ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάη 2024 - Κυριακή 19 Μάη 2024
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Η απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού οξύνει παραπέρα την αντιπαράθεση

Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο της Μπάνσκα Μπιστρίτσα, ο 59χρονος Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, επικεφαλής της τρικομματικής κυβέρνησης σοσιαλδημοκρατών (Smer, Hlas) και εθνικιστών. Ο Φίτσο, την Τετάρτη το μεσημέρι, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην πόλη Χάντλοβα, πυροβολήθηκε στην κοιλιά και στα άκρα από τον 71χρονο Γιουράι Τσίντουλα, συγγραφέα, από την πόλη Λέβιτσε, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα ότι διαφωνούσε με την πολιτική της κυβέρνησης, είχε δε αντιφατικές θέσεις στο διαδίκτυο και ως οπαδός της «μη βίας» αλλά και ως υποστηρικτής της παραστρατιωτικής ακροδεξιάς οργάνωσης «Σλοβάκοι φρουροί» (έχει διαλυθεί), που τους θεωρούσε «πατριώτες».

Η απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού έχει οξύνει ακόμα περισσότερο την αντιπαράθεση και την πόλωση ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις στη Σλοβακία. Στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού επιρρίπτουν τις ευθύνες γι' αυτήν στην πόλωση και στο απειλητικό κλίμα κατά στελεχών του, που είχαν διαμορφώσει η αντιπολίτευση και μεγάλα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά την εκλογή, τον Απρίλη, του νέου Προέδρου Πέτερ Πελεγκρίνι (είχε διατελέσει παλιότερα και πρωθυπουργός), ο οποίος προέρχεται από το κυβερνητικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Hlas. Eπίσης, τις έντονες αντιδράσεις της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τη διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τον τρόπο λειτουργίας, που θεωρεί «μη αντικειμενική». Επίσης, η στάση του Ρ. Φίτσο στον πόλεμο της Ουκρανίας (χαρακτηρίζεται «φιλορώσος») είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης, αφού στηρίζει τη συμμετοχή της χώρας του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όπως και τη βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά από την άλλη δεν θέλει την αποστολή στρατού και όπλων ούτε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Οι εξελίξεις στη χώρα «τρέχουν» ενώ την ερχόμενη Τρίτη η απερχόμενη Πρόεδρος, Σουζάνα Τσαπούτοβα, και ο νεοεκλεγείς Πέτερ Πελεγκρίνι συγκαλούν σύσκεψη με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων με στόχο, όπως λένε, «την αποκατάσταση της ηρεμίας και την απόρριψη της βίας». Προσωρινά καθήκοντα πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Καλινιάκ. Επίσης, όπως ανακοίνωσε το σλοβακικό υπουργείο Εξωτερικών, περισσότεροι από διακόσιοι ηγέτες από 77 χώρες εξέφρασαν τη συμπαράσταση στον πολυτραυματία πρωθυπουργό. Το ιατρικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα εξεταστεί ο τρόπος που θα συνεχιστεί η θεραπευτική αγωγή, αφού ήδη έχει υποστεί πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ