη ανάγκη των νέων ζευγαριών για ένα δωρεάν, κρατικό δίκτυο βρεφονηπιακών σταθμών, δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ΑμεΑ, στήριξης των ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, γιατί όλα αυτά λογαριάζονται ως κόστος από το αστικό κράτος. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι η ΕΕ και τα κόμματα που την υπηρετούν προτείνουν ως «προοδευτικό» μια ισοκατανομή των βαρών ανάμεσα στη γυναίκα και στον άνδρα αντί για την ολόπλευρη στήριξη των νέων ζευγαριών και της μητρότητας.

«Καλούμε τις γυναίκες του μόχθου, στις ευρωεκλογές, με την ψήφο τους στο ΚΚΕ να δώσουν μια ηχηρή απάντηση σ' αυτήν την πολιτική της ΕΕ, που στο όνομα της "συμφιλίωσης οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων" εντείνει την ανισοτιμία, και σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης», κατέληξε.

Είχε προηγηθεί επίσκεψη των δύο υποψήφιων ευρωβουλευτών στο σχολείο «Δεύτερης ευκαιρίας» και στην Υπηρεσία Καθαρισμού εσωτερικών κτιρίων του δήμου Ιωαννιτών. Οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο «Δεύτερης ευκαιρίας» ζήτησαν την παρέμβαση του Κόμματος προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση του υπουργείου για διακοπή χρηματοδότησης της μεταφοράς των μαθητών, την ώρα που πάνω από τους μισούς έρχονται από τη Θεσπρωτία, την Κόνιτσα και το Μέτσοβο. Υπογράμμισαν ότι η συγκεκριμένη απόφαση θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία της σχολικής μονάδας, για να διαπιστώσουν ότι είναι πρόκληση κάθε φορά που η κυβέρνηση θέλει να κάνει περικοπές να χτυπά τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αντίστοιχα οι καθαρίστριες του δήμου Ιωαννιτών αναφέρθηκαν στην υποστελέχωση, που εξυπηρετεί μόνο την παράδοση της υπηρεσίας σε εργολάβους.

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ

Σήμερα Τετάρτη

- Εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας στις 8 μ.μ. στον Πολυχώρο «Ιχθυόσκαλα», με καλλιτέχνες και ανθρώπους του Πολιτισμού. Θα μιλήσουν: Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του ΚΚΕ, δημοσιογράφος και συγγραφέας, Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, Κατερίνα Δεμέτη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αρχαιολόγος, διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, αναπληρώτρια συντονίστρια του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων, και Παύλος Σκούρας, δημοτικός σύμβουλος Πατρέων και παιδαγωγός.

Αύριο Πέμπτη

- Η ΚΟ Κανήθου καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση στην πλατεία Κανήθου, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ