ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2024
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Σύνοδος για «επανέναρξη» συνεργασίας

Μεταξύ άλλων συμφώνησαν να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τριμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Από τη συνάντηση των τριών αντιπροσωπειών
Από τη συνάντηση των τριών αντιπροσωπειών
«Τακτικά και χωρίς διακοπή» εκτίμησαν ότι χρειάζεται να γίνονται στο εξής οι τριμερείς συναντήσεις που είχαν «παγώσει» τα τελευταία χρόνια, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν σουκ γεόλ, και οι πρωθυπουργοί Κίνας και Ιαπωνίας, Λι Κιανγκ και Φούμιο Κισίντα, που συναντήθηκαν χτες στη Σεούλ.

Μεταξύ άλλων σε κοινή δήλωση αναφέρεται ότι «η προώθηση της θεσμοθέτησης της τριμερούς συνεργασίας ενισχύει τις αντίστοιχες διμερείς σχέσεις και προωθεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή της Βορειοανατολικής Ασίας», ενώ, καθόλου τυχαία, ιεραρχήθηκε ψηλά η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (FTA). Μεταξύ άλλων τομέων, οι τρεις πλευρές θα προτάξουν για ενίσχυση της συνεργασίας τους και τον τομέα της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, όπως και την αντιμετώπιση «μελλοντικών πανδημιών», αλλά και την Ασφάλεια στην περιοχή - εξέφρασαν μάλιστα δέσμευση υπέρ της «αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου».

Η συνάντηση του Κινέζου πρωθυπουργού με τους ηγέτες δύο από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον στην περιοχή έγινε ενώ οι ΗΠΑ εντείνουν την προσπάθειά τους για να διευρύνουν την παρέμβαση συνεργασιών δικών τους «εταίρων». Σε αυτό το πλαίσιο, στις 31 Μάη ο Αμερικανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Kurt Campbell, θα φιλοξενήσει στη Βιρτζίνια τον Ιάπωνα υφυπουργό Εξωτερικών, Okano Masataka, και τον Α' υφυπουργό Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Kim Hong-kyun, σε συνέχεια και της περσινής τριμερούς στο Καμπ Ντέιβιντ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συνάντηση «θα επικεντρωθεί στη χρήση της συλλογικής μας ικανότητας για την ενίσχυση της συνεργασίας για την οικονομική ασφάλεια, τις κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες και τη θαλάσσια ασφάλεια, καθώς και μια σειρά περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων», «συμπεριλαμβανομένων των απειλών» που θέτουν «για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» η Βόρεια Κορέα, ο «παράνομος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», η «σημασία της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν» αλλά και «η ανθρωπιστική υποστήριξη για τον λαό της Γάζας».

Νέα εκτόξευση πυραύλου από Πιονγιάνγκ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η Πιονγιάνγκ προχώρησε χτες σε νέα βαλλιστική δοκιμή, για την οποία πιθανολογείται ότι αφορά εκτόξευση πυραύλου για δορυφόρο, για την οποία λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει μέχρι τις 4 Ιούνη.

Αντιδρώντας στη συνάντηση Κίνας - Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας, εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «το να συζητηθεί σήμερα η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου αποτελεί σοβαρή πολιτική πρόκληση και παραβίαση κυριαρχίας που απορρίπτει πλήρως την απαραβίαστη κυριαρχία της Βόρειας Κορέας και το Σύνταγμα που αντανακλά την ομόφωνη βούληση ολόκληρου του κορεατικού λαού», «παραβιάζεται η συνταγματική θέση της χώρας μας ως κράτους που διαθέτει πυρηνικό όπλο».

Κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν

«Οι στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν - που είναι απολύτως λογικές, νόμιμες και αναγκαίες - στοχεύουν να καταστείλουν την αλαζονεία των αυτονομιστικών δυνάμεων της "ανεξαρτησίας της Ταϊβάν" και να αποτρέψουν την παρέμβαση και την επέμβαση εξωτερικών δυνάμεων».

Αυτά δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Γου Κιάν, απαντώντας σε ερώτηση για τα διήμερα γυμνάσια που το Πεκίνο οργάνωσε γύρω από το νησί στις 23 και 24 Μάη, με τον κωδικό «Κοινό Σπαθί - 2024Α». Τα γυμνάσια έγιναν λίγα 24ωρα μετά την ορκωμοσία του νέου ηγέτη της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ - τε, τον οποίο ο Γου κατηγόρησε ότι «μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του αμφισβήτησε σοβαρά την αρχή της μίας Κίνας διαφημίζοντας τη "θεωρία των δύο κρατών"» και διαμήνυσε, τέλος, ότι «με κάθε πρόκληση των αυτονομιστικών δυνάμεων της "ανεξαρτησίας της Ταϊβάν", τα αντίμετρά μας θα προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα μέχρι να πραγματοποιηθεί η πλήρης επανένωση της πατρίδας».

Στην Ταϊπέι νέα αντιπροσωπεία των ΗΠΑ

Τετραήμερη επίσκεψη στην Ταϊβάν ξεκίνησε στο μεταξύ την Κυριακή ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικλ Μακόλ, που χαρακτήρισε τα πρόσφατα κινεζικά γυμνάσια «τακτική εκφοβισμού για να τιμωρηθεί η δημοκρατία». Οι επαφές του δηλώνεται ότι επιδιώκουν οι δύο πλευρές να συζητήσουν «την περιφερειακή ασφάλεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις» ώστε να εξερευνηθούν «νέοι τομείς συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ταϊβάν». Ο νέος Ταϊβανέζος ηγέτης εξέφρασε την προσδοκία οι δύο πλευρές «να αναλάβουν από κοινού τη σημαντική ευθύνη της περιφερειακής σταθερότητας». Εξέφρασε δε ανυπομονησία να ενισχύσει «την αμοιβαία κατανόηση και τη συμφιλίωση μέσω ανταλλαγών και συνεργασίας με την Κίνα (...) προς μια θέση ειρήνης και κοινής ευημερίας».

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαπραγματεύσεις για αεράμυνα και πυρηνική αποτροπή

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποιεί ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της οποίας έχει συναντήσεις με τον Γερμανό Πρόεδρο, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, και τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Γαλλία και Γερμανία έχουν να λάβουν «ιστορικές αποφάσεις», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο κατά την έναρξη του ταξιδιού του την Κυριακή.

Δήλωσε πεπεισμένος ότι η επίσκεψή του θα οδηγήσει στην ανάπτυξη «μιας αληθινής φιλοδοξίας για ενίσχυση της Αμυνας της Ουκρανίας, της Αμυνας και Ασφάλειας της Ευρώπης, για την οικοδόμηση ενός κοινού πλαισίου άμυνας και ασφάλειας και ενός κοινού οράματος για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα, που θα επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και της κλιματικής μετάβασης».

Ο Γερμανός καγκελάριος είπε ότι η εμβάθυνση των κεφαλαιαγορών της ΕΕ θα αποτελούσαν προτεραιότητα κατά τις συναντήσεις τους αυτήν τη βδομάδα. Η προσδοκώμενη ενιαία αγορά κεφαλαίων της ΕΕ θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη, τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης. Τον Μάρτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν τη δυνατότητα έκδοσης κοινών ομολόγων για δαπάνες Αμυνας και ζήτησαν από την Κομισιόν να εκπονήσει μια έκθεση που θα παρέχει συγκεκριμένες επιλογές χρηματοδότησης.

Τα σχέδια για κοινή αεράμυνα της Ευρώπης

Η Γαλλία και η Γερμανία σκοπεύουν να αποκαλύψουν σχέδια στενότερης συνεργασίας για την ενίσχυση της κοινής αεράμυνας της Ευρώπης, ένα ζήτημα σφοδρών ανταγωνισμών, που όμως τέθηκε επί τάπητος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία το 2022 και ενώ η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.

Οι επιλογές, σύμφωνα με διαρροές, περιλαμβάνουν την προσθήκη ενός νέου ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας για να συμπληρώσει την πιο βραχυπρόθεσμη, υπό γερμανική διεύθυνση «European Sky Shield Initiative» (ESSI). Η ESSI ενσωματώνει ισραηλινούς πυραύλους «Arrow 3» και αμερικανικούς πυραύλους «Patriot», καθώς και το γερμανικής κατασκευής σύστημα IRIS-T, και υποστηρίζεται από 21 χώρες. Η Γαλλία έχει αναπτύξει ένα σύστημα γνωστό ως SAMP-T, ή «Mamba», σε συνεργασία με την Ιταλία.

Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν η συμμετοχή σε ένα παρόμοιο έργο που πρότειναν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Κυρ. Μητσοτάκης, και της Πολωνίας, Ντ. Τουσκ, και το οποίο έχει την υποστήριξη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Γαλλία μπορεί επίσης να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν τα πυρηνικά της όπλα στην Ευρώπη. Οι ακριβείς λεπτομέρειες της συνεργασίας είναι ακόμα υπό συζήτηση, ωστόσο πρόσωπα και από τις δύο χώρες τόνισαν την ανάγκη η Ευρώπη να επιδείξει δύναμη και δέσμευση στην Αμυνά της πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλη. Η Γαλλία έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να υποστηρίξει την ESSI, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν προτιμότερη μια λύση κατασκευασμένη από την ΕΕ ως σύνολο.

Ο Μακρόν επαναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται απλώς στην αμερικανική «ομπρέλα ασφαλείας» και ότι χρειάζεται τη δική της αξιόπιστη «αμυντική» στρατηγική για να επιβιώσει.

ΗΠΑ - ΚΕΝΥΑ
Αναβάθμιση σε μείζονα σύμμαχο

Οι ΗΠΑ αναγόρευσαν την Κένυα σε ρόλο «μείζονος συμμάχου εκτός του ΝΑΤΟ», στο φόντο μακροπρόθεσμων διεργασιών για την ανάπτυξη κενυατικής αστυνομικής αποστολής στην Αϊτή, η οποία ταλανίζεται εδώ και χρόνια από βία, διαφθορά και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Το «καθεστώς» αυτό, που απολαμβάνουν το Ισραήλ, το Κατάρ και άλλες 16 χώρες, δόθηκε στην Κένυα κατά την επίσκεψη του Προέδρου της χώρας, Γουίλιαμ Ρούτο, στο τέλος της περασμένης βδομάδας στον Λευκό Οίκο και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν.

«Μπορεί να μας χωρίζει μεγάλη απόσταση, αλλά μας ενώνουν οι ίδιες δημοκρατικές αξίες», είπε ο Μπάιντεν, εγκωμιάζοντας τα 60 χρόνια διμερών διπλωματικών σχέσεων. Ο Ρούτο, από την πλευρά του, αξιοποιώντας τον σφοδρό γεωπολιτικό ανταγωνισμό στην υποσαχάρια Αφρική μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας - Ρωσίας (όπου παρεμβαίνουν και χώρες της ΕΕ και η Τουρκία), δήλωσε ότι είναι η κατάλληλη εποχή για τις ΗΠΑ «να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στην Αφρική».

Ο Μπάιντεν, ενόψει και των εκλογών του Νοέμβρη στις ΗΠΑ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα σταλούν Αμερικανοί στρατιώτες στην Αϊτή (όπως είχαν κάνει πριν από 30 χρόνια). Ο Πρόεδρος της Κένυας, αποφεύγοντας να διευκρινίσει πότε θα ξεκινήσει η αποστολή, αξιοποίησε πλήρως την περίσταση για περιφερειακό «ρόλο» καθώς στην κοινή δήλωσή τους αναφέρεται ότι θα συνεργαστούν «για να στηρίξουν την κυβέρνηση της Σομαλίας στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας», ενώ ζητούν από τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν «να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΡΤ ΜΟΡΕΣΜΠΙ.-- Τα 2.000 εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα θύματα από κατολίσθηση που έπληξε χωριό στην Παπούα Νέα Γουινέα στα τέλη της περασμένης βδομάδας, ενώ ακόμα δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση για τον αριθμό ούτε των αγνοουμένων. Τμήμα του όρους Μούνγκαλο κατέρρευσε καταπλακώνοντας σχεδόν ολόκληρο χωριό, στην πλαγιά λόφου στην επαρχία Ενγκα, στο κεντρικό τμήμα του αρχιπελάγους, θάβοντας δεκάδες σπίτια στα οποία οι κάτοικοι κοιμούνταν. Μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο δυσχεραίνουν πολύ τις σωστικές επιχειρήσεις.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Χωρίς άδεια λειτουργούσε νοσοκομείο παίδων όπου το Σάββατο ξέσπασε πυρκαγιά το Σάββατο, στην ινδική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα τον θάνατο έξι νεογέννητων. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως το νοσοκομείο «δεν είχε σύστημα διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς», αλλά και ότι «το νοσοκομείο είχε άδεια για μέγιστο αριθμό πέντε κλινών, αλλά είχε εγκαταστήσει πάνω από δέκα». Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τουλάχιστον 24 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σε μια πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα σε ένα παιχνιδότοπο στο κρατίδιο Γκουτζαράτ στη δυτική Ινδία, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Τουλάχιστον 134 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες που μαίνονται για πάνω από δυο βδομάδες στην πόλη Ελ Φάσερ του Σουδάν, κατά νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησε την Κυριακή η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), διευκρινίζοντας πως ανάμεσα στα θύματα είναι εργαζόμενός της.

ΗΠΑ
Φονικοί ανεμοστρόβιλοι

Σφοδροί ανεμοστρόβιλοι και καταιγίδες πλήττουν από το Σαββατοκύριακο κεντρικές και ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 21 ανθρώπων, (μεταξύ των οποίων μία μητέρα με τα δυο ανήλικα παιδιά της στο Τέξας), τον τραυματισμό αρκετών δεκάδων και αρκετούς περισσότερους αστέγους, καθώς καταστράφηκαν κατοικίες σε πολιτείες όπως το Τέξας, το Κεντάκι (που κηρύχθηκε χτες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης), η Οκλαχόμα, η Λουιζιάνα κ.ά.

Από την αρχή της περασμένης βδομάδας έως την Κυριακή εκδόθηκαν στις ΗΠΑ έκτακτες ειδοποιήσεις για πάνω από 100 ανεμοστρόβιλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ