ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 2024 - Κυριακή 26 Μάη 2024
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να προσληφθεί άμεσα όλο το αναγκαίο προσωπικό στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Αμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού στα παιδιατρικά νοσοκομεία έχει ζητήσει το ΚΚΕ με Ερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Βιβή Δάγκα, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Γκιόκας, Σεμίνα Διγενή, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου, Αφροδίτη Κτενά, Θανάσης Παφίλης και Χρήστος Τσοκάνης:

«Τους τελευταίους μήνες το πρόβλημα της υποστελέχωσης των παιδιατρικών νοσοκομείων, με βασική αιχμή τις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους, σε νοσηλευτικό προσωπικό στα χειρουργεία και στη ΜΕΘ Παίδων, έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Τον Φεβρουάριο του 2024 οι αναισθησιολόγοι του "Αγλαΐα Κυριακού" είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει τη διοίκηση και τους αρμόδιους ότι τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου θα έκλειναν, καθώς δεν ήταν δυνατή η ασφαλής λειτουργία τους. Τότε, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των υγειονομικών για άμεσες - κατεπείγουσες προσλήψεις προσωπικού, η διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο Υγείας προχώρησαν σε αναγκαστικές μετακινήσεις προσωπικού (από το "Αγία Σοφία", το Παίδων Πεντέλης και το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου), αντί να ενισχύσουν το νοσοκομείο με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.

Τρεις μήνες μετά, οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων είναι "στο ίδιο έργο θεατές". Οι θέσεις που είχαν προκηρυχθεί για τα δύο νοσοκομεία όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί, αλλά μόλις στις 20/5 πραγματοποιήθηκαν οι κρίσεις. Ολο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να μετακινούνται, ενώ η διοίκηση προχώρησε σε μετακίνηση ακόμα μίας αναισθησιολόγου, μητέρας ανήλικου παιδιού. Ταυτόχρονα, παρότι οι εργαζόμενοι των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων έχουν προειδοποιήσει, δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την αναπλήρωση των αναισθησιολόγων που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν άμεσα.

Στα νοσοκομεία Παίδων, πλήθος παρεμβάσεων στους μικρούς ασθενείς χρήζουν αναισθησίας (μαγνητικές τομογραφίες, petscan, εγχύσεις φαρμάκων, οστεομυελικές βιοψίες, αιμοδυναμικό κ.λπ.). Ως αποτέλεσμα, οι αναισθησιολόγοι καλύπτουν μια σειρά Τμήματα καθημερινά και όλο αυτό το διάστημα υπερεργάζονται και υπερεφημερεύουν, στα όρια της εξάντλησης αλλά και της ασφάλειας.

Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και στο νοσηλευτικό προσωπικό του χειρουργείου, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια να λειτουργούν λιγότερα από τα μισά τακτικά χειρουργικά τραπέζια για τις διάφορες ειδικότητες. Κατά συνέπεια, οι λίστες αναμονής διογκώνονται διαρκώς, αλλά ακόμα και νεογνά ή παιδιά με προβλήματα χειρουργούνται μετά από μήνες. Σε αυτές τις συνθήκες η ασφαλής και απρόσκοπτη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων των δύο νοσοκομείων δεν καθίσταται δυνατή, πράγμα που καταδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο την ακραία υποστελέχωση.

Ταυτόχρονα, η ΜΕΘ του Νοσοκομείου "Αγία Σοφία" είναι πιο αποδυναμωμένη σε προσωπικό από ποτέ. Για τα 10 κρεβάτια που διαθέτει και λειτουργούν καθημερινά σε 24ωρη βάση (σε σύνολο 55 κρεβατιών ΜΕΘ Παίδων που υπάρχουν πανελλαδικά) υπηρετούν 16 νοσηλευτές (ΠΕ και ΤΕ), 3 από τους οποίους είναι προς αποχώρηση το επόμενο διάστημα. Για την αναπλήρωση αυτών των 3 νοσηλευτών μετακινήθηκαν 3 νοσηλευτές από άλλα Τμήματα του νοσοκομείου. Συνολικά για να θεωρείται ασφαλής η λειτουργία του Τμήματος θα έπρεπε να υπηρετούν 30 νοσηλευτές. Οι εναπομείναντες δουλεύουν σε συνθήκες εξάντλησης, με δεκάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες. Παρότι επανειλημμένα και έγκαιρα έχουν καταθέσει εγγράφως την ανάγκη για άμεσες προσλήψεις, η διοίκηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα ευκαιριακά και πρόχειρα, με αναγκαστικές μετακινήσεις προσωπικού από άλλα Τμήματα. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν άλλο να εργάζονται σε συνθήκες επικίνδυνες τόσο γι' αυτούς όσο και για τους μικρούς ασθενείς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

- Να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό τα Αναισθησιολογικά Τμήματα των δύο νοσοκομείων, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και με κατεπείγουσες διαδικασίες, για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των τακτικών χειρουργείων.

- Να προσληφθεί άμεσα όλο το αναγκαίο μόνιμο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό στα χειρουργεία, ώστε να ανοίξουν άμεσα όλες οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες.

- Την άμεση πρόσληψη, με κατεπείγουσες διαδικασίες, μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού στη Μονάδα Παίδων, για να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν».

ΕΥΟΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εμπόδισαν αγωνιστικά την έξωση μονογονεϊκής οικογένειας

Κάτω από τη δυναμική κινητοποίηση σωματείων και φορέων και του λαού της περιοχής, την Παρασκευή, αποτράπηκε προσωρινά, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιούνη, η έξωση μονογονεϊκής οικογένειας εργαζόμενης σε βιομηχανία τροφίμων με δύο ανήλικα παιδιά, από το σπίτι τους στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Με σύνθημα «Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός, κανένας μόνος, παντού ξεσηκωμός» πραγματοποίησαν πορεία στη γειτονιά και κάλεσαν τον λαό σε ξεσηκωμό για να υπερασπιστεί κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια που κινδυνεύει από τα «κοράκια» των τραπεζών και των funds. Οπως είπαν, «κάθε σπίτι που κινδυνεύει πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της γειτονιάς, των σωματείων και όλων των φορέων της περιοχής. Κάθε σπίτι πρέπει να αποτελεί σπίτι όλου του λαού».

Η εργαζόμενη είχε μπει εγγυήτρια σε δάνειο του πρώην συζύγου της - επαγγελματία, το οποίο σταμάτησε να εξυπηρετείται λόγω τεράστιων οικονομικών δυσκολιών την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Και ενώ η ίδια είχε αποπληρώσει κανονικά το σπίτι της, λόγω των χρεών του πρώην συζύγου της έγιναν κατάσχεση και πλειστηριασμός, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει σήμερα να μείνει κυριολεκτικά στον δρόμο με τα δυο παιδιά της και με πολλά προβλήματα υγείας να πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Σωματεία και φορείς καταγγέλλουν ότι πρόκειται για ακόμα ένα περιστατικό αρπαγής της πρώτης κατοικίας και απαιτούν να μη γίνει η έξωση της οικογένειας από το σπίτι της.

To αδιαχώρητο και πάλι στην εφημερία του «Γεννηματάς»

Η βαρβαρότητα της «κανονικότητας» στις εφημερίες που επικρατεί διαχρονικά σε όλα τα νοσοκομεία, αποτυπώθηκε στα Επείγοντα του «Γεννηματάς» και στην εφημερία της περασμένης Πέμπτης. Δεκάδες φορεία, ασθενείς στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο και οι υγειονομικοί να κάνουν ...παρκούρ ανάμεσά τους.

Απεργούν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην «Teleperformance»

Σε 24ωρη απεργία προχωρά τη Δευτέρα 27 Μάη το Σωματείο Εργαζομένων στην «Teleperformance» (ΣΕΤΕΠ). Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων των προηγούμενων μηνών, οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με 20% αύξηση για όλους και την απορρόφηση όλων των εργαζομένων, ώστε να μη βρεθεί κανένας άνεργος. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα γίνει συγκέντρωση έξω από το κτίριο της επιχείρησης στον Πειραιά (Γραβιάς 25), ενώ το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, η εταιρεία «προχωρά σε downsizing, σε πολύ υψηλούς στόχους που δεν πιάνονται, καθημερινές απολύσεις, αναγκάζει συναδέλφους σε παραίτηση λόγω της μεγάλης εντατικοποίησης». Την ίδια στιγμή, «για τους περισσότερους από μας ο μισθός που παίρνουμε δεν φτάνει ούτε για τον μισό μήνα και όλα αυτά γίνονται για να τσεπώσουν περισσότερα κέρδη», ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία «κάνει τα πάντα για να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση Συλλογικής Σύμβασης», προσπαθεί να περιορίσει τη δράση του Σωματείου και να απομονώσει τους εργαζόμενους. «Απαντάμε με απεργία στις 27 Μάη και συνέλευση την ίδια μέρα, για να συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε παρακάτω, ανάλογα και με την απάντηση της εταιρείας στα δίκαια αιτήματά μας», τονίζει το ΣΕΤΕΠ.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Αντιδρούν στη λειτουργία σούπερ μάρκετ την Κυριακή

Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπάλληλων καλεί την Κυριακή 26/5 στις 10.30 μ.μ. σε συγκεντρώσεις έξω από τα 2 καταστήματα της «Lidl» στην Κέρκυρα, ενάντια στην παράνομη μεθόδευση του ομίλου να σπάσει την κυριακάτικη αργία της λειτουργίας των καταστημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ