ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 2024
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πυκνώνουν οι φωνές για χτυπήματα στη Ρωσία με βρετανικά και αμερικανικά όπλα

Θα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου, ξεκαθαρίζει η Μόσχα

Βομβαρδισμένες περιοχές στα περίχωρα του Χαρκόβου, με νεκρούς ανάμεσα στα συντρίμμια

Copyright 2024 The Associated

Βομβαρδισμένες περιοχές στα περίχωρα του Χαρκόβου, με νεκρούς ανάμεσα στα συντρίμμια
Μπροστά στον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης και επέκτασης του πολέμου στην Ευρώπη βρίσκεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε μια φάση που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολη για την Ουκρανία, με τα ρωσικά στρατεύματα να προελαύνουν στο Χάρκοβο και να σημειώνουν εδαφικά κέρδη στα ανατολικά και στα νότια, η ουκρανική κυβέρνηση πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, ενώ Βρετανία και ΗΠΑ δίνουν την άδειά τους να χρησιμοποιούνται βρετανικοί και αμερικανικοί πύραυλοι, κάτι που για τη Μόσχα ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου».

Υπενθυμίζεται πως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο την περασμένη βδομάδα δήλωσε ότι εναπόκειται στο Κίεβο να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τους αμερικανικούς πυραύλους μεγάλους βεληνεκούς ATACMS, ενώ νωρίτερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντ. Κάμερον, πιο σαφής, είχε χαρακτηρίσει «δικαίωμα» των ουκρανικών δυνάμεων να χτυπούν στόχους στη Ρωσία με βρετανικά όπλα.

Μέχρι τώρα οι ΗΠΑ δεν επέτρεπαν τα χτυπήματα στη Ρωσία. Την προηγούμενη βδομάδα το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) επεσήμανε ότι «η πολιτική των ΗΠΑ (σ.σ. η αποτροπή χτυπημάτων κατά του ρωσικού εδάφους) υπονομεύει σοβαρά την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επίθεση στην περιφέρεια Χάρκοβο».

Ρεπορτάζ της «Le Figaro» αναφέρεται και στο αίτημα της «Επιτροπής Ελσίνκι», που αποτελείται από μέλη του Κογκρέσου και Αμερικανούς γερουσιαστές, προς την αμερικανική κυβέρνηση να «εξουσιοδοτήσει» τη χρήση δυτικών όπλων για την απόκρουση αυτής της επίθεσης.

Η βρετανική «Telegraph» αναφέρει ότι αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης επισκέφτηκαν με αυτόν τον σκοπό την Ουάσιγκτον την περασμένη βδομάδα. Ζήτησαν από την αμερικανική κυβέρνηση να επιτρέψει στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα HIMARS και άλλους πυραύλους, για να χτυπήσουν στόχους μέσα στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι περιορισμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη χρήση των HIMARS επέτρεψαν στους Ρώσους να συγκεντρώσουν με άνεση δυνάμεις πεζικού και τεθωρακισμένων στα σύνορα σε ρωσικό έδαφος, και να οργανώσουν ανενόχλητοι την εξελισσόμενη προέλασή τους προς το Χάρκοβο, η οποία ξεκίνησε την προηγούμενη βδομάδα στις 10 Μάη.

«Mπορούσαμε να διακόψoυμε τα ρωσικά σχέδια, όμως δεν είχαμε την έγκριση της κυβέρνησης των ΗΠΑ», είπε Ουκρανός στρατιώτης στην «Telegraph», προσθέτοντας ότι έβλεπαν με «δεμένα χέρια» τη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών δίπλα στην Ουκρανία, λίγο πριν αρχίσει η επίθεση προς το Χάρκοβο.

Το «κλίμα» φαίνεται να αλλάζει σταδιακά σε Λονδίνο και Ουάσιγκτον. «Πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να αμυνθεί με όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της», δήλωσε ο Τζον Φόρμαν, πρώην αμυντικός ακόλουθος της Βρετανίας στη Μόσχα και στο Κίεβο. Αλλά και ο Ρόμπερτ Λι, συνεργάτης του αμερικανικού «Foreign Policy Research Institute», επεσήμανε ότι η νέα ρωσική επίθεση σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή τακτικής, άρα πρέπει να απαντηθεί: «Νομίζω ότι θα ήταν συνετό για τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απαγορευτική πολιτική τους, λόγω των εξελίξεων».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο επέκρινε τη «Δύση», για το ότι στην πράξη απαγορεύει χτυπήματα σε στόχους στη Ρωσία με δυτικά όπλα, και είπε πως το Κίεβο χρειάζεται τα τριπλάσια συστήματα αεράμυνας «Patriot» από όσα διαθέτει σήμερα και 120 - 130 μαχητικά αεροσκάφη F-16 ή ανάλογα, για «να τερματιστεί η κυριαρχία στους αιθέρες» της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Παιχνίδια» με τη φωτιά...

Η κλιμάκωση έχει επισημανθεί και από τη Μόσχα, με τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν να προαναγγέλλει στρατιωτικές ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά, αντιδρώντας στη δήλωση Κάμερον αλλά και σε εκείνη του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, για ενδεχόμενη αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Τα γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν με βάση «το σχετικό χρονοδιάγραμμα» και αυτό είναι ζήτημα του υπουργείου Αμυνας, δήλωσε χθες το Κρεμλίνο, ενώ την Παρασκευή το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε «προειδοποιήσει» τη «Δύση» ότι παίζει με τη φωτιά.

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι βλέπει το «χέρι» των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας πίσω από την τελευταία έξαρση των ουκρανικών επιθέσεων σε περιοχές της Ρωσίας, και κατηγορεί την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο για την κλιμάκωση της σύγκρουσης, δίνοντας την άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και βαρύ οπλισμό.

«Για μια ακόμη φορά, θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε απερίφραστα την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως και το Κίεβο, που είναι υπό τον έλεγχό τους, ότι παίζουν με τη φωτιά. Η Ρωσία δεν θα αφήσει αναπάντητες τέτοιες παραβιάσεις στο έδαφός της», τονίζει το ΥΠΕΞ.

Μόσχα: Χαιρετίζει την πρόταση Σι για «ειρηνευτική διάσκεψη»

Ταυτόχρονα, Ρωσία και Κίνα προτάσσουν σε αυτήν τη συγκυρία την κινεζική πρωτοβουλία για «διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης», ασκώντας πιέσεις και επιρροή σε μια σειρά κυβερνήσεις, μεταξύ άλλων και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ συναντήθηκε χθες με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, στην Αστάνα, όπου συζήτησαν την εξειδίκευση και εφαρμογή των πρόσφατων συμφωνιών που υπέγραψαν πρόσφατα οι Πρόεδροι των δύο χωρών στο Πεκίνο.

Ο Λαβρόφ χαιρέτισε την πρόταση του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ για διεξαγωγή «ειρηνευτικής διάσκεψης για την Ουκρανία, υπό τον όρο της ισότιμης συμμετοχής της Ρωσίας και της Ουκρανίας, λαμβάνοντας υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Μόσχας και την τρέχουσα πραγματικότητα», αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Εξάλλου, οι δύο πλευρές συζήτησαν χθες μια σειρά «πιεστικών» διεθνών ζητημάτων (Μέση Ανατολή, Ερυθρά Θάλασσα, Κορεατική Χερσόνησο κ.λπ.) και «τονίστηκε η ανάγκη οικοδόμησης μιας νέας αρχιτεκτονικής ευρασιατικής ασφάλειας, στο πλαίσιο της στασιμότητας των ευρωατλαντικών μηχανισμών».

Απέρριψε την Ολυμπιακή Εκεχειρία ο Ζελένσκι

Πάντως ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο απέρριψε κάθε ενδεχόμενο Ολυμπιακής Εκεχειρίας το καλοκαίρι, πρόταση που έχει διατυπώσει ο Εμ. Μακρόν και φάνηκε να εξετάζει ο Βλ. Πούτιν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο. Το θέμα είχε συζητηθεί και κατά την επίσκεψη του Σι στο Παρίσι στις αρχές Μάη.

«Ας φανταστούμε για μια στιγμή ότι κηρύσσεται κατάπαυση του πυρός. Καταρχάς, δεν εμπιστευόμαστε τον Πούτιν. Δεύτερον, δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά του. Τρίτον, ποιος μας εγγυάται ότι η Ρωσία δεν θα επωφεληθεί για να φέρει στρατεύματα στο έδαφός μας;», ήταν η απάντηση του Ουκρανού Προέδρου στον Μακρόν, ενώ πρόσθεσε ότι το Κίεβο είναι «εναντίον οποιασδήποτε ανακωχής που παίζει το παιχνίδι του εχθρού».

Στην ίδια συνέντευξη ο Ζελένσκι προεξόφλησε ότι επίκειται πολύ μεγαλύτερη ρωσική επίθεση σε βορειοανατολική και ανατολική Ουκρανία, με στόχο να καταληφθεί η πόλη Χάρκοβο: «Αρχισαν την επιχείρησή τους, μπορεί να αποτελείται από πολλά κύματα. Κι αυτό είναι το πρώτο».

Ο Ρώσος Πρόεδρος ισχυρίστηκε την Παρασκευή από το Πεκίνο ότι «προς το παρόν» δεν είναι στόχος το Χάρκοβο, αντίθετα ότι σκοπός είναι να ανταποδοθούν τα ουκρανικά πλήγματα των τελευταίων μηνών στη ρωσική επικράτεια και να δημιουργηθεί ουδέτερη ζώνη, ώστε να αποτραπούν καινούργια.

Το δεύτερο μέτωπο στο Χάρκοβο έχει αναγκάσει τις ουκρανικές δυνάμεις να αποσπάσουν δυνάμεις από τα ανατολικά και τα νότια, αποδυναμώνοντας το μέτωπο εκεί.

Ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού. «Πρέπει να αναπληρώσουμε τις εφεδρείες (...) μεγάλος αριθμός ταξιαρχιών έχει πολλά κενά. Πρέπει να το κάνουμε, ώστε τα παιδιά (σ.σ. στο μέτωπο) να μπορούν να εναλλάσσονται ομαλά. Ετσι θα βελτιωθεί το ηθικό», είπε.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να προελαύνουν στην περιφέρεια Χάρκοβο, από όπου έχουν εκκενωθεί περίπου 10.000 κάτοικοι. Στόχος μοιάζει να είναι το χωριό Λουκιάντσι, για να ανοίξει ο δρόμος προς το Λίπτσι, άλλη κοινότητα καθ' οδόν προς το Χάρκοβο.

Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι μέσα σε μια βδομάδα κατέλαβε 12 χωριά και πρόσθεσε πως οι δυνάμεις του συνεχίζουν να προελαύνουν.

Επίσης, η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι ελέγχει πλήρως την περιφέρεια Λουγκάνσκ, μετά την κατάληψη του χωριού Μπιλοχορίβκα.

Η Πολωνία ενισχύει τα σύνορα με τη Λευκορωσία

Η Πολωνία θα επενδύσει 2,3 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των ανατολικών συνόρων της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

«Ξεκινάμε ένα μεγάλο πρόγραμμα οικοδόμησης ενός ασφαλούς συνόρου, με οχυρώσεις, αναδιοργάνωση του εδάφους και του περιβάλλοντος, έτσι ώστε αυτό το σύνορο να μην μπορεί πλέον να χρησιμεύει ως πύλη για έναν πιθανό εχθρό», ανακοίνωσε το Σάββατο ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντ. Τουσκ, λέγοντας ότι οι εργασίες για το σχέδιο «Προστατευτική Ασπίδα Ανατολικά» έχουν ήδη αρχίσει.

Η Πολωνία συνορεύει με τη Λευκορωσία στα ανατολικά και με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στα βορειοανατολικά.

Τονίζοντας τη στρατηγική θέση της χώρας στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ο Τουσκ υπογράμμισε την ευθύνη της Πολωνίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ενώ κατηγόρησε τη Λευκορωσία για «υβριδικό πόλεμο» μέσω των μεταναστευτικών ροών.


ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Εκτός κινδύνου αλλά σε σοβαρή κατάσταση ο Ρ. Φίτσο

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, επικεφαλής της τρικομματικής κυβέρνησης σοσιαλδημοκρατών - εθνικιστών, δεν διατρέχει πλέον άμεσο κίνδυνο, όμως εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την απόπειρα δολοφονίας του στις 15 Μάη, δήλωσε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ρόμπερτ Καλινιάκ. Ο Φίτσο νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο της Μπάνσκα Μπιστρίτσα και η κατάστασή του εξακολουθεί να είναι σοβαρή καθώς χειρουργήθηκε μετά από πολλαπλά τραύματα στην κοιλιά και στα άκρα.

Την ίδια στιγμή, το ποινικό δικαστήριο της Σλοβακίας αποφάσισε το Σάββατο την προφυλάκιση για απόπειρα ανθρωποκτονίας του 71χρονου δράστη, συγγραφέα Γιουράι Τσίντουλα, που σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάτους Σουτάι Εσκιοκ, ενδέχεται να είχε και συνεργούς. Ανέφερε δε ότι γίνεται έρευνα για δίκτυο υποστήριξης που έσπευσε να σβήσει καταχωρήσεις του 71χρονου στο διαδίκτυο (Facebook), ενώ ο ίδιος ο δράστης επιμένει ότι διαφωνούσε με την πολιτική Φίτσο και στο θέμα της μη στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας και για νομοσχέδια για τον ραδιοτηλεοπτικό τομέα και τη Δικαιοσύνη. Επίσης, γίνεται έρευνα για 4 άτομα που επικρότησαν στο διαδίκτυο την απόπειρα δολοφονίας.

Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα και τη συνεχή αντιπαράθεση με δηλώσεις από εκπροσώπους των αστικών κομμάτων στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που καλούσαν για σήμερα, η απερχόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σουζάνα Τσαπούτοβα, και ο νεοεκλεγείς, τον Απρίλη, Πέτερ Πελεγκρίνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ