ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή (5 Ιούνη) Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δεν γιορτάζουμε, αγωνιζόμαστε και καταδικάζουμε όλους τους ενόχους για την πολιτική που καταστρέφει και εμπορευματοποιεί το περιβάλλον, με "πρωταγωνιστές" την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τα επιτελεία του συστήματος και τους πολιτικούς εκπροσώπους τους.

Καταδικάζουμε την υποκρισία των δήθεν "προστατών" του περιβάλλοντος, που πυροδοτούν τη συνέχιση, κλιμάκωση και επέκταση των δύο ιμπεριαλιστικών πολέμων, ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία στην Ουκρανία και στην αιματοκυλισμένη Παλαιστίνη από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Δολοφονούν τους λαούς, λεηλατούν τους φυσικούς πόρους, καταστρέφουν τις περιουσίες τους, τα δάση, αλλά και την παραγωγική γη. Μολύνουν το έδαφος, τα ύδατα και τον αέρα, ενώ γνωρίζουν ότι ο πόλεμος επιφέρει την πιο μεγάλη καταστροφή του περιβάλλοντος και ότι οι περιοχές των πολεμικών συγκρούσεων, αλλά και άλλες γειτονικές περιοχές του πλανήτη, οδηγούνται σε κατάρρευση.

Είναι οι ίδιοι μεγάλοι πολιτικοί ένοχοι που εντείνουν τη ληστρική εκμετάλλευση του περιβάλλοντος από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι οι ίδιοι που το μετατρέπουν σε πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, αλλά και σε ευκαιρία για να "εμπορευτούν" τη διαχείριση περιβαλλοντικών προβλημάτων, τα οποία γεννά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και η πολιτική τους. Αυτήν την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ για το περιβάλλον, την "Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία", προωθούν αποφασιστικά και εξειδικεύουν στην Ελλάδα όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα της ΕΕ και του συστήματος, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, με την ουσιαστική συμφωνία και των άλλων κομμάτων (Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας, ΜέΡΑ25 κ.λπ.), που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και αυτής της πολιτικής. Χρηματοδότης αυτών των εκμεταλλευτικών σχεδίων των "πράσινων" ομίλων είναι τα "ματωμένα πλεονάσματα"και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτή η πολιτική μετατρέπει την Ενέργεια και το νερό σε πανάκριβα εμπορεύματα. Επιτρέπει τις "πράσινες επενδύσεις" όπου, όταν και όπως θέλει ο επενδυτής. Καταστρέφει δασικές εκτάσεις, βοσκοτόπια, γεωργική γη. Διευκολύνει το μπάζωμα και τη ρύπανση ποταμιών και ρεμάτων. Λαμβάνει μέτρα για την Πολιτική Προστασία με γνώμονα το κόστος και το όφελος για το κεφάλαιο, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, όπως αυτά που ζήσαμε με τις καταστροφές στη Θεσσαλία και στη Θράκη. Φορτώνει το οικονομικό κόστος για την πυροπροστασία στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών, που τα έχει γονατίσει με τη βαριά φορολογία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε πρόσφατα την εκχώρηση της διαχείρισης των δασών στους ξυλοβιομήχανους και ξυλέμπορους, εξειδικεύοντας και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για αύξηση της παραγωγής Ενέργειας από δασική "βιομάζα", ώστε η βιομάζα να γίνει η τρίτη στην κατάταξη στο ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2050. Τα δάση οδηγούνται έτσι στην πλήρη εμπορευματοποίηση, εκμετάλλευση, υποβάθμιση και καταστροφή, με σκοπό το κέρδος.

Η πολιτική τους καθορίζεται από αυτήν τη στρατηγική και τις κοινές αποφάσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ για τη λεγόμενη"ανθεκτικότητα", που σε τελευταία ανάλυση πρόκειται για τη διαμόρφωση ενός μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ώστε το κράτος - μέλος να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ονομαζόμενες "νέες απειλές" και να υποστηρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του εντεινόμενου γεωστρατηγικού ανταγωνισμού.

Σήμερα ο ελληνικός λαός, οι λαοί της Ευρώπης έχουν την ευκαιρία να καταδικάσουν - και με την ψήφο τους - την πολιτική της ΕΕ, που καταστρέφει και εμπορεύεται το περιβάλλον. Να ενισχύσουν στις ευρωεκλογές το ΚΚΕ, που αποτελεί τον πραγματικό αντίπαλο της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που πρωτοστατεί και οργανώνει τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πιο δυνατό ΚΚΕ σημαίνει πιο δυνατή φωνή στο Ευρωκοινοβούλιο, πιο ισχυρή αγωνιστική δράση ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο του περιβάλλοντος».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Πιο αντιδραστική και πολεμοκάπηλη η ΕΕ

Σε ρόλο «λαγού» για την παραπέρα στρατικοποίηση της ΕΕ, ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντ. Τουσκ, προτείνουν τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας», με κοινή επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παρόμοια σχέδια υπήρχαν και στο παρελθόν, αλλά τώρα φαίνεται πως επιταχύνονται, με φόντο την όξυνση των ανταγωνισμών και τον πολεμικό πυρετό ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Το 2001, όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη μονομερή αποχώρησή τους από την Αντιβαλλιστική Συμφωνία (ΑΒΜ) του 1972, παρουσίασαν ένα σχέδιο περιορισμένης αντιαεροπορικής ασπίδας με ραντάρ στην Αλάσκα, στην Αγγλία και με προοπτική επέκτασης στην Ευρώπη. Το 2013 η κυβέρνηση Ομπάμα ακύρωσε το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος και το αντικατέστησε με το «Aegis», που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, τον Οκτώβρη του 2022, η Γερμανία ανακοίνωσε την «Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Αντιαεροπορικής Ασπίδας» (European Sky Shield Initiative - ESSI), με το βλέμμα στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Το ESSI βασίζεται στο γερμανικό σύστημα «IRIS-T» για την άμυνα μεσαίου βεληνεκούς, στο αμερικανικό «Patriot» για μεγάλου βεληνεκούς και στο εξωατμοσφαιρικό υπερηχητικό αντιβαλλιστικό σύστημα «Arrow 3», που αναπτύσσουν και παράγουν από κοινού το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

* * *

Εκείνη τη χρονιά, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, 15 χώρες υπέγραψαν «μνημόνιο κατανόησης» για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας (Γερμανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Ουγγαρία). Δανία, Σουηδία, Αυστρία και Ελβετία προσχώρησαν αργότερα στην πρωτοβουλία, ενώ τον περασμένο Φλεβάρη εντάχθηκαν η Τουρκία και η Ελλάδα, αυξάνοντας σε 21 τον συνολικό αριθμό.

Απέξω έμειναν Γαλλία και Ιταλία, καταγγέλλοντας ότι το σχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας και ότι τα δικά τους μονοπώλια είναι ριγμένα στη μοιρασιά. Οι δύο χώρες, μέσω της κοινοπραξίας «Eurosam», έχουν αναπτύξει ένα εναλλακτικό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς, το SAMP/T, το οποίο δεν περιλαμβανόταν στον γερμανικό σχεδιασμό.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα όξυνσης των αντιθέσεων και στο εσωτερικό της ΕΕ, Μητσοτάκης και Τουσκ αναφέρουν στην επιστολή τους ότι η Ευρώπη, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, χρειάζεται ένα «πρόγραμμα - ναυαρχίδα» που θα αντιμετωπίζει όλες τις εναέριες απειλές. Υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της ΕΕ και θα δώσει «κίνητρα στις ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες να αναπτύξουν τεχνολογίες αιχμής και να γίνουν παγκόσμιοι ηγέτες στους τομείς τους», ενώ θα σταλεί και σαφές μήνυμα ότι «η Ευρώπη είναι ενωμένη και αποφασισμένη να προστατεύσει τον εαυτό της, ότι είναι μια παγκόσμια δύναμη της οποίας η οικονομική ισχύς ενισχύεται από τη στρατιωτική ισχύ».

* * *

Περισσότερες λεπτομέρειες για το αν και πώς θα προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής. Σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είπε ότι η πρόταση είναι ένα «εμβληματικό έργο που θα στηρίξει την ευρωπαϊκή αμυντική ετοιμότητα και θα καταστήσει την ΕΕ ισχυρότερο σύμμαχο εντός του ΝΑΤΟ».

Την πρόταση υποστήριξε και η φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι «όλοι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να την αποδεχτούν. Ας πάρουμε τα χρήματά μας, ας επενδύσουμε όλοι και θα προστατέψουμε την Ευρώπη». Θετικός δήλωσε και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, θέτοντας ωστόσο ερωτήματα όπως «πού θα τοποθετηθούν αυτά τα συστήματα; Σε ποια σύνορα; Με ποιες δυνατότητες; Με ποια χρηματοδότηση;».

Το ζήτημα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 27 - 28 Ιούνη, όπου θα αποφασιστεί και η στρατηγική ατζέντα της ΕΕ για το 2024 - 2029.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει διαρρεύσει, μία από τις τρεις προτεραιότητες της ΕΕ είναι η άμυνα. Καθώς το μπλοκ των «27» μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο προς μια «πολεμική οικονομία», το προσχέδιο βάζει σε προτεραιότητα τη «διασφάλιση της κυριαρχίας και της θέσης της Ευρώπης ως παγκόσμιου παίκτη στο νέο στρατηγικό/γεωπολιτικό/πολυπολικό πλαίσιο», με την «κινητοποίηση όλων των απαραίτητων μέσων για την διασφάλιση της αμυντικής ετοιμότητας, της ικανότητας δράσης και της ασφάλειας». Καλεί μάλιστα σε «σημαντική αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών και των επενδύσεων», όπως και την «αναβάθμιση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και βελτίωση της πρόσβασης στη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση».

* * *

Μέσα από αντιθέσεις και ανταγωνισμούς, η ΕΕ γίνεται ακόμα πιο αντιδραστική και πολεμοκάπηλη. Προετοιμάζεται για μια γενικευμένη πολεμική ανάφλεξη και ταυτόχρονα τη φέρνει πιο κοντά με την πολιτική της. Αυτήν την ΕΕ υπερασπίζονται η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά, ο Βελόπουλος, η Πλεύση Ελευθερίας και οι άλλοι, πίσω από μεγαλόστομους στόχους, όπως η «στρατηγική αυτονομία της ΕΕ».

Τα τύμπανα του πολέμου χτυπάνε και για τον λαό σημαίνει συναγερμός. Τα πολεμικά τους σχέδια είναι επικίνδυνα και πρέπει να καταδικαστούν με τον πιο ηχηρό τρόπο. Ενα πιο ισχυρό ΚΚΕ στις 9 Ιούνη είναι η καλύτερη εγγύηση ότι η μάχη ενάντια στην ΕΕ του πολέμου, στις κυβερνήσεις και στα κόμματά της θα δοθεί με αποφασιστικότητα και εκεί που παίρνονται οι εγκληματικές αποφάσεις τους, στη Βουλή και την Ευρωβουλή, αλλά και εκεί που μπορούν να ανατραπούν, στον δρόμο του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού αγώνα!


Δ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ