ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 2024
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Χρηματοδοτεί αδρά τις βάναυσες απωθήσεις μεταναστών στις αφρικανικές ερήμους

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίζονται στη «μέση του πουθενά» με χρήματα και εξοπλισμό που παρέχει η ΕΕ σε Τυνησία, Μαρόκο, Μαυριτανία

Πρόσφυγες και μετανάστες που αφήνονται στο πουθενά στις ερήμους της Αφρικής

Copyright 2023 The Associated

Πρόσφυγες και μετανάστες που αφήνονται στο πουθενά στις ερήμους της Αφρικής
Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες συνελήφθησαν και εγκαταλείφθηκαν στην έρημο σε Μαρόκο, Τυνησία και Μαυριτανία, με την οικονομική στήριξη της ΕΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής καταστολής της μετανάστευσης!

Οπως αποκαλύπτει πολύμηνη δημοσιογραφική έρευνα της «συλλογικότητας δημοσιογράφων» Lighthouse Reports, της γαλλικής «Le Monde», της αμερικανικής «Washington Post» και άλλων διεθνών ΜΜΕ, με βάρβαρες μεθόδους απωθούνται μετανάστες και πρόσφυγες, συχνά αφήνονται σε ερήμους στη μέση του πουθενά, παραβιάζοντας ακόμη και στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Lighthouse Reports ανέφερε ότι πήρε συνεντεύξεις από περισσότερους από 50 μετανάστες που κατάγονταν από χώρες της υποσαχάριας ή της ανατολικής Αφρικής και έπεσαν θύματα αυτής της μεταχείρισης σε Τυνησία, Μαρόκο, Μαυριτανία, όπου «συλλαμβάνονται, επιβιβάζονται σε λεωφορεία και μεταφέρονται στη μέση του πουθενά, συχνά σε ζώνες έρημες και άνυδρες», χωρίς νερό και τρόφιμα. Ορισμένοι οδηγούνται σε μεθοριακές ζώνες, όπου «οι αρχές τούς πουλούν σε διακινητές ανθρώπων και σε συμμορίες που τους βασανίζουν για να αποσπάσουν λύτρα».

Αυτά τα τρία αφρικανικά κράτη είναι κομβικά σημεία διέλευσης των κύριων μεταναστευτικών διαδρομών προς την Ευρώπη: Της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου, που συνδέει τις ακτές της Τυνησίας με το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, της Δυτικής Μεσογείου, από τη Βόρεια Αφρική προς την Ισπανία, και της Διαδρομής του Ατλαντικού, από τις ακτές της Σενεγάλης και της Δυτικής Σαχάρας προς τα Κανάρια Νησιά.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τις βάρβαρες απωθήσεις

Από το 2015, οι τρεις χώρες έχουν λάβει μόνο μέσω του Emergency Trust Fund (EUTF) πάνω από 400 εκατ. ευρώ για τη «διαχείριση των συνόρων». Το Ταμείο αυτό ξεκίνησε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τη μετανάστευση στη Μάλτα, υπενθυμίζει το ρεπορτάζ της «Le Monde».

Τον Ιούλη του 2023, η ΕΕ υπέγραψε ακόμη μια συμφωνία με την Τυνησία, που προβλέπει 105 εκατ. ευρώ «για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης», ενώ λίγο πριν, το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας είχε δεσμεύσει 25 εκατ. ευρώ για την Τύνιδα, για να ενισχύσει τον «έλεγχο της μετανάστευσης», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Συνολικά η συμφωνία ΕΕ - Τυνησίας προβλέπει πάνω από 700 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια προκειμένου η αφρικανική χώρα να «σταθεροποιήσει» την οικονομία της, να «διαχειριστεί» τη μετανάστευση, να ενισχύσει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και περιλαμβάνει τη δυνατότητα παροχής επιπλέον 900 εκατ. ευρώ σε μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια.

Τον Φλεβάρη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε πακέτο 210 εκατ. ευρώ για τη Μαυριτανία, εν μέρει για τη «διαχείριση» της μετανάστευσης.

Η έρευνα των ΜΜΕ αναφέρει:

  • Στο Μαρόκο, σχεδόν 59.000 μετανάστες συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας το 2023, σύμφωνα με επίσημη καταμέτρηση. Ορισμένοι απελάθηκαν στα νότια και στην ενδοχώρα.
  • Στη Μαυριτανία, πολλά λεωφορεία φτάνουν στις άνυδρες εκτάσεις των συνόρων με το Μάλι κάθε βδομάδα, εγκαταλείποντας ομάδες μεταναστών.
  • Στην Τυνησία, 13 μαζικές απελάσεις στα σύνορα της Λιβύης και της Αλγερίας, που οργανώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας μεταξύ Ιούλη 2023 και Απρίλη 2024, βγήκαν στην επιφάνεια χάρη σε αυτόπτες μάρτυρες, ηχογραφήσεις και βίντεο. Καταγγελίες για εκατοντάδες βίαιες απωθήσεις προς τα σύνορα με την Αλγερία έχει κάνει και η ΜΚΟ «Τυνησιακό Φόρουμ για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα» (FTDES).

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στην έρημο της Λιβύης από τον Ιούνη του 2023, σύμφωνα με έκθεση της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, που δημοσιεύτηκε τον Απρίλη του 2024. Το διάστημα Γενάρη - Απρίλη 2024 οι αρχές της Τυνησίας εμπόδισαν 21.545 μετανάστες να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ιταλία, δηλαδή κατά 22,5% περισσότερους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχτηκε προχτές τη ...«δύσκολη κατάσταση». «Πρόκειται για μια κατάσταση δύσκολη, ασταθή, στην οποία θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα.

«Κάποιες φορές, η κατάσταση είναι δύσκολη στις χώρες - εταίρους μας» αλλά «παραμένουν κυρίαρχα κράτη και ελέγχουν τις εθνικές δυνάμεις τους», σχολίασε η Αννα Πισονέρο, εκπρόσωπος της ΕΕ. Πάντως, «οι εταίροι της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα»...

ΚΙΝΑ
Κυρώσεις σε αμερικανικούς κολοσσούς ως απάντηση για «μονομερή εκφοβισμό»

Κυρώσεις σε βάρος αμερικανικών κολοσσών, όπως «Lockheed Martin» και «Raytheon», ανακοίνωσε χτες η κινεζική κυβέρνηση, ως απάντηση σε «μονομερή εκφοβισμό και οικονομικό καταναγκασμό που πλήττει σοβαρά τα θεμιτά και νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα κινεζικών επιχειρήσεων, θεσμών και προσώπων», όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Ακόμα, το Πεκίνο κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι «επιβάλλουν αδιακρίτως παράνομες και μονομερείς κυρώσεις εναντίον κινεζικών εταιρειών που δήθεν συνδέονται με τη Ρωσία». Πρόσθεσε δε ότι «σε όλη αυτήν τη χρονική διάρκεια οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πωλούν όπλα στην Ταϊβάν», πωλήσεις οι οποίες «παραβιάζουν σοβαρά την αρχή της μίας και μόνης Κίνας (...) και αποτελούν σοβαρή ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, πλήττοντας σοβαρά την κυριαρχία της και την εδαφική ακεραιότητά της».

Οι κυρώσεις αφορούν μεταξύ άλλων 10 υψηλόβαθμα στελέχη.

Την Τρίτη η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι ΗΠΑ και Ευρώπη πρέπει να απαντήσουν στις βιομηχανικές πολιτικές της Κίνας «με στρατηγικό και ενιαίο τρόπο», ώστε να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα των κατασκευαστών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οπως μετέδωσε το «Reuters», η Γέλεν, από τη Φρανκφούρτη όπου βρέθηκε, μίλησε για τη σημασία της αμερικανοευρωπαϊκής συμμαχίας και είπε ότι η «πλεονάζουσα βιομηχανική ικανότητα» της Κίνας απειλεί τόσο τις αμερικανικές όσο και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε στη μικρή πόλη Γκρίνφιλντ της Αϊόβα στις ΗΠΑ ανεμοστρόβιλος, καθώς ισοπέδωσε δεκάδες κτίρια και προκάλεσε τον τραυματισμό και τον θάνατο πολλών ατόμων, τον αριθμό των οποίων οι τοπικές αρχές δεν ήταν χτες σε θέση να προσδιορίσουν.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στις 4 Ιούλη πρόωρες εκλογές

Βουλευτικές εκλογές στις 4 Ιούλη προκήρυξε χτες το απόγευμα ο Βρετανός Συντηρητικός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, επιχειρώντας να αξιοποιήσει τις πρόσφατες ειδήσεις περί μείωσης του πληθωρισμού στη χώρα με στόχο να μειώσει κατά το δυνατόν τις μεγάλες διαρροές ψηφοφόρων κυρίως προς τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, οι οποίοι προηγούνται σε όλες τις σφυγμομετρήσεις κατά τουλάχιστον 20%.

Ο Σούνακ μίλησε για τις επιδόσεις της κυβέρνησής του στη «βελτίωση» της οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνώντες Συντηρητικοί «αντιμετώπισαν τον πληθωρισμό, έλεγξαν το χρέος, μείωσαν τη φορολογία των πολιτών και αύξησαν τις συντάξεις».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης θα σταματήσει τις συνεχιζόμενες ροές μεταναστών και προσφύγων προς το Ηνωμένο Βασίλειο και ότι η χώρα αντιμετώπισε «καιρούς με τις πιο μεγάλες προκλήσεις από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». Τόνισε ότι η Βρετανία βρίσκεται σε μια «κρίσιμη καμπή», μπροστά σε επικείμενες σημαντικές εξελίξεις, και υποσχέθηκε πως ποτέ δεν θα αφήσει «τον λαό να αντιμετωπίσει μόνος τις πιο σκοτεινές μέρες».

Λίγα λεπτά μετά την απόφαση του Σούνακ για διάλυση της Βουλής και διεξαγωγή εκλογών, ο αρχηγός των σοσιαλδημοκρατών Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, κυκλοφόρησε βιντεοσκοπημένο μήνυμα τονίζοντας ότι «ήρθε η ώρα για αλλαγή», αφού «14 χρόνια διακυβέρνησης από τους Τόρις, πλέον δεν δουλεύει τίποτε».

ΝΕΑ ΚΑΛΗΔΟΝΙΑ
«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη» λέει ο Ατάλ

Ζητούμενο είναι «να διεξαχθεί διάλογος με στόχο την επίτευξη τοπικής συμφωνίας», είπε χτες ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, απαντώντας σε ερώτηση που έγινε στη Βουλή για την κατάσταση στη Νέα Καληδονία, κτήση που βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην οποία η γαλλική πλουτοκρατία επενδύει πολύπλευρα για τη διασφάλιση της γεωπολιτικής επιρροής της στον Ινδο-Ειρηνικό και όχι μόνο.

Η συζήτηση στη Βουλή έγινε ενώ ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, αναμενόταν να φτάσει από ώρα σε ώρα στη Νουμεά, την πρωτεύουσα της κτήσης, μετά τις πολυήμερες διαμαρτυρίες που προκάλεσαν στον γηγενή πληθυσμό (Κανάκ) οι αλλαγές για τη διεξαγωγή εκλογών εκεί. Ενώ το Παρίσι έστειλε στην Καληδονία και άνδρες της χωροφυλακής, που μαζί με άνδρες της αστυνομίας αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων, προτάχθηκαν για την «αποκατάσταση της τάξης», οι πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής επιμένουν ότι οι αλλαγές αποσκοπούν στην αλλοίωση της βούλησης της πλειοψηφίας των ντόπιων, που δεν θέλουν παραμονή υπό γαλλική επικυριαρχία.

Καθώς τουλάχιστον 6 άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και Κανάκ, ενώ η περιοχή έχει κηρυχτεί σε «καθεστώς έκτακτης ανάγκης», ο Ατάλ είπε χτες ότι «η κατάσταση παραμένει δύσκολη» και ισχυρίστηκε ότι «θα σταθούμε δίπλα στη Νέα Καληδονία για την ανοικοδόμησή της».

Θυμίζουμε ότι το Παρίσι έχει μιλήσει ανοιχτά για «εξωτερική ανάμειξη» στα γεγονότα, κατηγορώντας ευθέως το Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο διασταυρώνει τα ξίφη του στην περιοχή του Καυκάσου, με φόντο την ευρύτερη αντιπαράθεση «Δύσης» - Ρωσίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - AFD
Παραίτηση ευρωβουλευτή που εκθειάζει τα Ες Ες

Σε παραίτηση οδηγήθηκε ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD), Μαξιμίλιαν Κρα, μετά από δηλώσεις του το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι τα Ες Ες (SS, Schutzstaffel) των ναζί «δεν ήταν όλοι εγκληματίες, ανάμεσά τους υπήρχαν και πολλοί αγρότες».

Η AfD δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο, όμως ο Κρα αποχώρησε από την ηγετική ομάδα της. Τον Απρίλη οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν συνεργάτη του στη Δρέσδη για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας. Ο Κρα αρνήθηκε να παραιτηθεί, αλλά απέπεμψε τον βοηθό του.

Η δήλωση πυροδότησε την πλήρη ρήξη με το κόμμα «Εθνική Συσπείρωση» (RN) της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, μετά από αλλεπάλληλες αντιπαραθέσεις και για άλλα ζητήματα. Η RN, που προηγείται δημοσκοπικά για τις ευρωεκλογές στη Γαλλία, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι πλέον στην ίδια πολιτική οικογένεια με την AfD στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα εθνικιστικά - ναζιστικά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αυτήν τη στιγμή διαιρεμένα ανάμεσα στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), ντε φάκτο επικεφαλής των οποίων είναι η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, και την ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID), με επικεφαλής το κόμμα της Λεπέν.

Η Λεπέν δήλωσε ότι το κόμμα της χρειάζεται να «διακόψει ξεκάθαρα» από την AfD που «άγεται και φέρεται από εξτρεμιστικά στοιχεία στους κόλπους της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ