ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2024
Σελ. /32
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Επέτειος της Νάκμπα με τη νέα σφαγή του Παλαιστινιακού λαού σε πλήρη εξέλιξη...

Copyright 2024 The Associated

Αντιμέτωπος με μια νέα σφαγή σε βάρος του από το κράτος του Ισραήλ, με τις «πλάτες» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, βρίσκεται ο Παλαιστινιακός λαός στη σημερινή 76η επέτειο της Νάκμπα («Καταστροφή»), στις 15/5/1948, όταν το νεοσύστατο ισραηλινό κράτος προχώρησε σε μαζικές δολοφονίες και τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τα εδάφη τους.

Παρά το διαρκές έγκλημα της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών με τη διαχρονική ευρωατλαντική στήριξη, παρά την επιχείρηση γενοκτονίας που έχει εξαπολύσει το ισραηλινό κράτος - δολοφόνος στη Λωρίδα της Γάζας από τον περασμένο Οκτώβρη, ο Παλαιστινιακός λαός, με αποφασιστικότητα και τη δύναμη της διεθνούς αλληλεγγύης, συνεχίζει τον αγώνα του ενάντια στον κατοχικό εισβολέα και την πάλη για μια ελεύθερη πατρίδα.

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός κλιμακώνει παραπέρα την επίθεσή του σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, σε βορρά και νότο, εξαπολύοντας πάνω από 100 επιδρομές μέσα στο τελευταίο 24ωρο.

Μετά από 221 μέρες ισραηλινών επιθέσεων, έχουν σκοτωθεί 35.173 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 79.061. Μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 82 άνθρωποι.

Στη βόρεια Γάζα αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανακοίνωσαν πως πλέον δεν λειτουργεί κανένα νοσοκομείο, ενώ εξαιτίας των νέων χερσαίων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού εκτοπίστηκαν ξανά πάνω από 100.000 άμαχοι, εξουθενωμένοι από την πείνα, την ισοπέδωση των σπιτιών και των πόλεών τους και τις συνεχείς επιθέσεις.

Σχεδόν 450.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί ξανά από τη Ράφα από τις 6 Μάη

Copyright 2024 The Associated

Σχεδόν 450.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί ξανά από τη Ράφα από τις 6 Μάη
Επίκεντρο των χτεσινών επιθέσεων από εδάφους και αέρος έγιναν ξανά οι προσφυγικοί καταυλισμοί Τζαμπαλίγια και Νουσεϊράτ, με πολλούς νεκρούς και πολλούς αμάχους να αναφέρεται ως χτες το μεσημέρι πως παρέμεναν παγιδευμένοι ανάμεσα σε ερείπια.

Στη νότια Γάζα ο στρατός κλιμάκωσε τις επιθέσεις σε διάφορες περιοχές της Ράφα, κάνοντας (κατά την ανακοίνωσή του) περιπολίες στις ανατολικές συνοικίες και κοντά στο συνοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο.

Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε χτες ότι «σχεδόν 450.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί διά της βίας από τη Ράφα από τις 6 Μάη», από τότε δηλαδή που το Ισραήλ άρχισε την κλιμάκωση των επιθέσεων στην πόλη στα σύνορα Γάζας - Αιγύπτου και την έκδοση διαταγών εκκένωσης μέρους της.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας χτες στο CNN, ανέφεραν ότι το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει πολύ μεγάλο αριθμό στρατιωτών και αρμάτων μάχης στα σύνορα με τη Ράφα και ότι αυτό δείχνει πως αναμένεται τις επόμενες μέρες χερσαία επίθεση μεγάλης κλίμακας.

Στο φόντο αυτών των επιθέσεων συνεχίζονται οι μάχες του κατοχικού στρατού με Παλαιστίνιους μαχητές, ενώ η Χαμάς προχώρησε σε νέες εκτοξεύσεις ρουκετών, με τρεις από αυτές να πέφτουν στο Σντερότ του νότιου Ισραήλ. Λίγες ώρες πριν, ακροδεξιοί διαδηλωτές έκαναν στην περιοχή πορεία με αίτημα την επιστροφή των Εβραίων εποίκων στη Λωρίδα της Γάζας και τη δημιουργία νέων εποικισμών.

Το ίδιο διάστημα, ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι έστησε ένα νέο νοσοκομείο στη Ράφα, που θα μπορεί να περιθάλπει ως 200 άτομα τη μέρα. Οι ανάγκες βέβαια είναι πολλαπλάσιες και εντείνονται από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Στο Νοσοκομείο Αλ Ακσα επικρατούσε και χτες το αδιαχώρητο καθώς πληθαίνουν οι τραυματίες και ασθενείς που το έχουν κατακλύσει αναζητώντας βοήθεια. Γιατροί, μιλώντας σε αραβικά δίκτυα, δεν απέκλειαν το νοσοκομείο να κλείσει ακόμη και εντός του τρέχοντος 24ωρου, καθώς έχουν τελειώσει οι προμήθειες σχεδόν σε όλα (μιας που έχουν να ανανεωθούν εδώ και μια βδομάδα, αφότου το Ισραήλ έκλεισε ερμητικά τα σύνορα της Ράφα με την Αίγυπτο).

Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ επανέλαβε την απαίτηση προς το Ισραήλ να διενεργήσει έρευνα για τις συνθήκες της επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον αυτοκινήτου του Οργανισμού, από την οποία σκοτώθηκε ένας Ινδός υπάλληλος του ΟΗΕ και τραυματίστηκε ένας ακόμα εργαζόμενος. Ο Οργανισμός διέψευσε επίσης ότι δεν ενημέρωσε το Ισραήλ σχετικά με το δρομολόγιο του οχήματός του που βρέθηκε στο στόχαστρο πυρών.

Ο ισραηλινός στρατός από τη μεριά του αρκέστηκε να ανακοινώσει πως η επίθεση στο όχημα του ΟΗΕ έγινε σε «στρατιωτική ζώνη» της Ράφα και πως παρ' όλα αυτά θα κάνει «έρευνα» για τις συνθήκες του συμβάντος.

Απάντηση του ΠΟΥ στην προσπάθεια υποβάθμισης του μακελειού

Στο μεταξύ, χτες, μετά την ανακοίνωση από το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) ότι έχουν ταυτοποιηθεί 24.000 από τα 34.000 θύματα στη Λωρίδα της Γάζας ως τις 6 Μάη, ισραηλινά επιτελεία έσπευσαν να αμφισβητήσουν τον απολογισμό των θυμάτων που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας στη Γάζα και να προσπαθήσουν να υποβαθμίσουν το μακελειό από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ ανέφερε ότι από τους 24.000 νεκρούς Παλαιστίνιους που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι τώρα, οι 4.959 ήταν γυναίκες και οι 7.797 παιδιά και έφηβοι.

Αντιδρώντας στα παραπάνω, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε «την πλήρη εμπιστοσύνη» του στα στοιχεία για τους θανάτους που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

«Κανένα πρόβλημα με τα στοιχεία, τα συνολικά στοιχεία (πάνω από 35.000 νεκροί) συνεχίζουν να είναι τα ίδια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ, και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι τώρα έχουν ταυτοποιήσει 25.000 ανθρώπους είναι ένα βήμα προς τα μπροστά».

Σύμφωνα με τα δικά του συμπεράσματα, με βάση τα τελευταία παλαιστινιακά στοιχεία, ο Λιντμάιερ δήλωσε ότι περίπου το 60% των θυμάτων ήταν γυναίκες και παιδιά, αλλά πολλά πτώματα που έχουν θαφτεί κάτω από τα χαλάσματα πιθανόν να καταταχθούν σε αυτές τις κατηγορίες όταν ταυτοποιηθούν τελικά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι «φυσιολογικό» ο απολογισμός των νεκρών να αλλάζει σε συγκρούσεις, θυμίζοντας ότι το Ισραήλ είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τον δικό του απολογισμό των νεκρών από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη, ύστερα από διασταυρώσεις στοιχείων.

Επίθεση εποίκων σε κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια

Το ίδιο διάστημα, ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη εξακολουθούν να κάνουν τα «στραβά μάτια» στις θηριωδίες Εβραίων εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων.

Χτες, ανακοινώθηκε ότι δεκάδες έποικοι επιτέθηκαν τη Δευτέρα σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που έρχονταν από την Ιορδανία και προορίζονταν για τη Γάζα, μέσω του συνοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ. Αφού τα λεηλάτησαν και έκλεψαν ό,τι μπορούσαν, στη συνέχεια έβαλαν φωτιά σε δύο από τα φορτηγά και έφυγαν. Από την ορδή των βάρβαρων δραστών η αστυνομία έπιασε μόλις τέσσερις...

Μολονότι είναι πολύ συχνές οι επιθέσεις εποίκων σε κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που περνάνε από τη Δυτική Οχθη προς τη Γάζαμ αυτήν τη φορά κλιμακώθηκαν με τον εμπρησμό των φορτηγών.

Στο μεταξύ, σε νέες προκλήσεις στον προαύλιο χώρο του τεμένους Αλ Ακσα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ προχώρησαν χτες δεκάδες ακροδεξιοί Ισραηλινοί με τις πλάτες της αστυνομίας. Εισέβαλαν στον χώρο φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Ισραήλ, με αφορμή την 76η επέτειο ανεξαρτησίας και έκαναν έπαρση της ισραηλινής σημαίας, παραβιάζοντας για πολλοστή φορά το ειδικό στάτους κβο που επικρατεί στον χώρο.

Η χτεσινή εισβολή εποίκων στο τέμενος Αλ Ακσα και η έπαρση ισραηλινής σημαίας στον χώρο του τζαμιού προκάλεσαν αργότερα την αντίδραση της Ιορδανίας, που μετά τον πόλεμο του 1967 έχει ρόλο «κηδεμόνα» των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ. Η Ιορδανία καταδίκασε έντονα τη νέα παραβίαση του ειδικού καθεστώτος στο τέμενος Αλ Ακσα (που απαγορεύει μεταξύ άλλων τις θρησκευτικές τελετουργίες και προσευχές μη μουσουλμάνων).

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μακελειό υπό τη συνεχή και «αταλάντευτη στήριξη» των ΗΠΑ

Δεν υπάρχει γενοκτονία στη Γάζα, λέει η κυβέρνηση Μπάιντεν...

Την «αταλάντευτη στήριξη» των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, σε κάθε επίπεδο, επιβεβαίωσε χτες για πολλοστή φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με αφορμή την 76η «επέτειο ανεξαρτησίας του Ισραήλ», εν μέσω της κλιμάκωσης της σφαγής του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό.

Σε επιστολή που απέστειλε στον Ισραηλινό ομόλογό του, Ισ. Χέρτζογκ, ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ «είναι υπερήφανες για την ανθεκτική σχέση» με το Ισραήλ και ότι το 2023 «ήταν μία χρονιά βαθιά οδυνηρή» αλλά «ο λαός του Ισραήλ έδειξε τεράστια δύναμη και αντοχή». Επανέλαβε ότι ο ίδιος είναι «ισόβιος υποστηρικτής του Ισραήλ» και ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ «παραμένει αταλάντευτη».

Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, το βράδυ της Δευτέρας, αρνήθηκε ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα.

«Δεν πιστεύουμε πως ό,τι συμβαίνει στη Γάζα είναι γενοκτονία. Απορρίπτουμε σταθερά αυτήν την πρόταση», είπε χαρακτηριστικά, «ξεπλένοντας» τη σφαγή δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων στη Γάζα, στην πλειοψηφία τους παιδιά, έφηβοι και γυναίκες...

Κατά τ' άλλα εξέφρασε στη συνέχεια υποκριτικά την έντονη αντίδρασή του για τις επιθέσεις Ισραηλινών ακροδεξιών «διαδηλωτών» σε κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό τη Γάζα, αποκαλώντας τες «εξοργιστικές».

Δεν παρέλειψε εξάλλου να επαναφέρει στο προσκήνιο την απαίτηση των ΗΠΑ προς το Ισραήλ να παρουσιάσει ένα «στρατηγικό σχέδιο» για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα, προσθέτοντας ότι αυτό «θα βοηθήσει το Ισραήλ να αποφύγει μια εκστρατεία αντεπίθεσης που δεν θα τελειώνει ποτέ και τελικά θα φθείρει τη δύναμη και ζωτικότητά του».

Πιθανή η υποβάθμιση των σχέσεων Αιγύπτου - Ισραήλ

Την ίδια ώρα μεγαλώνει η ένταση στις σχέσεις Ισραήλ - Αιγύπτου, μετά την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει σε χερσαία επίθεση στη Ράφα της νότιας Γάζας, κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα.

Χτες, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είπαν σε δημοσιογράφους της εφημερίδας «Wall Street Journal» ότι σκέφτονται την πιθανότητα υποβάθμισης των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, σε αντίποινα για όσα γίνονται στη Ράφα και στην υπόλοιπη Γάζα. Οι αξιωματούχοι είπαν πως το Ισραήλ ενημέρωσε την Αίγυπτο για την επίθεση στη Ράφα λίγες ώρες προτού αυτή ξεκινήσει, στις 6 Μάη, και πριν οι ισραηλινές δυνάμεις αναλάβουν τον έλεγχο του μεθοριακού περάσματος της Γάζας με την Αίγυπτο.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση της Αιγύπτιου ανακοίνωσε ότι θα συνταχθεί με την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Το ίδιο έπραξαν νωρίτερα η Τουρκία και η Κολομβία.

Χτες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χ. Φιντάν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Αυστριακό ομόλογό του, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του αποφάσισε να υποβάλει αίτηση για επίσημη παρέμβαση στην υπόθεση γενοκτονίας που έχει καταθέσει η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ. «Το Ισραήλ σκοτώνει συστηματικά χιλιάδες αθώους Παλαιστίνιους και καθιστά ακατοίκητη μια ολόκληρη κατοικημένη περιοχή και αυτό είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, απόπειρα γενοκτονίας και εκδήλωση γενοκτονίας», δήλωσε.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη θα συνεδριάσει αύριο και την Παρασκευή για να συζητήσει τα έκτακτα μέτρα που ζήτησε η Νότια Αφρική για τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού μετά την έναρξη χερσαίας επίθεσης στη Ράφα. Το αίτημα αυτό αφορά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής, τον περασμένο Γενάρη, κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο, κατηγορώντας το πως διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Αγεφύρωτες διαφορές βλέπει το Κατάρ

Το ίδιο 24ωρο ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Ντόχα αναφέρθηκε στο αδιέξοδο στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα και ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους. Οπως είπε, η Χαμάς και το Ισραήλ έχουν την εξής θεμελιώδη διαφορά: Η μία πλευρά επιδιώκει τον τερματισμό του πολέμου και την ανταλλαγή κρατουμένων, και η άλλη την απελευθέρωση των ομήρων αλλά τη συνέχιση του πολέμου. Οσο υπάρχει αυτό το αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι όποιες διαπραγματεύσεις δεν θα έχουν τύχη, εκτίμησε.

Στο μεταξύ, η αναφορά του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν προχτές - κατά τις δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη στην Αγκυρα - για «1.000 μαχητές της Χαμάς» που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Τουρκίας προκάλεσε αντιδράσεις στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», μερικές ώρες μετά την επίμαχη αναφορά του Ερντογάν άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, λέγοντας σε ξένους δημοσιογράφους ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «έκανε λάθος» και αντί για μαχητές της Χαμάς «εννοούσε 1.000 κατοίκους της Γάζας που είναι υπό νοσηλεία».

Σε ένα τέτοιο φόντο έρχεται να προστεθεί δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Times», η οποία, επικαλούμενη έγγραφα που εντοπίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα, κάνει αναφορά σε «σχέδια της Χαμάς» για «μυστική βάση στην Τουρκία» και σε άλλες χώρες, με στόχο τον «συντονισμό επιθέσεων» εναντίον ισραηλινών στόχων σε γειτονικές χώρες.

Τα έγγραφα που επικαλείται ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στο Ισραήλ έχουν τον τίτλο «Ιδρυση βάσης στην Τουρκία» και σύμφωνα με τους Ισραηλινούς ανακαλύφθηκαν στο σπίτι του Χαμζά Αμπού Σανάμπ, προσωπάρχη του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα.

Μεγάλη διαδήλωση στο βόρειο Ισραήλ για τη Νάκμπα

Copyright 2024 The Associated

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι που ζουν στο Ισραήλ διαδήλωσαν χτες στα βόρεια της χώρας, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες, για να τιμήσουν την επέτειο από τον βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια της Νάκμπα το 1948.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, συμμετέχοντας στην ετήσια «Πορεία της Επιστροφής» κοντά στη Χάιφα.

Η πορεία ξεκίνησε από την πόλη Shefa-Amr και κατευθύνθηκε στα χωριά Hawsha και Al Kasayir, τα οποία καταστράφηκαν το 1948 και οι κάτοικοί τους εκδιώχθηκαν.

«Από τη Χάιφα στη Γάζα: Αλληλεγγύη μέχρι την Επιστροφή» έγραφε ένα από τα πλακάτ των διαδηλωτών, ενώ σε ένα άλλο στιγμιότυπο, μια ηλικιωμένη Εβραία γυναίκα που συμμετέχει στη διαδήλωση κρατά πλακάτ που γράφει «Είναι υποχρεωτικό να εναντιώνεσαι στα εγκλήματα πολέμου»...

Από τη Χάιφα στη Γάζα: Αλληλεγγύη μέχρι την Επιστροφή
Από τη Χάιφα στη Γάζα: Αλληλεγγύη μέχρι την Επιστροφή
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ
Παρέμβαση Νασράλα για Σύρους πρόσφυγες

Πιέσεις στη Δύση για άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας άσκησε το βράδυ της Δευτέρας ο ηγέτης της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, Χασάν Νασράλα. Οπως εξήγησε, η άρση των κυρώσεων θα επιτρέψει σε χιλιάδες πρόσφυγες να επιστρέψουν στις εστίες τους. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Νασράλα παρότρυνε τις αρχές του Λιβάνου να «ανοίξουν τη θάλασσα για την Ευρώπη, για την Κύπρο» σε πλεούμενα με πρόσφυγες, ώστε να πιέσουν την Ευρώπη.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ διέκρινε και το στρατηγικό δίλημμα του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα, αναφέροντας πως εάν τον σταματήσει τώρα θα σημαίνει πως έχει υποστεί στρατιωτική ήττα και πως εάν τον συνεχίσει, τότε «θα βυθιστεί περισσότερο στην άβυσσο».

Επανέλαβε πως οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Νότιο Ισραήλ ήταν μία «ευκαιρία για την αναζωογόνηση του παλαιστινιακού αγώνα» και πως «η καρτερικότητα των γυναικών, των παιδιών και των μαχητών της αντίστασης στη Γάζα έχει συμβάλει να αναστραφεί η διαδικασία ομαλοποίησης μεταξύ Ισραήλ και αραβικών χωρών».

Απάντηση στην πρόσφατη προτροπή του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προς τις λιβανέζικες αρχές να επιτρέψουν τον απόπλου πλοιαρίων προσφύγων και μεταναστών που θέλουν να φύγουν στην Ευρώπη, έδωσε χτες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κ. Λετυμπιώτης, δεδομένου ότι η Κύπρος εδώ και μήνες δέχεται διαδοχικές ροές Σύρων προσφύγων από τον Λίβανο. Θύμισε στην κυβέρνηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι τις δεσμεύσεις και τις συμφωνίες που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να συμβάλει αποτελεσματικά στη συγκράτηση των ροών Σύρων προσφύγων προς την Κύπρο. Κάλεσε έτσι την κυβέρνηση του Λιβάνου να παραμείνει προσηλωμένη στα συμφωνηθέντα με την ΕΕ προκειμένου να λάβει το οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που εξήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στη Βηρυτό.

Νωρίτερα, χτες, πλήθος Ισραηλινών έκανε πορεία και προχώρησε σε μπλόκο κεντρικής λεωφόρου στο βόρειο Ισραήλ απαιτώντας από την κυβέρνηση να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους εκτοπισμένοι από την παραμεθόριο. Και χθες υπήρξαν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον ενός Λιβανέζου που αναφέρθηκε ως μαχητή της Χεμπολάχ και ρίψη ρουκετών από την Χεζμπολάχ.

Υποκρισία από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κάλεσαν μέσω του αναπληρωτή πρέσβη τους στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γούντχτες, να σταματήσει το Ιράν τις μεταφορές «απαράμιλλων ποσοτήτων όπλων» στους Χούθι της Υεμένης, που σε αντίποινα για τη γενοκτονία στη Γάζα, χτυπούν πλοία συμμάχων του Ισραήλ σε Ερυθρά Θάλασσα και Κόλπο του Αντεν. Βέβαια, την ίδια ώρα που κατηγορούν το Ιράν για «αποσταθεροποιητή» της περιοχής, είναι οι ΗΠΑ αυτές που τροφοδοτούν και με όπλα το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ.

Η ΕΕΔΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 76η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΝΑΚΜΠΑ
ΗΠΑ, ΕΕ και κυβέρνηση ενισχύουν τη βαρβαρότητα του Ισραήλ

Σε ανακοίνωσή της για τη συμπλήρωση 76 χρόνων από τη Νάκμπα (καταστροφή των παλαιστινιακών χωριών) η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) αναφέρει:

«Η νέα βάρβαρη επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, με το πρόσχημα της απάντησης στη Χαμάς και της "αυτοάμυνας", δίνει στην τραγική αυτή επέτειο μια νέα διάσταση, φέρνει αυτήν την καταστροφή στο προσκήνιο, την κάνει πιο ορατή από ποτέ άλλοτε. Κάνει καθαρό, ακόμα και στους πιο δύσπιστους, τι αντιπροσωπεύει το κράτος του Ισραήλ: Τη βαρβαρότητα, την επιθετικότητα, τον επεκτατισμό, την καταπάτηση κάθε έννοιας ανθρώπινου δικαιώματος». Καταγγέλλει δε ότι όλα αυτά συμβαίνουν με τη στήριξη των ΗΠΑ αλλά και «χάρη στη στάση που κρατάει η Ευρωπαϊκή Ενωση, που ενώ μιλάει για "ευρωπαϊκά ιδεώδη" και δηλώνει την εναντίωσή της σ' αυτόν τον πόλεμο, στην πραγματικότητα δεν παίρνει κανένα μέτρο για να μπει ένα τέλος στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, δεν βάζει βέτο, καταψηφίζει κάθε πρόταση που αποβλέπει σε οποιαδήποτε ουσιαστική λύση». Προσθέτει μάλιστα πως και «η ελληνική κυβέρνηση από τη μεριά της θεωρεί ότι "στρατηγικός" της εταίρος είναι το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ, τα συμφέροντα του οποίου βαραίνουν περισσότερο από τις ζωές των Παλαιστινίων. Παρά την παγκόσμια εκφρασμένη αντίθεση στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ ενάντια στον λαό της Παλαιστίνης, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει "το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα", δικαιολογώντας έτσι την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, τους εποικισμούς και την πολιτική που οδηγεί στις εκατόμβες θυμάτων, τραυματιών, εκτοπισμένων, απελπισμένων ανθρώπων που ψάχνουν για ένα καταφύγιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ