ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάη 2024 - Κυριακή 19 Μάη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν έχει πάτο η πολυεπίπεδη εμπλοκή στα σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ

Δεκάδες κοντέινερ με πολεμικό υλικό φεύγουν για Ουκρανία, την ώρα που η κυβέρνηση με νέο νομοσχέδιο προσαρμόζει ακόμη περισσότερο τον στρατό στα βρώμικα ΝΑΤΟικά σχέδια

Δεν έχει πάτο η πολυεπίπεδη εμπλοκή της κυβέρνησης στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς όσο κλιμακώνεται η σύγκρουση του ευρωατλαντικού άξονα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ενδεικτικά, η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο στήνει «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας», που θα εποπτεύεται από τον υπουργό Αμυνας και θα λειτουργεί «κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», με στόχο την άκρατη ιδιωτικοποίηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, δεδομένης και της εδώ και χρόνια υποβάθμισης των κρατικών στρατιωτικών εργοστασίων μέσω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.

Από τα βασικά κίνητρα της κυβέρνησης είναι οι αμερικανοΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για τροφοδοσία π.χ. της κρεατομηχανής στην Ουκρανία με σύγχρονα οπλικά συστήματα και μέσα, γεγονός που αναμένεται να αποφέρει τεράστια κέρδη στους επιχειρηματίες του χώρου.

Στο ίδιο μοτίβο, άλλωστε, με ρύθμιση του νομοσχεδίου τροποποιήθηκε προηγούμενος νόμος (3978/2011) για την «εγγραφή εσόδων στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από την αξιοποίηση μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού», με την κυβέρνηση να επιχειρεί να χρυσώσει για τον λαό το «χάπι» της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, με την αποστολή χρήσιμου για την άμυνα της χώρας πολεμικού υλικού στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι, και ενώ ακόμη κι έτσι τα αναμενόμενα έσοδα σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την αντικατάστασή του από άλλο, σύγχρονο υλικό.

Διόλου τυχαία, άλλωστε, την Πέμπτη, μέρα που το νομοσχέδιο εισήχθη στην αρμόδια επιτροπή στη Βουλή, αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση γέμισε ξανά δεκάδες κοντέινερ (κατά την ίδια 65, κατά δημοσιεύματα 250) με πολεμικό υλικό, προκειμένου να τα προωθήσει μέσω Θεσσαλονίκης και Ρουμανίας στην Ουκρανία.

Ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μιλώντας στη Βουλή, παρέπεμψε σε «συμφωνίες που υπογράφει η χώρα μας», βάσει των οποίων «διαθέτουμε αρκετά πεπαλαιωμένο υλικό που το στέλνουμε Τσεχία και ΗΠΑ». Επιβεβαίωσε δηλαδή το ...δρομολόγιο που έχουν σχεδιάσει, καθώς μέσα από διακρατικές συμφωνίες π.χ. με την Τσεχία, στέλνουν συχνά - πυκνά τόνους οπλισμού και πυρομαχικών (ακόμα και βλήματα με απαγορευμένο λευκό φώσφορο), που κατόπιν προωθούνται στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Μάλιστα, σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, σε συνάντηση που είχε στην Πράγα με τον Τσέχο ομόλογό του, αφού πρώτα διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα «θα συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Ουκρανία», συγχάρηκε την τσεχική κυβέρνηση «για την έκδηλη δέσμευσή της να υποστηρίξει την Ουκρανία στον δίκαιο αγώνα της κατά της ρωσικής επιθετικότητας, συγκροτώντας και θέτοντας σε λειτουργία το ταχύτερο και αποτελεσματικότερο σύστημα στην Ευρώπη παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία».

«Βγάζει μάτι» εξάλλου η προσπάθειά τους να χαρακτηρίσουν το υλικό περίπου άχρηστο («παροπλισμένο υλικό, υλικό που δε θα μπορούσε να μας είναι χρήσιμο» το χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης), την ώρα που η αξία του για την ελληνική Αμυνα και Αποτροπή αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αξιοποιείται σε ένα τόσο απαιτητικό μέτωπο όπως αυτό της Ουκρανίας.

Σημειωτέον, επίσης, ο Ν. Δένδιας, σε ομιλία την Τετάρτη σε συνέδριο, επιβεβαιώνοντας το παζάρι που γίνεται για τη μεταφορά αντιαεροπορικών όπλων (S-300, «Patriot» κ.λπ.) από την Ελλάδα στην Ουκρανία, είπε ότι «αν έρθει μια πρόταση η οποία είναι συμφέρουσα για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και την ελληνική κοινωνία, βεβαίως θα συζητηθεί». Απέκλεισε μόνο τα «περί μονομερών ενεργειών», κάνοντας καθαρό ότι η κυβέρνηση ζητά κάτι για να το πλασάρει στο εσωτερικό ως αντικατάσταση οπλισμού.

Ακόμη βαθύτερη ενσωμάτωση στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ

Η στοίχιση στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια φάνηκε και από το γεγονός ότι στο προαναφερθέν νομοσχέδιο και στο κομμάτι του για τον «εκσυγχρονισμό» λειτουργίας των στρατιωτικών σχολών, προβλέφτηκε δυνατότητα αυτές να διοργανώνουν διδακτορικά «σε συνεργασία» με ΑΕΙ, «πανεπιστημιακά ιδρύματα της αλλοδαπής», «σε συνεργασία με επιχείρηση ή βιομηχανία που εδρεύει ή παράρτημά της λειτουργεί στην ημεδαπή», και μάλιστα υπό την άμεση καθοδήγηση, από εκπρόσωπο των επιχειρήσεών της, του υποψήφιου διδάκτορα, όπως και για «τη χρήση υποδομών του εξοπλισμού του ΑΣΕΙ (Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος) αν η έρευνα διεξάγεται εντός του ΑΣΕΙ». Περιττό να ειπωθεί ότι το περιεχόμενο, οι στόχοι και κατευθύνσεις αυτών των διατριβών, για τις οποίες θα διατίθενται ακόμα και υποδομές πληρωμένες από τον ιδρώτα του λαού, θα καθορίζονται από τις ανάγκες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και του κεφαλαίου, σε εποχές όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και νέου κύκλου αναταράξεων στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία.

Αλλωστε, ο ίδιος ο Ν. Δένδιας έδειξε ότι το πεδίο ανοίγει διάπλατα για να παρέμβουν στην Ερευνα ξένοι, ΝΑΤΟικοί παράγοντες. Είπε συγκεκριμένα την Τετάρτη ότι το επίμαχο νομοσχέδιο «ενώνει τις δυνατότητες καινοτομίας της κοινωνίας και του ανθρώπινου κεφαλαίου της πατρίδας μας, και όχι μόνο αυτού. Μπορεί να το κάνει και σε συνεργασία με το ανθρώπινο κεφάλαιο πολλών φιλικών χωρών. Μερικές εκπροσωπούνται σήμερα εδώ, στο συνέδριο, με τους πρέσβεις τους»...

Αντίστοιχο χαρακτήρα έχει η σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς στοχεύει σε ομογενοποίηση της μεθοδολογίας που ακολουθούν αντίστοιχες υπηρεσίες στους ευρωενωσιακούς και ΝΑΤΟικούς στρατούς, ώστε να «συνεργάζονται», και επ' αυτού του πεδίου, σε κοινές επιχειρήσεις με καλύτερους όρους, και μάλιστα με το βλέμμα στραμμένο και στον «εχθρό λαό». Ενδεικτικό άλλωστε είναι ότι στη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ συστήνεται Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης, αρμόδιο μεταξύ άλλων για «την προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης με στόχο την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κάνει την πάπια κι αποφεύγει να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε το ΚΚΕ, εδώ και πάνω από έναν μήνα, για το γεγονός ότι ικανοποίησε αίτημα των ΗΠΑ να φιλοξενηθεί σε στρατιωτικές αποθήκες μεγάλη παρτίδα πυρομαχικών τους.

Θυμίζουμε ότι δεκάδες εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά ξεφορτώθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και αποθηκεύτηκαν σε άγνωστη στρατιωτική τοποθεσία, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. Τα εμπορευματοκιβώτια περιέχουν από πυραύλους, σφαίρες και ελαφρά όπλα μέχρι χειροβομβίδες και δακρυγόνα αέρια. Ενα από τα κοντέινερ, μάλιστα, εμφανίζεται να περιέχει «επικίνδυνα υλικά», όπως όπλα λευκού φωσφόρου.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έβαλε καίρια ερωτήματα στην κυβέρνηση, όπως: Γιατί το συγκεκριμένο πολεμικό φορτίο δεν έγινε δεκτό από άλλο ευρωπαϊκό κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να καταλήξει στη χώρα μας; Τι ακριβώς περιέχουν τα εμπορευματοκιβώτια; Πόσο επικίνδυνο είναι το φορτίο; Πού φυλάσσεται και με ποια μέτρα ασφαλείας; Υπάρχουν πράγματι όπλα λευκού φωσφόρου ανάμεσα στο πολεμικό υλικό; Πότε σκοπεύουν να το μετακινήσουν οι Αμερικανοί και προς ποιον προορισμό; Πόσο ασφαλής για το στρατιωτικό προσωπικό φύλαξης και τους κατοίκους γειτονικών περιοχών είναι η «έκτακτη» αποθήκευση ενός τόσο μεγάλου όγκου στρατιωτικού υλικού; Ερωτήματα που ακόμα να απαντηθούν από την κυβέρνηση...


Πατριδογνωμόνιο
Το τάγκισμα

Λίγες μέρες μείναν έως τις εκλογές κι όλοι, μα όλοι, στα κόμματα, μεγάλα και μικρά, τα ομοιογενώς υπερασπιστικά και του άθλιου ΝΑΤΟ, και της εξαθλιωμένης σουσουδίστικης ΕΕ, μιλάνε για τοξικότητα. Και μάλιστα επί ανούσιων αφασικών δηλώσεων που συχνά σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν μπορούν να ξεχωρίσουν δυο γαϊδουριών άχυρα, αν δεν πρόκειται αποκλειστικά για το δικό τους όφελος. Η μία σπάει το πρόσωπό της σε άπειρα πιξελάκια και σου λέει πως η ζωή είναι μόνο μία και ταυτίζεται μαζί της. Ο άλλος μετατρέπει σε γιγάντιο το πρόσωπό του πάνω σε τροχόσπιτο, και λες να σταματήσω κι εγώ να πάρω συμπληρώματα διατροφής πριν σαρανταρίσω. Δεν συζητάω για τον αρχηγό που νομίζει ότι το αντικριστό ψήνει και ...ψηφοφόρους. Ο ανεκδιήγητος χαρτοσκίστης, τώρα τελευταία μιλάει βέβαιος ότι η κασιδιάρικη περικεφαλαία είναι αόρατη. Και κάπου ανάμεσα σε υπερπροβεβλημένες χειρονομίες με τον Ερντογάν και το μοντελάκι της Γερμανίδας βαρονέσας, η κουβέντα για τοξικότητα γίνεται πιο φαιδρή κι απ' τον συμβολισμό ενός κυπέλλου Ελλάδος, προσέξτε Ελλάδος, που θα απονεμηθεί και θα παιχτεί χωρίς κοινό, χωρίς Ελληνες κι Ελληνίδες, στις κερκίδες. Ούτε παιδάκια, μαθητές, τζάμπα, δε σκέφτηκαν να φέρουν επίσης τζάμπα απ' τα καθημαγμένα χωριά του κάμπου, του Βόλου, του Πηλίου, να χαρούν. Χαζομάρες λέω... Δεν ψηφίζουν τα παιδιά. Κοστίζουν. Και αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν να τα προστατεύσουν, όπως αποδείχτηκε, απ' το μπούλινγκ έως τα Τέμπη...

Ενα τάγκισμα στο στόμα και στον λαιμό, στα ρουθούνια, ακόμα και στο δέρμα και στα χέρια, είναι διάχυτο και στην καθημερινότητα και στην εκλογική της εξαίρεση. Η γη μας, της ελιάς, μπορεί να 'ναι σίριαλ, πατρίδα δεν είναι πια. Ενας ευρωχώρος κατάντησε, περίκλειστος στις ανάγκες του σε δυσβάσταχτες έως και κατάπτυστες ευρωΝΑΤΟικές υποχρεώσεις και συμφωνίες, μέτρα και πακέτα εγκλωβισμένος, μ' έναν λαό που τηγανίζει δέκα φορές στο ίδιο λάδι το φαΐ του. Συμμετέχει σε έναν πόλεμο βρώμικο χωρίς να ρωτηθεί, συμμαχεί κυνικά για μια σφαγή, και δεν τολμάει να πει εκείνη τη φράση «έχει ακόμα λάδι το καντήλι του, γλίτωσε», γιατί το λάδι είναι πολύ ακριβό και το καθορίζει ο καρχαρίας της αγοράς. Δεν είναι εύκολο να τα βγάλεις πέρα με αυτό το τάγκισμα. Κι όμως, έρχεται η εξαίρεση σ' αυτόν τον ταγκισμένο καιρό, στον οποίο προστίθεται σαν τύψη η αφρικάνικη και μεσανατολίτικη, κόκκινη σαν αίμα σκόνη, κι είναι τα νιάτα, οι παλιοί αγωνιστές χειρότερων ετών, συνταξιούχοι που δεν παράτησαν τη ζωή, δημοκράτες και πολλοί Κνίτες, Κομμουνιστές. Τους συνάντησα στην περιοδεία μου στη Σαλονίκη, στο Ωραιόκαστρο, στις Σέρρες, στο Κιλκίς, στη Βέροια. Καρδιές και μάτια ανοιχτά, ν' ακούνε, να μιλάνε, να συζητάνε άφοβα, περήφανα, ακόμα κι εκεί που παραμονεύουν και τα φανερά και τα ύπουλα με φερετζέ καθωσπρεπισμού φασισταριά. Και γύρισα για λίγο έχοντας ξεπλύνει αυτό το τάγκισμα και θα ξαναφύγω, και θα 'μαι δίπλα σε τόσους και τόσες φρέσκους, αλλά και δοκιμασμένους υποψήφιους και υποψήφιες, που μοσχοβολάνε εντιμότητα κι αγωνιστικότητα.

Σ' αυτές τις εκλογές το καθαρό το λάδι, που θεραπεύει και πληγές όπως η απόγνωση, η κούραση, η μοναξιά, η αρρώστια, η ανέχεια, η δυσκολία, βγαλμένο από τους αγώνες του τόπου, το 'χουν οι Κομμουνιστές ως στόχο ζωής, για να παρέχεται σε όλους, και ποτέ νοθευμένο. Οσο περισσότερους στείλουμε στη φωλιά όπου ...προκόβουν οι μαυραγορίτες των κονδυλίων, οι δοσίλογοι των λόμπι και οι χαρτογράφοι του πολέμου και του θανάτου λαών και χωρών, τόσο πιο πολλοί θα ξυπνήσουν και θα ξεχωρίσουν την ψήφο φαρμάκι, από την ψήφο φάρμακο.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ