ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πράσινο... φως στη βαρβαρότητα

Την κήρυξη της οικίας του Ιωάννη Βηλαρά στα Γιάννενα ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου και την αναστήλωσή της, ζητά ο φιλόλογος - συγγραφέας, δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων, Σπύρος Εργολάβος, σε επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο. Αφορμή για την επιστολή έδωσε η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού στα Γιάννενα και η είδηση που γράφτηκε στον τοπικό Τύπο ότι «ο υπουργός πείστηκε από τον μητροπολίτη και θα δώσει "πράσινο φως" για την ανέγερση πολυκατοικίας στη θέση της οικίας Βηλαρά».

Ο Σπ. Εργολάβος χαρακτηρίζει την πράξη αυτή «ανοσιούργημα» και διερωτάται πώς μπορεί ο υπουργός Πολιτισμού «να συναινέσει σε μεθοδεύσεις σκοταδιστικών κύκλων της πόλης των Ιωαννίνων και να δεχτεί το σπίτι του εθνικού μας ποιητή, του πρωτοπόρου του νεοελληνικού διαφωτισμού και θερμού πατριώτη Ιωάννη Βηλαρά να μετατραπεί σε πολυκατοικία με τη μέθοδο της αντιπαροχής και της τσιμεντοποίησης;».

«Αυτοί που επιχειρούν να διαπράξουν αυτό το ανοσιούργημα δεν έχουν καμία σχέση με την Ηπειρο και τον πολιτισμό της. Είναι δε λυπηρό το γεγονός ότι σ' αυτή την ανίερη προσπάθεια συνεργούν και άνθρωποι του υπουργείου σας, με επικεφαλής την γενική γραμματέα, Λ. Μενδώνη».

«Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας», καταλήγει η επιστολή, «ότι εάν η οικία Βηλαρά δεν κηρυχτεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και τόπος μνήμης και, στη συνέχεια, με βάση τα στοιχεία που έχουμε υποβάλει στο υπουργείο, να αναστηλωθεί, αυτό θα αποτελεί μια νέα πράξη "βαρβαρότητας", παρόμοια με εκείνες που έχουν διαπραχθεί απ' τους ίδιους κύκλους στο παρελθόν».

Θέατρο
Τα Επιδαύρια απέκτησαν Μουσείο

Κοστούμι του Γ. Τσαρούχη για τους αριστοφανικούς «Ορνιθες» με το «Θέατρο Τέχνης», σε σκηνοθεσία Κ. Κουν
Κοστούμι του Γ. Τσαρούχη για τους αριστοφανικούς «Ορνιθες» με το «Θέατρο Τέχνης», σε σκηνοθεσία Κ. Κουν
Οι θεατές των προσεχών παραστάσεων των Επιδαυρίων, αλλά και όσοι Ελληνες και ξένοι θα επισκέπτονται καθημερινά τα μνημεία και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Επιδαύρου, θα έχουν και μια άλλη μουσειακή επιλογή. Σε ένα από τα κτίρια που φέρουν την υπογραφή του σπουδαίου αρχιτέκτονα Αρη Κωνσταντινίδη, αυτό που βρίσκεται δίπλα στο καφέ-ρεστοράν του Ξενία, στεγάζεσαι το Μουσείο των Επιδαυρίων, το οποίο εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή, λίγο πριν την έναρξη της παράστασης της «Αντιγόνης» από το «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας», από τον πρόεδρο του «Ελληνικού Φεστιβάλ» Π. Κούκο. Το μουσείο θα λειτουργεί μέχρι το Σεπτέμβρη (καθημερινά 9π.μ.-9μ.μ.).

Το μουσείο παρουσιάζει μια συλλογή 40 -προς το παρόν- κοστουμιών, αλλά και μασκών, σκηνικών αντικειμένων και φωτογραφιών από ελληνικές παραστάσεις αρχαίου δράματος στη διάρκεια των 56 χρόνων των Επιδαυρίων. Η συλλογή περιλαμβάνει κοστούμια και άλλα εκθέματα από το Θεατρικό Μουσείο, τα θέατρα Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, «Θέατρο Τέχνης», ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας και «Αττις», το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και τη συλλογή μακετών του πρόωρα χαμένου κριτικού θεάτρου Βάιου Παγκουρέλη. Τα κοστούμια που εκτίθενται είναι των: Α. Αγγελή, Στ. Αντωνόπουλου, Γ. Βακαλό, Β. Βασιλειάδη, Σπ. Βασιλείου, Α. Βέττα, Δ. Ζαρίφη, Γ. Ζιάκα, Κλ. Κλώνη, Α. Κυριακούλη, Ι. Μανωλεδάκη, Γ. Μεντζικώφ, Ν. Νικολάου, Ι. Παπαντωνίου, Γ. Πάτσα, Λ. Πεζανού, Γ. Τσαρούχη, Α. φασιανού, Αν. Φωκά, Σ. Χαρατσίδη. Το «Ελληνικό Φεστιβάλ», βεβαίως, ευελπιστεί να προσφερθούν και από άλλους εκθέματα, για να εμπλουτιστεί το μουσείο.

Μεταξύ των κοστουμιών περιλαμβάνονται κοστούμια των πρώτων χρόνων του θεσμού, του οποίου το βάρος σήκωνε αποκλειστικά το Εθνικό Θέατρο. Πρόκειται για ιστορικής, πλέον, αξίας κοστούμια των Αντώνη Φωκά (του πρώτου ενδυματολόγου των Επιδαυρίων και επί πολλά χρόνια του μόνου ενδυματολόγου του Εθνικού Θεάτρου, με συνεργάτη στα σκηνικά τον Κλ. Κλώνη).

Οι επισκέπτες του θα «εισάγονται» στην έκθεση με οπτικοακουστικό «υλικό», συγκεκριμένα με δύο βίντεο. Το ένα (παραγωγή του «Ελληνικού Φεστιβάλ») θα ιστορεί το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Επίδαυρο και μορφών που «σημάδεψαν» την αναβίωση του αρχαίου δράματος από τις αρχές του 20ού αιώνα (λ.χ Χρηστομάνος, Κουν, Ροντήρης, Μινωτής, Παξινού, Κάλλας, Σολωμός, Νέζερ κ.ά.), αλλά και πρόσωπα των νεότερων γενεών. Το άλλο βίντεο (από αρχειακό υλικό του Κέντρου Μελέτης Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικό Μουσείο), αφορά σε ελληνικές παραστάσεις - σταθμούς για την αναβίωση του αρχαίου δράματος (λ.χ. «Ορνιθες» και «Πέρσες» του Κουν, «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Μινωτή, κ.ά».

Το «Ελληνικό Φεστιβάλ» προχωρά και σε ένα «πιλοτικό» ντοκιμαντέρ, το οποίο θα καταγράφει την προετοιμασία παραστάσεων που εντάσσονται στα Επιδαύρια. Η αρχή έγινε με καταγραφή της προετοιμασίας της παράστασης του «Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας», με την «Αντιγόνη» και της «Θεατρικής Διαδρομής» με τους «Ιππής».

Την έκθεση επιμελήθηκε εικαστικά ο ενδυματολόγος Γιάννης Μετζικώφ. Η έρευνα και επιλογή των κοστουμιών έγινε από τη θεατρολόγο Δηώ Καγκελάρη. Ο φωτισμός των εκθεμάτων από την Ελευθερία Ντεκώ. Ο σχεδιασμός των προθηκών από τον Αντώνη Λιγνό.

Γιορτές καλοκαιριού

Στη Λίμνη Πλαστήρα θα τραγουδήσει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Στη Λίμνη Πλαστήρα θα τραγουδήσει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Λογοτεχνικά αφιερώματα, συναυλίες, θεατρικές και εικαστικές βραδιές, περιλαμβάνει το Φεστιβάλ Νάξου, που άνοιξε ήδη τις πύλες του στο κοινό με την έκθεση «Ασημένια εκκλησιαστικά αντικείμενα και ιερές εικόνες», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. Στον Πύργο Μπαζαίου, στον κάμπο του Σαγκρίου, την 1η Αυγούστου, οι «Αγιοι Τόποι» της Σοφίας Ν. Σφυρόερα θα είναι το θέμα της ομιλίας του φιλόλογου - παλαιογράφου Αγαμέμνονα Τσελίκα. Ακολουθεί (3/8) συναυλία με την Μελίνα Τανάγρη και τον Φοίβο Δεληβοριά. Στις 4/8, συναυλία του Νίκου Ξυδάκη με το μουσικό έργο «Βενετσιάνα» και τραγούδια σε ποίηση Γ. Βιζυηνού - Δ. Σολωμού. Στις 5/8 φιλοξενείται αφιέρωμα στον Γιώργο Χειμωνά. Πρόκειται για μία παράσταση - αφιέρωμα, με τίτλο «Μία εκδρομή με το Γιώργο Χειμωνά» σε μουσική Νίκου Ξυδάκη με την Καριοφυλιά Καραμπέτη και τον Μηνά Χατζησάββα. Οπτικό υλικό: Δημήτρης Βερνίκος. Σκηνοθετική επιμέλεια: Στέλιος Κρασανάκης.

Στις 8/8 θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στη λογοτεχνία του Χρήστου Μπουλώτη. Θα προηγηθεί αυτοσχεδιαστική δράση με παιδιά. Στις 10/8 «Στα μονοπάτια του Νουέβο Τάνγκο» θα μας σεργιανίσει το κουιντέτο «MIb» (Ιόνιο Πανεπιστήμιο). Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν στις 11/8 με «Τραγούδια για το φεγγάρι» από την Μαρία Φαραντούρη.

  • Αφιέρωμα στον Γ. Χειμωνά, στις εκδηλώσεις στη Νάξο
    Αφιέρωμα στον Γ. Χειμωνά, στις εκδηλώσεις στη Νάξο
    Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Ρόδου στο πανέμορφο νησί των Δωδεκανήσων, οι οποίες ξεκίνησαν στα τέλη Ιουνίου και θα διαρκέσουν μέχρι τον Οκτώβριο. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει: Συναυλία των Κ. Μακεδόνα - Δ. Μπάση (1/8), παράσταση του Συμιακού Θεάτρου με το «Γάμο του Νιορδανά» (4,5/8), «Τραγούδια της Θάλασσας» με συγκροτήματα από Γαλλία (Ατλαντικός), Βουλγαρία (Μαύρη Θάλασσα), Σουηδία (Βαλτική) και Τυνησία, Χάλκη, Κάσο (Μεσόγειο), σε επιμέλεια Ρ. Ντέιλυ (6, 7/8), συναυλία Αλκ. Πρωτοψάλτη (8/8), «Πυξ Λαξ» (1/9), ρεσιτάλ πιάνου Απ. Κάλλου (3/9), «Διαγόρεια 2001» (8/9), συναυλία «Ινγκλις Τσάμπερ Ορκεστρα» (10/9), συναυλία Σαββίνας Γιαννάτου - Μίλτου Λογιάδη (16/9), ρεσιτάλ - αφιέρωμα στον Μ. Θεοδωράκη με τους Στ. Χατζηπαπάκη, Δ. Γεωργαλίδη, Ν. Κουρτίδου (19/9), «Μήτηρ Θεού» του Χ. Λεοντή, με ερμηνευτές τους Ν. Βενετσάνου, Μ. Λιδάκη και Πειραματική Χορωδία Ροδίων - επιμέλεια Αν. Συνοδινού (28/10).
  • «Στο φως της Πανσέληνου» θα ντυθούν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Λίμνης Πλαστήρα, που θα πραγματοποιηθεί για τρεις βραδιές σε μια από τις πιο μαγευτικές ελληνικές γωνιές, στην τεχνητή λίμνη Πλαστήρα, που βρίσκεται στην καρδιά των Αγράφων (περιοχή Πεζούλα του Δήμου Νεβρόπολης). Στις 3 Αυγούστου θα δώσουν συναυλία ο Γιάννης Κότσιρας και η Μαρίνα Σκιαδαρέση, στις 4/8 οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας και το συγκρότημα «Κίτρινα Ποδήλατα» και στις 5/8 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης.
Χρόνια σαν φτερά

Μ. Φαραντούρη
Μ. Φαραντούρη
Σε χιλιάδες μετριούνται τα ελληνικά τραγούδια του 20ού αιώνα. Ενα απάνθισμα αυτής της πλούσιας δημιουργίας θα παρουσιάσει η Μαρία Φαραντούρη στη συναυλία,που θα δώσει στις 28 του Ιούλη(9μμ) στο Ηρώδειο, συνοδευόμενη από την «Ορχήστρα των Χρωμάτων», σε διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Η σημαντική μας ερμηνεύτρια θα «διατρέξει» έναν αιώνα ελληνικού τραγουδιού παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Σαββόπουλου, Ξαρχάκου, Μικρούτσικου, μαζί με αθάνατες επιτυχίες των Βαμβακάρη, Παπαϊωάννου, Σουγιούλ, Γιαννίδη, Ξηρέλλη κ.ά. Τραγούδια όπως: «Η μοδιστρούλα», «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν», «Το μινόρε της αυγής», «Αχάριστη», «Μαργαρίτα Μαργαρώ», «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», «Θεσσαλονίκη», «Σαββατόβραδο», «Ενα δειλινό» κ.ά.

«Χρόνια σαν φτερά» τιτλοφορείται το μελωδικό ταξίδι, στο οποίο προσκαλεί η Μ. Φαραντούρη, καταθέτοντας επιλεγμένα κομμάτια από τη μουσική δημιουργία ενός ολόκληρου αιώνα. Τραγούδια, που δοκιμάστηκαν στο βάθος του χρόνου, που κουβαλούν μνήμες και πάντα συγκινούν. Συμμετέχουν: Μαρία Ζώη, Δημήτρης Νικολούδης, Μανώλης Παπαδάκης, Σοφία Τζαβάρα, Βασίλης Γισδάκης, Ζαχαρίας Καρούνης. Η συναυλία γίνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Ηχοι κρουστών στη Λευκάδα

Ο θαυμαστός ήχος των κρουστών ηχεί από χτες μέχρι και αύριο στη Λευκάδα, στο πλαίσιο του «Β` Διεθνούς Φεστιβάλ Κρουστών», που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο των «Γιορτών Λόγου και Τέχνης». Το κοινό έχει την ευκαιρία ν' απολαύσει σ' αυτό το τριήμερο, που πραγματοποιείται στο Κηποθέατρο «Αγγελος Σικελιανός», μουσικούς και σύνολα από Αγγλία, Αμερική, Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία και Ελλάδα. Χτες εμφανίστηκαν οι Δημήτρης Δεσύλλας, Κώστας Μπουντούρης, Νίκος Βελιώτης, Κώστας Χάνης, Κώστας Παπαποστόλου, Νταβίνα Φλορεντίν και το Σύνολο Κρουστών Λευκάδας.

Σήμερα (9.30 μ.μ.) θα πάρουν τη σκυτάλη οι Fredy Studer (σόλο ντραμς), Baby Sommer & Swiss Horns (τύμπανα, κρουστά - κόρνο των Αλπεων, τρομπόνι), Αλέξανδρος Χρηστίδης και «Ηχόκρουση». Αύριο (9.30 μ.μ.) θα παίξουν: Το ντουέτο των Paul Lytton (κρουστά - ηλεκτρονικά) και Φλώρου Φλωρίδη (πνευστά), Tony Liotta (σόλο ντραμς), Νίκος Καπηλίδης και «Δε τζαζ Ουτόπια», ενώ η βραδιά θα κλείσει με όλους τους καλλιτέχνες στη σκηνή.

Τριάντα επτά ταινίες προκρίθηκαν για το διαγωνιστικό τμήμα του «24ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας». Την προκριματική επιτροπή αποτελούσαν οι: Αντώνης Παπαδόπουλος, Αλίντα Δημητρίου, Γιώργος Μπακόλας, Τάσος Ζωγράφος, Σωτήρης Δημητρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ