ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 2024 - Κυριακή 9 Ιούνη 2024
Σελ. /40
Τα χτυπήματα με ΝΑΤΟικά όπλα στη Ρωσία σπρώχνουν σε γενικευμένη ανάφλεξη

Ξεκίνησαν οι επιθέσεις με αμερικανικά και άλλα ΝΑΤΟικά όπλα σε ρωσικό έδαφος | Η Ρωσία απειλεί να εξοπλίσει «εχθρούς των ΗΠΑ» με αντίστοιχα όπλα μεγάλου βεληνεκούς

Copyright 2023 The Associated

Σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο βρίσκεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον κίνδυνο επέκτασης και γενίκευσης του πολέμου να είναι μεγαλύτερος από ποτέ.

Μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και άλλες ΝΑΤΟικές χώρες, τις προηγούμενες μέρες ξεκίνησαν και επίσημα οι επιθέσεις με αμερικανικά και άλλα ΝΑΤΟικά όπλα σε ρωσικό έδαφος.

Η Μόσχα από την πλευρά της απειλεί με «ασύμμετρη απάντηση» τις ΝΑΤΟικές χώρες που έστειλαν στο Κίεβο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και επέτρεψαν τέτοια χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, ενώ «υπενθυμίζει» ότι η Ρωσία διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, το οποίο δεν πρέπει να «θεωρείται δεδομένο» ότι δεν θα το χρησιμοποιήσει.

«Ζούμε σε μια εποχή που η Ευρώπη δεν είναι πλέον μια ήπειρος ειρήνης», φρόντισε να τονίσει ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι ηγέτες που συμμετείχαν την περασμένη Πέμπτη στους εορτασμούς για τα 80 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία επεσήμαναν σε διακήρυξή τους ότι η «δημοκρατία» και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν «τη μεγαλύτερη απειλή από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου»...

Πιο καθαρά και συγκεκριμένα το έθεσε πριν λίγες μέρες ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπ. Πιστόριους μιλώντας στο κοινοβούλιο: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο μέχρι το 2029».

Ρωσία: Απειλεί να εξοπλίσει τους «εχθρούς των ΗΠΑ», υπενθυμίζει το πυρηνικό της δόγμα

Σε ένα τέτοιο φόντο, ιδιαίτερης βαρύτητας θεωρείται η δήλωση που έκανε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, μιλώντας στον διεθνή Τύπο στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF), όπου επεσήμανε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να προμηθεύσει με όπλα μεγάλου βεληνεκούς άλλες χώρες για χτυπήματα εναντίον «δυτικών» στρατιωτικών στόχων.

«Αν κάποιος νομίζει ότι είναι δυνατόν να προμηθεύσει με τέτοια όπλα εμπόλεμη ζώνη για να επιτεθεί στο έδαφός μας και να μας δημιουργήσει προβλήματα, γιατί εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να προμηθεύσουμε δικά μας όπλα, ίδιας κατηγορίας, σε περιοχές του κόσμου για να υπάρξουν πλήγματα σε ευαίσθητες εγκαταστάσεις αυτών των (σ.σ. "δυτικών") χωρών;», διερωτήθηκε ο Πούτιν, διευκρινίζοντας: «Δηλαδή θα μπορούσαμε να δώσουμε μια ασύμμετρη απάντηση. Θα εξετάσουμε αυτήν την επιλογή».

Επιπλέον, ο Ρώσος Πρόεδρος επανέφερε τις πυρηνικές «προειδοποιήσεις». Τα πυρηνικά όπλα «για κάποιο λόγο η Δύση πιστεύει ότι η Ρωσία δεν θα τα χρησιμοποιήσει ποτέ», ανέφερε. «Εχουμε ένα πυρηνικό δόγμα, κοιτάξτε τι λέει. Αν οι ενέργειες κάποιου απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα, θεωρούμε ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Δεν πρέπει να το πάρουν ελαφρά, επιφανειακά».

Καθόλου τυχαία, σχολιάζοντας τη δήλωση Πούτιν για ενδεχόμενη αποστολή όπλων μεγάλου βεληνεκούς σε άλλες χώρες που θα στοχεύουν τη «Δύση», ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμ. Μεντβέντεφ τόνισε ότι «σηματοδοτεί μια αρκετά σημαντική αλλαγή στην εξωτερική μας πολιτική».

Είναι «ίσως μία από τις πιο σημαντικές δηλώσεις που έχει κάνει ο Πρόεδρος. Είναι σαφής, ξεκάθαρη, διαβάζεται εύκολα από όλους. Και έχει διαβαστεί», επεσήμανε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Καταγγελίες για πλήγματα σε αμάχους με αμερικανικούς ATACMS

Την περασμένη βδομάδα διάφορες πηγές - αμερικανικές και ουκρανικές - επιβεβαίωσαν ότι «δυτικά» όπλα έχουν ήδη χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, κοντά στο Χάρκοβο.

Στη συνέχεια το ρωσικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί ρουκέτες με τις οποίες την έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ για να επιτεθεί εναντίον μη στρατιωτικών στόχων στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, επιρρίπτοντας στην Ουάσιγκτον την ευθύνη για τον θάνατο γυναικών και παιδιών.

Ανεξάρτητα από το τι έχει συμβεί, η Μόσχα μπορεί να το αξιοποιήσει ανά πάσα στιγμή για να προχωρήσει σε μια σοβαρή κλιμάκωση, μιας και νεκροί άμαχοι στο Μπέλγκοροντ αναφέρονται σχεδόν κάθε βδομάδα μετά από ουκρανικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Ζαχάροβα, οι ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον ότι έδωσε το «πράσινο φως» για τέτοιου είδους επιθέσεις ισοδυναμούν «με ομολογία (...) για τον θάνατο παιδιών και γυναικών στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ». Επικαλέστηκε δε «θραύσματα (ρουκετών) HIMARS» που «θα αποτελέσουν άμεση απόδειξη» των ισχυρισμών αυτών.

Η Ζαχάροβα απαντούσε με αυτόν τον τρόπο σε δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν ότι εγκρίνονται αποκλειστικά χτυπήματα σε στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή κοντά στο Χάρκοβο ως απάντηση σε ρωσικά χτυπήματα, ενώ ο Μπάιντεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν χτυπήματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος, ούτε στη Μόσχα.

Εξάλλου η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή σκοτώθηκαν 3 άνθρωποι σε ουκρανική επίθεση στην περιοχή του Λουγκάνσκ, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, «με 5 πυραύλους ATACMS αμερικανικής κατασκευής». Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές της περιοχής τραυματίστηκαν άλλοι 35, μεταξύ τους και παιδιά.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι «στοχοποίησαν εσκεμμένα συνοικίες με κατοικίες στην πόλη του Λουγκάνσκ».

Γαλλία: Θα πουλήσει μαχητικά «Mirage» στην Ουκρανία

Η Γαλλία σκοπεύει να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη «Mirage-2000» στην Ουκρανία και να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Μακρόν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού ομολόγου του, Ζελένσκι.

Για την εκπαίδευση «χρειάζονται συνήθως πέντε - έξι μήνες. Ετσι, μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχουν πιλότοι. Οι πιλότοι θα εκπαιδευτούν σε γαλλικό έδαφος», είπε ο Μακρόν.

Η Γαλλία θα εξοπλίσει και θα εκπαιδεύσει επίσης μια ολόκληρη ταξιαρχία 4.500 Ουκρανών στρατιωτών, πρόσθεσε.

Σχετικά δε με τις εικασίες ότι η Γαλλία ενδέχεται να ανακοινώσει άμεσα την αποστολή Γάλλων εκπαιδευτών στην Ουκρανία - τις οποίες τροφοδότησε το ίδιο το Παρίσι - ο Μακρόν είπε ότι «η Γαλλία και οι σύμμαχοί της θα συγκεντρωθούν και θα αποφασίσουν», αλλά παράλληλα ισχυρίστηκε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση από το Παρίσι θα ήταν «κλιμάκωση».

«Η ειρήνη δεν μπορεί να είναι η συνθηκολόγηση της Ουκρανίας και πρέπει να έρθει μέσω διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι η στιγμή αυτή δεν έχει φτάσει, γιατί η Ρωσία «συνεχίζει να κινείται επιθετικά».

«Ας πούμε ότι ο κ. Μακρόν επιδεικνύει απόλυτη υποστήριξη στο ουκρανικό καθεστώς και δηλώνει ότι η Γαλλική Δημοκρατία είναι έτοιμη να συμμετάσχει άμεσα στη στρατιωτική σύγκρουση», σχολίασε το Κρεμλίνο.

Νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής στήριξης στο Κίεβο

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής στήριξης στο Κίεβο, ύψους 225 εκατ. δολαρίων, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ουκρανό ομόλογό του την Παρασκευή στη Γαλλία. Το νέο πακέτο περιλαμβάνει συστήματα αεράμυνας, βλήματα πυροβολικού κ.ά.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση αναφέρεται ότι Μπάιντεν και Ζελένσκι «συζήτησαν την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής Ειρήνης για την Ουκρανία στην Ελβετία, όπου η Αντιπρόεδρος Χάρις και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Σάλιβαν θα εκπροσωπήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες». Ο Μπάιντεν τόνισε ότι «η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία είναι ακλόνητη», ενώ αναφέρεται ότι θα συναντηθεί ξανά με τον Ζελένσκι στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του G7 στην Ιταλία.

Ρωσικά πολεμικά πλοία και πυρηνικό υποβρύχιο στην Κούβα

Ενα ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο - το οποίο δεν θα φέρει πυρηνικά όπλα - θα επισκεφτεί την Αβάνα την επόμενη βδομάδα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κούβας. Η ασυνήθιστη ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων τόσο κοντά στις ΗΠΑ έρχεται εν μέσω μεγάλων εντάσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το πυρηνικό υποβρύχιο «Kazan» και τρία άλλα σκάφη του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, συγκεκριμένα η πυραυλική φρεγάτα «Admiral Gorshkov», ένα πετρελαιοφόρο και ένα ρυμουλκό διάσωσης, θα ελλιμενιστούν στην κουβανική πρωτεύουσα από τις 12 έως τις 17 Ιούνη, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Κούβας, διευκρινίζοντας ότι «κανένα από τα πλοία δεν φέρει πυρηνικά όπλα, επομένως η στάση τους στη χώρα μας δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή».

Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι παρακολουθεί στενά τα ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη που αναμενόταν να φτάσουν στην Καραϊβική, σε Κούβα και Βενεζουέλα, για αεροναυτικές ασκήσεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκλαμβάνουν την άσκηση ως μέρος μιας ευρύτερης ρωσικής απάντησης στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.


Ε. Μ.


ΝΑΤΟ
Σχέδια για τη μεταφορά στρατευμάτων στα σύνορα με τη Ρωσία

Ο διάδρομος Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία μια από τις 4 «εναλλακτικές» σε περίπτωση πολέμου

Σχέδια μεταφοράς αμερικανικών και άλλων ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στα σύνορα με τη Ρωσία επεξεργάζεται το ΝΑΤΟ σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τη Ρωσία σε ένα μέλος της «συμμαχίας», αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής «Daily Telegraph».

Το ΝΑΤΟ δημιουργεί αρκετούς χερσαίους διαδρόμους για τη μεταφορά αυτών των στρατευμάτων, οι οποίοι - εάν χρειαστεί - θα αντικαταστήσουν τον βασικό διάδρομο που προβλέπει την απόβαση αμερικανικών στρατευμάτων στο λιμάνι του Ρότερνταμ και τη μεταφορά τους σιδηροδρομικώς στην Πολωνία μέσω της Ολλανδίας και της Γερμανίας.

«Παρακολουθώντας και αξιολογώντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρατηρούμε ότι η Ρωσία στοχεύει τις ουκρανικές βάσεις διοικητικής μέριμνας», αναφέρει ο Αλ. Σόλφρανκ, επικεφαλής της Κοινής Διοίκησης Επιμελητείας του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι γι' αυτόν τον λόγο χρειάζονται πολλές εναλλακτικές διαδρομές για τη μεταφορά στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού σε όλη την Ευρώπη.

Υπ' αυτό το πρίσμα, όπως λέει ο Σόλφρανκ, θα ήταν τελείως αβάσιμο να δημιουργηθούν μεγάλες βάσεις logistics καθώς θα μπορούσαν πολύ εύκολα να γίνουν στόχοι. Επιπλέον, σημειώνει ότι τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας της «συμμαχίας» «θα είναι πάντα ανεπαρκή» για την προστασία όλων των βασικών κόμβων logistics και άλλων σημαντικών και ευάλωτων στόχων στην Ευρώπη.

Η «Daily Telegraph» αναφέρει ότι, εκτός από τον διάδρομο εφοδιαστικής αλυσίδας Ολλανδίας - Γερμανίας - Πολωνίας, το ΝΑΤΟ προετοιμάζει τουλάχιστον άλλους τέσσερις: Ιταλία - Σλοβενία - Κροατία - Ουγγαρία, Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία, Τουρκία - Βουλγαρία - Ρουμανία και Νορβηγία - Σουηδία - Φινλανδία.

Βάσει του δημοσιεύματος, η Κοινή Διοίκηση Επιμελητείας του ΝΑΤΟ προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σύστημα για τη γρήγορη μεταφορά φορτίου και στρατευμάτων σε όλη την επικράτεια της ΕΕ χωρίς καθυστερήσεις στα σύνορα και χωρίς την ανάγκη λήψης ειδικών αδειών από μεμονωμένα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ