ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Με νέα ορμή και πίστη συνεχίζουν την πάλη για να ανάψει η τσιμινιέρα

Χωρίς περιθώρια για εφησυχασμό και έχοντας εξασφαλίσει πολύτιμο χρόνο, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα του μεγαλειώδους αγώνα που δίνουν «για δουλειά, καμίνια - μηχανές να ανάψουνε ξανά».

Η νέα επιτυχία, με το σημαντικό αποτέλεσμα της παραμονής στην εργασία τους από την τελευταία σκληρή σύγκρουση με την κυβέρνηση, έδωσε νέα ορμή στους εργαζόμενους, στις οικογένειές τους και σε όλους όσοι στέκονται δίπλα τους. Η πίστη στον αγώνα αυτόν δυνάμωσε, όπως μέσα από αυτήν τη σκληρή σύγκρουση δυνάμωσαν η ενότητά τους, η συσπείρωση στο Σωματείο τους, η αλληλεγγύη και ο συντονισμός της δράσης με άλλους εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα.

Η αποφασιστικότητα αυτή των εργαζομένων και των οικογενειών τους κυριαρχούσε και το βράδυ της Δευτέρας στο εργοστάσιο και στον οικισμό της Λάρυμνας, όπου εκτυλίχθηκαν συγκλονιστικές στιγμές. Η νέα σημαντική επιτυχία έγινε δεκτή ως δικαίωση του αγώνα τους και της ανυποχώρητης στάσης τους, φανερώνοντας ταυτόχρονα νέες δυνατότητες να συνεχίσουν να αγωνίζονται για να καπνίσει ξανά η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ, να παραμείνουν στις εργασίες και στα σπίτια τους, να μη μαραζώσει ο τόπος τους.

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειές τους, από τον οικισμό αλλά και τα γύρω χωριά, εκτόνωσαν την πίεση και την οργή που τους έπνιγε. Ξεχύθηκαν μαζικά στην πλατεία του οικισμού, σαν να ήθελαν να μοιραστούν τη χαρά τους, να στείλουν το μήνυμα ότι «είμαστε ακόμα εδώ και με το κεφάλι ψηλά συνεχίζουμε τον αγώνα μας ακόμα πιο αποφασιστικά».

«Αυτές οι στιγμές είναι δικές σας στιγμές. Δεν αλλάζουν, δεν πουλιούνται, δεν αγοράζονται, αλλά κατακτιούνται. Αυτή είναι η περιουσία που θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Αυτές οι στιγμές, αυτές οι νίκες, αυτές οι μικρές μάχες που κερδίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, χαιρετίζοντας το βράδυ της Δευτέρας τη συγκλονιστική παρουσία των εργατών της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους, την ενότητα και την αποφασιστικότητά τους. Τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί αυτή η ενότητα, αυτή η εμπιστοσύνη, και κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα για συνέχιση του σκληρού αγώνα.

Η εικόνα αυτή επικρατούσε και την χθεσινή μέρα στο εργοστάσιο, στον οικισμό και στα χωριά γύρω από τη ΛΑΡΚΟ. Αυτές οι όμορφες αγωνιστικές στιγμές, η δικαίωση των εργαζομένων για μια ακόμα φορά, μονοπωλούσαν τις συζητήσεις τους, όπως άλλωστε και ευρύτερα στους οικισμούς της περιοχής. Οι ρυθμοί επανήλθαν στο εργοστάσιο και στον οικισμό, αν και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, ότι άμεσα θα πρέπει να ριχτούν στη συνέχιση του αγώνα με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

ΝΑΟΥΣΑ - ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ»
Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον αγώνα των απολυμένων

Το Σάββατο 18 Μάη στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

Σε συλλαλητήριο συμπαράστασης στον αγώνα των απολυμένων της Νηματουργίας «Βαρβαρέσος» το Σάββατο 18 Μάη στη Νάουσα, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, καλεί το Σωματείο τους, τονίζοντας ότι «με την αγωνιστική αλληλεγγύη του λαού και τη δική μας αποφασιστικότητα, θα τα καταφέρουμε».

Οι εργαζόμενοι, με οργανωτή του αγώνα τους το Σωματείο τους, διεκδικούν: Να μη χάσουν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους. Να μην κοπεί ρεύμα - νερό σε κανέναν απολυμένο και να παγώσουν οι λογαριασμοί για τους ανέργους. Να μην εκπλειστηριαστεί κανένα σπίτι. Να θεωρηθεί συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας των απολυμένων, να παρθούν μέτρα προστασίας σε όσους είναι κοντά στη σύνταξη.

Επίσης, διεκδικούν να αποσαφηνιστούν τα σχέδια της εταιρείας και σε ενδεχόμενο που έρθει κάποιος επενδυτής δηλώνουν ότι δεν θα παραδώσουν το εργοστάσιο «καθαρό» από εργασιακά δικαιώματα και θέσεις εργασίας.

Στο κάλεσμά τους προς τον λαό της Νάουσας και της ευρύτερης περιοχής σημειώνουν ότι η αλληλεγγύη του θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τη συνέχιση του αγώνα.

«Καμία εμπιστοσύνη δεν μπορούμε να έχουμε σε κόμματα τα οποία κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, στηρίζουν τη στρατηγική της ΕΕ», τονίζουν και θυμίζουν: «Λίγο καιρό μετά τη μείωση στον μισθό μας κατά 16% το 2014, επισκέφτηκαν το εργοστάσιο τόσο ο κ. Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο κ. Γεωργιάδης της ΝΔ, λέγοντάς μας ότι "βλέπουν έναν καλό εργοδότη".

Μόνο που ο καλός εργοδότης πατούσε πάνω στις δικές μας πλάτες, αξιοποιώντας τα νομοσχέδια που όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά ψηφίζουν για τα κέρδη τους και τα οποία είναι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, για να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».

Τέλος, «έχουν τεράστιες ευθύνες όλοι αυτοί που ασπάζονται τα κέρδη των λίγων και τα "χρυσά κουτάλια" της ΕΕ, για το γεγονός ότι σήμερα η πόλη μας μαραζώνει και μετράει 4.500 χιλιάδες χαμένες θέσεις κλωστοϋφαντουργών, μιας και οι βιομήχανοι εξαφάνισαν ολόκληρο κλάδο από την πόλη μας.

Αυτός ο αγώνας αφορά όλη την πόλη, όλο τον νομό, όλο τον λαό».

«ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ»
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για τη ΣΣΕ

Με μαζική συμμετοχή συνεχίζονται οι δίωρες στάσεις εργασίας στο εργοστάσιο της «Μόρνος ΑΕ» στη Θήβα, που έχει προκηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων από την αρχή της βδομάδας έως και την Παρασκευή 17 Μάη, διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα.

Οι εργαζόμενοι της «Μόρνος ΑΕ» βρίσκονται σε επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από τα μέσα Απρίλη, διεκδικώντας δυναμικά και αγωνιστικά τα δικαιώματά τους, έχοντας απέναντι τη σκληρή και εκβιαστική στάση της εργοδοσίας και συνεχίζοντας παράλληλα τη διαπραγμάτευση πάνω στο περιεχόμενο και τις προτάσεις της Συλλογικής Σύμβασης που έχουν καταθέσει.

Μάλιστα, την Κυριακή, πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα σύσκεψη επιχειρησιακών σωματείων εργαζομένων σε εταιρείες που ανήκουν στον Ομιλο Φιλίππου («Μόρνος ΑΕ», ΕΒΓΑ, ΦΑΓΕ, «HQF - Μιμίκος»), κλαδικών συνδικάτων και της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών, όπου αποφασίστηκε ο συντονισμός της δράσης για την υπογραφή ΣΣΕ στις επιχειρήσεις του ομίλου.

Επίσης, συνέχεια στον αγώνα για την υπογραφή Επιχειρησιακής ΣΣΕ δίνουν οι εργαζόμενοι με το σωματείο τους στις εγκαταστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΜΑΡ, προκηρύσσοντας δίωρες στάσεις εργασίας στην αρχή κάθε βάρδιας για σήμερα, Τετάρτη 15 Μάη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΚΟ «ΦΑΡΟΣ»
Επέβαλαν την καταβολή των δεδουλευμένων αλλά και αυξήσεις λόγω τριετιών

Κάτω από την πίεση του αγώνα των εργαζομένων της ΜΚΟ «Φάρος Ελπίδας» που απασχολούνται στο κοινωνικό φαρμακείο και στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Ελευσίνας ικανοποιήθηκαν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

«Ο αγώνας των εργαζομένων νίκησε», σημειώνουν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και το Σωματείο ΟΤΑ Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας και προσθέτουν ότι «μετά τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, τις καταγγελίες και τη γενική κατακραυγή του λαού της Ελευσίνας, η συγκεκριμένη ΜΚΟ υποχρεώθηκε να καταβάλει το σύνολο των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους καθώς και την αύξηση, λόγω τριετιών, για τους μήνες Μάρτη - Απρίλη.

Η ΜΚΟ εκκρεμεί να διασαφηνίσει για το πότε θα καταβάλει τα αναδρομικά από τον Γενάρη του 2023, να προσδιορίσει με σαφήνεια τις ημερομηνίες σταθερής καταβολής των μισθοδοσιών σε μηνιαία βάση, καθώς και να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλει και στους εργαζομένους της στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής που έχουν ενταχθεί σε χρηματοδότηση ΕΣΠΑ μέσω Περιφέρειας Αττικής».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Την Κυριακή η εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας την Κυριακή 19 Μάη, στις 10 π.μ. στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Μπροστά στις αρχαιρεσίες του το Συνδικάτο καλεί τους οικοδόμους να συζητήσουν για τον απολογισμό της δράσης των προηγούμενων ετών, τους αγώνες της τελευταίας περιόδου για αυξήσεις στα μεροκάματα, τήρηση ωραρίου, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, την ανάγκη να ισχυροποιηθούν οι γραμμές του και να δυναμώσει η πάλη για υπογραφή νέας ΣΣΕ με αυξήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, Γενικές Συνελεύσεις έχουν προγραμματιστεί σε 11 Παραρτήματα του Συνδικάτου.

«Οσο γινόμαστε περισσότεροι, πιο αποφασισμένοι να παλέψουμε για το δίκιο μας, συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο μας, τόσο περισσότερο βάζουμε εμπόδια στα σχέδιά τους. Οταν είμαστε ενωμένοι σε μια γροθιά Ελληνες και μετανάστες εργάτες, από όλες τις ειδικότητες, ενισχύουμε τη δύναμή μας. Αυτός είναι ο φόβος της μεγαλοεργοδοσίας και πρέπει να τον μεγαλώσουμε», τονίζει το Συνδικάτο.

Στο μεταξύ, το Συνδικάτο οργανώνει προβολή του ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι», της κινηματογραφικής ομάδας «Συλλογική Μνήμη», την Παρασκευή 17 Μάη στις 8 μ.μ., στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Αστέρας» στη Νέα Ιωνία (Ασκληπιού 4). Μέσα από το ντοκιμαντέρ αποτυπώνονται πλευρές της πείρας και των αγώνων του οικοδομικού κινήματος, που αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη, πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων για τους νέους εργάτες, τους νέους αγωνιστές του κλάδου.

ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές διώξεις και οι μηνύσεις

Αύριο, Πέμπτη 16 Μάη, εκδικάζεται η έφεση των εργαζομένων ενάντια στην απαράδεκτη πρωτόδικη απόφαση που έκρινε «ενόχους» αυτούς που στήριξαν τον αγώνα των εργαζομένων της εταιρείας «Καρυπίδης» για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, με την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων να καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης στις 9 π.μ., έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας να σταματήσουν τώρα οι συνδικαλιστικές διώξεις και οι μηνύσεις.

Θυμίζουμε ότι στις 6/3/2017 η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης και το Σωματείο στις επιχειρήσεις Καρυπίδη καλούσαν σε συγκέντρωση έξω από κατάστημα της εταιρείας «Discount Market», προκηρύσσοντας παράλληλα 4ωρη στάση εργασίας.

Το βασικό αίτημα της κινητοποίησης ήταν να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας Καρυπίδη στην εταιρεία «Discount Market», κάτι το οποίο όφειλε να κάνει βάσει του ΠΔ 178/2002 που προβλέπει τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των παλιών εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων.

Η εταιρεία δεν έκανε δεκτό το αίτημα καθώς ήθελε μια «λευκή» επιχείρηση από υποχρεώσεις σε εργάτες καθώς οι εργαζόμενοι στο σύστημα της εκμετάλλευσης θεωρούνται κόστος.

Οι αγώνες αγκαλιάστηκαν από πλήθος εργαζομένων, από κατοίκους γειτονιών, από φορείς, συνδικάτα αλλά και πελάτες. Η επιχείρηση της «Discount» για να εκδικηθεί προχώρησε σε μηνύσεις κατά εργαζομένων, θεωρώντας συκοφαντική δυσφήμιση τον παραπάνω πολύμηνο αγώνα για το ψωμί τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ