ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανισόπεδοι κόμβοι - τέρατα στον Αλιμο!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 8 μ.μ.

Παρά τη ριζική αντίθεση των κατοίκων του Δήμου Αλίμου, το ΥΠΕΧΩΔΕ προκήρυξε - με εξαιρετικά συνοπτικές διαδικασίες την εργολαβία για την κατασκευή των τριών ανισόπεδων κόμβων. Οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Ιούλη και αποτελεί κοινό μυστικό ότι με την κατασκευή των 3 ανισόπεδων κόμβων, καταστρέφεται ολοκληρωτικά η παραλία Αλίμου, μετατρέπουν στην πράξη την παραλιακή σε Λεωφόρο Ταχείας Κυκλοφορίας και αποκόπτουν την πόλη από την παραλία και το τραμ. Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού, η οποία διοργανώνει σήμερα στις 8 μ.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Παραλία Αλίμου, στη διασταύρωση της Λεωφ. Ποσειδώνος με τη Λεωφ. Καλαμακίου (κέντρο ΟΣΤΡΙΑ).

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι κόμβοι με τη Λεωφ. Αμφιθέας και τη Λεωφ. Αλίμου γίνονται με τη δημιουργία «τρομπέτας» και καταλαμβάνουν ο πρώτος 11 στρέμματα και ο δεύτερος 6 στρέμματα, ενώ απαιτεί επιπλέον εκτεταμένα μπαζώματα στη θάλασσα. Στον τρίτο κόμβο με τη Λεωφ. Καλαμακίου «ταπεινώνεται» τμήμα της παραλιακής λεωφόρου, η οποία αποκτά 10 (!!!) λωρίδες κυκλοφορίας, καταλαμβάνοντας μεγάλο κομμάτι της παραλίας από την έξοδο της μαρίνας έως την πλαζ του ΕΟΤ (συμπεριλαμβανομένου και τμήματος της παιδικής χαράς και της δημοτικής πλαζ).

«Ενας αδιάβατος αυτοκινητόδρομος 2 χιλιομέτρων (που αρχίζει 340 μέτρα πριν από τη Λεωφ. Αμφιθέας και τελειώνει 500 μέτρα μετά τη Λεωφ. Αλίμου) - τονίζεται στην ανακοίνωση - παρεμβάλλεται ανάμεσα στην πόλη και τη θάλασσα και αποκλείει τους κατοίκους του Αλίμου από την παραλία και το παραλιακό τραμ»...

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Μονόδρομος η μαχητική διεκδίκηση μέτρων

Παρέμβαση του Σπ. Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνδιάσκεψη της ΕΝΑΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο

Την ανάγκη να πάψει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να αποτελεί το μέσο και το μοχλό διοχέτευσης των αντιλαϊκών επιλογών, περνώντας σε μια μαχητική διεκδίκηση μέτρων και δράσεων υπέρ των εργαζομένων, σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην παρέμβασή του στο πλαίσιο συνδιάσκεψης της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στη Χαλκίδα. Το θέμα ήταν «Ανεργία - Περιφερειακή Ανάπτυξη - Πορεία της ΕΝΑΕ».

«Θα ήταν πιο σημαντική η συμβολή της ΕΝΑΕ στα ζητήματα αυτά αν υπήρχε ουσιαστική συμμετοχή και παρέμβαση των εργαζομένων μέσω των φορέων τους, των Εργατικών Κέντρων, μεγάλων σωματείων, στη διαμόρφωση των όποιων συμπερασμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Σπ. Χαλβατζής, αφού ξεκαθάρισε σε ποια ανάπτυξη αναφέρεται - αυτή που θα έχει σαν στόχο τη λύση των προβλημάτων του λαού και των εργαζόμενων και όχι μόνο το οικονομικό του περιεχόμενο και τους διάφορους δείκτες - τόνισε: «Η συνδιάσκεψη αυτή γίνεται σε μια περιοχή όπου τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι τραγικά».

Συγκεκριμένα, την τελευταία 10ετία έκλεισαν στη Χαλκίδα 15 επιχειρήσεις μετάλλου, ιματισμού κλπ., ενώ άλλες (ΛΑΡΚΟ, ΑΓΕΤ) συρρίκνωσαν σημαντικά το προσωπικό τους. Τον περασμένο Ιούνη, ήταν καταγραμμένοι 15.000 άνεργοι, ενώ το Εργατικό Κέντρο τούς προσδιορίζει στους 25.000. Στη Βορειοκεντρική Εύβοια η ανεργία αγγίζει το 75 - 80% και η μακροχρόνια ανεργία φτάνει στο 24%. Τα ίδια στοιχεία ισχύουν περίπου και στους υπόλοιπους νομούς της Στερεάς.

Εκείνο δηλαδή που γίνεται φανερό, υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής, είναι ότι τα όποια μέτρα εφαρμόστηκαν «όχι μόνο δεν έδωσαν απάντηση, αλλά δημιούργησαν νέα προβλήματα και όξυναν τα παλαιότερα». Παράλληλα, με τα μέτρα που σήμερα προωθούνται κάθε άλλο παρά ευνοείται η ισόμετρη ανάπτυξη της χώρας.

«Με τη σημερινή κατάσταση», συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής, «οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται σε ανεργία, σε λιτότητα, οι εργασιακές σχέσεις αποδιαρθρώνονται. Η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία παρέχεται μόνο για αυτούς που πληρώνουν. Η ασφάλιση καταβαραθρώνεται».

Και κατέληξε: «Δεν μπορεί να προχωρήσει μια ανάπτυξη με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο αν δε χτυπηθεί η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και η επικυριαρχία του κέρδους πάνω στο συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων. Σ' αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε ότι η δράση της ΕΝΑΕ θα μπορούσε να βοηθήσει».

Φόρος τιμής στους νεκρούς αγωνιστές του '43

Στη χτεσινή εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ, ξαναζωντάνεψαν οι μνήμες από τη μεγαλειώδη αντιφασιστική διαδήλωση της 22 Ιούλη 1943 στο κέντρο της Αθήνας, που βάφτηκε με το αίμα δεκάδων ΕΠΟΝιτών και άλλων αγωνιστών

Πενήντα οκτώ χρόνια πέρασαν από τις 22 Ιούλη του 1943. Τη μεγάλη εκείνη μέρα για την Αθήνα, όπου 400.000 οργισμένοι άνθρωποι, οι περισσότεροι νέοι, κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας για να ματαιώσουν το καινούριο έγκλημα των Γερμανών κατακτητών. Την επέκταση της βουλγαρικής κατοχής στη Μακεδονία και τη Θράκη. Χτες το πρωί, πολλοί από τους τότε αγωνιστές ήταν πάλι εκεί. Στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου. Στο σημείο που οι Γερμανοί δολοφόνησαν τη 17χρονη Παναγιώτα Σταθοπούλου και την 19χρονη Κούλα Λίλη και τους φοιτητές του Πολυτεχνείου Θανάση Τεριακή και Θώμη Χατζηθωμού.

Με μια σεμνή εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΕΑΕΑ, ξαναζωντάνεψαν τις μνήμες από εκείνη την εποχή και αποτίσανε φόρο τιμής στους νεκρούς, ο πραγματικός αριθμός των οποίων είναι άγνωστος αφού οι γιατροί τους εμφάνισαν ως νεκρούς από αρρώστια για να μην υπάρχουν συνέπειες για τις οικογένειές τους. Πάντως, στις τέσσερις ώρες που κράτησε η διαδήλωση, όπως έγραψαν τότε οι παράνομες εφημερίδες του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, οι διαδηλωτές ήταν 400.000, οι νεκροί 53, εκ των οποίων οι 22 ήταν ΕΠΟΝίτες, οι τραυματίες 283 και οι συλληφθέντες γύρω στους 500, ενώ είναι άγνωστο πόσοι από αυτούς τελικά επέζησαν.

Ο αγώνα όμως, τόνισε στην ομιλία του ο γραμματέας της ΠΕΑΕΑ Φ. Τσέκερης, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Το Σιάτλ, η Πράγα, η Γένοβα δείχνουν ότι οι λαοί αφυπνίζονται και κάνουν κάποιους να τρέμουν από φόβο. Και αυτή τη φορά δεν μπορεί παρά να τελειώσει με νίκη των λαών. Είναι οκτώ και είμαστε έξι δισεκατομμύρια. Υποκλινόμαστε, πρόσθεσε, μπροστά στη μνήμα των χιλιάδων νεκρών ΕΠΟΝιτών που οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους πριν προφτάσουν να γίνουν 20 χρόνων. Ο λαός μας πάντα θα τους θυμάται και θα τους μνημονεύει. Καταγγέλλουμε όμως όλες τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα τη σημερινή του Σημίτη, γιατί έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είναι η Αθήνα η μόνη πρωτεύουσα ευρωπαϊκού κράτους που δεν έχει μνημείο Εθνικής Αντίστασης, ούτε μουσείο. Παράλληλα, κατήγγειλε την αδράνεια της κυβέρνησης για το μνημείο στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής που, αν και είναι έτοιμο, ακόμα δεν έχει στηθεί.

Στην εκδήλωσε παραβρέθηκε ο Δημ. Κατσωνάκος μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, ΠΕΑΦΕ, Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, του Συλλόγου Απογόνων Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού, ενώ ποίημα στη μνήμη των νεκρών απήγγειλε η Καλλιόπη Μενδράκου, αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επίδειξη κρατικού «τσαμπουκά» σε λαθρομετανάστες

Παραδειγματίστηκαν από τις μεθόδους βίας των δυνάμεων καταστολής στη Γένοβα η ελληνική αστυνομία και το λιμενικό σώμα και βάλθηκαν να κάνουν επίδειξη κρατικού «τσαμπουκά» σε βάρος ομάδας Κούρδων λαθρομεταναστών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Την Κυριακή το πρωί, κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το φέρι μποτ «ΠΑΤΜΟΣ» της εταιρίας DANE SEA LINES, προερχόμενο από Ρόδο, Κω και Σάμο. Μετά την αποβίβαση των περισσότερων επιβατών και ενώ στην αποβάθρα υπήρχε ακόμα πολύς κόσμος, αποβιβάστηκε με συνοδεία αστυνομίας και ανδρών του λιμενικού ομάδα 30 περίπου Κούρδων, που είχαν συλληφθεί στην Κω σαν λαθρομετανάστες και φορτώθηκαν στο καράβι με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Οι Κούρδοι λαθρομετανάστες - που αποβιβάστηκαν από το φέρι με ισχυρή συνοδεία και, μάλιστα, δεμένοι με χειροπέδες - μόλις είδαν τον κόσμο συγκεντρωμένο στην αποβάθρα σήκωσαν ψηλά τα χέρια και άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά διάφορα συνθήματα στη γλώσσα τους, προφανώς για να κάνουν γνωστή την τραγική τους κατάσταση. Οι συνοδοί αστυνομικοί και λιμενικοί έπεσαν τότε πάνω στους κρατούμενους σαν λύκοι σε κοπάδι πρόβατα και με τα γκλομπ άρχισαν να βαράνε κεφάλια, στομάχια, πλευρά. Μερικοί πολύ θερμόαιμοι και από υπερβάλλοντα ζήλο κατάφερναν και γροθιές στα πρόσωπα των βασανισμένων ανθρώπων.

Ηταν τόσο βίαιος και κτηνώδης ο τρόπος συμπεριφοράς των οργάνων της «τάξης», που αρκετοί από τους παρευρισκόμενους εκείνη τη στιγμή στην αποβάθρα αποδοκίμασαν έντονα το φαινόμενο κρατικής βίας. «Τι βαράτε τους ανθρώπους, σκυλιά νομίζετε ότι είναι ή σκλάβοι;», «Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να χτυπάτε τους κρατούμενους;», «Αφού τους χτυπάτε δημόσια, τι θα γίνει άμα τους χώσετε μέσα;». Αυτά και άλλα ακούγονταν πολύ έντονα από τους δημοκρατικούς πολίτες, που έγιναν μάρτυρες του απάνθρωπου τρόπου συμπεριφοράς των οργάνων της τάξης και της υπέρβασης εξουσίας από μέρους τους.

Η αυθόρμητη αυτή αντίδραση των πολιτών συνέφερε κάπως τους ένστολους τραμπούκους, που ανέστειλαν προς στιγμή τα χτυπήματα και τα άγρια σπρωξίματα των κρατουμένων. Μόλις όμως απομακρύνθηκαν λίγο, άρχισαν πάλι να δουλεύουν, κρυφά και καμουφλαρισμένα αυτή τη φορά, τα γκλομπ και οι γροθιές στα στομάχια. Φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση και τα όργανά της ζήλεψαν τη ...δόξα των Ιταλών καραμπινιέρων και βάλθηκαν να αποδείξουν ότι είναι και αυτοί ικανοί χρήστες βίας, εν γνώσει τους ότι παραβιάζουν το νομικό πλαίσιο που έχει θεσπίσει το αστικό κράτος για την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών. Με βάση αυτό το πλαίσιο, μπορεί οι λαθρομετανάστες να συλληφθούν, να εξεταστούν οι αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, αν υπάρχουν, και να απελαθούν ακόμα. Κανένας νόμος, όμως, δε δίνει το δικαίωμα στα αστυνομικά όργανα να ξυλοφορτώνουν τους κρατούμενους, και να καταπατούν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους.

Σκοτώθηκε 10χρονο κοριτσάκι

Ενα δεκάχρονο κοριτσάκι σκοτώθηκε σε καραμπόλα 5 αυτοκινήτων, που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο 40ό χιλιόμετρο του δρόμου Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών. Πρόκειται για την Αννα Χατζηρηγοπούλου, η οποία μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένη στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, αλλά στη συνέχεια υπέκυψε στα τραύματά της. Ελαφρά τραυματίστηκε ο 3χρονος αδελφός της Αδαμάντιος και η μητέρα της άτυχης μικρούλας, Μαρία Γκικούδη, 35 χρονών. Επίσης, οι οδηγοί Σαουλίκο Τκέλιτζε, 39 χρόνων, και Γιώργος Ασβεστόπουλος, 47 χρόνων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, το δυστύχημα προκλήθηκε όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε, πιθανά μεθυσμένος, ο 39χρονος Σ. Τκέλιτζε μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ