ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Αναζωπυρώνονται οι συγκρούσεις

Τουλάχιστον 3 οι νεκροί της χτεσινής ημέρας, ενώ ο «διάλογος» παραμένει δίχως αποτέλεσμα

ΣΚΟΠΙΑ.-

Μια εντεκάχρονη σκοτώθηκε χτες και άλλοι δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά στις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού και των Ενόπλων Δυνάμεων της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που άρχισαν χτες από το πρωί στην περιοχή του Τέτοβου και συνεχίζονταν ως το βράδυ.

Οι συγκρούσεις, που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την ήδη εύθραυστη «εκεχειρία» που είχε συναφθεί με τη «μεσολάβηση» του ΝΑΤΟ ανάμεσα στους αντιμαχόμενους, ξεκίνησαν με το βομβαρδισμό φυλακίου του στρατού της πΓΔΜ στο Τέτοβο με όλμους και βαριά πυροβόλα τύπου Χόβιτζερ το πρωί χτες, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Πέρα από τις συγκρούσεις στο Τέτοβο, όπου δεκάδες βλήματα όλμων συνέχιζαν να πέφτουν ακόμη και στο κέντρο της πόλης χτες το απόγευμα, υπήρξαν συγκρούσεις και αλλού. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου στα Σκόπια σύγκρουση σημειώθηκε στα σύνορα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το Κοσσυφοπέδιο, όταν εξτρεμιστές επιχείρησαν να περάσουν από την περιοχή, με αποτέλεσμα ένας σλαβομακεδόνας στρατιώτης να βρει το θάνατο, στο Σρέζιμιρ, ενώ «ανεπιβεβαίωτες» πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρχε ακόμη ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος στα σύνορα της πΓΔΜ με την Αλβανία, στην τοποθεσία Ρίβνιτσα, όπου περίπολος του στρατού έπεσε σε ενέδρα Αλβανών ενόπλων.

Σε ό,τι αφορά στον «πολιτικό διάλογο», αυτός παρέμενε σε αδιέξοδο, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Προέδρου της γειτονικής χώρας, Τραϊκόφσκι, που όπως ανέφεραν πληροφορίες επιχειρούσε να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, προτείνοντας κάποιες υποχωρήσεις από σλαβομακεδονικές θέσεις, αλλά χωρίς να ικανοποιεί πλήρως τα αλβανικά αιτήματα. Τα επίμαχα θέματα που συνέχιζαν να συζητούνται στις χθεσινές συναντήσεις ήταν αυτά της χρήσης της αλβανικής γλώσσας, του ελέγχου της δημοτικής αστυνομίας και της διακήρυξης της Βουλής, με την οποία θα αναγνωρίζεται «η ιστορική συνέχεια του Μακεδονικού κράτους». Δεν είχε υπάρξει συμφωνία στις συναντήσεις υπό την επιτήρηση των διεθνών απεσταλμένων ΗΠΑ και ΕΕ, Πέρντιου και Λεοτάρ, καθώς η υποχώρηση που προτίθενται να κάνουν τα σλαβομακεδονικά κόμματα, αποδεχόμενα τη χρήση της αλβανικής γλώσσας στις συνεδριάσεις της Βουλής, αλλά όχι στα επίσημα έγγραφα της Βουλής και χωρίς αλλαγή του άρθρου 7 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ως επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η Σλαβομακεδονική, δε μοιάζει να τυγχάνει θετικής απόκρισης από πλευράς Ιμέρι και Τζαφέρι, που μοιάζουν να περιμένουν εξελίξεις (;) σε στρατιωτικό επίπεδο. Τον Πρόεδρο Τραϊκόφσκι αναμενόταν να δει χθες και ο «απεσταλμένος» του ΝΑΤΟ που μεσολάβησε προσωπικά για την εκεχειρία (που σήμανε ταυτόχρονα και την de facto αναγνώριση του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού), ο Πίτερ Φέιθ.

Αξιοσημείωτη από στρατιωτικής πλευράς είναι η πληροφορία που μεταδίδει το επίσημο Μακεδονικό Πρακτορείο επικαλούμενο την εφημερίδα Ντνέβνικ, σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον 2.000 άνδρες της Δύναμης Προστασίας Κοσσόβου, που συγκροτήθηκε από τον «αρχικό» «UCK», έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου - πΓΔΜ και ίσως εισβάλουν για να ενισχύσουν τους άνδρες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μπόντο Χόμπαχ: Συμφέρον της Δύσης ο Τζίντζις

Για την κατάσταση στη Σερβία ο Γερμανός Μπόντο Χόμπαχ, «συντονιστής της ΕΕ στα Βαλκάνια», δήλωσε στην «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (21/22 Ιούλη):

«Πραγματικά η κατάσταση στη Σερβία είναι τεταμένη. Επί Μιλόσεβιτς όλες οι τιμές ήταν επιδοτούμενες, τώρα αυξήθηκαν κατά 35% και θα αυξηθούν περισσότερο. Η οικονομία έχει καταρρεύσει, η ανεργία ανέρχεται σε 50%. Αν και έχω την εντύπωση ότι το ενδιαφέρον Δυτικών επενδυτών στη Σερβία είναι μεγάλο, βλέπω το ρίσκο κοινωνικών εντάσεων και ταραχών. Θα ήταν αντίθετο προς τα συμφέροντά μας, αν ο Τζίντζις έχανε πολιτική επιρροή και η κατάσταση απ' αυτό γινόταν αστάθμητη. Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ το αναγνώρισαν αυτό και είπαν: Θέλουμε να ενεργήσουμε γρηγορότερα... Τώρα πρέπει να πειστούν οι υπουργοί Οικονομικών (της ΕΕ) ότι η πρόληψη της κρίσης αξίζει περισσότερο».

Αλλά, πρόσθεσε, υπάρχει η γραφειοκρατία της ΕΕ και από τη λήψη μιας απόφασης ως την εκτέλεσή της μπορεί να περάσουν τέσσερα έως οχτώ χρόνια.

«Αυτές είναι προθεσμίες, που στα Βαλκάνια είναι καταστροφικές. Εκεί δεν πιστεύουν πια κανένα λόγο (υπόσχεση) της πολιτικής. Εκεί πιστεύουν μόνο αυτό που βλέπουν... Είπαμε στο σερβικό λαό ότι αν αποστραφείτε από τον Μιλόσεβιτς, τότε θα σας υποστηρίξουμε. Δώσαμε το λόγο».

Κατά τη γνώμη του, οι χώρες της ΕΕ και οι ΗΠΑ θα έπρεπε η κάθε μια ξεχωριστά να προσφέρουν βοήθεια, πράγμα που η Γερμανία πρόκειται να κάνει, αφού ήδη γίνεται λόγος, όπως είπε, για γερμανική πίστωση 100 εκατομμυρίων μάρκων.

Για την ΠΔΓΜ

Για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ δήλωσε ότι στη «σλαβομακεδονική πλευρά πέφτει βαρύ ότι οι αντιπρόσωποι δυτικών οργανισμών τούς ζητάνε επώδυνες παραχωρήσεις. Η σλαβομακεδονική πλευρά πρέπει να συμβάλει στην ύφεση της σύγκρουσης, παραχωρώντας στους Αλβανούς στη χώρα τους, που θέλουν να είναι Μακεδόνες, τα ίδια δικαιώματα σε όλους τους τομείς της ζωής».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ομόφωνα η αλλαγή στα ηνία της εξουσίας

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Ηρεμία επικρατούσε στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας λίγες ώρες μετά την απόφαση καθαίρεσης του Προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ και την αντικατάστασή του από την πρώην αντιπρόεδρο Μεγκαοουάτι Σικαρνοπούτρι.

Το ινδονησιακό Κοινοβούλιο, νωρίς χτες το πρωί τοπική ώρα, ομοφώνως ενέκρινε την αποπομπή από το προεδρικό αξίωμα του μουσουλμάνου κληρικού Ουαχίντ και την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής του στη δικαιοσύνη με τις κατηγορίες της χαώδους διακυβέρνησης, της εμπλοκής του σε σκάνδαλα διαφθοράς και της κατάχρησης δημοσίου χρήματος. Λίγο αργότερα, επίσης ομόφωνα ενέκρινε την ανάδειξη της 54χρονης Σικαρνοπούτρι, πρώην εκλογικού και κυβερνητικού συμμάχου του Ουαχίντ, στην προεδρία. Στην πρώτη της ομιλία από τη θέση του Προέδρου, η Σικαρνοπούτρι έκανε έκκληση σε όλα τα κόμματα και στον ινδονησιακό λαό να παραμείνει ενωμένος και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που καλείται να υπερβεί η χώρα, καθιστώντας αυτήν τη μετάβαση εξουσίας στην ηρεμότερη των τελευταίων δεκαετιών.

Μέχρι χτες βράδυ, η έκκληση της Σικαρνοπούτρι φαίνεται ότι είχε αντίκρισμα ενώ οι προσπάθειες του αποπεμφθέντα Προέδρου να διατηρήσει την εξουσία του αποτύγχαναν παταγωδώς. Ο Ουαχίντ είχε κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είχε απειλήσει να μην εγκαταλείψει τη θέση του ακόμη και αν το Κοινοβούλιο αποφάσιζε το αντίθετο. Εντούτοις, τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός της χώρας δεν υπάκουσαν στην εντολή και μέχρι χτες βράδυ η κατάσταση ήταν ήρεμη στην πρωτεύουσα.

Την εναλλαγή προσώπων στην ηγεσία της Ινδονησίας ενέκριναν εμμέσως η Ενωση Χωρών της Ανατολικής Ασίας (ASEAN), η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Με ανακοίνωσή της η ASEAN δηλώνει ότι αποδέχεται τη νέα Πρόεδρο της Ινδονησίας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους τόνισε ότι προσβλέπει σε συνεργασία με τη νέα Πρόεδρο και κάλεσε όλα τα κόμματα της χώρας να τη στηρίξουν ενώ η ΕΕ, μέσω του επιτρόπου Κρις Πάτεν, απηύθυνε έκκληση για συνεργασία, ενότητα και ηρεμία.

ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ
Το πραξικόπημα έπεσε στο κενό

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-

Η ηρεμία, πάντα ως σχήμα λόγου όσον αφορά στις αφρικανικές δημοκρατίες και ειδικά στο Μπουρούντι, επανήλθε χτες στην πρωτεύουσα Μπουζουμπούρα, μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος. Οι περίπου 200 στασιαστές - στρατιωτικοί που προσπάθησαν τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα να κάνουν πραξικόπημα στην Μπουζουμπούρα, προκειμένου να αποτρέψουν το σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Πιερ Μπουγιόγια με τη συμμετοχή των Χούτου, παραδόθηκαν χτες στις αρχές, ανακοίνωσε ο υπουργός Αμύνης Νταγιρουκίγιε.

Νωρίτερα, από την Αρούσα της Τανζανίας, κατά το τέλος της περιφερειακής διάσκεψης κορυφής για το Μπουρούντι, ο Πρόεδρος της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσεβένι ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος του Μπουρούντι Πιερ Μπουγιόγια διορίστηκε χτες πρώτος πρόεδρος της μεταβατικής περιόδου. Θα πρέπει να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση έως την 1η Νοεμβρίου, διευκρίνισε ο Μουσεβένι που προήδρευσε της διάσκεψης στην οποία συμμετείχαν επίσης οι Πρόεδροι της Κένυας Ντάνιελ Αραπ Μόι και της Τανζανίας Μπένζαμιν Μκάπα. «Οι αποφάσεις αυτές υιοθετήθηκαν από τους αρχηγούς των κρατών και ένα μεγάλο αριθμό εκπροσώπων από το Μπουρούντι», συνέχισε ο Μουσεβένι, ενώ δίπλα του ήταν ο Μπουγιόγια και ο μελλοντικός του αντιπρόεδρος Ντομισιέν Νταγιζέγιε, γενικός γραμματέας του «FRODEBU», του βασικότερου πολιτικού κόμματος των Χούτου. Ο σημερινός αρχηγός του κράτους του Μπουρούντι θα προεδρεύσει της πρώτης περιόδου των 18 μηνών. Για το δεύτερο ήμισυ της μεταβατικής περιόδου ο Μπουγιόγια έχει δεσμευτεί να παραδώσει τη θέση του σε έναν πρόεδρο από τη φυλή των Χούτου, καθώς την αντιπροεδρία αναλαμβάνει η φυλή των Τούτσι, και να παραιτηθεί από την εξουσία όταν μεταβιβαστεί αυτή.

ΝΕΠΑΛ
«Συμφωνία» κυβέρνησης - ανταρτών

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με τους αντάρτες ένοπλης οργάνωσης μαοϊκών αναφορών, η οποία έχει εντείνει την εξέγερσή της τους τελευταίους έξι μήνες, προκειμένου να αρχίσει «ειρηνευτικός» διάλογος, μεταδίδει από την περιοχή το BBC. O πρωθυπουργός Σερ Μπαχαντούρ Ντέμπα δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας διατάχθηκαν «να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των ανταρτών» από χθες.

Ο πρόεδρος του Μαοϊκού Κομμουνιστικού Κόμματος του Νεπάλ Πραχάντρα δήλωσε από την πλευρά του ότι και οι άνδρες του θα διακόψουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων προς το παρόν. Δεν είναι πάντως σαφής η διάρκεια της εκεχειρίας.

Την Κυριακή, σε επίθεση ανταρτών στην περιοχή Μπατζούρα, οι αντάρτες είχαν επιτεθεί σε αστυνομικό τμήμα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 17 αστυνομικούς. Οι αντάρτες κρατούν ομήρους τουλάχιστον 59 αστυνομικούς ακόμη.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Μπους: «Παραμένουμε»

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου πραγματοποιείται μια επιχείρηση... ευταξίας: Οι δρόμοι σκουπίζονται, οι κάδοι απορριμμάτων αδειάζουν, αστυνομικοί απομακρύνουν παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και νέοι πηγαίνουν στα «Ιnternet Cafes». Νόμος και τάξη - εισαγόμενα, βέβαια. Ολα είναι έτοιμα για την επίσκεψη του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, μόνο που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ... δε θα επισκεφθεί την Πρίστινα. Θα μεταβεί απευθείας στην αμερικανική βάση Μπόνστιλ, 25 χλμ. νοτιοανατολικότερα. Στις λίγες ώρες που θα μείνει στην περιοχή - προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί και με τον «διαχειριστή» του Κοσσυφοπεδίου, Χανς Χέκερουπ.

Από την επέλαση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, τίποτα δεν έχει μείνει ίδιο: ακόμη και τα σκυλιά της πόλης στειρώθηκαν και τους έγιναν ενέσεις, μεταδίδει το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Οι διακοσμητικές αλλαγές βέβαια δεν κρύβουν τα προβλήματα της περιοχής, όπως ότι 200.000 Σέρβοι εγκατέλειψαν την επαρχία κι όσοι μένουν ζουν σε μια ατμόσφαιρα άσβεστου, ακόμη, μίσους. Αλβανοί και Σέρβοι ζουν στην επαρχία, αλλά ζουν χωριστά. Με το μέλλον να μοιάζει αβέβαιο όσο το παρόν, η μόνη «σταθερά» είναι η δήλωση του Μπους προς τον Μπερλουσκόνι, την Κυριακή στη Γένοβα: «Ηρθαμε στα Βαλκάνια με τους συμμάχους μας και θα φύγουμε μαζί με τους συμμάχους μας». Πράγμα που σημαίνει στην πραγματικότητα ότι το ΝΑΤΟ μένει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ