ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Μεγάλο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του «Βαρβαρέσου»

Ο λαός στο πλευρό των απολυμένων της Νηματουργίας

Μεγάλο και μαχητικό ήταν το συλλαλητήριο συμπαράστασης στους απολυμένους της Νηματουργίας «Βαρβαρέσος» το Σάββατο στη Νάουσα. Ο λαός της πάλης στήριξε με τον πιο έμπρακτο τρόπο τον αγώνα των εργαζομένων, που παραμένουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τη δικαίωσή τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων στη Νηματουργία «Βαρβαρέσος» ανακοίνωσε συνέχιση του αγώνα το επόμενο διάστημα και σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ. προγραμματίζει συνέντευξη Τύπου μπροστά στην πύλη του εργοστασίου.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τα μέλη της ΚΕ Νίκο Χριστάνη, Θανάση Χρηστίδη και Ευθύμη Δημάκη, καθώς και με τον βουλευτή του Κόμματος Λεωνίδα Στολτίδη.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους, που φτάνουν τα 7 εκατ. ευρώ. Να μη μείνει κανένα σπίτι άνεργου χωρίς ρεύμα και νερό. Να παγώσουν οι λογαριασμοί, να μην πλειστηριαστεί κανένα σπίτι.

Επίσης, να τους δοθεί οικονομική ενίσχυση από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) 4.000 ευρώ, για να πάρουν μια ανάσα. Να θεωρηθεί συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας και να παρθούν μέτρα προστασίας για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Τέλος, να μη χαθεί κανένα εργασιακό δικαίωμα και καμία θέση εργασίας σε περίπτωση που έρθει κάποιος επενδυτής και επιδιώξει πονηρά να ανοίξει το εργοστάσιο «καθαρό» από τους εργαζόμενους.

Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Νίκος Νατζμέ, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», ανέφερε ότι το Εργατικό Κέντρο βρίσκεται στο πλάι των εργαζομένων του «Βαρβαρέσου», βρισκόταν πάντα στο πλευρό των κλωστοϋφαντουργών που αγωνίζονταν, είτε με ανοιχτά εργοστάσια είτε όταν αυτά έκλειναν, πετώντας τους εργαζόμενους στον δρόμο. «Από αυτούς τους αγώνες είχαμε κατακτήσεις. Πολλοί χρηματοδοτήθηκαν μέχρι τη σύνταξη, απέκτησαν εισόδημα για να μπορέσουν να ζήσουν. Καμία κυβέρνηση και άλλος παράγοντας δεν έδωσε τίποτα από μόνος του. Αυτό έγινε ύστερα από μαζικούς, αποφασιστικούς αγώνες των εργαζομένων, με τον λαό στο πλάι τους».

Χαιρέτισαν επίσης ο Γιάννης Διάκογλου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας, και η Μαρία Μπόσκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Νάουσας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Κουτσουπιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Νηματουργία «Βαρβαρέσος». Ανάμεσα σε άλλα τόνισε: «Από τη δική σας παρουσία σήμερα εδώ, οι 130 απολυμένοι εργαζόμενοι του "Βαρβαρέσου" παίρνουμε δύναμη για να συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας απέναντι στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση, στο κράτος, στους νόμους που αντιπαλεύουμε καθημερινά, που είναι σχεδιασμένοι για τα συμφέροντα των λίγων και τα κέρδη τους στα γραφεία της ΕΕ, και που ψηφίζονται από όλες τις αντεργατικές κυβερνήσεις, όπως η σημερινή της ΝΔ.

Συνεχίζουμε τη μάχη, με τον λαό στο πλάι μας, για να κερδίσουμε».

Ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης και της ΕΕ, που με τις πολιτικές τους αποφάσεις έχουν συρρικνώσει την πόλη και έχουν διαλύσει τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας.

Αναφερόμενος στην επίθεση της εργοδοσίας, είπε: «Απέναντί μας έχουμε μια αδίστακτη εργοδοσία, που θέλουν να πιστέψουμε ότι είναι ευεργέτης.

Μόνο που αυτό το ζήσαμε στα κορμιά μας, με την εντατικοποίηση, την πίεση για να βγει η δουλειά τη στιγμή που έβγαζε τα κέρδη με το τσουβάλι. Εκείνη την περίοδο ήταν που έφερνε εργολαβικούς στο εργοστάσιο με χειρότερα δικαιώματα , που έψαχνε με το κιάλι να δει ποια γυναίκα συνάδελφός μας θα μείνει έγκυος, προφανώς όχι για να την προστατέψει αλλά για να την απολύσει.

Ηταν αυτή η εργοδοσία που αφού πήρε πάνω από 20 εκατομμύρια παχυλές χρηματοδοτήσεις από τις κυβερνήσεις το 2014 μείωσε τον μισθό μας κατά 16% , χωρίς τη δική μας συγκατάθεση, ενώ έλεγε ότι αυτό θα γίνει μόνο για έναν χρόνο.

Τα χρόνια περνούσαν όμως και καμία επαναφορά του μισθού μας δεν έγινε.

Και από αυτά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα φτάσαμε χρόνια απλήρωτοι, απολυμένοι».

Κατήγγειλε το κράτος, που με τους μηχανισμούς καταστολής του στέκεται απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων. Και ανέδειξε τη δύναμη της αλληλεγγύης που εκφράζεται ήδη από δεκάδες εργατικά σωματεία, συλλόγους επαγγελματιών και άλλους φορείς, τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά.

Μετά τις ομιλίες έγινε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Με μια φωνή εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ και νεολαία βροντοφώναξαν «Πάρτε πίσω τις απολύσεις», «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Στηρίζουν τον αγώνα των απολυμένων

Την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων του «Βαρβαρέσου» εκφράζουν δεκάδες σωματεία και φορείς, και συγκεκριμένα:

Εργατικά Κέντρα: Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Πάτρας, Λαμίας, Ρεθύμνου, Αρτας.

Ομοσπονδίες: Κλωστοϋφαντουργών, Ιματισμού και Δέρματος Ελλάδας, Εμφιαλωμένων Ποτών, Τύπου - Χάρτου, Επαγγελματοβιοτεχνών Νάουσας,

Συνδικάτα - Σωματεία - Σύλλογοι - Ενώσεις: Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας - Πέλλας, Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, Δήμου Νάουσας, Καθαριστριών και Φυλάκων σε εργολαβίες Κ. Μακεδονίας, Νομαρχιακό Τμήμα Ημαθίας της ΑΔΕΔΥ, Εργαζομένων «Τσάνταλη», Εργαζομένων στον «Μπουτάρη», ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, Δασκάλων - Νηπιαγωγών Νάουσας, Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ημαθίας, Νοσοκομείου Νάουσας, Εργαζομένων ΕΚΑΒ Ημαθίας, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, ΠΕΜΕΝ, Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.

Σύλλογοι Συνταξιούχων: ΙΚΑ Νάουσας, ΟΑΕΕ Νάουσας, ΙΚΑ Βέροιας, ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Να μην απολυθούν οι 45 εργαζόμενοι της εργολαβίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα,Τρίτη, στις 10.30 π.μ., τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, απαιτώντας να δοθεί άμεσα λύση με τους 45 συναδέλφους που εργάζονται στη ΛΑΡΚΟ μέσω εργολαβίας και κινδυνεύουν να πεταχτούν στον δρόμο, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να μεταβούν και στο υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Σωματείο, η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ έκανε γνωστό ότι διακόπτει τη σύμβαση έργου με την εταιρεία «Τεχνοστύλ ΑΕ», μέσω της οποίας εργάζονται στη ΛΑΡΚΟ οι 45 συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, καθώς «δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά τις απαιτήσεις που χρειάζονται. Παρά τις προτάσεις του στα αρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών δεν έχει λάβει έγκριση αξιοποίησης των χρημάτων που έχει στο ταμείο της η ΛΑΡΚΟ από την πώληση ρύπων ή κονδύλι κάλυψης αυτών των εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Το Σωματείο επισημαίνει ότι ο καθένας από τους συγκεκριμένους 45 εργαζόμενους, από το σύνολο των 90 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μέσω εργολαβίας, «για τουλάχιστον 10 έτη είναι τοποθετημένος σε τμήματα και θέσεις εργασίας στη ΛΑΡΚΟ καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Σημειώνει επίσης ότι «οι θέσεις εργασίας και οι ανάγκες που καλύπτουν αυτοί οι εργαζόμενοι είναι σε εγκαταστάσεις που απαιτούν συντήρηση, χειρισμό και φύλαξη λόγω επικινδυνότητας» και τονίζει ότι «ο φάκελος με τις "εκθέσεις συνεπειών και επικινδυνότητας από την απομάκρυνση των ειδικευμένων εργαζομένων από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ" έχει δοθεί στον πρωθυπουργό, στο υπουργείο Οικονομικών, στον ειδικό διαχειριστή και στην πρόεδρο Πρωτοδικείου που εξέτασε και ενέκρινε το αίτημα προσωρινής διαταγής των ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία θα εκδικαστούν στις 18 Ιούνη».

Υπογραμμίζει επίσης ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με την ενιαία αντιμετώπιση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ανεξαρτήτως σύμβασης εργασίας, κάτι που ορίζει και ο νόμος 4941/2022 που ψήφισε η κυβέρνηση, ενώ επισημαίνει ότι έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας, όσο και με το αποτέλεσμα της συνάντησης των Σωματείων με τον πρωθυπουργό.

Τη στήριξή της στη νέα κινητοποίηση των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας για να μην απολυθούν οι 45 εργολαβικοί εργαζόμενοι εκφράζει η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΟΡΝΟΣ»
Το 6ο εργατικό «ατύχημα» μέσα σε 2,5 μήνες!

Συνεχίζουν τον αγώνα για ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις

Ακόμη ένα εργατικό «ατύχημα» με τραυματισμό εργαζόμενου στο εργοστάσιο της «ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ», στη Θήβα, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, το οποίο συνεχίζει να διεκδικεί αγωνιστικά την υπογραφή Επιχειρησιακής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, δικαιώματα και μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Σωματείο, «την Παρασκευή 17 Μάη στην απογευματινή βάρδια, εργαζόμενη παρασύρθηκε από ηλεκτροκίνητο παλετοφόρο στο τμήμα της χάρτινης συσκευασίας, με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο Νοσοκομείο Θήβας, όπου και διαπιστώθηκαν θλαστικά τραύματα».

Το Σωματείο καταγγέλλει ότι «πρόκειται για το 6ο εργατικό "ατύχημα" που συμβαίνει στις εγκαταστάσεις της "ΜΟΡΝΟΣ" τους τελευταίους 2,5 μήνες και σίγουρα δεν οφείλεται στη "κακιά στιγμή" ή σε απροσεξία των εργαζομένων, όπως βολεύει την εργοδοσία να ισχυρίζεται. Αποκλειστικά υπεύθυνη και γι' αυτό το εργατικό ατύχημα είναι η εργοδοσία».

Αναδεικνύει τα αίτια των «ατυχημάτων», εστιάζοντας στην εντατικοποίηση, στις αλλαγές των ωραρίων και τις πιέσεις για υπερωρίες. Και σημειώνει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων «για αποχή από την υπερωριακή εργασία γι' αυτό το διάστημα», τονίζοντας ότι η εργοδοσία αποφεύγει να συζητήσει με το Σωματείο για τις αιτίες των εργατικών ατυχημάτων και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην επαναληφθούν.

Σημειώνει επίσης της ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την αποδυνάμωση του ΣΕΠΕ και την έλλειψη ελέγχων στους χώρους δουλειάς.

Να τονίσουμε ότι οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους στη «Μόρνος ΑΕ», από τα μέσα Απρίλη, βρίσκονται σε συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις με δίωρες στάσεις εργασίας, διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ. Μάλιστα, με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης συνεχίζουν τις στάσεις εργασίας μέχρι την Παρασκευή 24 Μάη, κόντρα στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία της εργοδοσίας, ενώ συντονίζουν τη δράση και τη διεκδίκησή τους με τα υπόλοιπα σωματεία εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων του Ομίλου Φιλίππου.

Την Πέμπτη η ημερίδα για τον ορυκτό πλούτο

Η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ) σε συνεργασία με επιστημονικούς και συλλογικούς φορείς διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Ερευνα και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, με αφορμή τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ». Θα γίνει την Πέμπτη 23 Μάη, από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ακαδημίας 18). Στην οργανωτική επιτροπή μαζί με την Ομοσπονδία συμμετέχουν το Συνδικάτο ΙΓΜΕ, τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ και ο Ενιαίος Σύλλογος Τέως Υπαλλήλων ΙΓΜΕ (ΕΣΤΥ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ