ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2024
Σελ. /24
Να στηρίξουμε τη μόνη δύναμη που μπορεί να αποτελέσει πραγματικά αντίπαλο δέος στην πολιτική που τσακίζει τις ζωές και τα δικαιώματά μας

Οι χαιρετισμοί στην εκδήλωση

Ραχίμ Σίχα

RIZOSPASTIS

Ραχίμ Σίχα
Με αναφορά στην επέτειο της Νάκμπα ξεκίνησε τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Ραχίμ Σίχα, για να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι, όπως είπε, «ότι ο λαός μας, ο λαός της Παλαιστίνης βρίσκεται εδώ και 76 χρόνια υπό συνεχή κατοχή, καταπίεση, στέρηση ελευθερίας, κλέψιμο εδαφών, καθημερινές δολοφονίες, με κάποιους σταθμούς μαζικής εξόντωσης, όπως είναι το 1967, η πρώτη Ιντιφάντα το 1987, η δεύτερη Ιντιφάντα το 2000, οι πόλεμοι στη Γάζα το 2008, 2012, 2018 και η τελευταία πιο αιματηρή και μαζική σφαγή, γενοκτονία κανονική, τους τελευταίους 7 μήνες.

Σε αυτές τις 222 μέρες πολέμου έχουν καταστραφεί πάνω από 360.000 κατοικίες από τους ασταμάτητους βομβαρδισμούς, έχουν καταστραφεί πλήρως 100 σχολικές μονάδες και συνολικά έχουν βομβαρδιστεί πάνω από 305 σχολικές μονάδες μαζί με τα πανεπιστήμια στη Γάζα, ενώ έχουν δολοφονήσει από τις πρώτες μέρες του πολέμου τον πρύτανη του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου στη Γάζα (Σουφιάν Αλ-Ταγιέχ) μαζί με την οικογένειά του. 32 νοσοκομεία έχουν βγει εκτός λειτουργίας και όσα έμειναν όρθια υπολειτουργούν, με τον κίνδυνο να σταματήσουν πλήρως και αυτά λόγω των ελλείψεων. Εδώ και εννέα μέρες ο ισραηλινός στρατός έχει απαγορεύσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Από τη Ράφα την τελευταία βδομάδα έχουν εκτοπιστεί 490.000 άμαχοι.


RIZOSPASTIS

222 μέρες πολέμου, φρίκης, αδίστακτων εγκλημάτων που δεν μπορεί κάποιος εύκολα να περιγράψει», σημείωσε μεταξύ άλλων για να χαιρετίσει την έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους και τους φοιτητές και να καταλήξει: «Μας κρατάει όρθιους το δίκιο! Αυτό μπορεί να σε κάνει να αντέξεις στα συντρίμμια, στην αφόρητη πείνα, στον τεράστιο πόνο της απώλειας και του θανάτου. Σφίγγουμε τα δόντια από οργή για τους νεκρούς μας, από πείσμα για την αδικία. Η αλληλεγγύη όλου του κόσμου μάς δίνει δύναμη, η πίστη στο δίκιο μάς δίνει ελπίδα ότι στο τέλος πρέπει και θα θριαμβεύσουν η ζωή και η λευτεριά».

Βρίθουν τα παραδείγματα για το επιχειρηματικό αλισβερίσι στα πανεπιστήμια

Επικαλούμενος πολυετή εμπειρία του σε πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, ο Κώστας Γουλιάμος αναφέρθηκε τόσο στη σύμπλευση πανεπιστημίων με στρατιωτική βιομηχανία όσο και γενικότερα στην εμπορευματοποίηση των πανεπιστημίων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Με πρόσχημα την ευρωπαϊκή συνοχή, την αποτελεσματικότητα και σταθερότητα, το αστικό κράτος επιχειρεί αυταρχικά τον μετασχηματισμό του πανεπιστημίου σε χώρο στυγνής πολεμικής οικονομίας και εμπορευματικής λειτουργίας. Στην πραγματικότητα, οι συνειδητές επιλογές συμβιβασμού απέναντι στην ευρωκρατία, τον ευρωατλαντισμό και στο ολιγαρχικό σύστημα - αναφερόμαστε συγκεκριμένα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα συστημικά κόμματα - οδηγούν στην παραπέρα εξάρθρωση του πανεπιστημίου ως χώρου ουσιαστικής ελευθερίας, διαλόγου και προβληματισμού. Οι δε πολιτικές καταστολής, που συνεχώς ανανεώνονται, δεν αποτελούν μόνο απειλή για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά πιστοποιούν την αυταρχική φύση του καπιταλισμού».

Κώστας Γουλιάμος

RIZOSPASTIS

Κώστας Γουλιάμος
Κι ακόμα πρόσθεσε: «Εδώ και χρόνια το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό και βέβαια οι ίδιοι οι φοιτητές γίνονται κυριολεκτικά πειραματόζωα στους σχεδιασμούς των αστικών κυβερνήσεων για τη θεσμική εμπέδωση του επιχειρηματικού πανεπιστημίου. Οι πολυδιαφημισμένες μεταρρυθμίσεις - λόγου χάρη οι υποδείξεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών για αλλαγές στην Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση - αποτελούν σαφέστατη απόδειξη εμπορευματοποίησης.

Βρίθουν τα παραδείγματα σε Ελλάδα και διεθνώς για το ευρωατλαντικό και επιχειρηματικό αλισβερίσι στα πανεπιστήμια. Λόγου χάρη, τα γεράκια του πολέμου - πολεμική βιομηχανία και ΝΑΤΟ - εν μέσω όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και κλιμάκωσης των αστικών διακρατικών αντιθέσεων, προσφέρουν έρευνες ή/και υποτροφίες σε ελληνικά (και όχι μόνο) πανεπιστήμια.

Η "BB&T Corporation", χρηματοοικονομική εταιρεία, έδωσε χορηγία 1 εκατομμυρίου δολαρίων στη Σχολή Marshall Business School του University of Southern California, υπό την προϋπόθεση το βιβλίο "Atlas Shrugged" της Ayn Rand να διδαχθεί σε μάθημα.

Πρόδηλα, η επέλαση της επιχειρηματικής κουλτούρας ξεριζώνει την κληρονομιά των δικαιωμάτων που ιστορικά είχαν τα ΑΕΙ. Πριν από λίγα χρόνια, το αμερικανικό περιοδικό "Atlantic Monthly" αναφερόταν σε μελέτη που είχε δημοσιευτεί στο "Annals of Internal Medicine", όπου οι ερευνητές διαπίστωναν πως το 98% των εργασιών έρευνας που χρηματοδοτούσε η βιομηχανία φαρμάκων, αντικατόπτριζε θετικά τα υπό εξέταση φάρμακα. Σαφώς, η καπιταλιστική βιομηχανία ολοένα και περισσότερο υπαγορεύει την ίδια την έρευνα που επιχορηγεί. Στο μεταξύ, εκπρόσωποι επιχειρήσεων σε Ευρώπη και Β. Αμερική διορίζονται σε Επιτροπές Σχολών, καθορίζοντας τον τρόπο εκπαίδευσης και έρευνας. Πρόδηλα, εμπεδώνεται η νοοτροπία του πανεπιστημίου ως επιχείρησης και του φοιτητή ως "καταναλωτή - πελάτη". Ακόμα και όταν δεν υπάρχουν τα χρήματα του "καταναλωτή - πελάτη" για τα δίδακτρα, υπάρχουν τα φοιτητικά δάνεια. Ετσι δημιουργήθηκαν τα 1,6 τρισ. δολάρια χρέους από φοιτητικά δάνεια των 43,5 περίπου εκατ. χρεωμένων Αμερικανών αποφοίτων!».

Νίκη Χρονοπούλου

RIZOSPASTIS

Νίκη Χρονοπούλου
Κι απέναντι σε αυτά υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο: Την πολιτική του καπιταλισμού που θυσιάζει ζωές, δουλειές, σπουδές και ανάγκες στον βωμό της κερδοφορίας. Δίκαια η νεολαία, οι άνθρωποι στα πανεπιστήμια, οι οικογένειες, ο λαός δίνουν διαρκώς έναν μεγάλο αγώνα.

Ολες και όλοι μας μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες. Σε αυτόν τον αγώνα κανείς δεν περισσεύει.

Πάμε τον Ιούνη να σηκώσουμε το Κόμμα μας πιο ψηλά σε Ελλάδα και Ευρώπη. Για ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ».

Στις μάχες που δώσαμε υψώθηκε ένα τείχος ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ

Ξεκινώντας την ομιλία της από τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης των πανεπιστημίων, η Νίκη Χρονοπούλου κάλεσε τους φοιτητές να σκεφτούν ποιος διαμορφώνει αυτή την κατάσταση, σημειώνοντας: «Υπεύθυνοι είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, η κυβέρνηση, όλα τα κόμματα που έχουν βάλει το λιθαράκι τους στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Χρειάζεται φοιτητές και εργαζόμενοι να κάνουν κριτήριο όχι μόνο την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά και ποιο πανεπιστήμιο έχουμε πραγματικά ανάγκη σήμερα.

Στις επικείμενες εκλογές και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, με τη στάση μας να στηρίξουμε τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση, τη μόνη δύναμη που μπορεί να αποτελέσει πραγματικά αντίπαλο δέος στην πολιτική που τσακίζει τις ζωές και τα δικαιώματά μας, που υποθηκεύει το μέλλον μας, απέναντι σε όλα αυτά που θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα των εκλογών. Το μόνο κόμμα που στηρίζει τις διεκδικήσεις των φοιτητών για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση, τα αιτήματα των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Αλλά και με τη δράση μας δυναμώνουμε τον αγώνα και την πάλη, εκεί δηλαδή που ανατρέπονται οι αντιλαϊκοί νόμοι! Εξάλλου, τις στιγμές που νιώσαμε ανάταση, αγωνιστική αισιοδοξία, τις στιγμές που πιστέψαμε ακόμα περισσότερο στη δύναμη της αγωνιστικής διεκδίκησης, της αλληλεγγύης, τις στιγμές που αναδείχθηκαν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που παλεύει, αγόγγυστα, αταλάντευτα, με ανιδιοτέλεια, τις στιγμές που μας συγκλόνισαν, θα διαπιστώσει ότι το ΚΚΕ, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ ήταν εκεί, μπροστάρηδες», είπε κάνοντας αναφορά στις κινητοποιήσεις ενάντια στη γενοκτονία των Παλαιστινίων, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης.

Τέλος κάλεσε μεταξύ άλλων: «Ολοι όσοι μέσα από αυτές τις μάχες έβγαλαν πολύτιμα συμπεράσματα για τη ζωή τους, για την αιτία της σκληρής πραγματικότητας που βιώνουν και συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν τα κέρδη των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων με την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των πολλών. Οτι τα συμφέροντά μας είναι ασυμβίβαστα, για να κερδίσει ο ένας πρέπει να χάσει ο άλλος.

Μία επιλογή έχουν και μπροστά στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη. Ψήφο στο ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που αντιπαλεύει την πολιτική των κυβερνήσεων, την ΕΕ, αυτή τη διακρατική ένωση για τα συμφέροντα των λίγων, το σύστημα της εκμετάλλευσης».


Συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές

RIZOSPASTIS

Πριν την εκδήλωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας είχε συνάντηση με τον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πρόσφερε στις πρυτανικές αρχές βιβλία της «Σύγχρονης Εποχής» και η Πρυτανεία από την πλευρά της πρόσφερε ένα αναμνηστικό για τα 100 χρόνια του Οικονομικού Πανεπιστημίου, ενώ συζήτησαν σε θερμό κλίμα για την κατάσταση στα πανεπιστήμια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ