ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΑ ΣΩΖΕΙ Ο ΛΑΟΣ
Νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις κόντρα στις εξώσεις από τα «κοράκια»

Πάγωσαν αναγκαστικές εισπράξεις και αποτράπηκε έξωση ηλικιωμένων χθες

Αποτράπηκε έξωση ηλικιωμένων στο Περιστέρι
Αποτράπηκε έξωση ηλικιωμένων στο Περιστέρι
Σε νέα κινητοποίηση για να μπει φρένο σε μια σειρά πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών προχώρησε η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, μαζί με αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων, χθες το απόγευμα στην «doValue». Η παρέμβαση είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, να μειωθούν οι αξιώσεις για προκαταβολές, να γίνουν ρυθμίσεις για τις οφειλές, αλλά και να «κουρευτούν» εν μέρει οι ληστρικοί τόκοι που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες.

Σε αυτούς που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του πλειστηριασμού περιλαμβάνονται άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, που ζουν με αναπηρική σύνταξη της τάξης των 300 ευρώ, οικογένειες με μικρά παιδιά, εργαζόμενοι που με το πενιχρό τους εισόδημα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αξιώσεις των τραπεζών, ενώ δεν έχουν τη δυνατότητα να καταφύγουν σε νομικά μέσα για να προστατεύσουν την κατοικία τους.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τα λαϊκά νοικοκυριά», τόνισε ο Βάλσαμος Συρίγος από την Επιτροπή του ΠΑΜΕ, και κάλεσε τους εργαζόμενους να απευθύνονται στα σωματεία και στους μαζικούς φορείς προκειμένου να υπερασπιστούν την κατοικία τους: «Χρειάζεται οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά να υπάρξει αντίσταση και πάλη, αλληλεγγύη, για να μπορέσουμε να σώσουμε τα σπίτια μας».

Αποτράπηκε η έξωση ηλικιωμένων από την πρώτη κατοικία τους

Από τη χθεσινή παρέμβαση στην «doValue»
Από τη χθεσινή παρέμβαση στην «doValue»
Στο μεταξύ, χθες το πρωί κάτω από την παρέμβαση συνδικαλιστών και της γειτονιάς αποτράπηκε έξωση ηλικιωμένου ζευγαριού από την πρώτη κατοικία του, σπίτι στα σύνορα Πετρούπολης - Περιστερίου.

Η ιδιοκτήτρια έχει ασκήσει έφεση και έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα. Ωστόσο χθες το πρωί εμφανίστηκε στο σπίτι δικαστικός επιμελητής με κλειδαρά και έσπασε τις κλειδαριές!

Στο πλευρό του ζευγαριού βρέθηκαν η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, και δημοτικοί σύμβουλοι Περιστερίου και Πετρούπολης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ανεστάλη μετά την κατακραυγή πλειστηριασμός σε βάρος πλημμυροπαθούς στη Λάρισα

Αλλά και στη Λάρισα ανεστάλη πλειστηριασμός που επιχειρήθηκε, σπιτιού πλημμυροπαθούς στη Νέα Σμύρνη, μετά την κατακραυγή και την παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα Πλημμυροπαθών. Οι πλημμυροπαθείς με την Επιτροπή Αγώνα παραμένουν σε εγρήγορση, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψουν το ξεσπίτωμα κανενός πληγέντα.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
Συντονίζουν την πάλη τους και διεκδικούν επιχειρησιακές Συμβάσεις

Τις δυνάμεις τους ενώνουν και διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ τα Σωματεία Εργαζομένων στα εργοστάσια συμφερόντων Φιλίππου. Τα Σωματεία σε ΦΑΓΕ, EMFI (πρώην ΕΒΓΑ), HQF Εύβοιας (ΜΙΜΙΚΟΣ), ΜΟΡΝΟΣ και HQF Μαγούλας (ΚΑΝΑΚΙ) συντονίζουν τα βήματά τους, επεξεργάζονται κοινά αιτήματα και ζητούν συνάντηση με την εργοδοσία για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Κυριακή έγινε σύσκεψη των 5 επιχειρησιακών σωματείων στη Χαλκίδα, στην οποία συμμετείχαν επίσης το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας, οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Στη συζήτηση αναδείχθηκαν τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 3.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται στα συγκεκριμένα εργοστάσια και επιβεβαιώθηκε η ανάγκη κοινού βηματισμού και συντονισμού για να αντιμετωπιστεί η ενιαία επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Η εντατικοποίηση, οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, τα συνεχή εργατικά «ατυχήματα», οι επαγγελματικές ασθένειες που εμφανίζονται στο έδαφος των σοβαρών ελλείψεων μέτρων για την προστασία της υγείας (μυοσκελετικά, αρθρίτιδες, πνευμονοπάθειες κ.ά.), ο απαρχαιωμένος μηχανολογικός εξοπλισμός, είναι ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

«Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα!», τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση τα 5 σωματεία και καλούν τους εργαζόμενους να απαιτήσουν και να επιβάλουν με τον αγώνα τους την υπογραφή νέων επιχειρησιακών ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση των δικαιωμάτων. «Η κοινή πρωτοβουλία των σωματείων για καλύτερο συντονισμό, για τη συγκέντρωση όλων των εργατικών δυνάμεων μπορεί να υπηρετήσει τον σκοπό μας και να φέρει νίκες. Στον αγώνα αυτό δεν περισσεύει καμία και κανένας εργαζόμενος που προβληματίζεται, που εξοργίζεται από την κατάσταση που έχουν επιβάλει από κοινού κυβερνήσεις και βιομήχανοι», υπογραμμίζουν.

Διεκδικούν: Υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις σε όλες τις επιχειρήσεις συμφερόντων Φιλίππου. Καθορισμό κατώτατου βασικού μισθού. Ξεπάγωμα των τριετιών από το 2012. Επαναφορά όλων των επιδομάτων που ίσχυαν έως τον Φλεβάρη του 2012. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Κατάργηση της εργολαβικής εργασίας μέσω «δουλεμπορικών» γραφείων.

Εκοψαν το ρεύμα σε ανάπηρο που δεν παίρνει καν αναπηρική σύνταξη

Να επανασυνδεθεί άμεσα το ρεύμα στο σπίτι του Ν. Κ., με ποσοστό αναπηρίας 82%, απαιτεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων από τη διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ, διαφορετικά σήμερα το πρωί θα προχωρήσει σε κινητοποίηση στο παράρτημα της ΔΕΗ στην οδό Θησέως.

«Είναι απαράδεκτο το 2024 να κόβεται το ρεύμα σε έναν ανάπηρο, σε κάθε άνθρωπο. Εδώ και δυο μέρες η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα σε σπίτι ανάπηρου, επειδή δεν έχει να πληρώσει (...) Δουλεύεις, πληρώνεις μια ζωή, παθαίνεις ένα ατύχημα, ένα εγκεφαλικό, πρέπει να πληρώσεις για τις αναγκαίες θεραπείες, νοσηλείες, επεμβάσεις, γιατί η κρεατομηχανή του συστήματος κινείται μόνο με χρήμα. Και επειδή δεν τα βγάζεις πέρα, ενώ τους έχεις πληρώσει μια ζωή και πάλι απλήρωτοι είναι, σου κόβουνε το ρεύμα ή σου παίρνουνε το σπίτι.

Ο συγκεκριμένος, επειδή έχει υποστεί πρόσφατα το εγκεφαλικό επεισόδιο, δεν δουλεύει αλλά ούτε του έχει βγει η αναπηρική σύνταξη, ενώ έχει ποσοστό αναπηρίας 82%», επισημαίνει η ΣΕΑΑΝ.

Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης από το Σωματείο στην «Pfizer»

Την αλληλεγγύη του στον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων στην «Pfizer Hellas». Το Σωματείο συμμετείχε στις διαμαρτυρίες που οργάνωσαν το βράδυ της Δευτέρας φοιτητικοί σύλλογοι σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ενώ με τις πρωτοβουλίες του μετέφερε στους χώρους δουλειάς την απαίτηση να σταματήσουν η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και η στήριξη του κράτους του Ισραήλ από την ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό ανάρτησε πανό έξω από τα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, ενώ στον χώρο του Σωματείου στήθηκε τραπεζάκι με την παλαιστινιακή σημαία και την ανακοίνωση - κάλεσμα στις διαμαρτυρίες. «Τη στιγμή που οι φοιτητές ξεσηκώνονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη, τη στιγμή που εργάτες στήνουν μπλόκα έξω από τα εργοστάσια παραγωγής όπλων και εργαζόμενοι αρνούνται να συμμαχήσουν με το κράτος - δολοφόνο, όπως είναι οι συνάδελφοί μας στην "Google", εμείς δεν θα ανεχτούμε να μας μετατρέψουν σε σιωπηλούς συνενόχους!», τονίζει σε ανακοίνωσή του.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σημαντικά αυξημένη η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες

Ενισχυμένο σημαντικά σε ψήφους, με περισσότερους εργαζόμενους συσπειρωμένους στις γραμμές του, αναδείχθηκε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής. Η συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου αυξήθηκε κατά 10,55%. Συγκεκριμένα, ψήφισαν 2.065 εργαζόμενοι, από 1.868 το 2021. Αντίστοιχα, στις αρχαιρεσίες για τους αντιπροσώπους στα δευτεροβάθμια όργανα (Ομοσπονδία και ΕΚΑ) ψήφισαν 1.544 εργαζόμενοι από 1.442 το 2021, αύξηση 7,07%. Για την Ομοσπονδία εξελέγησαν 39 αντιπρόσωποι, από 36 το 2021, και για το ΕΚΑ 21, από 19 το 2021.

Το Συνδικάτο χαιρετίζει τους εργαζόμενους που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους και συμμετείχαν μαζικά στις αρχαιρεσίες. Υπενθυμίζει ότι οι εκλογές του πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο με σημαντικές απεργιακές μάχες και αγώνες στον κλάδο, ενάντια στην αντεργατική επίθεση, στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα.

«Η μαζική και αυξημένη συμμετοχή από πολλούς χώρους δουλειάς από όλο τον κλάδο, η συμμετοχή νέων συναδέλφων, συνολικά το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών είναι ένα θετικό βήμα, που μας δίνει την δυνατότητα να αγωνιστούμε από καλύτερες θέσεις ενάντια στην επίθεση που δεχόμαστε σήμερα οι εργαζόμενοι του κλάδου και όλοι οι εργαζόμενοι, από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, σε όλα τα βασικά δικαιώματά μας», υπογραμμίζει. Και καταλήγει: «Η συσπείρωσή μας ας γίνει ο εφιάλτης όλων αυτών που μας θέλουν με το κεφάλι σκυμμένο. Μαζί, οργανωμένα, με το Συνδικάτο, μπορούμε να διεκδικήσουμε τη δική μας ζωή, να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!».

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση στο Συνδικάτο Οικοδόμων

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας την Κυριακή 19 Μάη, στις 10 π.μ. στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Μπροστά στις αρχαιρεσίες του το Συνδικάτο καλεί τους οικοδόμους να συζητήσουν για τον απολογισμό της δράσης των προηγούμενων ετών, τους αγώνες της τελευταίας περιόδου για αυξήσεις στα μεροκάματα, τήρηση ωραρίου, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, την ανάγκη να ισχυροποιηθούν οι γραμμές του και να δυναμώσει η πάλη για υπογραφή νέας ΣΣΕ με αυξήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, Γενικές Συνελεύσεις έχουν προγραμματιστεί σε 11 Παραρτήματα του Συνδικάτου.

Στο μεταξύ, το Συνδικάτο οργανώνει προβολή του ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι», της κινηματογραφικής ομάδας «Συλλογική Μνήμη», αύριο Παρασκευή στις 8 μ.μ., στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Αστέρας» στη Νέα Ιωνία (Ασκληπιού 4).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ