ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2024
Σελ. /24
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Επέτειος της «Νάκμπα» με κλιμάκωση του μακελειού του παλαιστινιακού λαού

Η χτεσινή 76η επέτειος μνήμης της Νάκμπα («Καταστροφή» της ιστορικής Παλαιστίνης από το Ισραήλ το 1948, με χιλιάδες δολοφονίες και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους) βρήκε τον παλαιστινιακό λαό αντιμέτωπο με τη σημερινή πολεμική επιχείρηση γενοκτονίας που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας το κράτος του Ισραήλ με τις «πλάτες» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και την αντίστοιχη κλιμάκωση της κατοχικής βίας στη Δυτική Οχθη.

Μέσα σε 222 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα έχουν σκοτωθεί 35.233 Παλαιστίνιοι και άλλοι 79.141 έχουν τραυματιστεί.

Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Γάζας έχει εκτοπιστεί - οι περισσότεροι πολλές φορές - ενώ μόνο μέσα σε 10 μέρες, από τις 6 Μάη που ξεκίνησε η χερσαία ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, πάνω από 600 χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν ήδη αναγκαστεί να φύγουν ξανά και από αυτήν την πόλη, χωρίς κανένα ασφαλές μέρος για να πάνε...

Τις τεράστιες κακουχίες και ελλείψεις που αντιμετωπίζει ο παλαιστινιακός λαός οξύνει ακόμα περισσότερο το ακόμα μεγαλύτερο μπλοκάρισμα ακόμα και αυτής της ελάχιστης ανθρωπιστικής βοήθειας που έμπαινε στη Λωρίδα της Γάζας έως τις 6 Μάη.

Οι δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού συνεχίζονται σε βόρεια και νότια Γάζα με αμείωτη σφοδρότητα, όπως και η αντίσταση Παλαιστινίων μαχητών απέναντι στον εισβολέα.

Στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια της βόρειας Γάζας μαίνονται εδώ και περίπου μία βδομάδα σφοδρότατες συγκρούσεις ανάμεσα στον κατοχικό στρατό και Παλαιστίνιους μαχητές, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στη νότια πόλη της Ράφα.

Προχθές βράδυ ο κατοχικός στρατός ανακοίνωσε πως σκοτώθηκε ο πρώτος Ισραηλινός στρατιώτης από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Ράφα. Παράλληλα ισχυρίστηκε πως εντοπίστηκαν τουλάχιστον 10 τούνελ και πως από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης έχουν σκοτωθεί πάνω από 100 μαχητές της Χαμάς.

Σειρήνες στη Δυτική Οχθη και δολοφονία 20χρονου φοιτητή

Χτες, το μεσημέρι, οι σειρήνες συναγερμού σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης ήχησαν για 76 δευτερόλεπτα με αφορμή την 76ηεπέτειο από τη Νάκμπα του 1948.

Οταν έληξε ο συναγερμός, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης χιλιάδες Παλαιστίνιοι που ήταν στους δρόμους συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις μνήμης, έμειναν σιωπηλοί και σήκωσαν ψηλά τα χέρια, σχηματίζοντας με δύο δάκτυλα το σήμα της νίκης. «Είναι ένα πολύ καθαρό σήμα γιατί ειρήνη μπορεί να υπάρξει μόνο με τη νίκη, αφού μόνο η νίκη θα φέρει ειρήνη», είπαν στο «Al Jazeera» κάτοικοι της Ραμάλας με αφορμή τη μαύρη επέτειο.

Λίγες ώρες αργότερα, ένας 20χρονος Παλαιστίνιος φοιτητής του πανεπιστημίου Μπιρζεΐτ σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά μετά από εισβολή του κατοχικού στρατού στην πόλη αλ Μπίρα που απέχει μερικά χιλιόμετρα από τη Ραμάλα. Ο νεαρός μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Μουστάφα σε μήνυμά του για την 76η επέτειο από τη «Νάκμπα» διαβεβαίωσε πως ο παλαιστινιακός λαός δεν θα γονατίσει και θα αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις στις προσπάθειες του Ισραήλ για διωγμό από τη γη τους.

«Χάρη στο δέσιμο του παλαιστινιακού λαού με την πατρίδα του, ρίχνει στο κενό όλες τις εντεινόμενες προσπάθειες με σκοπό να διωχθούν από τη γη τους, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του βίαιου διωγμού από την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.

Διαφωνίες και παζάρια για την «επόμενη μέρα» της κατοχής

«Δεν υπάρχει υποκατάστατο μίας στρατιωτικής νίκης παρά μόνο η ήττα... και η κυβέρνησή μου δεν θα συμφωνήσει σε αυτό», τόνισε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, «απαντώντας» σε όσα είχε επαναφέρει στο προσκήνιο λίγες ώρες νωρίτερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, για «επόμενη μέρα» και «μεταπολεμικό σχέδιο διοίκησης στη Γάζα» - με την κατοχή βέβαια να διαιωνίζεται ανεξαρτήτως «περιβλήματος»... Ο Μπλίνκεν είχε δηλώσει πως «δεν μπορούμε» να έχουμε «κενό εξουσίας» στη Γάζα επειδή αυτό «θα το αναπληρώσει το χάος».

Ο Νετανιάχου παραδέχθηκε πως υπάρχουν κάποιες «διαφωνίες» με τις ΗΠΑ στο θέμα του πολέμου στη Γάζα, αλλά στο τέλος η κυβέρνησή του κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να εξασφαλίσει τη νίκη. Επανέλαβε πως στόχος του ισραηλινού στρατού στη Ράφα είναι «η καταστροφή τεσσάρων ταξιαρχιών της Χαμάς».

«Πρέπει να κάνεις ό,τι απαιτείται για να εξασφαλίσεις την επιβίωσή σου και το μέλλον σου (...) δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στο μέλλον με τη Χαμάς να ανακαταλάβει τη Γάζα», πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας παραπέρα κλιμάκωση της σφαγής στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα είχε αρνηθεί προκλητικά, σε γραπτή ανακοίνωσή του, πως υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα...

Ωρες μετά τη συνέντευξη του Νετανιάχου, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, προχώρησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, καλώντας τον πρωθυπουργό να πάρει «δύσκολες αποφάσεις» για να προχωρήσει το θέμα της διακυβέρνησης της Γάζας δίχως τη Χαμάς, επειδή «τα κέρδη του πολέμου φθείρονται» και διακυβεύεται μακροπρόθεσμα η ασφάλεια του Ισραήλ.

Ο Γκάλαντ προειδοποίησε πως δεν θα συναινέσει σε έναν ισραηλινό εμφύλιο πόλεμο ή σε μία στρατιωτική διακυβέρνηση της Γάζας, επιμένοντας πως μία διοίκηση από ντόπιους Παλαιστίνιους που δεν σχετίζονται με τη Χαμάς «είναι συμφέρον του Ισραήλ».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Νετανιάχου αποφάσισε να παρουσιάσει σήμερα το πολύκροτο νομοσχέδιο για έναρξη στρατιωτικής θητείας και στους υπερορθόδοξους Εβραίους που εξαιρούνται από αυτή από συστάσεως του Ισραήλ. Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να παρουσιαστεί στην Κνεσέτ, κατά την κυβέρνηση Νετανιάχου «θα γεφυρώσει κοινωνικές και πολιτικές διαφορές».

Η στράτευση των υπερορθόδοξων Εβραίων προκαλεί εντάσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση όπου συμμετέχουν δύο κόμματα αυτής της ομάδας.

Διαφωνίες με το νομοσχέδιο εξέφρασε χτες και ο υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ - παρότι είχε προτείνει αντίστοιχο νομοσχέδιο κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης - λέγοντας πως θα υποστηρίξει «μόνο όποιο νομοσχέδιο έχει την πλήρη αποδοχή όλων των κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού».

Η παλαιστινιακή σημαία κυμάτισε σε δημαρχεία

Με αφορμή την επέτειο της Νάκμπα

ΤΥΡΝΑΒΟΣ
ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Χτες, Τετάρτη, στην 76η επέτειο της Νάκμπα (Καταστροφή), η παλαιστινιακή σημαία υψώθηκε στα δημαρχεία των πόλεων όπου έχει εκλεγεί δημοτική αρχή η «Λαϊκή Συσπείρωση», ως ένδειξη αλληλεγγύης στον μαρτυρικό Παλαιστινιακό λαό και μετά από κάλεσμα της πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.

Η 15η Μάη έχει καθιερωθεί ως η ετήσια επέτειος μνήμης της Νάκμπα, της καταστροφής της Παλαιστίνης από το Ισραήλ το 1948, όταν 15.000 Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν και άλλες 950.000 (περίπου τα 2/3 του συνολικού πληθυσμού) εκτοπίστηκαν.

Με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους, οι δημοτικές αρχές της Πάτρας, του Χαϊδαρίου, της Καισαριανής, της Πετρούπολης, του Τυρνάβου και της Ικαρίας κατήγγειλαν το συνεχιζόμενο ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό και τον αγώνα του για μια ελεύθερη πατρίδα.

Οπως ανακοίνωσε η πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, συνολικά 30 δήμοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της και ανάρτησαν την παλαιστινιακή σημαία στα δημαρχεία.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης, Yussef Dorkhom, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, τονίζοντας ότι «αυτή η ευγενής έκφραση αλληλεγγύης εδραιώνει τους ιστορικούς και μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας μεταξύ του ελληνικού και του Παλαιστινιακού λαού».

ΧΑΪΔΑΡΙ
ΧΑΪΔΑΡΙ
Παράλληλα, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στα προ της 4ης Ιούνη 1967 σύνορα, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η κυβέρνηση Μπάιντεν στέλνει νέο στρατιωτικό πακέτο 1 δισ. στο Ισραήλ

Οι μάσκες υποκρισίας των ΗΠΑ και της κυβέρνησης Μπάιντεν ξανάπεσαν χτες για πολλοστή φορά, μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι προώθησε στο Κογκρέσο τη σύστασή του για την έγκριση νέας πώλησης όπλων στο Ισραήλ, με συνολική αξία πάνω από 1 δισ. δολάρια.

Μόλις μία βδομάδα μετά τη δήλωση του Μπάιντεν για τον υποτιθέμενο περιορισμό στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται στο Ισραήλ και τις υποκριτικές δηλώσεις περί «προστασίας των αμάχων» στη Ράφα, η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου παρέδωσε στο Κογκρέσο τη λίστα με τα πυρομαχικά που θέλει να στείλει στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Αssociated Press», το νέο εξοπλιστικό πακέτο προς το Ισραήλ αφορά 700 εκατ. δολάρια για πυρομαχικά αρμάτων μάχης, 500 εκατ. δολάρια για τακτικά οχήματα του στρατού και 60 εκατ. δολάρια για όλμους. Πρόκειται για το εξοπλιστικό πακέτο 1 δισ. δολαρίων που είχε αποκαλύψει πριν μερικές βδομάδες η εφημερίδα «Wall Street Journal».

Παράλληλα οι Ρεπουμπλικάνοι, που πλειοψηφούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προωθούν τις επόμενες μέρες νομοσχέδιο που προβλέπει «ξεπάγωμα» της απόφασης της κυβέρνησης Μπάιντεν για προσωρινή καθυστέρηση στην αποστολή μερικών χιλιάδων βομβών (βάρους ενάμιση τόνου) στο Ισραήλ.

Σε Σαουδική Αραβία και Ισραήλ ο Σάλιβαν

Στο φόντο του νέου αμερικανικού εξοπλιστικού πακέτου για το Ισραήλ, ανακοινώθηκε ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία και στο Ισραήλ, μαζί με τον επικεφαλής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Μπρετ Μακγκέρκ, και τον ειδικό εκπρόσωπο του Προέδρου Μπάιντεν για θέματα Ενέργειας, Εϊμος Χοκστάιν.

Οι τρεις αξιωματούχοι αναμένεται να συνεχίσουν το παζάρι για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα, στη Δυτική Οχθη και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, με πρώτο μέλημα την επίτευξη μίας νέας «Συμφωνίας του Αβραάμ» για επισημοποίηση σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν επίσης περιφερειακά ζητήματα, ο πόλεμος στην Υεμένη (τον οποίο η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε με εισβολή το 2015 και τώρα θέλει να τον τερματίσει), οι διαβουλεύσεις για ένα νέο στρατιωτικό σύμφωνο ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας και νέες διμερείς συμφωνίες συνεργασίας σε τομείς όπως η ασφάλεια και η πυρηνική ενέργεια.

Στο Ισραήλ ο Σάλιβαν αναμένεται να συζητήσει τρόπους «περιορισμού» του μακελειού που έχει ξεκινήσει από τις 6 Μάη στη Ράφα της Γάζας, αλλά και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για μελλοντική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.

Πριν μια βδομάδα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, επιβεβαίωσε ότι ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία «είναι πολύ κοντά» στην επίτευξη μιας συμφωνίας που θα παράσχει στο Ριάντ «εχέγγυα ασφάλειας».

Επισημάνσεις για «πίεση» στη σχέση ΕΕ - Ισραήλ

Εν μέσω αμερικανικών κινήσεων για προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει την επίθεση στη Ράφα «αμέσως». Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε, οι σχέσεις ΕΕ - Ισραήλ «θα υποβαθμιστούν».

Αφού επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι «στηρίζουμε το δικαίωμά του να αμύνεται», επεσήμανε πως «αν το Ισραήλ συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, θα θέσει αναπόφευκτα βαριά πίεση στη σχέση του με την ΕΕ».

Στη βάση αυτών των εξελίξεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) ανακοίνωσε τις νέες προβλέψεις για τη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως μολονότι η οικονομία της εν λόγω ζώνης αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη φέτος, αυτή θα είναι μικρότερη απ' ό,τι προβλεπόταν, λόγω καθυστερήσεων στα μεγάλα προγράμματα δημόσιων επενδύσεων στην Αίγυπτο και εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα. «Ο αρνητικός αντίκτυπος της σύγκρουσης στον τουρισμό σε Ιορδανία και Λίβανο μπορεί να έχει διάρκεια», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ETAA.

Ερντογάν: Η Χαμάς είναι εμπροσθοφυλακή της Ανατολίας στη Γάζα

Χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανέφερε στο προσκήνιο την έντονη κριτική που ασκεί στο Ισραήλ για την αιματοχυσία στη Γάζα, τονίζοντας ότι αυτό «θα στρέψει το βλέμμα του» στην Τουρκία αν καταφέρει να νικήσει τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αν δεν σταματήσει, αυτό το εγκληματικό και τρομοκρατικό κράτος θα βάλει στο στόχαστρο την Ανατολία αργά ή γρήγορα, με την εμμονή της Γης της Επαγγελίας», είπε ο Ερντογάν.

Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Χαμάς, που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της δικής της γης και υπερασπίζεται την Ανατολία. Το Ισραήλ δεν επιτίθεται μόνο στη Χαμάς, επιτίθεται και σε μας. Η Χαμάς είναι η εμπροσθοφυλακή της Ανατολίας στη Γάζα».

Την ίδια μέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χ. Φιντάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντ. Μπλίνκεν. Ανάμεσα σε άλλα ο Φιντάν αναφέρθηκε εκτενώς στη Γάζα και στην ανάγκη να τελειώσει το συντομότερο ο πόλεμος, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την ισραηλινή επίθεση. Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία.

Αργότερα, ο Φιντάν είχε συνομιλία και με τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, καθώς επίσης με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουραχμάν Αλ Θάνι.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αμέριστη αλληλεγγύη στον ηρωικό αγώνα του Παλαιστινιακού λαού

Ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για την 76η επέτειο της Νάκμπα το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Η 76η επέτειος της Νάκμπα σημαδεύεται από τη βάρβαρη πολεμική επιχείρηση γενοκτονίας που διεξάγει το κατοχικό κράτος του Ισραήλ για 7 και πλέον μήνες σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Οι "μάσκες έπεσαν" γύρω από το επίπλαστο άλλοθι της "αυτοάμυνας", που επικαλούνται το Ισραήλ και οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και το οποίο ανακυκλώνουν και στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου, για να δικαιολογήσουν το συνεχιζόμενο έγκλημα.

Τα έως τώρα καταγεγραμμένα αποτελέσματα της βαρβαρότητας του κατοχικού κράτους του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη είναι: 35.589 νεκροί, εκ των οποίων 15.227 παιδιά, 9.961 γυναίκες, χιλιάδες ηλικιωμένοι, 492 γιατροί και νοσηλευτές, 246 εκπαιδευτικοί, 143 δημοσιογράφοι, ενώ υπάρχουν συνολικά 7.000 αγνοούμενοι στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες απάνθρωπες και αυθαίρετες συλλήψεις Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Η απάντηση σε αυτήν τη βαρβαρότητα δίνεται από τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας και σε όλη την υδρόγειο και συνεχίζονται με τις εμβληματικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των φοιτητών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ελλάδα.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό και τη στήριξή του στον πολύχρονο, μαρτυρικό και ηρωικό του αγώνα.

Το ΚΚΕ, που έχει επιμείνει όλα αυτά τα χρόνια για την εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της ελληνικής Βουλής του Δεκέμβρη του 2015, επαναφέρει το αίτημα και καλεί την ελληνική κυβέρνηση άμεσα, με επείγουσες διαδικασίες, να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Με την αλληλεγγύη και την πιο αποφασιστική στήριξη των λαών μπορεί ο δίκαιος αγώνας του Παλαιστινιακού λαού να βρει δικαίωση, ενάντια στους κάθε είδους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Απαιτούμε:

  • Την άμεση απόσυρση των Ισραηλινών εγκληματιών εισβολέων από τη Λωρίδα της Γάζας και τα υπόλοιπα παλαιστινιακά εδάφη
  • Τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και των συνεπειών της
  • Τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του
  • Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ
  • Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών!

Νίκη στον αγώνα του ηρωικού Παλαιστινιακού λαού!

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!».

ΠΑΜΕ - ΟΓΕ - ΕΕΔΥΕ
Δυναμώνουμε σε κάθε χώρο το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη!»

«Τιμούμε την επέτειο της Νάκμπα δυναμώνοντας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολείο και σχολή, σε κάθε γειτονιά το σύνθημα "Λευτεριά στην Παλαιστίνη"», τονίζει σε ανακοίνωσή του για την επέτειο της Νάκμπα το ΠΑΜΕ, που σημειώνει ότι «απέναντι στο μεγαλύτερο έγκλημα του 21ου αιώνα οι λαοί δεν μένουν απαθείς. Κόντρα στις κυβερνήσεις και τους μηχανισμούς των ιμπεριαλιστών, που έχουν βαμμένα τα χέρια με το αίμα του Παλαιστινιακού λαού, οι λαοί ξεσηκώνονται σε όλο τον κόσμο φωνάζοντας λευτεριά στην Παλαιστίνη!». Υπογραμμίζει δε ότι καθόλου τυχαία «οι υποστηρικτές του κράτους - δολοφόνου προχωρούν σε συλλήψεις και διώξεις συνδικαλιστών, αποβολές φοιτητών, λάσπη και συκοφαντίες για να κρύψουν την αλήθεια και να κάμψουν αυτό το τεράστιο, παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης», αλλά «για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι την Ιστορία τη γράφουν οι λαοί με τους αγώνες τους».

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι με τις εξελίξεις «αποκαλύπτονται γι' ακόμη μια φορά η υποκρισία και ο αντιδραστικός χαρακτήρας της ΕΕ ως ένωσης του κεφαλαίου κατά των λαών. Η επιλεκτική και ψευδεπίγραφη ευαισθησία της για τον λαό της Παλαιστίνης καταρρίπτεται στην πράξη από την αναγόρευση του Ισραήλ σε στρατηγικό εταίρο και από το γεγονός ότι ενώ μιλάει για "ευρωπαϊκά ιδεώδη" (...) στην πραγματικότητα δεν παίρνει κανένα μέτρο για να μπει ένα τέλος στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, δεν βάζει βέτο, καταψηφίζει κάθε πρόταση που αποβλέπει σε οποιαδήποτε ουσιαστική λύση».

Προσθέτει δε ότι χρειάζεται «να καταδικαστεί στη λαϊκή συνείδηση το επιχείρημα του "αντισημιτισμού", με το οποίο το Ισραήλ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ κι από κοντά η ελληνική κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού επιχειρούν να αμαυρώσουν τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, που εκφράζουν την αλληλεγγύη στον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό και απαιτούν να σταματήσει εδώ και τώρα αυτός ο κατάφωρα άδικος πόλεμος».

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες, στα παιδιά, στον λαό της Παλαιστίνης και βροντοφωνάζουμε: Με την Παλαιστίνη ως την λευτεριά!». Καταδικάζει «το κράτος του Ισραήλ που αφήνει χωρίς νερό, τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα, στέγη τον λαό της Γάζας» και καλεί «να δυναμώσει ακόμη πιο αποφασιστικά η πάλη» για τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων του Παλαιστινιακού λαού.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Σταθερή η όξυνση των ισραηλινών επιδρομών

Σημάδια κλιμάκωσης παρουσιάζουν οι καθημερινές επιδρομές του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο μετά τη δολοφονία διοικητή της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της λιβανέζικης οργάνωσης, ο διοικητής Χουσεΐν Μάκι δολοφονήθηκε το βράδυ της Τρίτης μετά από επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Τύρο.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι έχει εξοντώσει με επιθέσεις πάνω από 30 διοικητές της Χεζμπολάχ μέσα στο τελευταίο οχτάμηνο.

Πάντως, μετά τη δολοφονία του Χ. Μάκι, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ, κάποιες εκ των οποίων δεν αναχαιτίστηκαν από την αντιπυραυλική ασπίδα «Σιδερένιος Θόλος» και έπεσαν στην ύπαιθρο.

Χτες, αντιπροσωπεία της Χαμάς, με επικεφαλής τον Χαλίλ αλ Χάγια συναντήθηκε στη Βηρυτό με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Πληροφορίες λιβανέζικων ΜΜΕ αναφέρουν ότι στη συνάντηση εξέτασαν σε βάθος τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και συζήτησαν ό,τι αφορά τις «παγωμένες» διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ανταλλαγές ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων.

Το ίδιο διάστημα οι Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν πως επιτέθηκαν σε αμερικανικό αντιτορπιλικό και σε εμπορικό σκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα, δίχως να γίνει γνωστό άμεσα το αποτέλεσμα. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, ταξίαρχος Γιαχία Σαρίι, είπε ότι στοχοποιήθηκαν το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Mason» και το εμπορικό πλοίο «Destiny».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ