ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2024
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Στο στόχαστρο της εργοδοσίας η συνδικαλιστική δράση και η μητρότητα

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Την εκδικητική απόλυση εργαζόμενου και μέλους του καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Οπως αναφέρει το Σωματείο, «η εργοδοσία της εταιρείας "Σακοράφας ΑΕ" προχωράει στην απόλυση του εργαζόμενου που από την πρώτη στιγμή μπήκε μπροστά και κουβέντιαζε με τους συναδέλφους την ανάγκη ώστε να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας».

Τη Δευτέρα 13 Μάη η εργοδοσία ανακοίνωσε στον εργαζόμενο ότι θα απολυθεί στο τέλος του μήνα επικαλούμενη «παράπονα» από πελάτες. Ωστόσο, «ενάμιση χρόνο τώρα ο συνάδελφος δεν έχει δεχθεί καμία επίπληξη ούτε προφορική ούτε γραπτή για την εργασία του και τη συμπεριφορά του», υπογραμμίζει το Σωματείο. «Τέτοιες δικαιολογίες μόνο αστείες είναι και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», ξεκαθαρίζει. Απαιτεί την ανάκληση της συνδικαλιστικής απόλυσης και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν ώστε να μην περάσει η προσπάθεια τρομοκράτησης.

Στην ανεργία εργαζόμενη λίγο πριν ξεκινήσει η άδεια εγκυμοσύνης

Τη μη ανανέωση της σύμβασης εργαζόμενης από τη ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση», και μάλιστα ελάχιστο διάστημα πριν από την έναρξη της άδειας κύησης - τοκετού - λοχείας, καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Τη συμπαράσταση στην συναδέλφισσά τους εκφράζουν με επιστολή τους 114 εργαζόμενοι στη ΜΚΟ και διεκδικούν τη σύναψη σύμβασης αορίστου χρόνου για την ίδια, όπως και για όλες τις εγκύους και τεκνοθετούσες. «Η πρακτική αυτή αποτελεί τον μοναδικό τρόπο προστασίας της μητρότητας», ξεκαθαρίζουν. «Σε ένα πεδίο απασχόλησης που τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων βάλλονται (διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις μερικής απασχόλησης για την κάλυψη πάγιων αναγκών, μειωμένο προσωπικό σε απαιτητικά σημεία), οι γυναίκες βιώνουν ακόμα πιο έντονα την επισφάλεια. Σε μια περίοδο που το κόστος ζωής έχει αυξηθεί δραματικά, συνδυαστικά με την ανεργία, οι εργαζόμενες καλούνται να αντιμετωπίσουν τη μητρότητα ως μία επιπλέον επιβάρυνση», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Διαμαρτυρία αύριο στον ΕΛΓΑ για την αποζημίωση της επανασποράς

Να καλυφθεί το κόστος της επανασποράς διεκδικούν οι αγρότες της Θεσσαλίας που αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ Λάρισας στις 11 π.μ. με απόφαση των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό καθώς πολύ μεγάλο ποσοστό αγροτών αναγκάστηκαν να ξανασπείρουν τα χωράφια τους, άρα να ξαναπληρώσουν για σπόρους και καύσιμα. Το κόστος είναι μεγάλο αφού αναγκάστηκαν να σπείρουν δύο φορές και μάλιστα σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής είναι πολύ αυξημένο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο πρόεδρός της, Κώστας Τζέλλας, τόνισε ότι «το ζήτημα είναι πως έχουμε πάθει μεγάλη καταστροφή σε μια περίοδο που λείπουν χρήματα από τις τσέπες μας καθώς δεν έχουμε ακόμα εξοφληθεί τις αποζημιώσεις για τις ζημιές του "Daniel" και βέβαια η κυβέρνηση, πατώντας στον νόμο του ΕΛΓΑ που εμείς πάντα παλεύουμε να αλλάξει, δεν αποζημιώνει τους συναδέλφους που πάθαμε ζημιές και κάνουμε επανασπορές. Ζητούμε με πολιτική απόφαση να δώσει λύση σ' αυτό το πρόβλημα».

Ανέφερε ακόμα ότι οι αιτίες του φαινομένου σχετίζονται πιθανότατα και με την ποιότητα των σπόρων που διατέθηκαν το προηγούμενο διάστημα αλλά και με τη σύσταση των εδαφών, ζητήματα για τα οποία θα έπρεπε να ληφθεί μέριμνα από την κυβέρνηση είτε με συστηματικότερους ελέγχους των σπόρων από το ΚΕΠΥΕΛ είτε με εδαφολογικές μελέτες.

Ανακοίνωσε επίσης ότι ζητήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκη, και για την αποζημίωση της επανασποράς και για την άμεση εξόφληση της αποζημίωσης από την πλημμύρα.

Κι άλλα φάρμακα παύουν να αποζημιώνονται

Για επιπλέον δύο σκευάσματα θα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη οι ασφαλισμένοι - και μάλιστα ευπαθείς ομάδες όπως οι καρκινοπαθείς. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση του υπουργείου Υγείας, τα φαρμακευτικά σκευάσματα «LONARID-N tb.» και «LONALGAL tb.» μεταφέρθηκαν από τη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων, στην οποία ανήκαν μέχρι τώρα, και πλέον οι ασθενείς που τα χρειάζονται θα πρέπει να τα πληρώνουν εξολοκλήρου από την τσέπη τους.

Τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι απαραίτητα παυσίπονα για χιλιάδες ασθενείς και στη χώρα μας, καθώς περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία κωδεΐνη, απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνονται στα κοινά αναλγητικά όπως π.χ. η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφένη και η χρήση της απαιτεί ιατρική επίβλεψη, καθώς εκτός από τις παρενέργειες προκαλεί και εθισμό, ενώ δεν υπάρχουν αντίστοιχα εναλλακτικά σκευάσματα με το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Η παραπάνω εξέλιξη πυροδότησε την αντίδραση των φαρμακοποιών αλλά και των ασθενών, που για ακόμη μια φορά φαρμακοβιομηχανίες και κυβέρνηση παίζουν στην πλάτη τους «παιχνίδια» με το φάρμακο - εμπόρευμα για την αύξηση των τιμών, τη μείωση του clawback κ.ά.

ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Αντί να ανοίξουν όλες οι θέσεις ειδικότητας θεσπίζονται «γιατροί πολλών ταχυτήτων»

«Ελεεινή εξέλιξη» χαρακτηρίζει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) να συγκροτήσει επιτροπή αξιολόγησης για την έναρξη ειδικότητας, με σκοπό τη θεσμοθέτηση εξετάσεων που θα λειτουργούν ουσιαστικά ως «κόφτες» σε βάρος των φοιτητών και αυριανών γιατρών. Η ΔΗΠΑΚ προτείνει μάλιστα να οργανωθούν άμεσα παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση με το ΚΕΣΥ απαιτώντας να αποσυρθεί η κατάπτυστη απόφαση.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ, «όσοι αριστεύουν στις εξετάσεις της επιτροπής θα είναι το 20% που θα ξεκινάει άμεσα ειδικότητα. Οι υπόλοιποι, ποιος ξέρει πότε;

Με λίγα λόγια, το πτυχίο Ιατρικής, που μέχρι τώρα ήταν μοναδικό προαπαιτούμενο για να λάβει κανείς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και για να ξεκινήσει ειδικότητα, χάνει περισσότερο την αξία του.

Γιατί αν δεν ξεκινήσει κανείς άμεσα ειδικότητα, οι επιλογές είναι είτε η φυγή προς το εξωτερικό (κι ας κόπτονται δήθεν για το brain drain), είτε η κακοπληρωμένη δουλειά σε κάποιο κέντρο αισθητικής.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στα πανεπιστήμια, ότι όσοι φοιτητές αντιδρούν, αγωνίζονται, παλεύουν για καλύτερες συνθήκες σπουδών, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, θα βαθμολογούνται χαμηλά και θα έχουν την αντίστοιχη τύχη και στην επιτροπή αξιολόγησης.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε επίσης ότι οι απόφοιτοι της ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής που σύντομα θα δημιουργηθεί θα είναι ως επί το πλείστον αριστούχοι και θα βρίσκονται στο 20%.

Μα ακόμα κι αν αριστεύουν όλοι πώς και πού θα απορροφηθούν ταυτόχρονα;

Αντί να ανοίξουν όλες οι θέσεις ειδικότητας και να προσλάβουν όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών κέντρων και να αναβαθμιστεί η εκπαίδευση της ειδικότητας, φτιάχνουν επιτροπές - "κόφτες". Ετσι θα δημιουργηθούν εκπαιδευτικά κέντρα πολλών ταχυτήτων. Αυτά στα οποία υπάρχει μεγάλη αναμονή γιατί οι συνθήκες της εκπαίδευσης είναι καλύτερες θα ενισχυθούν και οι ειδικευόμενοι που "αποτυγχάνουν" ακόμα και αν είναι αριστούχοι, θα αναγκάζονται προκειμένου να μην περιμένουν να ξεκινούν ειδικότητα σε νοσοκομεία που η εκπαίδευση είναι υποβαθμισμένη έως ανύπαρκτη.

Γιατροί πολλών ταχυτήτων δηλαδή...».

Νέα κινητοποίηση σήμερα στην «doValue»

Σε νέα κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς καλεί το ΠΑΜΕ σήμερα, Τετάρτη, στις 4 μ.μ. στην «doValue». Καλεί σωματεία και φορείς να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε 5 οικογένειες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τη συγκεκριμένη εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. «Μέσα στο κύμα της ακριβείας και της ληστείας που πραγματοποιούν στο λαϊκό εισόδημα από κοινού εργοδοσία και κράτος, έχουν στήσει ένα ατελείωτο πάρτι οι τοκογλύφοι, τα κοράκια και μαυραγορίτες που περιμένουν πάνω από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς να αρπάξουν τα σπίτια του λαού», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

Πλειστηριάζουν σπίτι πλημμυροπαθούς στη Λάρισα!

Σαν να μην έφταναν η εγκατάλειψη από το κράτος και τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, που προσπαθούν να ορθοποδήσουν, βρίσκονται αντιμέτωποι και με πλειστηριασμούς.

Συγκεκριμένα, κατοικία πλημμυροπαθούς στη Λάρισα στη συνοικία της Νέας Σμύρνης θα τεθεί σε διαδικασία πλειστηριασμού αύριο Πέμπτη, με την Επιτροπή Πλημμυροπαθών να καλεί σε κινητοποίηση στις 10 π.μ. ώστε να σωθεί το σπίτι.

Σε δήλωσή του ο άνθρωπος που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του σημειώνει: «Μπορεί πολλές ενισχύσεις πρώτης αρωγής να μην έχουν ακόμη δοθεί, μπορεί οι δεσμεύσεις των αρχόντων να μην έχουν τηρηθεί, μπορεί οι υποσχέσεις για απαλλαγή από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ να έχουν ξεχαστεί, αντίθετα οι διαδικασίες πλειστηριασμού προχωρούν κανονικότατα βάσει προγράμματος. Εκεί φαίνεται η "συνέπεια" του συστήματος. Η αναλγησία σε όλο της το μεγαλείο. Οι πλημμυροπαθείς έχουν ξεχαστεί και αφεθεί στη μοίρα τους, χορτασμένοι μόνο από υποσχέσεις του επιτελικού κράτους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ