ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φοβούνται την ένωση των λαών

Οι εργάτες που πολεμούν τους κομμουνιστές είναι σαν τους

εμπρηστές του δάσους. Το οξυγόνο θα λείψει κι απ' αυτούς.

«Αποστόλης»

Το παραπάνω σημείωμα, σχετικό με μια κουβέντα που είχαμε χτες με τον Αποστόλη, το βρήκα σήμερα το πρωί κάτω από την πόρτα μου. Σωστό είναι αυτό που γράφει και η παρομοίωση επιτυχημένη. Ομως γιατί να υπάρχει έστω και μια μικρή μειοψηφία εργαζομένων που δεν μπορούν ή δε θέλουν να δουν ξεκάθαρα ποιος είναι δίπλα τους με κοινά συμφέροντα και ποιος είναι ο εχθρός τους. Η συζήτηση ξεκίνησε από την είδηση της συνάντησης Σημίτη - Πολυζωγόπουλου.

Μια ΓΣΕΕ, μ' ένα Διοικητικό Συμβούλιο που θα αγωνιζότανε πραγματικά για τον εργαζόμενο και τα συμφέροντά του, θα ήταν σίγουρα ένα πολύ δυνατό όπλο στα χέρια των εργαζομένων. Θα ήταν φραγμός σε κάθε αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης. Εδώ όμως υπάρχει μια δυσκολία. Και η δυσκολία είναι ότι ο εκάστοτε πρόεδρος, απ' όσο μπορώ να θυμηθώ δεν ήταν ήρωας της εργατιάς, αλλά τοποτηρητής της κυβέρνησης. Η σχέση προέδρου ΓΣΕΕ και κυβέρνησης γινόταν προκλητικά φανερή σε ανώμαλες περιόδους. Μεταξάς, Εμφύλιος κτλ. Μακάρι να αδικώ μερικούς, μακάρι να υπήρξαν μερικοί που ήταν καλοί και να μου διαφεύγει. Είμαι έτοιμος να ζητήσω συγγνώμη χειροκροτώντας.

Η κατάσταση σήμερα είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένη. Είναι μαύρο και άσπρο. Είναι χλιδή και ένδεια. Είναι δολοφόνοι και θύματα. Είναι συμβιβασμένοι και ασυμβίβαστοι. Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά φοβάμαι ότι ο κ. Πολυζωγόπουλος δε θα ξεφύγει από τον κανόνα. Το Ασφαλιστικό είναι ζωντανό. Είναι σκεπασμένο με ΜΜΕική σιωπή για να καταλαγιάσει η αγανάκτηση των θυμάτων και να επιτεθεί τη στιγμή που θα διαλέξει. Η απάντηση στην πρόταση για συνάντηση με τον κ. Σημίτη είναι η χρυσή ευκαιρία να δείξει αν είναι άνθρωπος του Μεγάλου ΝΑΙ ή του Μεγάλου ΟΧΙ. Ο άνθρωπος του ΝΑΙ θα πάει στη συνάντηση και το ζουμί της απάντησης θα είναι: «Κύριε πρωθυπουργέ, βασιστείτε σε μένα».

Ο άνθρωπος του ΟΧΙ δε θα πάει στη συνάντηση, αλλά θα στείλει μήνυμα: «Κύριε πρωθυπουργέ, δεν υπάρχει λόγος να γίνει η συνάντηση. Η εντολή που μου δώσανε οι συνάδελφοι, με διαδηλώσεις, απεργίες και πορείες είναι σαφής. Βασικά πρέπει οι καταχραστές, να επιστρέψουν τα χρήματα, να εξασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και να βελτιωθεί η ζωή των συνταξιούχων. Η εντολή παραμένει. Μετά τιμής Χ.Π. Πρόεδρος ΓΣΕΕ Υ.Ι. Πιστεύω πως θα είναι πολύ ωραία η ζωή στους Αγίους Θεοδώρους». (Το υστερόγραφο είναι του Αποστόλη).

Τώρα, βέβαια, υπάρχει περίπτωση, τη συνάντηση αυτή να τη ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και όχι ο πρωθυπουργός, οπότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

Πριν συνεχίσω, θα κάνω μια μικρή παρένθεση για να πω ότι όταν λέει ο Αποστόλης, στο σημερινό του σημείωμα «εργάτες που πολεμούν τους κομμουνιστές», δεν έχει καθόλου στο νου του τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ.

Ποτέ δε θεώρησε εργάτη τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Εννοούσε τους πραγματικούς εργάτες που παρασύρονται και εμπιστεύονται τους κατά νόμο εκπροσώπους του που, όμως, στην πραγματικότητα εκπροσωπούν την κυβέρνηση. Δε χρειάζεται μεγάλη φιλοσοφία για να καταλάβεις ότι οι πρόεδροι είναι άνθρωποι της κυβέρνησης. Κατά τον Αποστόλη, είναι αθλητές του άλματος, που η πίστη τους στο κόμμα ελέγχεται αυστηρά από την κυβέρνηση.

Πώς μπορεί ένας πρωταθλητής του άλματος, να περπατήσει στο πεζοδρόμιο, πιστός στους συντρόφους, να τραυματίσει τα πόδια του και να χάσει το έπαθλο που δίνεται κάθε τετραετία στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ; Και το έπαθλο είναι: Αλμα από την προεδρική καρέκλα, κατευθείαν στην καρέκλα του υφυπουργού Εργασίας και φυσικά γίνεται και υπεύθυνος για τους αντεργατικούς νόμους που βασανίζουν τους εργάτες. Η υπουργοποίηση αυτή είναι επιβράβευση για τις υπηρεσίες που προσέφεραν και κραυγαλέα απόδειξή ότι οι πρόεδροι αυτοί ποτέ δε νοιάστηκαν για τον εργάτη. Πατήσαν μόνο στο κεφάλι του, για να σκαρφαλώσουν σε καλύτερη καρέκλα και να τον πολεμήσουν φανερά.

Ομως, ο λαός δε χάνεται. Δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Ο λαός που ξέρει από άμυνα και επίθεση δημιούργησε το ΠΑΜΕ που τον αντιπροσωπεύει, τον καθοδηγεί και που πολλαπλασιάζεται μέρα με τη μέρα. Οσο δε σταματά τον αγώνα, ο λαός νικά. Και ο λαός δεν πρόκειται να σταματήσει. Οι λαοί όλου του κόσμου δεν πρόκειται να σταματήσουν. Ο πανικός της Γένοβας δείχνει πως υπολογίζουν τη δύναμη των λαών. Φοβούνται την ένωση των λαών. Η προσπάθειά τους να παρουσιάζουν το μαύρο άσπρο και τα εγκλήματά τους, φιλανθρωπικές πράξεις, δεν ξεγελά κανένα.

Αντε γεια.


του
Τίτου ΒΑΝΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ