ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δε γίνεται ανθρώπινος ο ιμπεριαλισμός»

Στελέχη του ΚΚΕ βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων στη Γένοβα

Διαδηλώνοντας στη Γένοβα

Associated Press

Διαδηλώνοντας στη Γένοβα
Η παντοδυναμία που ισχυρίζονται είναι ένα αισχρό και ασύστολο ψέμα και αυτό φαίνεται και από τα τρομακτικά μέτρα που έχουν πάρει ενάντια στους διαδηλωτές. Οι λαοί μπορούν και πρέπει να βάλουν εμπόδιο σ' αυτή τη σαρωτική επίθεση.

Αυτό το μήνυμα στέλνει η αντιπροσωπεία των στελεχών του ΚΚΕ που βρίσκεται εδώ και μέρες στη Γένοβα και αποτελείται από τους Δ. Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Γ. Μαρίνο μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Α. Αλυσσανδράκη ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

Μεγάλη σε πλήθος, πάθος και παλμό ήταν η διαδήλωση των μεταναστών που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο «φρούριο» της Γένοβα. Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που πήραν μέρος και έντονη και μαζική η παρουσία των μεταναστών. Τα στελέχη του Κόμματος, επικεφαλής μπλοκ, συμμετείχαν στη μαζική διαδήλωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης κινητοποίησης καταδικάστηκε έντονα η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που καταδυναστεύει τους λαούς.

O Γ. Μαρίνος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, τόνισε ιδιαίτερα την παρουσία των μεταναστών που καταδίκασαν αυτήν την πολιτική που χειροτερεύει καθημερινά τη ζωή τους, αλλά και γενικότερα τη ζωή των λαών. Μας περιέγραψε ότι η πορεία και συγκέντρωση διακρίθηκε από πρωτοτυπία. Οι διαδηλωτές είχαν διάφορα οχήματα, τα οποία και είχαν ζωγραφίσει, εκατοντάδες τα μπαλόνια με τα οποία έκαναν διάφορους σχηματισμούς στον ουρανό, ενώ στην πορεία συμμετείχαν και σκύλοι που κρατούσαν χαρτόνια στο στόμα με συνθήματα. Ιδιαίτερα μαζικά ήταν τα μπλοκ της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και του Κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών.


Associated Press

«Ολες οι εικόνες που έχω - δυο μέρες τώρα στη Γένοβα - επιβεβαιώνουν την πολιτική του Κόμματός μας», είπε μιλώντας χθες από τη Γένοβα στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της αποστολής του Κόμματος στη μεγάλη διαδήλωση. Ο Δ. Αρβανιτάκης τόνισε ότι «οι λαοί πρέπει να αντιπαλέψουν τη «νέα τάξη πραγμάτων», το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση και να βγάλουν ορισμένα συμπεράσματα. Οχι να παλεύουμε, όπως λένε ορισμένοι, για να γίνει ανθρώπινος ο ιμπεριαλισμός. Δε γίνεται ανθρώπινος ο ιμπεριαλισμός. Οι λαοί πρέπει να βάλουν εμπόδια σ' αυτή την επέλαση σε βάρος δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Για τα μέτρα «οχύρωσης» της Γένοβα, ενόψει της μεγάλης διαδήλωσης, ο Δ. Αρβανιτάκης, σχολίασε ότι «οι ΝΑΤΟικοί και οι Δυτικοευρωπαίοι έχουν κλείσει όλους τους δρόμους με ογκόλιθους από τσιμέντο, πάνω στους οποίους έχουν τοποθετήσει ισχυρά πλέγματα από ατσάλι, ώστε να μην μπορεί να περάσει ούτε ένα έντομο. Είναι σα να έχουν τοποθετήσει μια ατσαλένια κουνουπιέρα.

Αυτή η επιχείρηση πρέπει να είχε προετοιμαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο πριν. Κατά συνέπεια έχουν βαρύτατες ευθύνες η κυβέρνηση της κεντροαριστεράς αλλά και της σημερινής κεντροδεξιάς. Δηλαδή, έχουν βαριές ευθύνες όλοι».

Σχετικά με την απαγόρευση εισόδου στην Ιταλία τριών πούλμαν Ελλήνων διαδηλωτών που είχαν προορισμό τη Γένοβα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσσανδράκης, μιλώντας επίσης στον ίδιο σταθμό, δήλωσε: «έχουμε ένα στημένο μηχανισμό και δεν είναι περίεργο ότι έχουμε τέτοιες εκδηλώσεις από τη στιγμή που η πολιτική αυτή για να προχωρήσει χρειάζεται αυταρχισμό κι όχι την έγκριση των λαών».

Ο Γ. Μαρίνος σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο περιέγραψε με τη σειρά του την κατάσταση που επικρατεί στη Γένοβα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ουσιαστικά μιλάμε για μια πόλη χωρισμένη στα δυο. Ολη αυτή η περιοχή που ονομάζουμε "κόκκινη ζώνη" είναι απροσπέλαστη. Εχουν τοποθετήσει μπλοκ από τσιμέντο με ψηλά συρματοπλέγματα γύρω στα 4 - 5 μέτρα. Πίσω από τα μπλοκ αυτά, υπάρχουν αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Εχουν στήσει ένα μηχανισμό πολύ σκληρής αστυνομοκρατίας. Εχουν κλείσει τον κεντρικό σταθμό, έχουν περιορίσει την κυκλοφορία των τρένων. Εχουν κάνει μια πόλη "αστακό". Ταυτόχρονα, βέβαια εντατικοποιούνται και οι προσπάθειες για την προετοιμασία της κινητοποίησης. Από αυτό βγαίνει και άλλο ένα συμπέρασμα βασικό ότι η "νέα τάξη", η νέα ιμπεριαλιστική τάξη φοβάται τους λαούς και την κινητοποίησή τους. Κι αυτό που λένε περί παντοδυναμίας είναι αβάσιμο και ασύστολο ψέμα».

Συνάντηση με το Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών


Associated Press

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που βρίσκεται στη Γένοβα, συναντήθηκε σήμερα με τον Γραμματέα του Κόμματος Ιταλών Κομμουνιστών Α. Ντιλιμπέρτο. Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούσαν οι Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ, Γιώργος Μαρίνος, μέλος της Γραμματείας και Κώστας Αλυσσανδράκης μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής. Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στις δυο χώρες και η ανάγκη να δυναμώσει η κοινή πάλη των λαών.


ΑΝΚΟΝΑ
Ευρω-βούρδουλας και ευρω-χαφιέδες σε πλήρη δράση
  • Εκατόν πενήντα Ελληνες διαδηλωτές μπουζουριάστηκαν - κυριολεκτικά- μόλις έφτασαν στο ιταλικό λιμάνι, σε μια αστυνομική επιχείρηση υπό την πλήρη κάλυψη της ελληνικής κυβέρνησης
  • Συγκλονιστική ομολογία Ελληνα πλοιάρχου: «Είστε ραπορταρισμένοι»!

Την άψογη και αποτελεσματικότατη στην αντιμετώπιση του «εχθρού λαού» συνεργασία των δυνάμεων της κρατικής καταστολής της Ελλάδας και της Ιταλίας γεύτηκαν χτες 150 Ελληνες, διαδηλωτές στους οποίους απαγορεύτηκε η αποβίβαση στο λιμάνι της Ανκόνας. Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, που αναφέρονταν σε «Ελληνες τρομοκράτες», η Ιταλική Αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε 150 διαδηλωτές, χωρίς καν να δοθεί επισήμως καμία εξήγηση. Λίγες ώρες αργότερα υποκριτικότατα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, δήλωνε σε αντιπροσωπεία του ΣΥΝ την «έκπληξή» του για την ενέργεια των Ιταλικών αρχών, διαβεβαίωνε ότι δε δόθηκαν στους Ιταλούς στοιχεία για τους Ελληνες διαδηλωτές και πάσχιζε να πείσει πως για την εξέλιξη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο ίδιος ο Κ. Σημίτης. Προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών του λίγα λεπτά αργότερα τα ιταλικά ΜΑΤ μπροστά στην Ελληνίδα πρόξενο εισέβαλαν στο πλοίο «Μπλου Σταρ 2» που θεωρείται έδαφος ελληνικής κυριαρχίας κι αφού ξυλοκόπησαν άγρια τους διαδηλωτές επέβαλαν την επιστροφή του πλοίου στην Ελλάδα.

Ο Ν. Γιαννόπουλος από την Ελληνική Επιτροπή για τη διαδήλωση στη Γένοβα με τον οποίο επικοινωνήσαμε χαρακτήρισε αναιτιολόγητη την απαγόρευση εισόδου. Σε ανακοίνωσή της η επιτροπή σημείωσε πως η απαγόρευση ήρθε σαν συνέχεια των προκλήσεων με τους αποκλεισμούς χιλιάδων διαδηλωτών στα σύνορα και την εισβολή αστυνομικών στο στάδιο Καρλίνι, όπου διέμεναν διαδηλωτές.

Αργά το απόγευμα νέα εμπλοκή σημειώθηκε και με το πλοίο «Φαστ 4» που επίσης μετέφερε διαδηλωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ιταλικές αρχές, ενώ είχαν επιτρέψει τον ελλιμενισμό του «Φαστ 6» που δεν είχε διαδηλωτές, κρατούσαν έξω από το λιμάνι το «4». Στις 8 το βράδυ επετράπη στο πλοίο να προσεγγίσει, αλλά, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο Ελληνας πλοίαρχός του, οι Αρχές τον ενημέρωσαν ότι ονομαστικά 69 από τους 300 διαδηλωτές που μετέφερε ήταν «ραπορταρισμένοι» από την Πάτρα, δηλαδή είχε σταλεί γι' αυτούς ειδικό ραπόρτο! Ποιος άλλος εκτός από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να το κάνει αυτό;


Επί ποδός πολέμου οι δυνάμεις καταστολής

Αυτό που γίνεται στη Γένοβα και στην Ιταλία είναι πρωτοφανές, ποτέ στην ιστορία της η χώρα δεν έχει γνωρίσει τέτοια αστυνομική κινητοποίηση.

Τα μέτρα ασφαλείας στη Γένοβα είναι δρακόντεια και ξεπερνούν κάθε άλλη σύνοδο των G -8 καθώς: Περίπου 15.000 έως 20.000 αστυνομικοί - σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» 16.000 αστυνομικοί και 4.000 μυστικοί - καθώς 3.000 στρατιώτες των ειδικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (πεζικό - ναυτικό - αεροπορία) θα μετέχουν στην επιχείρηση ασφαλείας. Ομως αυτή την κινητοποίηση και τις δυνάμεις που έχουν παραταχθεί στη Γένοβα ο υπουργός Εσωτερικών Κλαούντιο Σκαγιόλα στη χτεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» τις χαρακτήρισε «μάλλον εφεδρικές», αφού κατά τον Σκαγιόλα «όλη η χώρα είναι επί ποδός πολέμου».

Στο διεθνές αεροδρόμιο Χριστόφορος Κολόμβος έχουν ήδη τοποθετηθεί έξι συστοιχίες πυραύλων τύπου ΣΠΑΝΤΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση από αέρος. Αρκετοί αυτοκινητόδρομοι, οι οποίοι περνούν μέσα από την πόλη, καθώς και σταθμοί του υπόγειου σιδηροδρόμου θα κλείσουν. Κλειστό θα παραμείνει και το αεροδρόμιο για τις εμπορικές πτήσεις, ενώ θα απαγορεύεται ο ελλιμενισμός πλοίων που δε διαθέτουν ειδική άδεια.

Στην «κόκκινη ζώνη» η οποία καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της ιστορικής πόλης και το Palazzo Ducale όπου θα γίνει η σύνοδος, αλλά και σ' ολόκληρη την περιοχή του λιμανιού, η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μόνο στους μετέχοντες στη διάσκεψη, στους δημοσιογράφους, στους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και στους κατοίκους, οι οποίοι θα είναι εφοδιασμένοι με ειδικές ταυτότητες. Οι 240 είσοδοι της «κόκκινης ζώνης» μεταξύ των οποίων και πολλά στενά δρομάκια θα αποκλειστούν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ακόμη, σφραγίστηκαν και όλες οι σχάρες των υπονόμων που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» για να μην εισβάλλουν σε αυτή υπογείως οι διαδηλωτές. Ενώ από χτες το σιδερένιο φράγμα ενισχύθηκε και από μεγάλα κοντέινερς με μπετόν!

Περιμετρικά της «κόκκινης» έχει οριοθετηθεί η πολύ μεγαλύτερη σε έκταση «κίτρινη ζώνη» στην οποία θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε ορισμένες ομάδες διαδηλωτών, αλλά η αστυνομία θα μπορεί ωστόσο να την αποκλείσει, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η αστυνομία θα είναι εφοδιασμένη με κράνη και ασπίδες, αντιασφυξιογόνους μάσκες, αληθινά πυρομαχικά, σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ, γκλομπς, αντλίες νερού υψηλής πίεσης και ελαφρά θωρακισμένα οχήματα, ενώ ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι θα ψάχνουν για εκρηκτικά.

Οι ηγέτες των κρατών θα μεταφέρονται από το λιμάνι όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο το κρουαζιερόπλοιο «European Vision» προς το μέγαρο της συνόδου με αυτοκίνητο. Αν ωστόσο κριθεί αναγκαίο, υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια για τη μεταφορά τους με ταχύπλοο ή ελικόπτερο. Ειδικά σε ό,τι αφορά στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπους, για λόγους ασφαλείας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί εάν θα παραμείνει μαζί με τους άλλους ηγέτες στο υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο ή αν θα διαμείνει σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο, κοντά στην αμερικανική βάση «Καμπ Ντάρμπι» στο Λιβόρνο.

Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής θα βρίσκονται τα νοσοκομεία όχι μόνο της Γένοβας, αλλά και των γειτονικών πόλεων, ενώ όλες οι άδειες των γιατρών αναστέλλονται για τη χρονική περίοδο που θα διαρκέσει η Σύνοδος, και όπως είχε αποκαλύψει το βρετανικό BBC και επιβεβαιώθηκε από τις ιταλικές αρχές, μέρος του γενικού νοσοκομείου της πόλης των Δόγηδων έχει μετατραπεί σε νεκροτομείο ενώ η Ιταλία προχώρησε και σε εισαγωγή από τρίτες χώρες και 200 σάκων πτωμάτων. Στο νομικό πεδίο, τέλος, τέσσερις εισαγγελείς έχουν αναλάβει την εκδίκαση των υποθέσεων όσων διαδηλωτών συλληφθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ